ФАКТИ.БГ
 • ваксини-
 • коронавирус-
 • днк-
 • пандемия-
 • митове-
 • факти-
 • учени-
 • медицина-
 • здраве-
 • жертви-
 • риск

Верни ли са тези твърдения за ваксините срещу COVID-19?

Митовете за ваксините са много

Публикувана: 20 Април, 2021 15:56
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4047
Верни ли са тези твърдения за ваксините срещу COVID-19? - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.6 от 15 гласа.

Твърдение: иРНК-ваксините променят човешкото ДНК.

Твърдението е грешно.

Генетичната информация за строежа на човешкото тяло се съдържа в нашето ДНК. Генетичната информация на някои вируси - например на коронавируса SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19, се съдържа в неговата РНК. В човешкия организъм също има РНК. Тя представлява ненапълно идентично копие на ДНК-то от клетъчните ядра, което служи за изграждането на протеини - с други думи играе роля за реализирането на генетичния строеж. Вирусите използват този механизъм, за да се размножават в човешките клетки. Нашето тяло обаче разпознава нахлуващите отвън нашественици по техния шиповиден протеин и образува антитела и Т-клетки като отбрана срещу вируса.

Целта на ваксинирането е да се предизвиква именно тази имунна реакция срещу коронавируса, но без той да бъде допускан в човешкия организъм. Затова ваксината вкарва само миниатюрен отрязък от генетичния код на вируса в нашето тяло, където после се възпроизвежда част от неговия шиповиден протеин. А ваксината на практика дава заповед на организма: "Навлиза чуждо тяло! Организирай антителата за съпротива!". Важното обаче е друго: ничия РНК - нито нашата собствена, нито тази на вируса, нямат достъп до клетъчните ядра. С други думи тя не може да повлияе на генетичния код на човека, нито може да се смеси с него. След като си изиграе ролята, клетката разгражда използваната РНК.

Твърдение: Ваксините срещу коронавирус нарушават фертилитета на жените

Твърдението е грешно.

"Има множество причини, поради които тази теория просто няма как да е вярна", казва Удо Маркерт, ръководител на Лабораторията по плаценти в университетската клиника на Йена. Една от тях е, че сходството между протеините е изключително малко - то възлиза на едва 0,75%, а това е твърде малко", казва ученият. Маркерт казва и това, че при жените, заразили се с вируса на ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) по време на епидемията през 2002/2003 година, не е била установена връзка между болестта и фертилитета. А вирусът на ТОРС е от групата на коронавирусите - неговият шиповиден протеин е почти идентичен с този на SARS-CoV-2. Британското дружество по проблемите на фертилитета също установява следното: "Няма никакви данни, нито теоретични основания да се предполага, че някоя от ваксините срещу COVID-19 би могла да влияе на възпроизводителните способности на мъжете и жените".

Твърдение: Ваксините бяха разработени прекалено бързо и затова са опасни.

Това твърдение е заблуждаващо.

Твърди се, че разработването на ваксина обикновено трае 10 до 15 години, а първите ваксини срещу COVID-19 бяха готови само след година. Това кара мнозина да се отнасят към тях с голям скептицизъм. Факт е обаче, че има редица фактори при създаването на една ваксина, които позволяват този процес да бъде сериозно ускорен. Първо: наличието на предварителни познания. Ваксините базират на технологии, които са вече изследвани и изпробвани. Учените например вече бяха натрупали много знания за групата на коронавирусите, към които спадат и двата, причинили съответно през 2002 и 2012 година епидемии от ТОРС и БИРС (Близкоизточен респираторен синдром). Още по онова време усилено се работеше по създаване на ваксини.

Второ: по време на сегашната пандемия бяха мобилизирани огромни финансови средства, които дадоха на учените възможност да работят интензивно и паралелно по създаването на ваксини.

Трето: Ускорени процедури. Марк Тошнър, участвал в изпробването на препарата на AstraZeneca, казва, че е грешно да се смята, че създаването на ваксина трае обикновено 10 години. Той пояснява, че голяма част от това време преминава в чакане - докато се съберат необходимите финансови средства, докато се наберат необходимите доброволци за изследването, докато се получат официалните разрешения за провеждане на студиите минава много дълго време. В сегашната пандемия бяха необходими спешни действия. Поради това много от фазите, които иначе вървят една след друга, сега бяха изпълнявани паралелно. Първите данни от изпитанията на препаратите бяха давани за контрол и одобрение, още преди да са приключили самите тествания. Независимо от цялата бързина, ваксините бяха подложени на задълбочена проверка от страна на ЕМА, преди да бъдат допуснати до употреба. С други думи ускорените процедури не са белег за недостатъчна проверка и лошо качество.

Твърдение: Прекарано заболяване от COVID-19 предпазва по-добре от нова инфекция, отколкото ваксината.

Твърдението е грешно.

Факт е, че голяма част от хората, заразени с коронавирус, прекарват болестта леко или дори без симптоми. Но около 20% страдат от тежки форми, които могат да доведат до смърт. Това показаха данни на института "Роберт Кох" от първата вълна на пандемията през пролетта на 2020. Няма обаче никаква гаранция в кои проценти ще попадне човек, дори и да е млад. Хората, които смятат, че е по-добре да се заразят с коронавирус и така да придобият имунитет, вместо да се ваксинират, поемат "много голям риск", казва вицепрезидентът на Германското дружество по имунология Райнхолд Фьорстер. Към това се добавя и рискът от пост-COVID синдром. Друга причина, която говори в полза на ваксината, е тази: че имунната система реагира на нея по различен начин. "По-дълготрайната защита срещу инфекцията е по-силно изразена, когато е предизвикана от ваксина", казва вирусологът Кристиан Дростен от клиниката "Шарите" в Берлин. Според него, след ваксинация се образуват по-голям брой антитела в организма и те остават там активни за по-дълъг период, отколкото след естествена инфекция. Райнхолд Фьорстер казва в тази връзка, че това важи в особена степен за ваксината на BioNTech/Pfizer. Решението дали човек да се ваксинира, или не има и обществено измерение. Става дума за това в каква степен човек е солидарен с останалите. Защото ваксинацията ограничава риска от зараза и за другите хора около нас и ограничава разпространението на пандемията.

Автори: Инес Айзеле, Ута Щайнвер, Катя Щерзик

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.6 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Всичко е вярно.Пълни отрови!А сега ще ги и мешат.Ако оцелеете от първата,да ви довърши втората.

Коментиран от #5, #10, #19


Оценка:
-3 +42

честен ционист
2 Отговор
Ваксините са полезни за това, което пише най-отгоре на камънете у Джорджия.

Оценка:
-2 +21

да да
3 Отговор
от 100 кладенеца вода ще докарате за да си продадете отровата, която наричате ваксина
престъпници в бели престилки и якички !

Оценка:
-2 +49

Кратун
4 Отговор
А защо няма ваксина срещу рак,спин и т.н.И най вероятно няма да бъде открита.Всичко опира до парите.И децата го разбраха.

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +39

др Гей Билтс
5 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Не бре, мешат ги, понеже после не може да се докаже, коя от двете, те е пратила при св. Петър. Така са ги мешали и 1918г по време на Испанския ГРИП, който не е бил Испански, ама янките така са го представили на простолюдието.

Оценка:
-1 +31

Мазньо
6 Отговор
Ми сложете едно "Платена публикация" бе!

Оценка:
-1 +33

Ема
7 Отговор
Хайде, не на нас тия цигански шашарми!

Оценка:
-3 +23

DW-Пропаганден машинен
8 Отговор
Час за поредната "Образователна" статия за дебили от DW! И колко смело размахват недоказани твърдения, ....като за дебили !?

Оценка:
-1 +31

Безухов
9 Отговор
Щом го повдигате въпроса - значи все пак има нещо !

Оценка:
-1 +19

зъл вампир
10 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Аз се ваксинирах с Модерна,всичко мина супер.Никакви симпоми за нищо.Сега си чакам сертификата,и хуквам по света.А вие си правете седенките тук,и си умувайте докато пукнете.

Коментиран от #16


Оценка:
-30 +4

въх
11 Отговор
Dr. Simon Gold и много други доказали се лекари са против тези ваксини.

Оценка:
-1 +22

sss
12 Отговор
Който иска нека се ваксинира, негово право! Само че защо, тестовете: плащат се, докато ваксини, които спасявали живот: безплато... Дори не карат хората да се тестват преди ваксина... Но примерно> има толкова деца страдащи от тежки заболявания, но лечението е скъпо и не е по силите на всеки, като са толкова загрижени правителствата по света за здравето да ги лекуват безплатно!

Оценка:
-1 +19

Псевдоним
13 Отговор
Тези неща ги знаем. Напишете онова, което не знаем и не желаят да ни кажат.

Оценка:
-0 +13

Мнение
14 Отговор
Гледам, че вече е питано в по-горните коментари, но и аз да попитам!
КАК ТАКА НАПРАВИХА ВАКСИНА ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА СРЕЩУ КОВИД (СУПЕР ИНОВАТИВНА ПРОГРАМИРАЩА РНК), А ВЕЧЕ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ НЯМА НИ ЛЕК, НИ ВАКСИНА ЗА БОЛЕСТИ КАТО РАК И СПИН????????
КОГАТО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ТВЪРДЯТ НЕЩО, ТО ИМА ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ ИСТИНАТА ДА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО НА ТЯХНОТО ТВЪРДЕНИЕ!!!

Оценка:
-1 +22

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
15 Отговор
Като отворите СЗО ще видите повторно заболели 71/137000000,защо си плюете на суратя илъжете???Когато преболедуваш ,имаш ПЪлен имунитет,а като се ваксинираш имаш частичен имунитет!Вярно е ,че докато местех дървени фигури 90%, бяха такива,като вас....Жалка работа сте,да повтаряте една лъжа толкова дълго....Може само психопат!

Оценка:
-1 +13

16
Този коментар е премахнат от модератор.
ИСТИНАТА
17 Отговор
Верно е, че РНК "ваксините" са толкова вредни, че никога не са преминали изпитанието върху животни - всички са умирали при последвал среща с дивия вирус!

Верно е, че не са ваксини а се водят генна терапия - вкарват антитела във всяка човека клетка и при среща с реален вирус се активират всички, представете си цялото ви тяло да лумне като при прорезна рана какво се случва с тялото ви 😉

Верно е и, че това не са ваксини - това е руска рулетка!

Оценка:
-1 +9

Последните дни
18 Отговор
НАЙ ДОБРАТА ВАКСИНА Е ТАЗИ КОЯТО НЕ СИ СИ УДАРИЛ !!!

Оценка:
-1 +7

химикът
19 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Не се тревожи , те вас ви ваксинираха на протестите, ковид няма да хванете ,но за съжаление тази ваксина не предпазва от глупост!

Оценка:
-1 +1

старият рокер
20 Отговор

До коментар #4 от "Кратун":


верно си кратун, ми щото не са вируси бе пич!

Оценка:
-0 +1

Колибесов
21 Отговор
Много хора измряха от рак. Да измислят някакъв протеин който да се вкара в тялото който да сигнализира на организма, естествено като болка при всяка проява на метастази за да може да се реагира незабавно.

Оценка:
-0 +0

Меги
22 Отговор
Разбира се, че прекаралите болестта имат по- силен имунитет от ваксинираните.Това е принцип.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Ген. Румен Радев
Ген. Румен Радев коментира номинацията на ГЕРБ за президентските избори.
Кандидатът на Борисов за изборите ще е негов аватар."

Още бисери
ТОП 5