Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 16:05 1 729 17

Русия: "Спутник Лайт" може да се използва като самостоятелна ваксина, а не само като бустер!

  • ваксина-
  • спутник лайт-
  • русия-
  • коронавирус

Според руския здравен министър все още се препоръчва използването на разрешените в страната ваксини срещу коронавирус, включително "Спутник V", за първата имунизация

Русия: "Спутник Лайт" може да се използва като самостоятелна ваксина, а не само като бустер! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската "Спутник Лайт" може да се използва като самостоятелна ваксина срещу Covid-19, заяви в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, опровергавайки по този начин твърдения на руския здравен министър от края на миналата седмица, че заради разпространението на Делта варианта на коронавируса ваксината ще се препоръчва само като бустерна доза за тези, които вече са напълно ваксинирани.

По време на работно пътуване до Владимирска област в събота руският здравен министър Михаил Мурашко отбеляза, че "Спутник Лайт" би трябвало да се използва само за реваксинация (като бустрена доза) и че съответните изменения в насоките за ваксинация ще бъдат публикувани по-късно през деня.

"Тъй като вариантът Детла се разпространява, днес определено ще бъдат издадени промени в методическите препоръки за ваксинация и те ще гласят ""Спутник Лайт" да се използва само за реваксинация", посочи тогава Мурашко.

Според руския здравен министър все още се препоръчва използването на разрешените в Русия ваксини срещу коронавирус, включително "Спутник V", за първата ваксинация.

Дмитрий Песков обаче посочи в понеделник, че думите на здравния министър Михаил Мурашко са извадени от контекста и "Спутник Лайт" може да се използва както като обикновена доза за ваксинация срещу Covid-19, така и като бустерна доза.

"Спутник Лайт" се използва и може да се използва както за основна ваксинация, така и за реваксинация. "Тези две ваксини са сертифицирани и се използват както у нас, така и в много страни по света", отбеляза говорителят на Кремъл.

"Това са две различни ваксини, чиято ефективност е напълно доказана и не само у нас, но и в много страни по света. И "Спутник V", и "Спутник Лайт" имат различни нива на ефективност в различните възрастови категории, но този процент на ефективност е висок и той е в много отношения по-висок от тази на чуждестранните ваксини“, обясни прессекретарят на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VOX

    7 10 Отговор
    А кола Лайт става ли!?

    Коментиран от #4

  • 2 Българин

    6 19 Отговор
    Каквото и да казват рашките то е точно обратното.

    Коментиран от #3

  • 3 Българин

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Не ми използвай ника за лъжи , соросоидче !
    Унгария поръча и ползва от всички ваксини. И според унгарското правителство Спутника е с най-малко странични ефекти и е ефективен в същото време.

    Коментиран от #5

  • 4 Истина е

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "VOX":

    Не няма . Има Самагончик Лайт .
  • 5 Истина е

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ти освен да ръсиш глупости можеш ли друго ?

    Коментиран от #6

  • 6 Българин

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Истина е":

    Унгария призна руската "Спутник V" за най-безопасната и ефективна ваксина срещу коронавирус. Това беше обявено в неделя в профила в Туитър на ваксината, позовавайки се на рейтинг, публикуван от унгарското правителство,
    "Спутник V" е най-добрата по отношение на безопасността (7-32 пъти по-малко смъртни случаи) и ефективността (2-7 пъти по-малко инфекции с COVID) на 100 000 ваксинирани", се казва в туита. За сравнение, при използване на ваксината Pfizer, нивото на смъртност е 32 пъти по-високо, а степента на заразяване 6 пъти по-висока от тази при "Спутник V".
    Общо сега в Унгария са налични пет препарата за ваксинация: на американско-германския консорциум Pfizer и BioNTech, на американската компания Moderna, британско-шведската ваксина на AstraZeneca, китайската Sinopharm, както и руската ваксина "Спутник V"

    Коментиран от #8

  • 7 Истина е

    3 13 Отговор
    А тези особено които обичат Русия, да не посягат по -руски тертип ,пиенето на дезинфектанти, че те съдържат метилов алкохол. Да не пълните токсикология ,както в Русия :)

    Коментиран от #15

  • 8 Истина е

    3 16 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Пълна лъжа е , руски пляски не ми се чете. А за тяхната ефективност има изследване ,което много неточности има !
  • 9 гост

    3 5 Отговор
    Еми да си го ползват съз здраве!
  • 10 Фаро

    3 1 Отговор
    Пускайте българската ваксина че ми писна от чуждопоклонничества.Няма да се ваксинирам,защото се ваксинирах природно преди 18 месеца от тогава прегръщам всеки ковид заразен да подържам "ваксината".Моята жена е мед сестра и ме е научила на много тънкости и една от тях е да не се ваксирам,когато няма смисъл
  • 11 НА РУШНЯЦИТЕ ЕДНО НЕЩО НЕ МОЖЕ

    1 5 Отговор
    ДА СЕ ОТРЕЧЕ ТОВА,ЧЕ ИМАТ ТАЛАНТ ДА КРЪЩАВАТ ВСИЧКО С ОРИГИНАЛНИ НЕАДЕКВАТНИ НАИМЕНОВАНИЯ😂😂😂 „ЛАЙТ”!!!🤔ТОВА НА КАКЪВ ЛЕНГУИЧ Е И КАКВО ОЗНАЧАВА!!??😀
  • 12 незнайко

    2 6 Отговор
    С ваксините се цели промяна на генома в човешкия организъм, което ще се случи напред във времето !!! Каква е целта ще разберем, но ще е КЪСНО !!!
  • 13 Защо ли

    0 3 Отговор
    В последно време не сме чули за заразен или болен доктор (пази боже) или пък още повече за политик? Истината е, че всички те използват ивермектин за профилактика и лечение, а на нас ни пробутват схеми с антибиотик и кислород и т.н. Фармацевтичната мафия не позволява евтиния продукт да се използва - ремдесивир струваше около 400 щ.д. а ивермектин -20 лева. Разликата е, че първият продукт се използва когато вече си в болница, а другият - не позволява влизането там, защото действа на 100%. Вие си ляляйте тука...
  • 14 col.Colt

    2 1 Отговор
    безплатна ваксинация за русофили!включва и домашни посещения
  • 15 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Истина е":

    Краварската белина, най добрата белина ! Аааааахахаха или мислиш че сме забравили къде всъщност прилагаха това лечение ?

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Истина е

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Те руснаците алкохолизма им е вроден национален спорт . Особено е и епидемия от пиене на метилов алкохол.
  • 17 ми пий ва

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    ментил