Last news in Fakti

16 Март, 2021 17:31 3 086 14

ЕМА остава твърдо убедена в ползите от ваксината на "АстраЗенека"

  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка

ЕМА остава твърдо убедена в ползите от ваксината на "АстраЗенека" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският надзорен орган по лекарствата (EMA) заяви отново във вторник, че ползите от ваксината срещу COVID-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) продължават да надвишават рисковете.

ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от коронавирусната ваксина на AstraZeneca, въпреки че редица европейски страни преустановиха употребата ѝ заради опасенията от кръвни съсиреци, подчерта във вторник ръководителят на лекарствения регулатора Емер Кук, съобщават Франс прес и Ройтерс.

"Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" за предотвратяване на COVID-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт надвишават риска от тези странични ефекти", заяви шефът на EMA Емер Кук по време на онлайн пресконференция.

Кук посочи, че няма индикации, че инцидентите с кръвни съсиреци, които шефът на EMA определи като "много редки", са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност. Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай, каза още шефът на агенцията.

"Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка. Това е, в което участваме в момента", каза Кук на онлайн пресконференцията.

Агенцията продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи след поставяне на ваксината и се очаква да завърши своя преглед в четвъртък (18-и март), след което резултатите ще бъдат публично оповестени, каза още Емер Кук.

В понеделник EMA отново заяви, че все още смята, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) за предотвратяване на COVID-19, заедно със свързания с коронавируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти.

Тогава Европейският здравен регулатор също така посочи, че неговата Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще проучи данните за тромбоемболичните събития на 16-и март и ще направи констатациите си на 18 март, заедно с "всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    17 3 Отговор
    Продажници!

    Коментиран от #10, #11

  • 3 Те може

    16 0 Отговор
    да са убедени , но аз - не !
  • 4 верваме ви

    17 1 Отговор
    Да я прекръстят на "Тромба Зенека"
  • 5 Много ясно

    14 2 Отговор
    Нали някой не очаква да си признаят, че е вредна. Всъщност всички ваксини са вредни. Като втълпят на психясалите от страх, че тази е вредна и внесат от другите – хоп ваксинацията е сигурна.
  • 6 аферагейтс

    12 1 Отговор
    всичко е полено,и ковида и ваксините!,Вие какво си въобразявате,че ЕМА ще каже нещо друго ли?
  • 7 Просветен илюминат

    8 0 Отговор
    Опел също спират производството на "Астра", за всеки случай.
  • 8 Ама ха

    4 0 Отговор
    Ми да остане за тях, на нас да ни пуснат "лошия" Спутник.

    Коментиран от #12

  • 9 И така

    5 0 Отговор
    Докато умират плебеите нема проблем.А те Човешките същества(ЛГБТ) какви си го туриха аджеба?В никакъв случай няма да е астра.Тези послушковци на Сорос даже отричат себе си с не признаването на руската ваксина.Всичко го удариха на политика и печалба а живота на плебеите даже не е нещо за което да се притесняват.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МАНГАPOF

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    БИЗНЕС!!!ТИ МЕ РАЗБИРАШ!!
  • 12 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ама ха":

    Русия каза, че не може да произведе за всички.
    Не лъжи, както другите с цел забогатяване. Взели пари и не дават продукт, който е платен предварително.
    Не всички могат и да произвеждат Спутник V. Това е двукомпонентна ваксина, много иновативна и , съответно, по сложна в технологично отношение. Освен това, институт Гамалея има такива стандарти за безопасност, летвата е толкова висока, че не всяка държава може да я стигне. Това, което се внушава за стандартите на ЕС, които са били недостожими, виждаме всички в одобрената от тях астра.
    Ваксина трябва да се слага. Трябва всеки да има право да избира с коя. А не в името на лоялност към господарите си да се жертва здравето на хората. Като не искате СпутникV, няма да имате. Русия не кара насила никого. Господ дава, ама в кошара не вкарва. Нали?
  • 13 tato

    4 0 Отговор
    Добре им е платено и затова са "твърдо убедени"
    Ако се плати малко ще са "меко убедени"
    А ако не им се плато просто няма да с убедени изобщо
  • 14 тик так

    2 0 Отговор
    Да да, ползи...Италия разследва осем смъртни случая след ваксинация с AstraZeneca... много за погребалните агенции и производителя на зелевата чорба.