Last news in Fakti

17 Август, 2021 21:00 8 339 124

И ми иде да се разкрещя: "За Бога, ваксинирайте се!"

  • имунитет-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • германия-
  • свобода-
  • маски-
  • задължителна ваксинация-
  • здраве

Той е бил на изкуствено дишане и знае: краят на личните свободи настъпва в интензивното отделение, а не от това, че носиш маска или се ваксинираш

И ми иде да се разкрещя: "За Бога, ваксинирайте се!" - 1
Снимка: Shutterstock

Преди 7 години за четвърти път получих нов шанс за живот – претърпях трета операция по трансплантация на бъбрек. Защо ми бяха дадени толкова много шансове и до днес не знам. Но съм благодарен.

Въпреки това и тук, в Германия, няма да празнувам това с приятели. Защото заради пандемията съм принуден да прекарвам над 95 процента от времето си сам вкъщи. Така беше през последните 17 месеца. И вероятно ще последват и още много такива месеци. Един от големите проблеми, с които човек се сблъсква след трансплантация на бъбрек, е отслабената имунна система. Налага се да приемам медикаменти, потискащи имунната защита, за да не се „нахвърли“ тя върху присадените ми бъбреци. За хора като мен тази пандемия е като пътуване из ада.

Живот в пълна изолация

Независимо от цялата лудост на последните месеци, аз имах щастието да бъда ваксиниран. Нещо повече дори: в Германия за хора като мен беше дадено разрешение за бустерна имунизация, която се надявам да се осъществи още следващия месец. Тоест има някаква надежда. Досега все надделяваше болката и страданието: от почти две години не съм виждал семейството си – нито родителите ми, които бяха първите ми двама донори, нито пък последния ми донор – мой съсед учител. Не съм имал срещи с братята ми, братовчедите или двамата ми племенници, както и приятелите ми в САЩ.

Вече не ходя на мачовете на бейзболния тим на „Балтимор Ориолс“ или тези на „Балтимор Рейвънс“ по американски футбол, нито пък съм присъствал на някакво спортно събитие, макар че работата ми е точно такава – да коментирам спортни прояви. Просто рискът е прекалено голям. Освен това при хора с трансплантирани органи ваксините не дадоха очакваните от мен резултати – при някои пациенти се стига до инфекции, които винаги завършват с хоспитализация. Срещал съм се само с двама приятели – навън, с предпазни маски. Това беше през юли, когато почти нямаше нови заболели. И Господ ми е свидетел, че имах отчаяна нужда от това.

Подобни срещи обаче няма да има в близко бъдеще. Делта-вариантът на вируса се разпространява и понеже броят на ваксинираните не е достатъчен, не мога да излизам навън без това да представлява сериозен риск за здравето ми. Тоест време е посред лято да изпадна в зимен сън – никакви разходки до магазина за хранителни стоки, никакви посещения с приятелката ми до близкото кафене. Нищо. Освен ако не се налага да отида не лекар. Наддавам на килограми, ставам раздразнителен, а понякога ми идва да се разкрещя на хората, които отказват да се ваксинират (това не важи за онези, които не могат да го направят по медицински причини).

Има и други жертви на пандемията

Вярно е, че е тяхно право, но решението им срещу имунизацията вреди на другите хора. Последиците от това са, че здравните системи колабират, а болниците връщат хора с различни други заболявания, защото нямат свободни легла или достатъчно персонал. Освен 600-те хиляди души, починали от COVID-19 в САЩ, има и още много други хора, които не оцеляха по време на пандемията – просто защото заради препълнените болници не получиха навременна медицинска помощ. Лекари и медицински сестри изнемогват и много от тях напускат работа, защото не издържат на натоварването.

Американските ми приятели, които не желаят да се ваксинират, ще трябва да се подготвят за сериозни финансови разходи, ако им се наложи да постъпят в болница с COVID-19. Дори и да са здравно осигурени вероятно ще трябва да изразходват всичките си спестявания, а може би и тези на децата си, ако искат да оцелеят. Затова пък ваксинацията е безплатна и сигурно ще може да им спести това тежко финансово бреме. Като човек, който поне веднъж е бил на изкуствено дишане, зная от личен опит, че абсолютно никой не желае да преживее подобно нещо. И се питам кое е по-добре – една или две инжекции, или да бъдеш упоен и да рискуваш никога да не се събудиш? Защото само с упойка могат да ти вкарат маркучите в гърлото, които да продължат да снабдяват тялото с кислород.

Но това не е всичко. Ваксинацията предпазва хора като мен. Ако другите хора не се разболяват, те няма да могат да заразят и мен. Ние, хората с отслабена имунна система, се нуждаем от бариери около нас, които да ни предпазват от болести. Точно поради тази причина вече не се страхуваме от полиомиелита или едрата шарка. Понеже почти всички хора са имунизирани, те не са опасни - даже и за онези, като мен, които не могат да се ваксинират.

Къде свършват личните свободи

Отвращавам се, когато възрастни хора гръмогласно се възмущават от това, че трябвало да носят предпазни маски. Да, не е много приятно, но е малката жертва, която се иска от нас, за да се опитаме поне да забавим разпространението на болестта. Същото важи и за ваксинацията. Временните странични въздействия, като температура или главоболие, са нищо в сравнение с онова, което COVID-19 може да ни причини, а и вече е причинил на немалко хора.

И накрая – който си мисли, че маските или ваксините нарушават личната свобода и че всеки трябва да може да прави каквото си иска, нека знае, че истинското ограничение на личната свобода настъпва, когато се озовеш в интензивното отделение и бъдеш включен на изкуствено дишане, защото иначе просто не можеш да дишаш. Който иска да свърши тази пандемия трябва да се ваксинира и да носи маска. Това е най-бързият и най-малко болезненият изход от хаоса. А аз се надявам да мога при по-добри условия да отпразнувам осмата годишнина от деня на моята трансплантация.

Автор: Кай Дамбах


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 105 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 статията

    272 29 Отговор
    Посредствена,жалка,нищожна......

    Коментиран от #25

  • 2 провинциалист

    167 16 Отговор
    Къш!!!

    Коментиран от #58

  • 3 Раданч Татлъту

    155 11 Отговор
    И аз тва казвам!
    Станете част от проекта "Новият прекрасен свят"!
    Ваксинирайте се!🐷🐪🐵🐪🐷👍
  • 4 хххххххх

    152 14 Отговор
    "Автор: Кай Дамбах" - погледни се на какво приличаш...наднормено тегло, талибанска рижава брадица...Надул си се като плондер от нездравословен живот, а сега си се сетил за здравето си...
  • 5 Жал ми е

    108 14 Отговор
    за този! ЗА КАКВО ЖИВЕЕШ, шастливецо?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 00014

    175 14 Отговор
    И ми иде да се разкрещя: "За Бога, докога ще ни натрапвате интересите на тази лъжлива, платена медия?" Вие от Факти -- достойнство имате ли?
  • 8 Демокрад

    69 4 Отговор
    Човек е осъден да бъде свободен!

    Коментиран от #76

  • 9 Въх

    76 5 Отговор
    И ми иде да се разкрещя: "За Бога, раздайте на всеки ивермектин"

    Коментиран от #11, #71

  • 10 Съгласен съм

    82 1 Отговор
    Но без и формирано съгласие
    . Ако се случи нещо след ваксинирани всеки потърпевщ да получи по 1000000 Евро ако е умрял да ги получат наследниците.
  • 11 И Дейка

    52 0 Отговор

    До коментар #9 от "Въх":

    Правилно! Този който го произвежда има да връща на нацията 57 милиона. Да ги върне в хювемектин. Ако не короната, куп паразити ще дадат фира и ще вдигне здравето на нацията.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рошко

    87 11 Отговор
    За бога братя не се чипирайте

    Коментиран от #121

  • 14 С какво

    66 10 Отговор
    си се сдобил с тази привилегия за цели 3 ТРИ трансплантации ? Нима не е имало други подходящи , нуждаещи се от донорството , освен теб , респект към близките им и хирурзите , неблагодарнико и нагаждачо ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 един от многото

    112 7 Отговор
    Aми , крещи си колкото щеш. Но без да крещиш , би ли ми казала защо страната с най висока имунизация беше вкарана тези дни в червения ни списък? За Израел става дума.
  • 17 оня с магарето

    9 42 Отговор
    "МОСТА Е СРУТЕН! но ако мислите че някой Ви ограничава ПРАВАТА продължете да карате."
  • 18 Санитар

    77 3 Отговор
    Всеки ден в продължение на години гледам болни и умиращи,но има и оздравели,все пак е болница,но не сме тръгнали да тръбим,колко много хора умирали и как не стигат чувалите.Болните нямат здраво и правилно мислене и какво казва някой,който е бил за кратко само наблюдател няма никакво значение за живота на останалите.Всеки иска да живее и се бори,но ваксините ковид не са вълшебната отвара за вечен живот
  • 19 robin hood

    76 7 Отговор
    иде ми да изкрещя:за Бога, разбунтувайте се срещу ваксаджийството!
  • 20 Пипи Чорапчето

    78 4 Отговор
    Да пази Господ, Кай, от твоите здравословни проблеми, но няма начин да не си прочел вече, че и ваксинираните също могат да заразяват!
    Тогава какво трябва да стане , според теб - зощото няма начин целият свят да ходи със специални защитни облекла...
    И няма начин на целия свят да му се вмени чувство за вина! Децата какво да ги правим, Кай - и на тях от бебета по една игла, че да те пазят?
  • 21 Пич

    87 12 Отговор
    Това не са ваксини. Това е ОТРОВА. Набийте си го в простите картуни. Престанете да заплашвате хората с гнусните лъжливи статии. Не можете да смачкате всички. Мачкат слабите и болните. Вируса е в болните глави на джудасите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    76 8 Отговор
    Хора с връзки едвам се уреждат за една трансплантация, а тоя психопат имал цели три. И какво му пречат другите, той нали е с три дози и е безсмъртен вече. А с тази жалка статия подлогите от Дойче веле удариха дъното.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Платени

    42 4 Отговор

    До коментар #1 от "статията":

    мисирки,сър.
  • 26 Има

    51 7 Отговор
    няма , към милион струват многократните ти трансплантации на съответната германска здравна каса или застраховка , но ни нотка благодарност към тях , лекари , донори и всички имащи заслуга да си жив ! Само агитации за ваксини , като че ли ти си летва , а хората са малоумни и чакат от теб акъл ! Скрий се !
  • 27 Тиквичка

    43 4 Отговор
    МИ,разкрещи се,ма.Някой да те е спрял.
  • 28 Злобарко

    43 6 Отговор

    До коментар #24 от "doc":

    Ще пукна, ако ми е писано, но в твоите алчни ръчички няма да дойда!
  • 29 кккк

    65 6 Отговор
    Хайде стига с тия истории кой му е виновен на тоя, че бъбреци трябвало да му присаждат и да ме кара да се ваксинирам, щото видите ли той не можел да излиза.Не ме интересува, него едва ли ще го интересува ако ми стане нещо от ваксината.Стига манипулирахте хората с такива статии
  • 30 Учуден

    67 6 Отговор
    Като гледам коментарите и не само тук, а и в други сайтове и фейсбук 99% са против каквито и да е мерки и против ваксините, защо не публикувате техни мнения вместо тези идиотски брътвежи на психично болни, не става дума само за тоя хипохондрик от статията /за мен си е измислена щом автора е ДВ/ а и за професорите, които показвате всеки божи ден. Ако си мислите, че един луд като гадател Витанов може да убеди някой в каквото и е било значи сте идиоти.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 СмЕх

    40 6 Отговор

    До коментар #15 от "doc":

    Нека позная...Казвате се...Мутафчийски...?Господине...Избършете си пияната от устата и не пожелавайте зло на хората(това е само съвет)... Българска поговорка гласи че:"Който копае гроб другиму,сам пада в него".Желая Ви здраве!

    Коментиран от #38

  • 33 Учуден

    40 6 Отговор
    Дойче веле!?... втора статия за днес.А сега да чуем и другата страна,например какво пишат в Беларус.
  • 34 Браво

    46 7 Отговор
    Чухте ли хора с увредени органи, чакащи трансплантация, но не можете да си намерите донори и нямате пари да си я платите - ваксинирайте се, носете маски и всичко ще е ОК. Факти, жалки сте!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ⚜️Илюминат⚜️

    43 6 Отговор
    И ми иде да се разкрещя “ много ви е куха пропагандата “ !! Я се думкай отзад и си крещи , мръша !!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 doc

    5 37 Отговор

    До коментар #32 от "СмЕх":

    Да бе, казвам се Митьо очите. Гроб си копаят тези, които са тъпи и не спазват съветите на


    професионалистите. Има и друга поговорка, на глупака и Господ не може да му помогне. Няма да ви пожелая здраве, защото не го заслужавате.

    Коментиран от #51, #63

  • 39 Безименен

    9 39 Отговор
    Адмирации за статията!
  • 40 Порно

    48 6 Отговор
    Поредната поръчкова статия , най вероятно напълно измислена. Преди поне за пропаганда наемаха талантливи хора , сега пестят от хонорара.. В случая мисирката е написала , че е ваксиниран човек , вземащ лекарства за подтискане на имунната система? Ало

    Коментиран от #110

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Неваксиниран

    44 8 Отговор

    До коментар #31 от "doc":

    Ако няма болни,какво ще работиш бе доФторе?А,забравих.Вие се научихте на фиктивно лечение и мними болни.Касата плаща.Ала като опре до реална работа ревете,че се товари системата.Отделно скубете,колкото може и от пациентите.Та ми идва и на мен да се разкрещя.
  • 44 Българин

    8 36 Отговор
    Ако щат да се ваксинират,
    Щом им се мре по мъчителния начин,тяхна работа, но без моите здравни осигуровки,ако обичате!

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 АНТИВАКСИТЕ ЕСЕНТА

    7 41 Отговор
    ЩЕ ТИЧАТ СЛЕД САМОЛЕТА С ВАКСИНИТЕ,КАКТО АФГАНЦИТЕ БЯГАТ ДА СЕ СПАСЯВАТ ОТ БАЦИЛА НА МИСТЪР МОЛЛА👳👳👳
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гого

    22 4 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    Ти що се ваксинира с моите бе х.....у...й...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Никой

    7 26 Отговор
    Защо повечето от коментаторите са малоумници

    Коментиран от #60

  • 51 СмЕх

    23 0 Отговор

    До коментар #38 от "doc":

    Личи си че сте стойностен човек...С призвание...Дано doc да идва от разширение на фаил(пример: .doc), а не от думата "доктор"... Хубава вечер:)
  • 52 Просветен илюминат

    6 4 Отговор
    Защо четете само негативната информация?
    Осъзнавате ли защо имате нужда от този наркотик и как той ви разболява?
    Светът който виждате е това което сте му дали. Нищо повече, нищо по-малко. И точно затова той е важен за вас, тъй като е доказателство и свидетел за състоянието на ума ви. Един външен израз на вътрешно състояние. Както човек мисли, така и възприема.”
    Докато не промените честотата на която вибрирате ще имате само такива неща около себе си.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Въпрос

    31 0 Отговор
    Как са оцелявали хората с трансплантации преди да се появят експерименталните препарати и преди да тръгнем с намордници? Гледам го и тоя от статията е преживял 6 години от последната си операция, а от първата сигурно поне 20. Медикаментите, потискащи имунната му защита кога е почнал да ги взема - откакто ходим с маски или години преди това?
  • 55 Гого

    17 4 Отговор
    Върнете лентата назад.Не много.WW2 Насреща е Червената армия или Waffen SS.Шансовете за оцеляване са нищожни.Жените в къщи се оправят някак.Сега сте нахлупили противогазите да не се затриете случайно.Враг няма.Куршуми няма.Ще ви остане фейса сирак.Това сега е война срещу страхливите.Който поддаде.Мислете ! Ама не с главата на комбайнера слави !
  • 56 Хахаха

    24 0 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    При 15% боцнати и при такива крадливи лекари твоите здравни осигуровки и за памперс няма да ти стигнат:) Моли се неваксинираните да не се откажем да ги плащаме и да те пипне някой рак, че бая кредит ще ти трябва за морфин, ще има да ревеш и да викаш "Защо не хванах Ковид, а това придружаващо заболяване, пет ваксини си сложих, а сега умирам от болка"
  • 57 deo

    10 0 Отговор
    Моите съболезнования!
  • 58 ХахахХЙх

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    Верно си провинциалист! Сам си го призна!
  • 59 Голям Слон

    35 1 Отговор
    Трансплантираният не знае ли, че за него всеки вирус може да се окаже смъртоносен? Не само ковида. Но пропагандата работи....
  • 60 Малоумник

    7 1 Отговор

    До коментар #50 от "Никой":

    Такива са,да.Публикуват един коментар по 2-3 пъти за по-сигурно.
  • 61 Парцл

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Долна мърш.а":

    Подече ням какво да ти кажа за теб
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "doc":

    ДОКТОР здраве да Ви дава за „мъдрите” слова! Амин.
  • 64 Истината

    20 1 Отговор

    До коментар #53 от "doc":

    Типичен български лекар дами и господа - прост и необразован, чиято единствена цел в живота е как да източи повече от НЗОК! И после защо ги биели...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ИСТИНАТА

    28 2 Отговор
    Всъщност в Гърция почнаха да умират и ваксинираните... Казвам го ей така, за да не се впечатлявате от подобни пропагандни пасквили....
  • 67 Бочко

    17 1 Отговор
    ПакDW....
    Трагедия! Не ги цитирайте.това вече е цинизъм.

    Коментиран от #72

  • 68 йелдя

    14 2 Отговор
    Иде ми да изкрещя ЯЖМИДЪЕТИЯЯЯХУЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Hoho Boho

    32 1 Отговор
    Не изчетох всичко...
    Но се радвам, че при тебе всичко е наред.
    Ваксиниран си!
    Никой не нарушава твоята лична свобода.
    Можеш да носиш маска навсякъде, където ти харесва.
    Може да не излизаш от вкъщи, докато ти харесва.
    Може да не общуваш с други хора, защото вече си зомбиран.

    Бъди здрав!
  • 71 4444

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Въх":

    Ти киро гела ли си?
  • 72 Рет

    1 3 Отговор

    До коментар #67 от "Бочко":

    Дам бочко си е кпмубде, като мангъркара, като пикаещия във фонтани, като гада първанка и подобни :)
  • 73 недей да

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "doc":

    кълнеш, като циганка, эащото инс карма и се връща.
  • 74 !!!!!

    1 1 Отговор
    Не богохулствай, овца!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Рррррр

    1 8 Отговор

    До коментар #8 от "Демокрад":

    СВОБОДА ЗНАЧИ ОТГОВОРНОСТ НЕ слободиЯ глупи
  • 77 dfu

    21 1 Отговор
    Лесно му е на Кай Дамбах - гледам го на снимка от друг сайт, въпреки трансплантациите е усмиханат, загладен, има си приятелка, и парички си има в западноевропейски размери... Нека дойде в България, да видим с 300 лева да видим дали ще се усмихва или ще се озъби, като нашите пенсионери, на които даже не ги оставят спокойно да изживеят старините си, вместо да им отнемат задушават с маски , и да ги затварят като престъпници, без да са виновни. Долу долните манипулатори от Дойче Веле!
  • 78 М а н а ф оглу

    14 1 Отговор
    Беше ми домъчняло за ДВ.Сега ще спя спокойно като последовател на ковида от последния ден.Слагам си маската и си лягам.
  • 79 Фори светулката

    17 1 Отговор
    Бизнес за милиарди, с ваксините, затова се пускат такива сърцераздирателни истории. Да си го нач...те , скапаняци
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ИДИОТИ!!!

    23 1 Отговор
    СТАТИЯ ЗА ИДИОТИ!!!

    Коментиран от #85

  • 82 Студопор

    18 1 Отговор
    След година-две, когато се окаже, че тая ваксина е повече вредна, от колкото полезна, друго ще крещиш, ама ще е късно. Скапана пропаганда!!
  • 83 Начо Крика

    20 1 Отговор

    До коментар #31 от "doc":

    Ех, боже! Все още рекорда по смъртност го държи рака, факт. Айде интензивни медици, кога ще започнете да пеете за вредата от цигарите, алкохола, захарта, високите скорости и патологичната тъпотия(причинява нещастни случаи). Щото жертвите са основните ви клиенти, както и да си говорим.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ЕВРО НЮЗ

    20 2 Отговор

    До коментар #81 от "ИДИОТИ!!!":

    😂😂😂 Аз чета заглавията и коментарите... Много ме кефят. Очаквам Холивуд да започнат да произвеждат сърцераздерателни сапунени опери на темата...... Доктор Куин , ваксинарката 😁😁
  • 86 хах

    14 1 Отговор
    Човечецът обяснява, че ваксинираните биха били щит срещу заразата и така ще го пазят и него, а на същата страница гледаме заглавие на друга новина "Колективният имунитет срещу ковид е невъзможен"... Ами кофти за човечеца, ама други са му излъгали надеждите, сега да им търси сметка на тях! А не да врънка хората да си рискуват живота с неработещи ваксини!
  • 87 Бочко

    0 2 Отговор
    до#72. Скоро ще зарадваш попа.
  • 88 no name no face no number

    13 2 Отговор
    DW браво ставате да пишете сценарии за сапунки, но за друго изобщо не ви бива
  • 89 учуден

    17 2 Отговор
    И до днес не можах да разбера , как не-ваксинираният пречи на ваксинираният , като по презумпция ваксинираният става СВРЪХ -ЧОВЕШКО защитено същество , поне така се твърди от производителите на ваксини , лекарски организации , и всички върху които се изсипва този златен дъжд . Ваксинираният не може да се разболее, 66-та по ред ваксина му се бие , и става като робокоп , или Нео от филма "Матрицата" . Жалките не-ваксинирани изкарали вируса на крак , със свой собствен имунитет , нека си мрат , що толкова са се загрижили за тях , никой няма да ги кара ваксинираните да плащат кредита в банката на не-ваксинираните .
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Вера

    5 1 Отговор
    За БОГА ЗАМЪЛЧЕТЕ
  • 92 Да бе

    16 0 Отговор
    Някой умник като автора да изкоментира защо повече от два месеца след втора доза Пфайзер сатурацията ми се движи между 82 и 92 и не мога да се разходя по обичайните за мен пътеки по Витоша без да се задъхам?

    Коментиран от #93

  • 93 Айде холан

    1 4 Отговор

    До коментар #92 от "Да бе":

    Лъжеш като дРЪт циганин.
  • 94 Иван

    6 1 Отговор
    Ба ти театралната пиеса!
  • 95 И на мен

    2 1 Отговор
    НЯМА!
  • 96 Ковида

    4 1 Отговор
    Сълзлив пасквил....😂😂😂
  • 97 Архимандрисандрит Бибиан l

    2 1 Отговор
    Никви ваксини бе,кофтиа матреал требе да намалява!
  • 98 6Х6

    1 2 Отговор
    К'во да кажем за хората, които никога не са напускали България и нямат шанс скоро да излязат зад граница? Чакат, като.осъдени със смъртна присъда, някой с възможности набързо да им донесе поредната зараза отвън?! Айде у лево!
  • 99 Факти

    2 1 Отговор
    Какъв долен б@клук
  • 100 boiko

    5 1 Отговор
    Великобритания регистрира най-големия брой смъртни случаи, за изминалите 24 часа са починали 170 човека.
    ваксинираните почнаха да капят !
  • 101 Ти си

    9 1 Отговор
    Тук някой беше написал " от болест се умира веднъж а от страх всеки ден" . Тази статия потвърждава това .
  • 102 ттт

    8 1 Отговор
    До дойче велев. Добре бе! Аз не съм ваксиниран, ама ти си. Какво ти пука? От наркотици от началото на 2020 са умрели много повече хора, отколкото от ковид. Кога ще спреш разпространението на дрогата?
  • 103 папапа

    5 1 Отговор
    Като ФАКсинираните са защитени, що само си бият дозички като хероин и реват другите да се ФАКсинират, А? Джордж Оруел май е ще се окаже прав..........
  • 104 Видяхме те

    7 1 Отговор
    Избора так да живееш си е твой.
    Нашият не е такъв.
    Ще живея така както ми харесва, докато съдбата не отреди друго.
    И не няма да се ваксинирам.
  • 105 Един

    5 1 Отговор
    ами ваксинирай се ти - като си защитен какво трепериш за другите? Да не си комунист или християнин, че да те е грижа за "ближния"? А "ближния" като е гладен - що не го нахраниш?
  • 106 DW е пропаганда

    6 1 Отговор
    Жалка и нищожна статия
  • 107 lumpen

    6 1 Отговор
    Добре бе, хубаво ни зомбирате ама дайте истински ваксинни.Не искам експеримент, ИСКАМ В А К С И Н А. Истинска ваксина. След която ням да се разболея, няма да има вариант да умра от нея, и да не разпространявам заболяването от нея.ИСКАМ, ама няма.Има нещо, което не пази.Колко хора реално починаха от ваксини - аз лично изгубих двама близки.Колко хора лежат с тръби по болниците с две ваксини и се крие умишлено,че тези неща дето ги предлагате сега не работят.АЗ ИСКАМ ВАКСИНА.
  • 108 ГОСТ

    4 1 Отговор
    И НА МЕН МИ ИДВА ДА ИЗКРЕЩЯ" ИВЕРМЕКТИН".СТИГА ПРОПАГАНАДА ЗА ОТРОВНИ ВАКСИНИ.
  • 109 правило1

    2 1 Отговор
    Всеки сам решава проблемите си!
  • 110 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Порно":

    За сведение трансплантирани и ХИВ позитивни е противопоказно да се ваксинират поради терапията,която приемат.
  • 111 Като човек те разбирам

    4 0 Отговор
    Но трансплантация и без да има корона,е сериозно предизвикателство пред имунната система.Прекалено много" пълнеж" за да ни агитираш.Всеки е Господар на Съдбата си! Щом завъртяха на опаки цялата им " експертност"- отначло Боцкай се и си брониран завинаги! Сега- Боцкай се,да изкараш леко,но може да заразиш всеки.Догодина,най късно през пролетта,ще ни натискат за бустрерна доза- трети път.Хайде стига.Няма да се превръщаме в абонати на фрамацията.
  • 112 Гост

    4 0 Отговор
    Иска му се да крещи добичето на хората, които не искат да се ваксинират, защото им мислел доброто!

    Човеченце, гледай си ваксинираното тяло да не почне да се разпада и не се кахъри за неваксинираните, нали ти си ваксиниран и нищо не може да те зарази, поради что се страхуваш, или си просто лакей на фарма-мафията!
  • 113 Гост

    1 0 Отговор
    Факти, ако критерий за дори и малка истина ви е медията на ЦРУ Дойче добиче, внимавайте да не загубите читателите си ей така от раз!!!!
  • 114 Знаещ

    3 0 Отговор
    Поредната пропагандна писмена
    Най-доброто нещо, което пази здравето, дар от Създателя и майката Природа е собствената ни Защитна (имунна) система.
    Предпоставки за здрава Защитна система:
    - чисти мисли, нравственост, преди всичко добронамереност
    ( с мисъл начева всяко нещо, тя отделя, сякаш от нищото, вещества, които ваят тялото в т.ч. и здравата Защитна стена и здравето ни)
    - чиста храна ( чисто храносмилане и черва (съдържанието на червата е особено важно, не случайно при тежки заболявания се препоръчва изчистването им, така се разтоварва и черния дроб)
    - чист въздух ( чиста кръв)
    - здрав сън (предпоставка за здрави и чисти мисли)
    - движения на тялото ( така кръвта разнася полезни вещества до всяко кътче на тялото и го заздравява)
    И се молете -- чисто и честно -- молитвата е тайство и дава сили
    Изберете или тези неща или химията -- изкуствено измислена и наложена от частни фондации насока на медицината преди по-малко от 100 години. Преди това човек се е лекувал с природни способи хилядолетия

    Коментиран от #115

  • 115 Знаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "Знаещ":

    В допълнение
    Всичко е обвързано. тялото е единна система и всяко нездраво влияе и на други части.
    За да има здрав сън, примерно, трябва да си с висока нравстеност, добронамерен и да не си мърусвал из обществото. Движението, най-добре чрез труд, също е предпоставка за здрав сън. Ранното лягане -- около 22-23 -- също.
    Чистата храна предполага и чиста кръв, която е носител на полезни вещества до всички части на тялото. Ако кръвното гориво е чисто, тялото и моторът му ще работят по добре.
    В обобщение -- чистота във всяко нещо -- това е да си Човек. Човек, а не човече, мърсуващо с корупции, каржби, убийства, лъжи и всякакви мърсувания.
    каквото сееш ще жънеш, рано или късно. Сееш чистота -- жънеш чистота. Сееш мръсотия жънеш кръсотия. Така че, жътва винаги има, ако светът не изчисли възмездието в този живот (най-често), той остава в другия ( за неврярващите в това, ще напомня, че прераждането е един от устоите на истинското Христово учение, заедно с добронамереност къв всичко съществуващо, стигаща до любов. Доказателства за прераждането има достатъчно -- най-отявленото е спонтанното говорене на чужд език и припознаване на местности и хора, живели преди от които припозналия ги в сегашния живот не е стъпвал. )
  • 116 кочо

    5 0 Отговор
    поредният медиен паникьор-защо подписахте -информационно сЪГЛАСИЕ за нещо което е НЕ ИЗСЛЕДВАНО И НЕ ЛЕКУВА КОРОНА ВИРУСА 19.ЗАЩО И КОЙ ВИ ПОЗВОЛЯВА ДА ПЛАШЕТЕ НЕ ВАКСИНИРАЩИТЕ СЕ СЪС ФИНАНСОВИ УДАРИ.ВИЕ ПРЕДИЗВИКВАТЕ ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ПАНИКА.ЗАЩО ТАКИВА ХОРА КАТО ВАС ДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ НАКАЗВАНИ.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Диамантената ръка

    2 2 Отговор
    Трябва да се премахне информираното съгласие и производителите на ваксини да носят отговорност и второ, неваксинираните, ако влязат в болница да си плащат лечението.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Йохан

    2 0 Отговор
    Ако ти кажат и памперс ще носиш върху панталоните и на глават. Това вече се казва страх за животеца. Ако това е най- важното оцелей само ти. Колко ще се изкара така. Сега като дойде новия щам МЮ и какво ще се прави като приключи азбуката?
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Съграждани

    0 0 Отговор
    За бога НЕ СЕ бодете(не уточнявам с какво ,да не ме дадат на Гешев)
  • 124 D W Ревете все на чужд Гроб!! Знаете ли

    1 0 Отговор
    Защо не трябва да се реве?? Защото не знаете на къде е погребан покойника и може да ви ритне в главата!!!