Last news in Fakti

19 Юни, 2021 21:00 3 485 33

Делта мутацията изисква спешни мерки и тревожи Европа

  • мутации-
  • делта-
  • коронавирус-
  • европа-
  • пандемия-
  • вирус-
  • тревога-
  • италия-
  • германия

Необичайни симптоми и много по-заразна: Делта мутацията държи Великобритания в здрава хватка. Там, където тя се разпространява, се оказват необходими спешни мерки. В Германия и Европа също са загрижени.

Делта мутацията изисква спешни мерки и тревожи Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Новата Делта мутация на вируса е отговорна за над 90 процента от всички новорегистрирани случаи на COVID-19 във Великобритания. Тя е характерна с това, че е много по-заразна. “Много по-малко количество вируси са необходими, за да се зарази човек”, обяснява здравната експертка Линда Болд от Университета в Единбург. А симптомите, които новият вариант предизвиква, често се различават от типичните за COVID-19 и напомнят обикновена настинка. Това създава и риск хората да разпространяват заразата, но да не подозират, че са болни от коронавирус.

Надеждата е в имунизациите

По данни на британското правителство, изцяло ваксинираните срещу коронавирус имат висока защита от тежко протичане на заболяването, дори и при Делта варианта - между 85 и 98%. Имунизацията само с една доза обаче осигурява значително по-слаба защита - едва около 60%. А опасността за неваксинираните да попаднат в болница след заразяване с Делта варианта е двойно по-голяма.

Първоначално беше предвидено да бъдат отменени всички противоепидемични мерки във Великобритания още от този понеделник. Заради разпространението на новия вариант на заразата това се отлага за след четири седмици. Британските власти искат да са ваксинирали напълно поне 2/3 от населението, за да може нощните клубове отново да отворят врати, а театралните зали и спортните съоръжения да заработят с пълен капацитет. Това трябва да се случи на 19 юли. Прибързаното отваряне може да обезсмисли всички успехи в борбата с пандемията дотук. Подобни предупреждения отправиха германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Макар ситуацията в момента да изглежда под контрол, разпространението на новата Делта мутация на коронавируса буди тревога на много места в Европа.

Меркел: "Трябва да действаме координирано"

„Пандемията ни научи, че трябва да действаме координирано“, каза германската канцлерка Ангела Меркел. Тревога създава фактът, че в много южноевропейски държави отново посрещат британски туристи, макар че на Острова Делта мутацията на вируса междувременно причинява 90% от всички нови инфекции. Италия вече въведе петдневна карантина за всички пристигащи от Великобритания. Лисабон на практика е изолиран от външния свят за този уикенд. В Русия пък всички масови мероприятия с над 1000 посетители бяха забранени, след като Москва регистрира рекордните над 9000 инфекции само за едно денонощие. Кметът на града Сергей Собянин обяви, че 90% от тях се дължат именно на новия вариант на вируса.

Какво ще стане с финалната среща на Европейското?

Ангел Меркел изрази своите тревоги и по адрес на Европейското първенство по футбол и масовите събирания на фенове. Неясен е въпросът с финала на първенството, който трябва да се проведе във Великобритания. Хелге Браун - шеф на кабинета на канцлерката Меркел вече посъветва феновете да не пътуват до Лондон за финала на турнира. Ситуацията във Великобритания създава “голяма тревога”, заяви той в интервю. Меркел уточни, че ниският брой на заболеваемост в Германия позволява по-добро проследяване и овладяване на заразите, причинени от Делта варианта. Но все пак "е нужна предпазливост, за да имаме лято с много свободи, макар и все още не с всички свободи".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    69 6 Отговор
    Очаквайте скоро Омега и Сигма мутациите, дето са толкова заразни, че даже нищо ти нема, ама пак си в кюпа! Скъпо ще плащате за този цирк!

    Коментиран от #30

  • 2 Lancia

    45 3 Отговор
    А след делта мутацията следва щамът Делта Интеграле
  • 3 Антимилиционер

    10 33 Отговор
    Още малко да нападат ковидиотите и антиваксърите, че да си почине Земята от мухала. И за пушечно месо не стават тия неграмотници.

    Коментиран от #33

  • 4 Чудя се

    59 3 Отговор
    Нали ваксините действаха,почти всички на острова се имунизираха ,как така ще ги плаши някакъв делта вирус.
  • 5 😁😁😁😁

    8 14 Отговор
    Бързо затваряйте всичко преди да сте отворили.Бойко се връща ще има 40 на 60 %

    Коментиран от #19

  • 6 Fenasi Kerim

    41 1 Отговор
    Всеки със сополи ще бъде коронясан.
  • 7 По добре

    31 1 Отговор
    Всеки който иска да се васинира да си купи по10-15дози и да си ги сложи сам .След ковида ще се захванат с глобалното затопляне.Пак ще ни притискат.

    Коментиран от #8

  • 8 Верно ли

    41 1 Отговор

    До коментар #7 от "По добре":

    Дааа, така е по сценарий - производство на пържоли в завод :))) Те не случайно преди да се захванат с хората бяха подпукали свинете и козите. Спомням си, че една странджанска баба каза, че следващите сме ние и позна.
  • 9 PSG FR

    38 0 Отговор
    Тия днеска не се спряха. Мантрата на Русия и коронавируса няма край. Като навита пружина са тия от DW. Вече взе да омръзва!
  • 10 Урсула

    25 2 Отговор
    Ще ви побьркаме от мутации

    Коментиран от #13

  • 11 Директно:

    30 1 Отговор
    Поредните пропагандни лъжи от дойче веле!Облъчват соросоидните уроди!
  • 12 Спутник 8 М

    32 1 Отговор
    И как твърденията : „неваксинираните ни убиват“ и „ваксините ни защитават“ могат да бъдат верни едновременно?
  • 13 Жасмин

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Урсула":

    Аз теб ши побъркъм ,объди се !
  • 14 Астра Сенека Авицена Ескулап

    14 1 Отговор
    Оказва се, че ваксините, като наркотик, предизвикват пристрастяване след втората ваксинация ....Нещо ме човърка , след Спътник да се ваксинирам с Файцер....

    Коментиран от #20

  • 15 😁😁😁😁

    7 2 Отговор
    Да затварят всичко отново,вечерен час ,само хранителни стоки да работят,вадете и танковете

    Коментиран от #16

  • 16 Спутник 8 М

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "😁😁😁😁":

    Е..танкове откъде ?
  • 17 провинциалист

    8 1 Отговор
    Надеждата е в имунизациите. Верно е. И аз съм имунизиран. От преболедуване. Безсимптомно.
  • 18 Санитар

    16 1 Отговор
    Там където се ваксинираха като обезумели от страх сега ще берат плодовете на мутациите.Такива като нас българите само ще гледаме и цъкаме тц тц тц

    Коментиран от #21

  • 19 Сънища

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "😁😁😁😁":

    розови гербаджийски с Цвъки и Буци развели гербаджийското знаме отпред!
  • 20 Дъгръч

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Астра Сенека Авицена Ескулап":

    От фазера ще придобиеш страх от администрации,влошена памет,затопляне лявата половина на тялото(след втората доза),безпокойство от контролиране навсякъде от всичко.При жените всичко споменато плюс киста около лявата гърда и леко увеличение на матката.Това са реалните симптоми на моя позната.Семейството и е в шок

    Коментиран от #22

  • 21 Това

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Санитар":

    няма никакъв смисъл. Вероятността за мутация зависи най-вече от броя на болните.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Астра Сенека Авицена Ескулап

    3 0 Отговор
    За разлика от теб ,аз си купувам ваксините от Али Баба ,а не ментета от ОЛx .Ро.
  • 24 Бай

    11 0 Отговор
    Изобщо не сме изненадани,че идва още по -най-заразния щам" делта "по-заразен и от британския ,който беше много по-заразен от "обикновения!С две думи...Еб@ те се в г@ за!!
  • 25 Звездо

    4 17 Отговор
    Хора моля ви призовавам не излизайте от вкъщи не се срещайте с хора не общувайте с никой дори доставчика на храна нека да е с маска много мина малко остана ето видях ваксините всички трябва да се ваксинират задължително това е голяма зараза голяма чума от която спасение няма имаме оръжие и това е ваксината благодарете на сзо на лекарите хората на първа линия които не спряха да се борят за човешки животи в този труден момент на пандемия не излизайте от вкъщи не се срещайте с хора остани вкъщи спаси живот скоро като ни ваксинират всичките всичко ще е по старому чакам с нетърпение хора сложете си ваксина само това ще ни върне стария живот аз дори вкъщи си нося маска маската предпазва много навън излиза много рядко и то с противогаз само с противогаз остани вкъщи спаси живот
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Звездо

    4 14 Отговор
    Лекарите са нашите герои като на война голяма чума е това коронавируса хора останете вкъщи спасете живот скоро и идват ваксините това е най-добрата новина ваксинираи се спаси живот на човек от улицата на твой близък и на самия себе си носете си маските дори вкъщи
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Hoho Boho

    4 1 Отговор
    Веднага германците и великобританците да бъдат затворени вкъщи или в някакви подходящи места!
    Не трябва да стават разпространители на тези опасни мутации.
    ИСКАМ КАРАНТИНА ЗА ТЯХ!

    да си затворят границите, ако имат морал...
  • 30 ARGON

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Еврейската медия Дойче Зеле само бълва дезинформация и лъжи нон-стоп 24/7.
  • 31 Пътят на вирОса

    2 1 Отговор
    Значи вирусът тази година ще идва със заразени Британци и Руснаци на Слънчев Бряг, ще скача на неваксинирани българи, и те ще си го носят по родните места когато се върнат от почивка в средата на Септември. Към средата на Ноември заразата пак ще се вихри и пак ще обвините Бойко, а той ще ви сложи локдаун за да ви пази от самите вас.
  • 32 Не върви търговията с ваксините!!!

    4 0 Отговор
    Щамове, вълни, Мутации. Мафията от СЗО напъва но Фарма Мафията нее доволна, слаби Печалби а и много се Проточи!!!
  • 33 ковидиотче,

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Хубаво е че като ковидиот си се включил в списъка на тези, които да почиват!