Last news in Fakti

29 Август, 2021 16:23 1 821 14

Рекорден брой ваксинирани за ден в Индия

  • индия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Вчера американският президент Джо Байдън отново обвини Китай, че крие важна информация относно възникването на коронавируса

Рекорден брой ваксинирани за ден в Индия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Индия само за ден са поставени над 10 милиона ваксинационни дози, докато в Япония разследват смъртта на двама души, имунизирани от замърсена партида на препарата на "Модерна". Русия изпраща най-смъртоносния месец от началото на пандемията.

Индийските власи се похвалиха с новия си рекорд - над 10 милиона поставени ваксинационни дози за ден. Премиерът Нарендра Моди нарече постигнатото "значителен подвиг", но в държавата с 1,3 млрд. население, където през април и май починалите с вируса надхвърлиха 200 хиляди, към момента ваксинирани с две дози са под 15 процента от населението. Причините - периодичен недостиг на ваксини, административни неуредици и недоверие сред населението.

Същевременно Германия удвои броя на дозите, които ще дари на африкански държави.

"Доставките по Ковакс ще бъдат увеличени и Германия ще дари тази година не само 30 млн. дози ваксина, а 70 млн. Необходимо е тези ваксини да стигнат близо до хората в Африка", заяви канцлерът Ангела Меркел след среща с африкански лидери. Тя допълни, че е нужно да се направи необходимото, за да могат ваксини да се произвеждат в Африка, където общо за континента ваксинираните са под 2 процента от населението.

Япония разследва смъртта на двама души, имунизирани от замърсена партида на ваксината на "Модерна". Това са мъже на 30 и 38 години, починали този месец, след като получили втора доза от ваксината. Нито един от двамата не е имал съпътстващи здравословни проблеми или алергии. В четвъртък Япония изтегли от ваксинационните центрове над 1,6 млн. дози от препарата, след като неясни субстанции бяха установени в неотворени флакони от определена партида, налята в Испания.

В Русия починалите с коронавирус от началото на август вече са над 50 400 души, което прави този месец най-смъртоносния от началото на пандемията. През юли, който местните власти в Москва обявиха за най-тежкия месец за града, смъртността в руската столица е била със 70 на сто по-висока от средната такава в последните години преди коронавируса.

Вчера американският президент Джо Байдън отново обвини Китай, че крие важна информация относно възникването на вируса.

"От самото начало представители на китайските власти работят, за да предотвратят достъпа на международните разследващи до тази информация", смята Байдън.

Съгласно оценката на американското разузнаване, представена на Байдън, коронавирусът не е създаден като биооръжие, но точният му произход е неясен.

В специалния доклад се изтъква, че липсват клинични проби и епидемиологична информация за първите случаи на Covid-19, засечени в Китай.

Източници на Ройтерс в американското разузнаване изтъкват, че без участието на азиатската страна по-нататъшна работа по установяване на произхода на вируса е невъзможна.

От тази гледна точка не е обнадеждаваща реакцията на посолството на Пекин в Съединените щати. В позиция на дипломатическата мисия се изтъква, че разузнавателният доклад е базиран на "презумпция за виновност на Китай".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даааа

    5 3 Отговор
    Ай чиститу и без това са 1,5 млрд.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Раданч Татлъту

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "даааа":

    А наште индийци,кога тека?🐵😢

    Коментиран от #14

  • 3 Майна

    9 0 Отговор
    Председателят на Медицинската асоциация в Токио Харуо Озаки проведе пресконференция тази седмица, в която обяви, че антипаразитното лекарство Ивермектин изглежда е ефективно за спиране на COVID-19 и публично препоръча на всички лекари в Япония незабавно да започнат да използват Ивермектин за лечение на COVID.
  • 4 Индобългарите пак последни

    4 0 Отговор
    Който иска да се ваксинира, който иска да не се ваксинира. Все още в Бг има демокрация, въпреки, че от есента не се знае😂😂😂 Всеки се досеща, че в месото има какво ли не, в зеленчуците също, в пшеницата, царевицата, да не говорим за изкуствените напитки, ама никой не се отказва от храната нали,?😂 А кой ви кара да се боцкате насила, че мангъра щял да прави антиваксърски протест😂 Ако ви липсва "гъдела" да хвърляте яйца и павета по държавните институции адреса е пак предишния-Дондуков 1 и 2😂😂😂😂
  • 5 Фаро

    4 0 Отговор
    Защо трябва да ни интересува,колко са ваксинираните в Индия?На олимпиадата в Япония имаше само един индиец по хвърляне на копие обявен за талант на Индия
  • 6 Малиии

    2 0 Отговор
    Как лъжеш...По нататък няма да пиша че пак ще ме изтриеш.
  • 7 ХХАХАХХА

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "даааа":

    ПОКАЖЕТЕ ВИДЕОТО КАК ВАКСИНИРАТ АРМИЯТА И КАК МРЪТ КАТО МУХИ НАЛЯГАЛИ ПО ЗЕМЯТА УМРЕЛИ ВОЙНИЦИ ОТ ОТРОВАТА НАРИЧАНА ВАКСИНА.

    Коментиран от #10

  • 8 Доктор

    3 5 Отговор
    Wow 😲! Излиза че циганите от Индия са много по-умни от българите
  • 9 Конаре

    0 0 Отговор
    Като привелигироване бели потисници трябва гръмко да заявим че докато всички цветнокожи и гейове по света не са ваксинирани поне по три пъти, ние няма дори една дозичка да вземем.
    Във името на световната справедливост...
  • 10 Направо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ХХАХАХХА":

    да ги гърмят - що да се мъчат?
  • 11 Механик

    4 2 Отговор
    бОли ме за Индия. Нито мога да проверя дали е вярно, нито ме интересува.
    Кажете как е в БГ? Няма ли шилета за доброволно жигосване?
    п.п.
    Добре, че няма редовно правителство, та сега ги е страх да не би народа да ги "ошамари" на изборите. Инак да са ни затиснали вече, както правят по цял свят.
    Ама след изборите, ще ни подкарат. А ние си мълчим и чакаме.
  • 12 Тра ла ла

    3 1 Отговор
    Това е лъжа. Използвали са някакво лекарство. Инфо за това в Телеграм, Вася во Флориде. От 20 г. живее във Флорида и води канал, и в Тубата.
  • 13 Маугли

    1 0 Отговор
    ,,В четвъртък Япония изтегли от ваксинационните центрове над 1,6 млн. дози от препарата, след като неясни субстанции бяха установени в неотворени флакони от определена партида, налята в Испания."-Тия в Испания от къде я наливат тая ваксина,че я замърсиха..от бидона ли ?!Само японците ли са прецакани .а?!
  • 14 ARGON

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    Нашите индийци са по-хитри и не искат отровните инжекции.