Last news in Fakti

13 Април, 2021 15:31 2 406 12

ЕК очаква руската ваксина срещу COVID скоро да получи европейско разрешение

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • европейска комисия-
  • спутник v

Европейската комисия не препоръчва удостоверенията да бъдат проверявани по границите, а по-скоро на гишетата за регистрация за полет, за да се избегне струпването на хора на изходите към самолета

ЕК очаква руската ваксина срещу COVID скоро да получи европейско разрешение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази днес очакване руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник" скоро да бъде одобрена за приложение в ЕС. Рейндерс отбеляза пред евродепутати от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, че въвеждането на европейските удостоверения за ваксинираните и преболедувалите целят възстановяване на свободата на движение.

Целта ни е удостоверенията да бъдат в сила от края на юни. Ще въведем всъщност три удостоверения - за ваксинирани, за преболедували и за онези, чието изследване за заболяване е отрицателно, поясни Рейндерс. Той добави, че удостоверенията ще важат по 180 дни и ще подлежат на подновяване, предава БТА.

По неговите думи Европейската комисия не препоръчва удостоверенията да бъдат проверявани по границите, а по-скоро на гишетата за регистрация за полет, за да се избегне струпването на хора на изходите към самолета. Той отново настоя, че удостоверенията не трябва да бъдат наричани "ваксинационни паспорти".

Всеки ваксиниран трябва да получи удостоверение, независимо какъв препарат му е бил поставен, заяви Рейндерс. Той добави, че държавите от ЕС не могат да бъдат задължени да признават удостоверение за ваксини, за които не е издадено европейско разрешение за пазарен достъп.

Ако държавите искат да използват удостоверенията за други цели, трябва да приемат съответното законодателство и то да съответства на европейските правила за защита на личните данни, поясни еврокомисарят. Той призова да не се разработват отделни национални бази данни, а да се ползва общоевропейската платформа.

Рейндерс заяви, че притежаването на удостоверение не може да се превръща в предварително условие за пътуване. Той уточни, че ЕК предвижда системата с удостоверенията да отпадне, когато Световната здравна организация обяви край на пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Друга тема

    0 1 Отговор
    На Живко от Варна му намерете приятелка и му създайте бъдеще, че е роден при загубеняци, но той трябва да се оправи ! Моля ви !
    Имам нужда от приятелка за любов, приятни емоции и хубав живот !
  • 2 честен ционист

    6 3 Отговор
    Тогава опашките с Ганчовци пред ваксинационните центрове ще наподобяват тези за козунаци по Великден. Стадото не може да вдене, че всичките ваксини, все ние ги варим в билето. Краче от жаба, опашка от маймуна, капчица живак, вкусотия.
  • 3 пшибаев

    4 1 Отговор
    ПИЛОТ № 1 НА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ АПАШУНГА № 1 НА СВЕТА РУНД ВТОРИ
  • 4 Нали сороси

    17 1 Отговор
    Ама как бе-та тази ваксина не е демократична-от Русия е...Ако беше американска си е друго--даже американските бомби избили милиони хора са по-демократични от руската ваксина...
  • 5 имимимииим

    9 4 Отговор
    Айде пак в стойка Г пред Путин-какво става тук?
  • 6 324

    16 0 Отговор
    Защо тъй бре? Нали си имате свои 4,5 вида ваксини, ваксинирайте си се с тях особено А З. Как предприемат такава стъпка без разрешение на отвъд океанските си господари?
  • 7 честен ционист

    2 7 Отговор
    Всичките Спутници все наши хора са ги правили и първия Спутник излязал в космоса - Хоффман и този последния скоросмъртник - Гинцбург. Няма мърдане, ще ви боцкаме всички, или ще седите пред магазина и подсмърчате, доде ви дойде реда на едно гише.
  • 8 Най после

    0 9 Отговор
    нашите русофилистици ще се ваксинират с бояришник.
  • 9 ЕК мотае одобрението за Чехия и Словакия

    8 0 Отговор
    Да ползват Руска ваксина, сега евентуално да бъде одобрена края на юни??? Ще им писне на Чехи и Словаци от Брюкселските Бюрократи!! Ще стани като с Унгария???? ! ТЕЗИ НАРОДИ НЕ СА Българи, да търпят много дълго време!!
  • 10 Бочко

    9 0 Отговор
    Една по една ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ваксини гърмят и сега на опашка ноооо от вчера и Индия я купува така че опашката дълга и някой ще го веят :) А сега Цялото гроб на опашка за АСТРАТА да се отървем от тях :)
  • 11 Редови Гражданин

    7 0 Отговор
    Какви са тези своеволия от ЕС ? Ще признават Спутник !!! Мигновено санкции от Кравария.
  • 12 Kcanba

    6 0 Отговор
    сороснята е в траур