Last news in Fakti

28 Юни, 2021 15:21 1 539 17

ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен препарат да се възприемат като защитени

  • ваксини-
  • ес-
  • европа-
  • ек-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • имунитет

ЕК очаква държавите от ЕС да прилагат изцяло приетите с общо решение препоръки

ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен препарат да се възприемат като защитени - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) или Световната здравна организация (СЗО) препарат против COVID-19 да бъдат възприемани като имунизирани срещу новото заболяване. Това уточни днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, предаде БТА.

Досега ЕАЛ е одобрила няколко ваксини, произвеждани в Европа и САЩ, а СЗО разреши и два китайски препарата. Двете институции не са давали одобрение за руска ваксина. Говорителят уточни, че ограничението за признаване на ваксинация се налага от препоръките, приети от Съвета на ЕС за пътуванията през граница по несъществени поводи. Препоръката предвижда пътниците, които не са получили одобрена от ЕС ваксина, да бъдат изследвани и поставени под карантина по преценка на държавата, в която пристигат. Допуска се възможност тези допълнителни мерки да не бъдат прилагани за ваксинирани с препарат, утвърден от СЗО.

Съветът на ЕС предвижда европейските държави да възобновят ограниченията за несъществените пътувания, когато настъпят промени в епидемичната обстановка. Говорителят поясни, че за пътниците до ЕС от Великобритания следва да се осигури възможност да пресекат външните граници, ако са ваксинирани с одобрен препарат и от поставянето на втората доза са изминали поне две седмици. Той добави, че преговорите за взаимно признаване на европейските и британските удостоверения за COVID-19 напредват "в правилната посока".

ЕК очаква държавите от ЕС да прилагат изцяло приетите с общо решение препоръки, посочи говорителят. Той отбеляза, че препоръките се преразглеждат на всеки две седмици. До днес 20 държави от ЕС са се включили в общата система за европейските удостоверения за COVID-19, а до 1 юли се очаква това да направят също Кипър, Унгария, Ирландия, Малта, Холандия, Румъния и Швеция. Говорителят не можа да отговори на въпрос как ще бъде решен проблемът за онези, които са получили две дози ваксина в различни страни от ЕС, тъй като засега системата отчита и двете дози като "първи".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАКСИНИТЕ .....БИЧ ЗА БСП

    5 16 Отговор
    ТАВАРИЩИ...МНОГО СЕ РАЗМНОЖАВАТЕ...КАТО ХЛЕБАРКИ СТЕ...ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ...ПОНЕ ЩЕ СТЕ ИМПОТЕНТНИ СЛЕД ТОВА...ВАКСИНИТЕ ВОДЯТ ДО СТЕРИЛНОСТ...ЗАТОВА ДОКТОР КУНЧЕВ КАЗА ЧЕ НЕ СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ...ЗА ХОРА ПОД 40 ГОДИНИ...И ЗА ТЕЗИ КОИТО ИМАТ ПЛАНОВЕ ЗА ДЕЦА...БЕГОМ КЪМ ПУНКТОВЕТЕ...

    Коментиран от #4, #6, #8

  • 2 Верно ли

    29 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Двете институции не са давали одобрение за руска ваксина. Хахаха, да си дойдем на думата, значи :)))
  • 3 црррр

    25 1 Отговор
    ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен препарат да се възприемат като защитени. Т.Е. ЩЕ ВИДИТЕ СПУТНИК -V НА КУКОВО ЛЯТО. ЕК очаква държавите от ЕС да прилагат изцяло приетите с общо решение препоръки. ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ С АСТРА И МРЕТЕ!
  • 4 аман от тролове

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ВАКСИНИТЕ .....БИЧ ЗА БСП":

    ТОварищь, ти вече си се размножил на същия принцип, кво врякаш?
  • 5 yordan

    13 0 Отговор
    джендърско еврейски мисирки
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 xaxaxaxaxa

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ВАКСИНИТЕ .....БИЧ ЗА БСП":

    Тези реплики да не си ги завещавате в столипиново бе сините джуки?
  • 9 Гестапо ТВ медия груп

    13 0 Отговор
    SS препоръчва носете си звездите защото скоро отваряме концлагерите.
  • 10 ПоробенЧовек

    10 0 Отговор
    ЕС докага, за даже и да загива - политиката винаги ще и е главен приоритет и до последнитя европеец, който всъчщност не се гордее с това си наименование. Европеец стана модерната дума за поробен човек.
  • 11 Летописец

    18 0 Отговор
    Що бе? ЕС и СЗО ви дават избор - или тромби в мозъка от Астра Зенека , или риск от погребение след Пфайзер. Животът на европейците нищо не значи. Натото (Саш и Турция) са наредили да се прави мръсно на Русия.
  • 12 На баба ми, хвърчилото

    15 0 Отговор
    Това, което са изписали до сега никъде не посочва 100% сигурност, а в много случаи има премълчаване на истината. ЕС и СЗО за какво се вземат - ГСПОД БОГ. Те са алфата и омегата на вярното, точното и нужното. Положително има и по ПРАВШ от тях! Ментори? ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) или Световната здравна организация (СЗО) препарат против COVID-19. Самовлюбени и всезнащи тъпанари. Спяха сладък сън ноември 2019 г.
  • 13 Опа

    10 0 Отговор
    Е тоест с нито една, тъй като те не са одобрени. Единствено са пуснати заради извънредното положение.
  • 14 Счупи тъпомера

    15 0 Отговор
    Май видяхме и ваксинираните с одобрените препарати, колко са защитени
  • 15 Диверсант

    13 0 Отговор
    И кои по точно са одобрени и от кого..???? Откривателя не отговаря за нищо. Производителя не отговаря за нищо, Медийни звезди вирусолози не отговаря за нищо, журналисти терористи не отговарят за нищо, Трафиканти и политици не отговарят за нищо., тоя къде те дупчи не отговаря за нищо.. Всички горе споменати са защитени от съдебно преследване... Овцете попълват формуляри и са подписват, като досега не съм срещнал някой да знае какво пише там и какво е подписал.... ВСИЧКИ САМО СЪВЕТВАТ И ПРЕПОРЪЧВАТ..... За тяхна съжаление все още имам глава която използвам
  • 16 ДжафДжаф

    7 0 Отговор
    Всичко хубаво, но по принцип Русия не разчита на туризма. В същото време Испания, Италия, Гърция, Хърватия, България, Кипър, Малта, Финладия чакат и разчитат на руски туристи. На скоро бях чел, че годишно руските туристи вкарвали във Финландия 15-16млрд евро, което за страна с 4млн население не е никак малко. Кой е прецаканият в случая всеки може да си направи сам сметката.
  • 17 Спутник

    3 0 Отговор
    Европейския съюз през есента и зимата ще разбере, че и ваксинираните с одобрен препарат не бива да се възприемат като защитени.