6 Юни, 2021 10:23 2 065 5

Италия отбеляза рекорд по ваксинирани срещу коронавирус

  • ваксина-
  • италия-
  • коронавирус-
  • мерки

Правителството обаче беше критикувано от експерт, че не е ваксинирало своите най-уязвими граждани

Италия отбеляза рекорд по ваксинирани срещу коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС

В петък Италия е отбелязала нов рекорден брой ваксинирани срещу COVID-19, според властите. Това поставя страната на второ място в Европа по този показател.

"Вчерашният ден отбеляза рекорден брой поставени дози за 24 часа от 600 000, докато общият броят на поставените дози премина 37-милионната граница", заяви държавният орган, отговарящ за ваксинациите. Италия е на второ място в Европа по брой на напълно ваксинирани хора, след Германия и пред Франция и Испания", се добавя в нея, цитирана от news.bg.

Този резултат се обяснява и с броя на ваксинационните центрове. Броят на тези центрове е бил 1500 през март, но сега е до 2666, а още 800 други се очаква да бъдат отворени през следващите седмици.

Официалните данни на правителството сочат, че са приложени 37,06 милиона дози ваксини и са ваксинирани 12,7 милиона души - или близо 24 процента от населението на възраст над 12 години.

Правителството обаче беше критикувано от експерт, че не е ваксинирало своите най-уязвими граждани, а това е коствало хиляди животи.

Италия постепенно облекчи ограниченията за COVID-19, отпусна нощния комендантски час и отвори заведения за хранене на закрито в ресторанти и барове, тъй като броят на случаите и смъртните случаи непрекъснато намалява през последните седмици.

До момента Италия е регистрирала 4 227 719 потвърдени случая и 126 415 смъртни случая, според университета "Джон Хопкинс".

Италия очаква 20-процентно увеличение на броя на летните туристи през тази година през 2020 г., тъй като страната постепенно облекчава ограниченията на Covid-19, заявиха от италианската федерация по туризъм в събота.

Летният сезон 2021 г. е показал първите признаци на възстановяване в сектора. Между юни и август се прогнозират 33 милиона пристигащи, заедно със 140 милиона нощувки в официални туристически структури, което е ръст от 20,8 процента спрямо 2020 г..

Това стана ясно след проучване на 2185 туристически фирми.

Федерацията добави, че ще осигури на сектора около 12,8 милиарда евро приходи от туризъм.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фафнир

    11 6 Отговор
    Голяма новина значи! Почнахте, като журналистите на БТВ и НоваТВ, които броят колите на влизане и излизане по празниците в София. Падението е невиждано. Браво!
  • 2 MERS

    13 5 Отговор
    До август ще имаме 200 хил. ваксини с изтичаст срок на годност :)
  • 3 Demonaz

    8 5 Отговор
    Да вярваме ви! Колкото и камионите бяха пълни. Фарса продължава есента. Първо беше Италия, Иран, Бразилия и сега Индия. То не бяха масови гробове,крематориумите не спират, цяло село от 500 човека в Боливия бяха загинали от ковид. Май всичко това си остава е медийте най-доброто оръжие над населението. Излиза им и доста по-евтино от реални бойни действия.

    Коментиран от #4

  • 4 Росен

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Demonaz":

    Много хора, които са си запазили дата, после не се явяват за ваксината - колебаят се. За това организират курсове специално за медицинския персонал,
    какви техники за комуникация да прилагат за да убедят колебливите да се ваксинират- с ирония можем да кажем,
    колко са мили и загрижени за здравето на италианците от сзо. Официално 10.000.000 са против тази ваксина но сигурно има още толкова, които не са питани.
  • 5 Така

    7 6 Отговор
    Хората в другите стани постъпват адекватно и се ваксинират, а ние тука си мислим, че сме най-хитрите и вярваме на нелепи теории. Съответно ние ще платим много солено за това. Другаде ще си решат проблема и ще забравят, а ние ще продължаваме да броим вълните. Ще броим починалите и ще протестираме срещу ограничителните мерки докато цивилизования свят ще ни изолира като една от малкото останали високо рискови зони в света задно с изоставите стани от Африка и Азия.