Last news in Fakti

5 Август, 2021 16:42 3 746 28

ЕК одобри още една ваксина, голямата цел "70% ваксинирани" е близо

  • ваксинация-
  • ес-
  • ек-
  • ваксина-
  • novavax-
  • новавакс-
  • коронавирус

Този нов договор с дружеството е допълнителна мярка за защита на европейците

ЕК одобри още една ваксина, голямата цел "70% ваксинирани" е близо - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската комисия одобри седмото си предварително споразумение за закупуване с фармацевтично дружество, за да осигури достъп до потенциална ваксина срещу COVID-19 през четвъртото тримесечие на 2021 г. и през 2022 г.

Съгласно този договор държавите членки ще могат да закупят до 100 милиона дози от ваксината на Novavax, с възможност за още 100 милиона допълнителни дози през 2021, 2022 и 2023 година, след като ЕМА ги прегледа и одобри като безопасни и ефективни. Държавите членки ще могат също така да даряват ваксини на държави с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави. Договорът допълва вече широкия портфейл от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ договорите с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna и приключените проучвателни разговори с Valneva. Той представлява поредната важна стъпка към осигуряването на добра подготвеност на Европа за справяне с пандемията от COVID-19.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Тъй като в Европа и по света се разпространяват нови варианти на коронавируса, този нов договор с дружество, което вече успешно провежда изпитвания на своята ваксина срещу тези варианти, е допълнителна мярка за защита на населението ни. По този начин допълнително се увеличава широкият ни портфейл от ваксини, което е от полза за европейците и за партньорите ни по целия свят.“

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, посочи: „Ваксинирането в ЕС напредва и наближаваме нашата цел от 70 % напълно ваксинирани граждани до края на лятото. Новото ни споразумение с Novavax разширява портфейла ни от ваксини и добавя още една протеин-базирана ваксина, платформа, която изглежда обещаваща в клиничните изпитвания. Ще продължим да работим неуморно, за да продължават нашите ваксини да достигат до гражданите на Европа и по целия свят.“

Novavax е биотехнологично дружество, което разработва ваксини от следващо поколение за сериозни инфекциозни болести. Тяхната ваксина срещу COVID-19 вече е в процес на текущ преглед от страна на ЕМА с оглед на потенциално разрешение за търговия. Комисията взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, на използваната технология, на опита на дружеството в разработване на ваксини и производствения му капацитет за снабдяване на целия ЕС.

Европейската комисия представи на 17 юни европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането на ефективни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото за закупуване на определен брой ваксини в даден срок Комисията ще финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за закупуване.

С оглед на настоящите и новите варианти на SARS-CoV-2, които избягват имунния отговор, Комисията и държавите членки водят преговори за нови споразумения с дружества, които вече участват в портфейла на ЕС с ваксини, като това ще позволи бързо закупуване на адаптирани ваксини в достатъчни количества за засилване и удължаване на имунитета. За да закупят новите ваксини, държавите членки могат да използват пакета REACT-EU, една от най-мащабните програми в рамките на новия инструмент Next Generation EU, с която се продължават и разширяват мерките за реакция при кризи и за преодоляване на последиците от кризата.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 23 Отговор
    Какви ви 70%? Все повече страни изискват 85-90% ваксинационно покритие на популацията над 12г възраст. И не слагайте вътре никакви преболедували, които се водят здрави само до 180 дни след преболедуване.
  • 2 БГ Амия

    38 5 Отговор
    Запада си васинира обществото по четири пъти и пак заразени а в България с най малко ваксинирани и най много антиваксъри и сме си добре тук почти няма тези малкото които ги споменават по новините е да повишат вниманието на населението а не че е проблем

    Коментиран от #12, #28

  • 3 въпросче

    28 4 Отговор
    Какви по националност са тези производители от Новавакс,имат ли нещо общо с Нова телевизия? И защо ЕМА още не е одобрила "Спутник-V"?
  • 4 МинОбр

    20 2 Отговор
    Като стигнат 70% ще им издадем диплома
  • 5 Варненец

    15 4 Отговор
    Вчера един ром ме ваксинира и реваксинира, сега съм пълен с антитела!

    Коментиран от #26

  • 6 BOKO

    19 2 Отговор
    тези лъжат повече от нас
  • 7 АНТИВАКСЪР

    31 2 Отговор
    70% САМО В МОКРИТЕ СЪНИЩА НА МНОГОДЕТНАТА УРСУЛА ФОНДЕР.....НЕЩО СИ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 святой

    20 3 Отговор
    тиранииии, медиите са на сатаната също и медицината
  • 10 бушприт

    19 2 Отговор
    Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да ходи на сгледа с мечките в Берлинския зоопарк. Ми тъй де!
  • 11 ПЕШО

    16 8 Отговор
    Само Спутник V.
  • 12 Vankata

    5 23 Отговор

    До коментар #2 от "БГ Амия":

    Да така е засега.Но не бързай да се радваш.Имам познати сестри и лекари които са отпуска сега и са на стендбай защото ще има пак препълване на болници и само във вашите глави в България е рай и умират хората от всичко друго но не и от корона.Есента ще е като миналата,а ние много бързо забравихме какво беше миналата есен .Болниците бяха препълнени и лежаха по стълбите хора с кислородни маски.

    Коментиран от #13

  • 13 Ммдааа

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Vankata":

    Мммдааа... За лятото бацила отлита към топлите страни, и есента се връща да презимува тука. Явно щъркелите го гонят от естествения му хабитат. То това е нормално, щъркел и прилеп рядко съжителстват щастливо.

    Иначе, графикът е ясен - Септември се почва, туй го каканижат от късна пролет, всички го разбрахме. По-нататък обаче, какво следва - Март или Април ще ни "пусне", или още не е реше... не се знае?

    Я подпитай, ама така, тактично, да не се усетят - кога смятат да отпускарстват догодина, да си направим и ние плановете...? ;)

    Коментиран от #15

  • 14 NikNay

    14 2 Отговор
    Като чета тук излиза че само цар Киро не се е опитвал да изкара ваксина на пазара ....

    Коментиран от #16

  • 15 Механик

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ммдааа":

    Не си прави планове. Тия не смятат повече да "отпускат". Решили са че ше е каквото било-било до сега.
    Ваксинацията среща солиден отпор, но това не е нищо. Има наични за всичко. Например, никой не харесва ромската разпуснатост и не е одобрява, но това не пречи разните му там "структури" да я защитават. Същото се отнася и за ония с шареното знаме. Ние не ги искаме, но те ни ги натрапват и ни казват, че говорим с език на омразата.
    Сега ще насъскат ваксинираните срещу неваксинираните. Ще им кажат "Ами ето ТЕ са безотговорни към живота си, но най-вече срещу вашият живот. Ние не можем да ги набоцнаме насила. " . Тогава хипохондриците ще започнат да пискат по всички телевизии. Ще почнат да се заяждат с хората по улицата. Ще настанат саморазправи, а ОНИЯ само това чакат. Ще пратят репресивните органи да въдворят "ред". Ще въдворят ред- Нов Световен Ред, а битите ще са нормалните.
    Това ще е. Свиквайте! Сами си пожелахте да имате това, да имате онова, да живеете като "бели хора", а както знаем, сиренето в капана е безплатно само в главата на мишката и то за кратичко.

    Коментиран от #20

  • 16 Фатмето

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "NikNay":

    Ма той умрел ма!
    А извън майтапа, цар киро ни "ваксинираше" с ментета и живак. Що народ полегна от неговите ваксини и това пред очите на т.нар. ДЪРЖАВА.
  • 17 Ти си

    12 3 Отговор
    Няма да се очудя ако до края на годината неваксинираните се криминализират и почнат лов на вещици и горене на кладата като по времето на инквизицията !

    Коментиран от #18

  • 18 Всъщност

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ти си":

    Всъщност, процесът е започнат, с изковаване на подходящ за целта "език".

    Терминът "антиваксър" - "противник на ваксинацията по принцип" се лепи на хора, които в болшинството си са си изпълнили съвестно имунизационния календар, включително и за децата си - т.е. определено не влизат в категорията.

    Стига се до абсурди - "Аз си имам БЦЖ, няма да се бода срещу ковид!", неясно как, те превръща в... антиваксър?! Всякакъв друг, ОК, приема се - ама... антиваксър???
  • 19 Сандо

    15 3 Отговор
    Може би не съм разбрал добре,но тук отново става дума за потенциална ваксина.Ако си спомням добре,същите договори се сключваха и с другите фармацевтични фирми:ваксините им не бяха готови,а многомилиардните договори сключени,платени и след това започна ваксинирането с тях "по заповед" и при пълна безотговорност от страна на производителите.Естествено е да си зададем въпроса защо не се допускат руските и китайски ваксини,но явно отговора се крие в тъмната страна на пазарната икономика и в някои практики,присъщи на капитализма.

    Коментиран от #21

  • 20 Няма да

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    насъскват никой срещу никой. Просто едни правила и точка.Искаш да работиш,ващксинирай се и тогава,искаш да ходиш в чужбина,ваксина и тогава,искаш на ресторант ваксина и тогава,както правят по света. Ресторантите са отворени за тези със сертификат за ваксинирани за другите по градинките и мазетата. Така който иска ще се ваксинира,който не си е негов проблем и никой няма да го притиска,но и мен няма да ме ограничават като тези които са против.Така е справедливо и няма принуда.
  • 21 Е да ама то

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Сандо":

    това е повече от ясно. Те така бяха оплюти малкото случаи на Астра Зенека и бяха хиперболизирани че просто и сложиха прът в колелата,защото започна да бъде предпочитана пред разните там некадърни Пфайзер/Шмайзер и Мосдерна/Мизерна. Познай кой направи целия отрицателен пиар на АЗ именно тези отвъд океана за да се гушат и да си осигурят пазари с некадърните ваксини за години наред,като сега се започва с трета доза,после четвърта и т.н. Евтините и качествени ваксини,като Спутник и Синовак небяха допуснати пак по поръчка на тея уроди въобще до европейския пазар,защото знаеха резултата на мачакакв щеше да бъде. Като за руската е до 2 години имунитет. При това положение кой би избрал да се боде по 2 пъти в годината пред това да се бодне 1 път на 2 години,мисля няма малоумни.
  • 22 Х .Л. Е. Б. А. Р. К. И. Т. Е ако

    2 0 Отговор
    Не желаят да ядът " Гъби", ще се ваксинират !
  • 23 ВАКСИНАЦИЯТА гарантира , че

    3 0 Отговор
    Си ял " Гъби " !
  • 24 100% да са ваксинирани !

    0 5 Отговор
    КОРОНЯСВАНЕТО е задължително ! Искахме да пътуваме ! Ще ! Къде ? Нагоре ! Ти умни хлебарки , дето да говорят реалити , виждал ли си ? Аз не !
  • 25 Всички българи

    0 3 Отговор
    С Коронки - 100%.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 333

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "БГ Амия":

    Кое ти е добре?
    Франция има 2,375 на милион население миналата седмица, ние имаме 379. Това е добре, уж, ако нямаше 5 жертви на милион там, в сравнение с 6 у нас. При положение, че ги водим с 20% повече смъртност при 7, 8 пъти по-малко заразени, да ти кажа хич не е добре.
    Така, както върви ще влезем в топ 3 по смъртност на милион души съвсем скоро.