26 Юли, 2021 17:37 6 624 57

"Ваксинираните ще имат повече свободи": Германия е изправена пред тежко решение

  • германия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • ангела меркел

Федералната република няма нужда от поредното въвеждане на локдаун, когато ваксинацията е ефикасна

"Ваксинираните ще имат повече свободи": Германия е изправена пред тежко решение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Локдаун за всички или ограничения за неваксинираните: пред тази дилема ще бъде изправена Германия при нова вълна наесен. Мненията по темата са разнопосочни.

Заразените с коронавируса в Германия отново се увеличават, а това навярно ще доведе до нови ограничения. В страната обаче се надигна остър спор дали тези ограничения ще важат за всички или само за неваксинираните. Сигналите, които идват от водещите политици в Германия, са разнопосочни.

Дискриминация или отговорност към здравето на хората?

Вътрешният министър Хорст Зеехофер смята, че неваксинираните не бива да се дискриминират. Той лично зачитал мнението на онези хора, които поради някаква лична причина не желаели да се ваксинират. "В същото време неваксинираната личност трябва да разбере, че ние сме длъжни да пазим цялото общество, поради което на големи публични мероприятия можем да допускаме само ваксинирани хора", уточнява Зеехофер.

Председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри пък смята, че ваксинираните хора трябва да имат повече свободи в ежедневието. Според него няма причина да се ограничават основните права на ваксинираните и преболедувалите, "само защото една шепа вечни скептици не желаят имунизация", казва Монтгомъри. Той уточнява, че става дума не за привилегии в полза на ваксинираните, а за основните граждански права на хората.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който е и кандидатът за канцлер на ХДС/ХСС, възразява срещу идеята за въвеждане на органичения за неваксинираните. Тя първоначално беше разпространена не от друг, а от шефа на кабинета на Ангела Меркел Хелге Браун, който освен това е лекар.

"Не подкрепям задължителното имунизиране. Хората не бива косвено да се подлагат на натиск с цел ваксинация," каза Лашет. Според него сега усилията трябва да се насочат към това хората да бъдат убедени да се ваксинират.

Рестрикции за неваксинираните - от есента?

Лашет припомни, че до момента в Германия важи принципът "с тест, оздравял или ваксиниран" - тези три групи се радват на известни облекчения. Според него този принцип върши работа. "В една свободна държава хората имат право на свободи - и това важи не само за определени групи", подчерта той. Лашет посочи и главната цел: пандемията да бъде победена по такъв начин, че в крайна сметка всички основни права и свободи на хората да бъдат възстановени напълно. Но за постигането на тази цел е необходимо да бъдат ваксинирани повече хора. "Ако наесен процентът ваксинирани не е достатъчно висок, тогава ще мислим за други мерки. Но не сега", смята Лашет.

Шефът на кабинета на Меркел Хелге Браун вчера заяви в интервю за "Билдцайтунг", че е възможно на неваксинираните хора да бъдат наложени определени ограничения. Според Браун Германия няма нужда от поредното въвеждане на локдаун, когато ваксинацията е ефикасна. Но ако наесен се надигне четвърта вълна, неваксинираните хора може би ще трябва да ограничат контактите си, смята той.

"Това означава, че дори хора с отрицателен тест, но без ваксина, ще трябва евентуално да се лишат от посещения на ресторанти, на кино или на стадиона, защото остатъчният риск е много висок", заяви Браун. Но дали такива ограничения ще бъдат в рамките на закона? Хелге Браун смята, че правителството има право да ги наложи, защото държавата е длъжна да опазва здравето на гражданите. "А това включва здравеопазване, което през есента и зимата не е принудено да отлага операции на онкоболни или смяна на стави, защото е претоварено с пациенти с Ковид. Включва също така защита за онези хора, които още не са ваксинирани".

Неваксинираните няма как да бъдат допускани на масови мероприятия

Заместник-председателят на опозиционната Свободната демократическа партия Волфганг Кубики разкритикува идеите на Браун, които според него вкарвали през задната врата задължителните ваксинации. Кубики каза, че такива идеи са противоконституционни, защото обявяват едни основни права на гражданите за по-важни от други. И лидерът на социалдемократите (ГСДП) в Бундестага Ролф Мютцених смята, че със заплахи едва ли ще се промени отношението на отделни хора към ваксините.

Лидерът на ХСС и министър-председател на Бавария Маркус Зьодер апелира да се увеличи натискът за ваксиниране. "Хората, които са отказали предложението да се ваксинират, в бъдеще не бива да имат право на безплатни тестове за коронавирус", предлага Зьодер.

Един от най-изявените здравни експерти в Германия - депутатът от ГСДП Карл Лаутербах - също предупреждава, че след ваканциите хората отново ще се събират все по-често в затворени помещения, което според него означава, че за по-масовите мероприятия ще трябва да се допускат единствено ваксинирани и преболедували. И съпредседателят на Зелените Роберт Хабек е на мнение, че в бъдеще излекуваните и ваксинираните при определени обстоятелства може би ще имат повече възможности от другите.

Меркел: Няма да има задължителни ваксинации

Преди началото на учебната година сериозна тревога предизвиква въпросът за училищата. Хелге Браун смята, че на фона на тревожно растящите числа е необходимо да се ваксинират няколко групи хора: родителите на деца в училищна възраст, учителите, персоналът в училищата и шофьорите на училищните автобуси.

Правителството в Берлин на няколко пъти отстоява ясната си позиция срещу задължителните ваксинации. След новината, че във Франция се планират задължителни ваксинации за персонала в клиниките и домовете за възрастни хора, канцлерката Ангела Меркел каза: "Ние нямаме намерение да тръгнем по този път. У нас няма да има задължителни ваксинации".


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Антиваксър

    5 35 Отговор
    Само натурални ваксини приемам... от кожа!

    Коментиран от #6, #32

  • 3 Къде

    103 4 Отговор
    е свободата да те бодат два пъти годишно , за да можеш да влезеш в ресторант например ?

    Коментиран от #8, #57

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 прррц

    6 34 Отговор
    Няма не искам. Ще ти бием една ваксина...

    Коментиран от #28

  • 6 О МАЙH ГОТ

    27 1 Отговор

    До коментар #2 от "Антиваксър":

    ....ФАНТАСTИШ....

    Коментиран от #16

  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    92 3 Отговор
    Председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри пък смята, че ваксинираните хора трябва да имат повече свободи в ежедневието----- ТАКА ЩЕ МОГАТ ДА ЗАРАЗЯВАТ ПОВЕЧЕ ХОРА !!!!
  • 8 Антиваксър

    7 23 Отговор

    До коментар #3 от "Къде":

    Как така бодене само два пъти годишно, аз се боцкам ежедневно по няколко пъти!

    Коментиран от #31

  • 9 Варненец

    86 1 Отговор
    Ефикасна, ефикасна, колко да е ефикасна, колкото две по-неефикасни. Затова ли имате бум на новозаразени, щото се боцнахте масово.

    Коментиран от #17

  • 10 Виж

    67 1 Отговор
    Израел !
  • 11 Рошко

    74 3 Отговор
    Това не е немски фашизъм, а световен фашизъм, започвам да ди мисля че евреите са си го измислили, дори втората световна война, та самия Хитлер нали и той е бил такъв
  • 12 ТаУмВзе

    52 2 Отговор
    Нацита си бяха и такива си остават. Концентрационни лагери за неваксинирани да се очакват скоро.
  • 13 7777

    63 5 Отговор
    Ваксинираните ще имат привилегии няколко месеца. После ще запълнят трапа.
  • 14 Рошко

    43 3 Отговор
    Тва чипирането искат да го направят едва ли не всеки месец, досущ като ток вода телефон

    Коментиран от #19

  • 15 Егати наглеците, егати лицемерите!

    76 2 Отговор
    Хубаво, ама много хубаво им вижте евро ценностите - да се въртиш като фурнаджийска лопата според случая. До вчера, да няма черен в един филм беше дискриминация, а днес затварят неваксинираните и това е грижа за обществото! И каква точно е разликата с концлагерите на Хитлер, а???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Антиваксър

    3 14 Отговор

    До коментар #9 от "Варненец":

    Ефикасна е, когато е натурална и ти я боцнат дълбоко!
  • 18 само това

    24 1 Отговор
    Огън биййййййййййййййййййййй по манерката и дърта!!!!!!!!!!!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЕВРО НЮЗ

    50 5 Отговор
    Спокойно, ето че си идваме на думата. В програма 2030 на Световния Икономик Форум от Давос пише..... РЕДУЦИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ПЛАНЕТАТА... , тъй като за последните 20 години сме се увеличили двойно...... Кои са излишни се пита..???? За мене тия къде ревът по стадиони и рок концерти винаги са били паразити. Тия къде се мотат само в хипермаркети и ресторанти също... Общо взето който си е избрал спокоен живот в семейството и малко приятели не го засяга.. Така че бодете ги яко и да ходят да ревът по стадиони и концерти.... МОЕТО СЕМЕЙСТВО ЩЕ ИМ РЪКОПЛЯСКАМЕ... ДОЛУ ИГЛИТЕ

    Коментиран от #34

  • 21 Ковидарите

    22 2 Отговор
    "Правят" са само, а в същото време палят газовите печки в "баните"!
  • 22 САНДОКАН

    57 2 Отговор
    Политиците били длъжни да пазят цялото общество, това вица на деня ли е
  • 23 Истината излезе

    47 1 Отговор
    Значи всичко е истина, искат да управляват хората. Трябва да умрат милиони. Другите ще бъдата управлявани от шепа хора!

    Коментиран от #26

  • 24 Онзи

    45 1 Отговор
    Нали доскоро ревяха: Не на расизма. Димек: не на дискриминацията на расите. А сега правят медицинска дискриминация. Това ли са ви евроценностите? Евролицемери.
  • 25 нещата са ясни

    44 2 Отговор
    Или излизаме по улиците и се борим за живота си или ще ни изтровят с инджекции. Няма никакви ваксини.
  • 26 Масон

    2 12 Отговор

    До коментар #23 от "Истината излезе":

    И каква точно е истината?
  • 27 Тра-ла-ла

    31 2 Отговор
    Ваксинацията те прави свободен! 😂😂😂 А баните приготвиха ли?🤭🤫🤫
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Монгола

    26 1 Отговор
    Ако младежите станат членове на хитлерюген ще им гарантира комат хляб и парче сланина по време на пандемия!
  • 30 Хаха

    32 2 Отговор
    Германците са нацисти по душа !
  • 31 Антиваксър 2

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Антиваксър":

    като те ваксинират няма да боцкаш, лошото е че стадото не го знае и се ваксинират без да мислят за последиците след 1-2 години

    Коментиран от #51

  • 32 Само питам

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Антиваксър":

    А скиорката Меркел боцкала ли се е ?

    Коментиран от #50

  • 33 Монгола

    30 2 Отговор
    Ако е ваксиниран и е джендър още повече привилегии!
  • 34 Скакалци

    24 1 Отговор

    До коментар #20 от "ЕВРО НЮЗ":

    Коментара ти има един съществен пропуск относно причината за увеличението на населението на Земята ! Бялата раса не само ,че няма ръст , но и стремително намалява ! За сметка на това има главоломен ръст на раждаемостта сред чернокожото население !Колкото по-неграмотни , толкова по-плодовите !

    Коментиран от #39

  • 35 неонацистите

    9 2 Отговор
    Хитлеристка Германия винаги е вземала добри решения.Хаил Бабе!
  • 36 12345678

    27 3 Отговор
    Май неваксинираните ще се изолираме по селата като партизаните.
    Вирусът е малко по-сериозна хрема. Лошото е, че циркулира във въздуха. Разболяваш се и с маска. Другата лоша новина е мръсния въздух. В моя град Стара Загора е ужасен задух. Не спирам да кашлям. Излизам навън без маска и бързам да се прибера. Навсякъде боклуци, отпадъци за залели градинките и тротоарите. От мръсен въздух не се душа и капакът е невидим вирус. Добре, че ни е позволено да влизаме да пазаруваме и да влизаме в аптеки. Чета във фейсбук българка в Кипър се оплаква, че се извършва геноцид над населението там. Влизаш в магазина навсички обществени места срещу зелен паспорт за ваксина или тридневен тест, който е платен . Трябва да се бъркаш в джоба с по 15 евро на всеки теи дни, за да си купиш ХРАНА. Това е война , а ние спим още. Ще наложат мерките и при нас. Дори пишат по вестниците за нас какви сме недисциплинирани и не щем да се бодем. А междудругото нашето марионетни депутати е въпрос на време срещу тлъста комисионна и когато наредят господарите да извършат геноцид над нас. Просто сме твърде незначителни и малки да се захващат първо с нас. Първи са американците, англичаниь французи, испанци нас ще ни оставят накрая за десерт.

    Коментиран от #52

  • 37 Чудесно

    22 3 Отговор
    До края на годината, благодарение на държави като Германия, Франция и Италия ще има реален материал за анализ. Ако започнат пак да затварят и ограничават ще се изпюят срещу вятъра.
    Същевременно нежелаещите да се ваксинират с ваксините срещу ковид ще имат време да изчакат и да видят късните последици от ваксините, след което отново да решат дали да се ваксинират или не.
    Времето работи за истината.

    Коментиран от #54

  • 38 Обединен

    21 2 Отговор
    Тези ваксини са некачествени и не предпазват от заразяване .Никой не дава гаранция за здравето на хората след поставянето им.

    Коментиран от #46

  • 39 ЕВРО НЮЗ

    24 1 Отговор

    До коментар #34 от "Скакалци":

    В момент когато коренното население е подложено на терор и геноцид, Европа е залята от негри. За тях няма тестове, зелени паспорти, локдауни.. Няма вирус, няма умрели.
  • 40 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    27 3 Отговор
    В Бургас в БОЛНИЦИТЕ е пълно с ВАКСНАТИ ЗАРАЗЕНИ ЧУЖДИ ТУРИСТИ, ЗАРАЗИЛИ и българи с Делтата. Всички вече видяхме, че ваксите не само не пречат на заразяването, а дори и вакснатите карат грипа супер тежко в болници. И заразяват околните. Очевидно целта на тези РЕСТРИКЦИИ и ДИСКРИМИНАЦИИ е друга. Мисля, че всеки го вижда вече.
  • 41 Васил

    2 26 Отговор
    Така и трябва не може да носим маски заради Бай Гаьо който не иска да се ваксинира и си мисли за безсмъртен.

    Коментиран от #55

  • 42 факанякът в чизми

    7 1 Отговор
    ако си неваксиниран гейзер нищо няма да кажат нали
  • 43 Умен

    8 2 Отговор
    Няма не искам ... То не са задължителни ама ... да не забравяме , че имате права ... Прост народ !
  • 44 АнтиФашист

    13 2 Отговор
    Чакаме концлагерите... Бийте се до смърт братя избийте тези фашисти, а който ги защитава с тях ще умре...
  • 45 оня

    10 1 Отговор
    Почват да и никнат мустачки подобни на известна личност:))
  • 46 оня

    16 2 Отговор

    До коментар #38 от "Обединен":

    Това не са ваксини. Може би след 8-10г ще се наричат така. Сега цял свят са безплатни тестови мишки:))
  • 47 Гост

    19 1 Отговор
    Един ден тантето, героннофили Макрон, байдЪн, президентите на Израел, Италия, Испания, разни особи със "синя" кръв, Гейтс, Фаучи, гейбреселасие и др. ще бъдат изправени пред международен трибунал за престъпления срещу човечеството!

    Коментиран от #53

  • 48 Бил ГЕЙтс

    0 8 Отговор
    Всички под иглата, няма не искам.
  • 49 robin

    18 1 Отговор
    Който не чатка за какво иде реч е много глупав;сега ще играят на стария трик "разделяй и владей".Ще конфронтират ваксинираните срещу неваксинираните.Едните ще им "дават' свобода а на другите ще им взимат.А народа си е овце.Нищо хубаво не можем да се надяваме.
  • 50 robin

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Само питам":

    Да,преди моооо години.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 2665

    1 7 Отговор

    До коментар #36 от "12345678":

    Не си ваксиниран и кашляш? Не, не е от мръсния въздух. Обонянието и вкусът как са? Температура, втрисане, болки в мускулите..?
  • 53 123

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Гейтс, Фаучи и другите слуги на Сатанистите са просто бушони. А изгорелите бушони се сменят. В дъното на ковид измамата стоят хората с многото пари. Такива са Папата,Ротшилд, Рокфелер, кралските фамилии.Тези които са прибирали богатствата на света векове наред.
  • 54 Петров

    1 7 Отговор

    До коментар #37 от "Чудесно":

    Напълно съгласен. Времето ще покаже истината. Но не се знае каква ще е истината. Не се знае и кой ще бъде затворен - дали Англия, Франция, Италия и Германия или пък Ганьо Антиваксъра. Само времето ще покаже.
  • 55 година

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "Васил":

    две и изобщо няма да ти трябва маска,ще си запълнил трапа,съжалявам.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.