Last news in Fakti

30 Юни, 2021 22:00 2 503 23

Германия се скара на Китай и Русия за "ваксинната дипломация"

  • спутник v-
  • хайко маас-
  • русия-
  • китай-
  • ваксина

Страните членки на Г-20 вече се бяха договорили за принципи за по-силно сътрудничество при кризи като пандемията от коронавируса на дигитална Световна здравна среща на високо равнище през май

Германия се скара на Китай и Русия за "ваксинната дипломация" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският външен министър Хайко Маас предупреди Китай и Русия да не използват разпространението на COVID-19 ваксините за разширяване на влиянието си в света, съобщава ДПА.

Борбата срещу пандемията не трябва да бъде свързана с "постигане на краткосрочни геостратегически предимства", настоя лявоцентристкият политик по време на срещата на Г-20 в Матера в Южна Италия.

На държави като Китай и Русия трябва да се даде ясно да се разбере, че други страни "не мислят много за тяхната "ваксинна дипломация".

Пандемията трябва да бъде борена заедно, отбеляза той и допълни: "Защото всеки от нас ще бъде в безопасност само когато всички сме в безопасност. И всеки всъщност трябва да разбере това."

Китай и Русия, както и Германия, принадлежат към Г-20, в която икономически силни държави от всички континенти обединиха усилията си, за да се справят заедно с глобалните проблеми.

На срещата в Матера обаче нито Китай, нито Русия бяха представени от външните министри.

Двете страни дадоха ваксини на други страни много рано, спечелвайки си обвинения във "ваксинна дипломация".

Групата Г-7 на водещите западни индустриализирани държави наскоро реши на срещата си в Англия да противодейства на това със свои собствени обещания за по-бедните страни.

Към днешна дата Китай е доставил над 350 млн. дози ваксини в повече от 80 страни. Какво е дарено, продадено на пазарни цени или евтино, остава неясно. Русия достави значително по-малко. Няма официални данни.

По-бедните страни, но и САЩ, от известно време водят кампания за отмяна на патентната защита за ваксините, за да се ускори глобалната кампания за ваксинация.

Маас заяви, че е готов да говори за това по принцип, като по този начин поде различен тон от канцлера Ангела Меркел, която яростно защитава патентната защита.

Маас обаче подчерта, че това е много формална и продължителна дискусия. Следователно е необходим "двупътен подход": сега, каза той, акцентът трябва първо да бъде върху подобряването на веригите за доставки и разширяването на производствените мощности в по-бедните страни.

"В момента единственото, което ще помогне, е нещо, което може да се направи бързо", подчерта Маас.

Страните членки на Г-20 вече се бяха договорили за принципи за по-силно сътрудничество при кризи като пандемията от коронавируса на дигитална Световна здравна среща на високо равнище през май.

Според тези принципи вече не трябва да има спиране на износа и блокирани вериги за доставки, както при тази пандемия.

Производителите на ваксини също обещаха да снабдят по-бедните страни с повече от 1 млрд. дози COVID-19 ваксини до края на годината.

Освен пандемията, защитата на климата и помощта за Африка бяха на дневен ред в Матера.

Министрите за развитието на Г-20 също се срещнаха за първи път и ще продължат срещата си в Бриндизи днес.

Групата от 20 големи икономики включва САЩ, Китай, Индия, Русия, Германия и ЕС. Разговорите в Матера идват преди срещата на ръководителите на страните членки на Г-20 в Рим в края на октомври.

Срещата на Г-20 бележи и края на едноседмичното посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко е смешно

    33 0 Отговор
    Ама ай.
  • 2 Диверсант

    42 0 Отговор
    Абе тия заглавия от ауспуха си ли ги вадите

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хехе

    54 1 Отговор
    значи всички заедно в борбата с епидемията ама няма одобрение за Спутника.
    Иначе някой в Америка само да каже "имам ваксина" и 15 минути след това е одобрена.
    Ей затова лицемерие един ден ще бъдете смачкани.

    Коментиран от #7, #19

  • 5 Д. Петров

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Диверсант":

    От карбураторът бре! Чакат някой диверсант да сипе бензин!

    Коментиран от #10

  • 6 Майна

    31 0 Отговор
    Тежко и на Германия и останалите от ЕС с тия Глобалистки ,,управляващи,, ТЕЗИ ИЗРОДИ , НАЧЕЛО С С МЕРКЕЛИЦА ПОСЯГАТ НА ЖИВОТА И НА ДЕЦАТА..аЩе видим, ще се вдигнат ли свободолюбивите и борбени хора катона ВОЙНА, ЗАЩОТО ТОВА Е ВОЙНА!
  • 7 Д. Петров

    1 30 Отговор

    До коментар #4 от "Хехе":

    То Супника ти, всички го видяха, и зарязаха!
  • 8 az #Победа76

    35 1 Отговор
    Аз пък искам да запитам германците къде им е ваксината срещу COVID-19, нали уж са голямата работа? :)))

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 9 харалампи

    11 0 Отговор
    бизнес
  • 10 Научи поне

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Д. Петров":

    кога се използва пълен член преди да ръсиш "мъдрости".
  • 11 Германец

    1 14 Отговор

    До коментар #8 от "az #Победа76":

    Е питай..... руски ,не разбираме !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГЕРМАНЦИТЕ СА ГОЛА ВОДА С

    24 0 Отговор

    До коментар #8 от "az #Победа76":

    ВАКСИНИТЕ..ТЕ ЧАКАТ ЗА ВСИЧКО НАРЕЖДАНЕ ОТ САЩ 🤣
  • 14 Павел пенев

    22 0 Отговор
    Както вие използвате ЕС за стесняване влиянието на Русия и Китай под формата на даване разрешение за използване на ваксините- психопат.
  • 15 Седесарят.

    16 0 Отговор
    Германия е най тъпата държава в света.!!.Само за мургави и турци..Имат лоби там ..Мислят си ,че са значими .Там да си стоят !!!

    Коментиран от #20

  • 16 Седесарят.

    11 0 Отговор
    Германцитебягат от държавата си ,след пенсионирането..!!!.Голям бърдак е там.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Моряка

    14 1 Отговор
    Над 70 суверенни страни са на опашката за Спутника,без да чакат разрешение ни от Меркелица,ни от Макроница,ни от Брюксселица.Само ние не смеем,вечно надупени на запад.
  • 19 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хехе":

    Прав си колега,но не докрай.Отдавна ни смачкаха.
  • 20 дончичо

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Седесарят.":

    Германия е окупирана все още от сша, СССР се изнесе. Така ЕС се оказва във васално положение с каишка на муцуната! Сега изясни ли ви се?
  • 21 ДжафДжаф

    12 0 Отговор
    Абе ако Спутника беше калпав и не вършеше работа, едва ли щяха да реват чак толкова. Просто щяха да вземат статистиката на Унгария, Аржентина или дори Сан Марино и да я размахат. Очевидно, обаче Спуткиа е добър, при това може би действително най-добрата от всички предлагани ваксини, щом се пенявят толкова. Освен това на този етап Русия е единствената, която продава лицензи и дава възможност на по-бедните държави сами да си произвеждат нужните им ваксини.- Беларус, Казахстан, Сърбия, Индия, Аржентина, Иран, Южна Корея!!! Какъв им е проблема на германците!? Защо трябваше да се връзват с тия разбойници от Фризер. Толкова ли не можа една Германия да си организира производството без американска намеса!??
  • 22 Олга

    9 0 Отговор
    Удивително! Направо за възхищение как Маас и западната власт дружно изпадат в амнезия що касае тяхния позор. Изведнъж забравили как крали и как се карали за медицински консумативи, как обърнали гръб на Италия при “виковете” й за помощ. Какъв разнобой и егоизъм и лоша организация показали особено в началото, а после започнали да избутват руската ваксина, която е най-добрата без никакво преувеличение: няма нито един смъртен случай и има най-добра ефективност.
    Здравето на хора при тях не важи, ако на ум държат печалбите. А на Италия помогнали тогава именно Русия и Китай. Европейското лицемерие стават пословично и за нея трябва да създават пародии и басни и рисуват карикатури. Давам идея.
  • 23 грух

    2 0 Отговор
    много много да не се карат, че да няма Райхстага 2.