Last news in Fakti

1 Септември, 2021 17:51 3 163 7

Със здравен протокол на училище: Учебната година в РСМ започва присъствено

  • северна македония-
  • учебна година-
  • присъствено-
  • здравни протоколи-
  • мила чаровска

Министерството има план за запазване на устойчиво положението в учебните заведения

Със здравен протокол на училище: Учебната година в РСМ започва присъствено - 1
Снимка: БГНЕС

Новата учебна година за всички ученици от началните и средните училища в Северна Македония започва днес с физическо присъствие и изискване за специални здравни протоколи, съобщава електронното издание на вестник „Независен“. Изключение ще има за гимназиите в Тетово и Гостивар, където преподаването ще се извършва онлайн през първите 14 дни от учебната година, а в Кичево и Струга - през първите седем дни. След края на този период, както правителството в Скопие обяви вчера, ще бъдат приети нови мерки в съответствие с развитието на ситуацията, предаде агенция „Фокус“.

Според министъра на образованието и науката Мила Чаровска преподаването с физическо присъствие е от голямо значение не само за процеса на учене и социализация, но и за опазването на менталното здраве на учениците.

В интервю Чаровска подчерта, че министерството има план за запазване на устойчиво положението в учебните заведения. Съгласно думите ѝ, обучението в класната стая няма друга по-добра алтернатива, която да задоволи интереса на учениците и да освободи родителите от допълнителни притеснения и отговорности. Присъственото обучение също така поддържа удовлетвореността и мотивацията за ангажираност в работата на самите учители.

Тя посочи, че за да се поддържа положението, е необходимо изцяло да се спазват епидемиологичните мерки от всички участници в образователния процес, от ученици, учители, родители, не само в училищата, но навсякъде навън.

По време на вчерашното си посещение в основно училище в община Чаир, министърът каза, че Министерството на образованието и науката е напълно подготвено за всички сценарии за учебната 2021/2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доцента

    2 11 Отговор
    БЮРМ изпревари Ганюстан по смъртност. Само 2 страни изпревариха Ганюстан.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Памук

    5 1 Отговор
    А как зАПочва в Турция, Румъния, Гърция и Сърбия? Твърде голямо внимание обръщате на рсм, не сте обективни
  • 4 Емил

    10 2 Отговор
    Ало, мародература, изтри ми поста, защото нарекох 1 родоотстъпник! Позволяваш някакъв келеш да нарича България Ганюстан - не те ли е срам?!?!?!

    Коментиран от #6

  • 5 Талибан

    4 2 Отговор
    И кво сега ? Да ги мисля и тия ли омашляци? Ич ма не бОли шлифера за Бурмите..пардон- БЮРМ ите.
  • 6 Пръц

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    ОбъркАл се е, Кочинистан по приляга на дупката.
  • 7 2 седмици

    1 1 Отговор
    Давам им най много 2 седмици до затваряне на училищата поради безконтролна зараза с Делтата.