Last news in Fakti

27 Май, 2021 07:04 1 970 29

Трябва ли да се ваксинират и децата? Въпроси и отговори.

  • деца-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • имунитет-
  • педиатри

Лекари по педиатрия смятат, че децата до 16 години също трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус

Трябва ли да се ваксинират и децата? Въпроси и отговори. - 1
Снимка: Shutterstock

След като ваксината на BioNTech/Pfizer в САЩ бе одобрена и за деца, само за по-малко от седмица там бяха ваксинирани около 600 000 малолетни на възраст между 12 и 15 години. Канада, където ваксината също беше одобрена за деца над 12 години, планира до началото на новата учебна година през есента да ваксинира всички деца от тази възрастова група - поне с първата доза. В ЕС разрешение от Европейската агенция по лекарствата ЕМА се очаква в края на май, а утре (27.5.) канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на 16-те германски провинции ще обсъждат въпроса за евентуалното ваксиниране на децата в Германия.

Междувременно вече се води дебат доколко разумно е това. Експерти и родители поставят редица въпроси: каква роля играят децата между 12 и 15 години за разпространението на вируса, колко уязвими са те и надеждни ли са одобрените ваксини за малолетни? ДВ проучи фактите.

Не е ли достатъчно да бъдат имунизирани само пълнолетните, за да има "стаден имунитет"?

Погрешно е схващането, че като се ваксинират възрастните, това ще пази и децата от COVID-19. Чисто статистически, делът на децата и младежите сред световното население е твърде голям, така че е необходимо те също да бъдат взети предвид. Още преди година СЗО оповести, че за това е нужно да бъдат ваксинирани между 60 и 70 процента от населението. Междувременно редица експерти, сред които и бившият главен епидемиолог на САЩ Антъни Фаучи, коригираха този процент нагоре и смятат, че за такъв имунитет са нужни 85 процента имунизирани. Освен това те се съмняват, че с новите варианти на вируса тази цел въобще е постижима. В Германия шефът на института „Роберт Кох“ Лотар Вилер смята, че за справяне с пандемията се налага да бъде ваксинирани „доста над 80% от хората“. По данни на ООН, децата и младежите до 17-годишна възраст съставляват 30,2% от световното население. Дори и в Германия, където делът на хората до 18 години е значително по-нисък (16,4 на сто), пак би било трудно да се постигне стаден имунитет, ако не се вземе предвид въпросната възрастова група, смята д-р Аксел Гершлауер, говорител на Съюза на лекарите-педиатри в Германия.

Защо да се ваксинират децата, след като смъртността сред тях е ниска, а тежките форми на болестта са редки?

По данни на Американската академия по педиатрия, от началото на пандемията в САЩ общо 3,85 милиона деца са дали положителни тестове за COVID-19. От тях между 0,1 и 1,9 процента са били хоспитализирани, а 0,3 на сто от заразените деца са починали. От германското Министерство на образованието посочват, че децата се заразяват също толкова често, колкото и възрастните, но се разболяват значително по-рядко от тях. Данните на Германското дружество по детски инфекциозни заболявания (до 16 май 2021) сочат, че от началото на пандемията в Германия и Австрия общо 1522-ма подрастващи са били лекувани в болница заради инфекция от COVID-19. Пет процентна от тях (74 души) дори са преминали и през интензивни отделения. Почти половината от регистрираните инфекции при деца обаче засягат бебета - 46,7 на сто от тези 1522 случая са били кърмачета под 1 година. В същото време 11 процента от момичетата и 16 процента от момчетата под 17 години в Германия страдат от хронични заболявания. При тези деца и младежи съществува повишен риск от тежко протичане на болестта, затова е много важно те също да имат възможност да се ваксинират, посочва д-р Гершлауер.

Подходящи ли са ваксините срещу COVID-19 и за деца?

Изследвания за въздействието на ваксините върху деца почти няма. Даденото разрешение в САЩ и Канада за ваксиниране и на деца между 12 и 15 години с препарата на BioNTech/Pfizer се базира на проучване сред 2260 деца от тази възрастова група. А според самия производител на ваксината, тя е до 100 процента ефективна сред малолетните, т.е. ефектът при тях е още по-силен, отколкото сред пълнолетните. Според канадската имуноложка Карина Топ, не е необичайно една и съща ваксина да се поставя и на възрастни, и на деца. Има обаче случаи, когато рецептурата за бебетата е по-различна от тази за децата и младежите - пример за това е ваксината срещу тетанус. А при други ваксини разликата е само в броя на необходимите дози, които се поставят на различните възрастови групи. Експерти припомнят, че имунната система на малките деца реагира на ваксините различно от тази на младежите и възрастните. Затова се налага много точна преценка на дозировката при отделните препарати. В момента BioNTech/Pfizer проучва този въпрос при децата от 6 месеца до 11 години. Също и Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson провеждат вече изследвания с деца. Резултатите още не са готови.

Автори: Катрин Весоловски, Тетяна Клуг


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    67 0 Отговор
    Категорично НЕ!
  • 2 Оня

    63 0 Отговор
    А бе я да се думкат тия,аз няма да се ваксинирам,а какво остава за детето ми
  • 3 Да да

    31 3 Отговор
    А за преболедувалите никой нищо не казва не ги включват в стадния имунитет???.Трябва ваксина да има..

    Коментиран от #5

  • 4 Centurion

    41 1 Отговор
    Да бе,как иначе,даже и ембрионите трябва да получат две дози в 4тия и 7мият месец.Трябва да се продава тази Еврейска смрад.Мислите ,че така ще ви оставят да живеете безплатно???Неее,не сте познали!!!Те Евреите са много добри кора ,и мислят за всички!
  • 5 Гост

    38 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да да":

    Какво казват учените от университета в Сейнт Луис за преболедувалите? Че имат вечен имунитет! Те ли разбират повече или зависимите
    и корумпирани политици и Фаучи, които призовават за 100 процента боцнати, вкл. децата ни! Тези са за трибунал!

    Коментиран от #21

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    37 1 Отговор
    Не знам кой лекар може да изкаже -такава фащизоидна глупост!!!Ваксина,която няма защита поне от 10г не може да се слага на никой,камо ли деца!Ваксината е ваксина за дапази -ДО Живот или поне до 10г!Стига с тези опити....Педиатри казали.....Такава глупост може да бъде заставен да каже някой с психиката на нашите щабаджии,но не и лекар!
  • 7 Твърдо

    27 0 Отговор
    НЕ.......
  • 8 Някой

    33 0 Отговор
    И нито дума за големият брой (над 12 000 ако не се лъжа) на тежки странични ефекти при деца, подложени на тези опити. Мисля, че повечето бяха развили миокардит. Представете си, деца без никакви проблеми, а получават такива тежки странични ефекти.

    Коментиран от #18

  • 9 попара

    17 0 Отговор
    Твърду Нье!
  • 10 123

    9 2 Отговор
    Момченцата да ваксинират момиченцата само, че като поотраснат малко
  • 11 Просветен илюминат

    17 2 Отговор
    Особено лекари загубили дете след ваксина са твърдо за масово ваксиниране на децата.
    Вие сте болни само от факта,че говорите и мислите за ваксини и вирус.
    Самите мисли водещи до негативни емоции са вируса,който ви убива.
    Ето с различни действия от които се засилва страхът вие се подчинявате и ако не се ваксинирате ще останате без работа и стадото,което е приело,че трябва да се ваксинира ще гледа на вас като на прокажени,защото те сте еднакви и ще бъдете изритвани и лишавани от благата на системата.
    И тя една система,но докато се нарежда от някой друг как да живеете какво друго може да се очаква?

    Коментиран от #20

  • 12 Просветен илюминат

    16 0 Отговор
    Нека попитаме и друго – защо предпазливите лекари внимаваха с ваксинирането на деца? Всеки лекар, който разбира от работата си, е наясно, че ваксините са стресови за тялото и това е една от причините някои деца да умират веднага след ваксинацията. Обикновено страничните ефекти не са смъртоносни, но увреждат нервната и други системи.

    Никой педиатър не би инжектирал олово в деца, но повечето медици нямат задръжки да инжектират живак и други тежки метали, които са 100 пъти по-токсични от оловото. Днешните лекари са изхвърлили цялата си предпазливост на бунището – нехайствата на педиатрите са описани в книгата ми „Хуманна педиатрия“ (Humane Pediatrics). Детските лекари буквално са изгубили всякакъв усет за правилно и погрешно – те са изгубили съвестта си и живеят с идеалистична представа за себе си и с желязно високомерие. Скрити зад образа на „ангели в бели престилки“, те без преувеличение съсипват децата и след това заспиват, сякаш не са направили нищо лошо.
  • 13 Топ

    29 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ТЕЗИ ЕКСПЕРИМЕНТИ С ТЕЗИ НЕДОКАЗАНИ ВАКСИНИ!НИКОЙ НЕ КАЗВА КОЛКО ХОРА УМРЯХА ОТ ТЯХ! НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА ХОРАТА САМО ГЛЕДАТ ПАРИТЕ И ПЕЧАЛБАТА!
  • 14 Псевдоним

    27 0 Отговор
    Опитайте да си пробутате ваксините на децата и ще разберете дали трябва. Може и да ви е за последно, но това са подробности.

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ангел будалата

    6 1 Отговор
    ми да ,,нали и те трябва да са чипосани
  • 17 Киро

    21 0 Отговор
    Ангела Меркел да си решава за нейните деца като роди не за мойте
  • 18 Мнение

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Абсолютно си прав. Мога да говоря за възрастните около мене, които познавам и са "ваксинирани". Положението е повече от сериозно. Няма да описвам това което знам и видях, защото ще ме изтрият. Става дума за хора на различна възраст. Кой знае каква е истинската ситуация? Предполагам скоро ще лъсне цялата истина . А по - късните ефекти, след години , не ми се мисли. Моето мнение е, че целта на тези инжекции съвсем не е спасяването на човешки животи, а точно обратното. Да не забравяме за така наречения американски стоунхенжд в Джорджия. Където е изрично казано, че човешката популация не трябва да надвишава повече от 500 милиона. Тези, които стоят зад подобни идеи са абсолютно психически увредени индивиди и трябва да им се потърси най - строга отговорност за сатанинските им дела и да бъдат жестоко наказани. Това е невиждано престъпление срещу човечесвото и геноцид в невиждани до сега мащаб и форма.
  • 19 Тато из Правец

    13 0 Отговор
    Ваксианата причинява безплодие !!! Евреите убиват децата ни ;!!!!
  • 20 Знанието

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Просветен илюминат":

    те прави свободен и силен. При натиск от страна на работодателите и др. институции, можеш да се позовеш на Нюрнбергската конвенция от 1947г., подписана от всички държави и европейската. Сами лесно биха ни смачкали, но има вече правни и лекарски сдружения, които именно с това се борят,а също така действат на държавно и международно ниво. Все повече съгласуват действията си за по - голяма ефективност. Борбата с тази метастазия е на държавно и наднационално ниво.
  • 21 Сдтн

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Преди близо година го преболедувах със загуба на вкус и обоняние, отпадналост и температура- изпих един антибиотик, но май и от него нямаше нужда, но......От тогава почти не се пазя, но най-важното е, че вече го няма страха, а като няма страх животът е прекрасен:)От тогава най-вероятно съм се срещал с вируса поне още няколко пъти, но......:)
  • 22 Така...

    10 0 Отговор
    Видях, че статията е на дойче Зеле и не я прочетох...
  • 23 Малкото човече

    8 0 Отговор
    Децата да не пипат,мерзавци такива.само парите ги интересуват и си мислят че ще живеят вечно,за да ги харчат и управляват света.Луди хора.всичко си има начало и карай,и техния край ще дойде.ще поживеем ще видим.
  • 24 К Георгиев

    10 0 Отговор
    За каквото и да си говорим става дума за пари , а в този случай за много пари. Не сме с къса памет , до преди няколко месеца ни убеждаваха че , децата не се разболяват от този вирус и сега хоп изненада. Хайде на промоциите три ваксини / игли / само за година и всичко това в луксозна опаковка. Фармацевтичните компании трябва да бъдат съдени и третирани както нацисти за концлагерите.
  • 25 Малкото човече

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Псевдоним":

    Бих ти сложила милярди плюса.И аз го мисля същото.
  • 26 АГЕНДА 2030

    7 0 Отговор
    СЕКТАНТИ ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ДЕЦАТА!
  • 27 Рошко

    5 0 Отговор
    Според сзо и евреите които ръководят света, трябва всичко да се боцка не само децата и то всяка година, та по бързо да мрем без имунна система
  • 28 1357

    5 0 Отговор
    Изобщо е трябва да се ваксиниат ,нито малки,нито големи,нито старци.Проверете статистиката на умрели от ваксините и тогава взимайте решение.Мислете!Животът е само един.
  • 29 незнайко

    1 0 Отговор
    Самата дилема да се ваксинират или не децата показва, че вируса е изкуственно създаден и поразява възрастни и болни организми !!! Ако е естествен никой няма да се ОТЪРВЕ от него !!!