Last news in Fakti

15 Март, 2021 14:20 6 942 30

Олигархът, който стои зад "Спутник V"

  • спутник v-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • олигарх-
  • дмитрий морозов-
  • ес-
  • европа-
  • богаташ-
  • пари-
  • кремъл

Руската ваксина предизвика възхищение както в САЩ, така и в ЕС

Олигархът, който стои зад "Спутник V" - 1
Снимка: Shutterstock

В Русия названието "Спутник" е нарицателно за иновации, прогрес и един от най-големите съветски успехи въобще, пише германското издание Business Insider и припомня, че през 1957 година в околоземна орбита е изстрелян първият изкуствен спътник. "Тогава това съветско постижение предизвика на запад същински шок." Ето, че днес, 60 години по-късно, Русия има своя нов "Спутник" - първата ваксина срещу коронавирус. Едва ли е било възможно да се избере по-подходящо име от "Спутник V" - буквата "V" е инициалът на английската дума за победа (victory).

Руската ваксина предизвика възхищение както в САЩ, така и в ЕС. Но същевременно мнозина реагираха скептично - заради незадоволителния обхват на изследванията в началото, посочва Business Insider. Тя е разработена от московския Изследователски институт по епидемиология и микробиология "Гамалея", но производството ѝ е възложено на фирмата на малко известния руски олигарх Дмитрий Морозов. Неговата империя се намира край Санкт Петербург. Там на площ от 24 000 квадратни метра е изградена фармацевтичната компания Biocad - една от най-модерните в страната.

Кой е Дмитрий Морозов?

Генералният директор на Biocad е сред водещите руски бизнесмени и собственик на отбора по ръгби "Нарва Застава" от Санкт Петербург. В него той инвестира годишно по 1,5 милиона евро, а съвсем скоро по спортните екипи на играчите ще пише "Спутник V", изтъква още германското издание. Във фармацевтичните среди фирмата на Морозов не е безизвестна. Тя разполага с добри връзки в бранша и от години произвежда медикаменти срещу рак и СПИН. Американският гигант Pfizer, който заедно с германската фирма BioNTech също произвежда ваксина срещу коронавирус, е възнамерявал преди години да придобие Biocad, но сделката така и не се осъществила. Дмитрий Морозов притежава 30 процента дял от компанията.

И сайтът на списание "Spiegel" се спира на темата - с 11-минутен видеорепортаж, заснет от екип на телевизионното предаване "Spiegel TV". В него се казва, че това са първите телевизионни журналисти, допуснати до производствените мощности на Biocad - "кралството на Дмитрий Морозов". "Ето, сега можете да видите, че "Спутник V" действително съществува (...) Хората умират, затова ние трябва да побързаме и да помогнем", казва пред камерите руският бизнесмен. От него разбираме, че за една смяна се произвеждат по 180 000 флакона ваксина, като всеки един от тях съдържа по 5 дози. "Производството ни не е по-лошо от това в което и да било германско предприятие. А що се отнася до качеството, оборудването, автоматизацията и обучението на персонала - ние сме дори по-модерни", казва гордо Дмитрий Морозов.

Най-големият проблем на ЕС

Затова той не разбира скептицизма, който се шири в ЕС спрямо руската ваксина. Морозов говори за национализъм по отношение на ваксините и критикува остро бюрокрацията в ЕС. "Вие европейците явно сте партньор втора класа за американците. За тях важи правилото: Pfizer зарежда с ваксини първо собствената си страна", казва Морозов. "Най-големият ви проблем е вашата бюрокрация. Европа не допуска китайската ваксина, същото е и с руския препарат. При това положение не ви остава нищо друго, освен да чакате", добавя бизнесменът пред "Spiegel TV". За разлика от ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, "Спутник V" е векторна ваксина, която използва отслабени аденовируси като носители, чрез които в клетките на човешкия организъм се внася генетична информация от коронавируса. Имунната система реагира с производството на антитела. Според най-новите проучвания, ефективността на "Спутник V" е 92 процента - по този показател ваксината не отстъпва на препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna.

Освен "Спутник V", междувременно в Русия са одобрени още две ваксини руско производство - CoviVac и EpiVacCorona. В Европейската агенция по лекарствата EMA в момента тече процедурата по одобрение на "Спутник V" за територията на ЕС. Според Дмитрий Морозов, който допуска германските телевизионни журналисти и до дачата си в известното вилно селище Комарово, най-голямото предизвикателство пред производителите на ваксини е това: "Че сме изправени пред огромен времеви натиск. Ваксините всъщност трябваше да ги има отдавна."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойчо Зелев

    72 13 Отговор
    А зад кражбите на Рапона стоят Нацисти на които той си плаща .
    ..........Германия , Франция , Канада и Белгия крадат природни ресурси от България за 3 милиарда евро на година
    .......................... ..................... Що не пише "СВОБОДНАТА ПРЕСА" за това ???
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 DW- пропаганден машинен

    73 6 Отговор
    DW, ще се опита да ви внуши разни неща с думи, като "олигарх", "дача" и как видите ли понеже, щом "Пфайзер не е купил тази фирма значи има защо"!? Не се връзвайте на манипулации на DW- пропаганден машинен!

    Коментиран от #10

  • 4 Далида

    45 9 Отговор
    Най добрата ваксина
  • 5 GnG

    64 7 Отговор
    Така сме РАЗОЧАРОВАНИ, че зад "Спутник V" не стои милиардера Илон Мъск !
  • 6 цербер

    39 1 Отговор
    Дмитрий Морозов, който допуска германските телевизионни журналисти и до дачата си...ДО ВИЛАТА СИ. Дача е руската дума.
  • 7 радио елто

    43 14 Отговор
    и сега какво, седим без ваксина и чакаме да мрем

    само не и руската, щото може й да ни спаси, но не! трябва да седим и да чакаме

    астра зенка си взе своя дан от живота като умори сумати народ, а спуника не може да се ползва

    пуснете я свободно които иска нека се ваксинира, живота си е на хората

    без ваксина умираме с васкина може и да оживеем ама не, друг ще казва дали ще живеем или не

    те това е демокрацията, после говорете пак за дикататурата
  • 8 Пурко

    15 1 Отговор
    Верваме ти Споко!!! И На Бащицата също!!!
  • 9 ха ха ха

    6 43 Отговор
    "Иновации и прогрес" да чуеш за русия си е пълен смях ха ха ха

    Коментиран от #13, #28, #30

  • 10 Рошко

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "DW- пропаганден машинен":

    Много добре писано, мислех и аз нещо подобно да напиша защото тези дойче зеле та ги разпознавам по заглавието, положителна статия за руска ваксина и мръсно оплюващо заглавие, чисто психология имаш плюсче от мен

    Коментиран от #14

  • 11 DW- пропаганден машинен

    25 3 Отговор
    Dойчови зелки, забравих да ви питам в близкото утро, когато Европа одобри и приеме тези ваксини, как ще се изметнете да пеете мантри във възхвала, че са спасили лицемерните ви з... ???
  • 12 Владимир Путин

    22 5 Отговор
    Спутник V ,при което този инициал "V" не е буква ,а римска цифра.Спутник ще го пишат на кирилица а V на латиница,без никаква логика.Не знам защо всички медии дрънкат ,че ваксината е Спутник В от Виктори от Владимир или Ваксина.Да ама не !!!Спутник 5 се казва ваксината и V е римска цифра ,а не латинска буква.
  • 13 Ха ха ха

    22 6 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Само дето като стане въпрос за риск за човешки живот и опит и сигурност няка са най важни и затова сега така се получава, нещо като тези от наса, които карат немско коли, ама летят с руски космически двигатели:)
  • 14 Ха ха ха

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Ами пишете с Рошко до тези европейски компании дето ще произвеждат руската, до Оксфорд пишете, че подписаха и те договор с руската Гамалея, до Фаучи в САЩ пишете:)) Как може, няма кой вече 1 плюнка да метне за качеството на руската ваксина :))), срамота:))
  • 15 Behemoth

    22 5 Отговор
    Хихихи в Русия има олигарси а в Америка бизнесмени ХАХАХА....Безос е честен и хората работещи до изнемога за него за смешни пари са случайни жертви ....демократични ...
  • 16 jorj

    10 20 Отговор
    Без никакви производствени мощности, без преминали етапи на проучване,нисък % на имунизация на собственото си население руснаците принудиха бедните държави да сключват с тях договори за милиони дози, че се слагат и на ЕС!!! Да си оправят народа първо и да не реват на чужд гроб.

    Коментиран от #17

  • 17 Ха ха ха

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "jorj":

    Ей го и тоя, принудили били:)), какво тези от Оксфорд да подпишат договори с тях или швейцарците с база в Италия дето ще произвеждат руската барабар с още полови Европа с производствените си мощности, а и 2 и 3 руска ваксина излиза в Русия този месец и то на най опитния им институт Чумаков, който руснаците се доверяват Иначе те без проучвания оня Фаучи и Оксфорд и я хвалят руската, а Европа ще я произвежда, от любов към Русия непринудена:)))
  • 18 Икендия

    13 3 Отговор
    И България ще има ваксина "Чушкопек Z". Z означаващо злоба. Чакайте!
  • 19 Гласоподавател

    6 15 Отговор
    Спутник Новичок все едно дерзайте русофилистици олигархията винаги печели
  • 20 Доктор Ох Боли

    6 15 Отговор
    Проблемът на руснаците е ниската им дисциплина.
    При това положение, независимо от оборудването, ако не се спазват стриктно технологията или хигиената, няма да има качестввени ваксини и повтаряемост на партидите имогат да настъпят много неприятни последици.

    Коментиран от #21

  • 21 Споко

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Доктор Ох Боли":

    Нали за това ще се произвежда и в Европа, само да не постигнат Астра зенешко качество:))
  • 22 майкооо

    6 13 Отговор
    Умря циганката дето я хвали Уж много хубава а Джудже отказва да се ваксинира с нея

    Коментиран от #23

  • 23 Ами да

    11 3 Отговор

    До коментар #22 от "майкооо":

    Циганската да, ама оня на САЩ от щаба Фаучи почна, а Европа договори подписа с руската, защото чакат хората в Европа руската, в Русия пък чакат най много на най опитния им институт Чумаков, тя излиза този месец, та имат избор там и джуджета и високи и то обозрим
  • 24 Посетител

    12 3 Отговор
    Интересно, кога Дойче Зеле ще коментират олигарха, който държи над 50% от "Пфайзер"? Или той е от "правилните" и за тях само позитиви или нищо...
  • 25 jorj

    4 12 Отговор
    Е как я хвалят като с нея има нищожен брой ваксинирани, като не е минала трети етап на изследване??!!?!!!!!???!!! Смешни хвалебствия от кочината.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ами да

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "jorj":

    Нищожен, то Аржентина я виж колко и от кога имунизират с руската, или тези договори дето подписаха с руснаците и Астра и от Европа и за производство явно на сляпо са подписали, не са проучил нищо, от любов към Русия :))
  • 28 Флин

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Да, точно в руснаците са голяма част от значителните технологии. За хиперзвукови скорости единствено с руснаците може да се говори сериозно, също така за ядрени двигатели и тн. Виж с каква флотилия ледоразбивачи / 40 на брой, работещи и изпълняващи задачите си срещу ЕДИН, рападащ се по думите на капитана, американски /покоряват севера... Примери колкото искаш има, така че помисли преди да пишеш подобни глупости
  • 29 Казуар

    3 3 Отговор
    Миналата година през август Путин тържествено обяви, че ваксината е регистрирана, но тествана върху 56 души. Били се създали антитела и това било достатъчно. Но ваксинирането с нея започна след три месеца.
  • 30 kool

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Прав си колега!!! То затова Илончо не може да отлепи и приземи една ракета от Земята без да гръмне нещо по нея, то затова англосаксонците се возят на руски носители до МКС и ги достраша, че руснака можеше и да не ги свали на Земята през 2014 година когато се изпокараха, та се наложи главния ингилез да звъни лично на руския цар да го моли да не им прави нищо лошо. И то затова англичаните въобще нямат РАБОТЕЩА космическа агенци, а НАСА се предаде поради свръх високото и технологично развитие, не и позволяващо да работи по въпроса. Защото руснака е много, ама много назад в конструкциите и технологиите. За по-интелигентните - в българския език има дума конструкция, думата технология е на втори план. Амин