Last news in Fakti

10 Август, 2021 08:09 5 098 9

Разбиха схема за издаване на фалшиви здравни сертификати

  • сертификат-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • полиция-
  • италия

От 6 август пропускът е необходим в Италия за достъп до фитнес зали, плувни басейни, музеи, кина и ресторанти

Разбиха схема за издаване на фалшиви здравни сертификати - 1
Снимка: Shutterstock

Италианската полиция блокира няколко групи в мобилното приложение Telegram, в които потребителите са можели да купуват фалшиви здравни пропуски за COVID-19, необходими за достъп до редица услуги и дейности, предаде Ройтерс. Здравният пропуск удостоверява, че притежателят му е получил поне една доза ваксина срещу COVID-19, има отрицателен тест или наскоро се е възстановил от вируса, предаде NOVA.

От 6 август пропускът е необходим в Италия за достъп до фитнес зали, плувни басейни, музеи, кина и ресторанти на закрито, а от 1 септември ще бъде задължителен за студентите в университетите и за пътуване с влакове, самолети, кораби и автобуси на дълги разстояния. Полицията каза, че е спряла 32 групи в Telegram, действащи в страната и предлагащи фалшиви здравни пропуски на хиляди абонати за 500 евро в криптовалута или ваучери за онлайн пазаруване.

Четирима души са разследвани по подозрения в измама и подправяне на документи. Около 66 процента от италианците са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, а близо 55 процента са напълно ваксинирани. Много хора в Италия обаче не искат да се ваксинират, а въвеждането на здравния пропуск предизвика протести от граждани, които казват, че това е потъпкване на свободите и косвен начин за налагане на задължителна ваксинация. По данни на здравното министерство около 20 милиона здравни пропуска са свалени през интернет в страната, чието население е близо 60 милиона.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    57 1 Отговор
    Здравният сертификат означава, че лицето МОЖЕ ДА ЗАРАЗЯВА и му се ДАВА СВОБОДЕН ДОСТЪП да го прави свободно !!
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    36 1 Отговор
    Замисляли ли сте се как така ваксина срещу грип "Калифорния" не действа срещу друг щам , но сегашното нещо предпазвало срещу ВСИЧКИ бивши, сегашни и бъдещи щамове ?
  • 3 Чакай, чакай.....!

    23 9 Отговор
    Значи 66% са с по една доза а 55% са напълно ваксинирани общо 121% и въпреки това голяма част от италианците не искат да се ваксинират!!! Чете ли се какво се пише или е така пълнеж, заглавия, тафтология...

    Коментиран от #4

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чакай, чакай.....!":

    66% са с ПОНЕ ЕДНА ДОЗА ( някой от тях са с ПО ДВЕ) ! /Именно онези 55%/

    Коментиран от #5

  • 5 Съгласих се!

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Като се цитират така процентите защо не е 55% с по две дози и 11% с по една.....
    Не е коректно, видиш ли кооолко много народ е ваксиниран а вие нещете...
    Аз от така написаното разбирам, че 55% са се ваксинирали по желание и от там на татък колебанието е голямо и до тук имаме само още 11% с по една диза другите дават по 500 еврака за фалшиви сертификати или пак не съм разбрал?

    Коментиран от #7

  • 6 ЕВРО НЮЗ

    9 0 Отговор
    Вчера попаднах на една друга статистика за която мисирките не съобщават.. ВСЕКИ БОЖИ ДЕН В ИТАЛИЯ СЕ ЗАРАЗЯВАТ 10 ( ДЕСЕТ) ЧОВЕКА ОТ СПИН.........
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Съгласих се!":

    👍 поне от това което пишат , така излиза 👍
  • 8 Рошко

    1 0 Отговор
    Нашите хора тука къде са, спите бре хората пари правят и аз искам
  • 9 Пламен

    2 0 Отговор
    500€ е много скъпо. В Р България е 350 лева.