Last news in Fakti

7 Юли, 2021 08:15 3 751 7

Делта мутацията намалява ефективността на ваксината на BioNTech

  • делта мутацията-
  • делта вариант-
  • делта

Това твърдят здравните власти в Израел

Делта мутацията намалява ефективността на ваксината на BioNTech - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Данните на израелското здравно министерство сочат, че през последните няколко седмици действието на ваксината на BioNTech/Pfizer е спаднало значително. Вероятно заради разпространяването на много агресивната Делта мутация. Ефективността на ваксината е спаднала след 6 юни на 64 процента, като това се отнася за случаите на предаване на болестта със симптоми. Що се отнася до защитата срещу тежко заболяване и престой в болница - тя остава висока: до 93 процента, уверяват от здравното ведомство.

Все още данните са оскъдни, а проучването не е приключило, гласи уточнението. Но разликите с предишните статистики са видими. През февруари израелското здравно министерство определяше защитата на BioNTech/Pfizer срещу инфекция с коронавирус на 95,8% и до 98% срещу проявяването на симптоми като втрисане и проблеми с дишането, а рискът от постъпване в болница, тежко протичане на болестта или смърт намаляваше дори с 99%.

Да върнат ли ограниченията?

Заради високия дял на ваксинираното население Израел има добри показатели в пандемията. Но от две седмици броят на инфекциите отново нараства, при това значително. Миналата неделя 334 души са дали положителни проби за коронавирус. За последно подобен ръст - повече от 300 нови инфекции на ден - в Израел бяха регистрирани през април. В същото време през последните две седмици обаче няма нито един нов смъртен случай.

Голяма част от новите инфекции се дължат на Делта мутацията, която за първи път беше открита в Индия. Много от новозаразените са по-млади хора, а около половината от тях са ваксинирани. Преди няколко седмици Израел напълно отмени противопандемичните ограничения. Но заради растящия брой на новите инфекции лекари и здравни експерти отново повдигнаха въпроса. Едни настояват за по-строги правила, отделно от подновеното изискване за носене на предпазна маска в затворени помещения, което впрочем почти никой не спазва. Други предупреждават да не се провокира излишна паника и за пример дават това, че интензивните отделения на болниците са полупразни.

Британски експерти: ваксините са надеждни

За действието на ваксините срещу Делта мутацията има предимно британски изследвания. Едно от тях, което беше представено от правителството в Лондон миналия месец, стига до извода, че поставените две дози от ваксините на BioNTech/Pfizer или AstraZeneca са надеждна защита срещу развиване на тежка форма на болестта. Здравните власти в страната уверяват, че ефективността на тези ваксини е също толкова висока, колкото и срещу Алфа мутацията. А рискът от хоспитализиране след зараза намалява с повече от 90 процента при ваксинираните в сравнение с неваксинираните хора. Позовавайки се на данните от Обединеното кралство, германската Постоянна комисия по ваксините обяви наскоро, че ваксините са също толкова добра превантивна мярка срещу Делта мутацията, колкото и срещу останалите мутации.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чудят

    21 4 Отговор
    се вече какво да "твърдят" за ваксините !
  • 2 Естествено, че ще кажат така

    14 4 Отговор
    Защото беше първа ваксина и “алчните” искат да боцнат с 3та и 4та доза...Х-р мобе би е бил прав за евреите..
  • 3 Евроийн

    8 5 Отговор
    Искам да съм безсмъртен, колко ваксини трябва да си сложа?

    Коментиран от #4

  • 4 ПИГВИНА ГЕНЕРАЛ

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Евроийн":

    РАЗБОЙКО ЩЕ ТЕ ВАКСИНИРА И ЩЕ СТАНЕШ БЕЗСМЪРТЕН. И ТРИТЕ ЛИ ДЯДО ПОПЕ???? И ТРИТЕ! ПФАЙЗЕР,МОДЕРНА И АСТРА , ПРАВЯТ ТЕ БЕЗСМЪРТЕН. НЕГНИЕЩ!!!!
  • 5 провинциалист

    9 1 Отговор
    Каква е тази ефективност? В официалния сайт пише, че не знаят колко трае ефекта от ваксината и че не е ясно как влияе тя върху предаването на вируса от човек на човек...
  • 6 Факти

    8 0 Отговор
    Този роман на Кафка взе да става банален. Измислете някаква друга тема
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.