Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 12:08 3 235 70

Богдан Петрунов: Първи сме по глупост

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • ковид-
  • богдан петрунов

Антителата, които се създават в резултат на контакта с вируса, са два вида

Богдан Петрунов: Първи сме по глупост - 1
Снимка: БГНЕС

На първо място сме по глупост, като не се ваксинираме. Това заяви академик Богдан Петрунов и във връзка със статистиката, която продължава да поставя България в дъното по поставени ваксинации срещу коронавирус.

Така ще се окаже и че по глупавия начин ще достигнем до т.нар. колективен имунитет - с много починали и колосални увреждания, посочи в студиото на Нова телевизия Петрунов. Той обясни, че проблемът с постковид синдрома е много сериозен, тъй като вирусът оставя тежки последствия след себе си. Тези уврежния имат отражение включително и върху икономиката, тъй като води до трайни увреждания, включване в здравната система с хронични заболявания, а и излизане от трудовия пазар.

Богдан Петрунов не подкрепя идеята да се издава сертификат на база антитела, тъй като няма брой, мерна единица, която да се приемат за достатъчни, за да има защита на организма спрямо вируса.

Нито загрижеността за здравето ни, нито недоволството заради тегнещата заплаха от нови ограничения могат да ни накарат да се отправим доброволно към ваксинационните пунктове

Антителата, които се създават в резултат на контакта с вируса, са два вида - едните са свидетели на този контакт, но те не ни предпазват от второ разболяване, и другият тип, които са неутрализиращи, функционални. Тези, вторите, зависят както от вида ваксина, която се поставя, така и от отговора на имунната ни система.

Между 5 и 8% от човешката популация не реагират на ваксина, а и ние, специалистите, никога не сме обяснявали, че ваксината предпазва на 100%. Ваксината пази от тежко боледуване, заяви за пореден път академик Богдан Петрунов и подчерта: Железен факт е, че 95% от починалите в световен мащаб са неимунизирани.

Той не вярва третата доза да бъде до живот. Според Богдан Петрунов ситуацията ще се развие и ще стане подобна на грипа. Едва ли ваксинацията ще стане ежегодна, но е възможно да трябва на всеки няколко години отново да се имунизираме.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АкедемиГ

    71 25 Отговор
    Да ти си първи, в това няма съмнение.

    Коментиран от #8, #18, #29, #59

  • 2 Офффф

    72 29 Отговор
    Разкарай се бе попардак
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бати умника

    79 25 Отговор
    Всички под строй,а? Дрът льохмане,а ти какво печелиш от Истерията?
  • 5 SDFGSGH

    83 24 Отговор
    ТИ КАТО СИ ПРОСТ,ДЪРТ И АЛЧЕН ,ТОВА НЕЗНАЧИ ЧЕ И ДРУГИТЕ СА ,КАТО ТЕБ
  • 6 Да бе

    92 26 Отговор
    За подобни анти народни изявления (първи по глупост) на този трябва да му отнемат всички научни степени...

    Коментиран от #46

  • 7 И сте номер 1

    67 14 Отговор
    Когато трябва да се налапате за сметка на нацията
  • 8 ТтТ

    18 67 Отговор

    До коментар #1 от "АкедемиГ":

    Точно така докторе, това са калпавия материал на България!

    Коментиран от #28

  • 9 Реалист

    10 62 Отговор
    Още малко и хората масово ще се ваксинират. След две седмици троловете на белите златки Волен и Копейкин ще се приберат по бърлогите и ще спрат да облъчват колебаещите с небивалици. Белите златки ще си харчат субсидиките и ще се радват колко народ са измамили .

    Коментиран от #15

  • 10 Denis

    61 12 Отговор
    Разбирам го господинът, че иска да помогне финансово и на внуците.
  • 11 КОВИД ИДИОТ

    34 9 Отговор
    7.62 И ДА ТЕ ПИШАТ КОВИД АКО ИСКАТ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Студопор

    58 12 Отговор
    Смъртността в България е същата, каквато си беше преди години. Просто до сега я игнорираха и не приказваха за това, защото иначе трябваше Някой да се изпъне и да каже, че през последните 30 години сме били жертва на геноцида на безхаберните ни управници.
  • 14 Маг Минчо

    19 60 Отговор
    Преди време един професор каза, че българите сме 80% ебили.Сега академика потвърждава печалния факт.А останалите 20% се ваксинираха...
  • 15 Абе гарбидж

    30 11 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Не стопли ли че капиталягите са отрепки,докога ще им "поддакваш"?

    Коментиран от #56

  • 16 Смех

    43 13 Отговор
    А ти старчок оглавяваш глупостта.. Замълчи и си пий там хапчетата, че не ти остава много...
  • 17 Торби с пари

    44 7 Отговор
    Дано да насилвате народа да се дупчи, от глупост. Защото, ако го правите срещу заплащане, бял ден няма да видите. Едни и същи медици-мисирки сте по цял ден "в ефира".
  • 18 ПРът

    50 8 Отговор

    До коментар #1 от "АкедемиГ":

    Богдан Петрунов е роден 1936 г., възраст 85 г., обявен от КОМДОС за ... ДС преди 1989 г.
    Учудвам се кой допуска разни изкуфяли бабички и старци да предлагат и да вземат съдбоносни решения, засягащи следващите поне 2, 3, 5, 7 поколения. Все едно само тия са учили и само тия знаят, няма 30 гoдишни, 40, 50 гoдишни хора с житейски и професионален хоризонт, та са изровили от нафталина тия изкуфеляци, тe дo 10 гoдини e пo-вeрoятнo дa нe ca чacт oт живoтa нa плaнeтaтa Зeмя.

    Никoй дo ceгa нe cи нaпрaви трудa дa нaпрaви и дa прeдcтaви aнaлиз пoлзи/риcк oт прeдприeмaнeтo нa eднa или другa щурoтия, нaрeчeнa мяркa.
    От къде на къде подобни хора си позволяват да говорят като последна инстанция и да дават оценки и квалификации на целия народ?
  • 19 Тоалетна хартия

    26 8 Отговор
    Няма да се маймунизирам-ваксинирам!!!!!
  • 20 “Глупакът”

    15 7 Отговор
    А полегни да ПОЧИНЕШ !
    Време е ...
  • 21 Факт

    27 7 Отговор
    Друго си е да умреш ваксиниран.Ще отидеш в рая!
  • 22 Бесен

    26 10 Отговор
    Дори дедка ама докато тия течности с които бодете са ЕКПЕРИМЕНТАЛНИ и то най-официално си дирете по-големи глупаци от мен да си ги слагат! Един грип все ще го изкарам някак си... па ако не зндраве да е никой не е вечен!

    Коментиран от #26

  • 23 професор

    19 6 Отговор
    Този вече го е срам да се пише "академик"
  • 24 Ден за пенсии

    24 7 Отговор
    Дядо, нямаш ли внуци и правнуци да им се радваш? Нямаш ли си градинка или балкон да гледаш домати, чушки, подправки. За 10лв на ваксина се излагаш. Не съм антиваксър, но предлаганите в нас не са ефикасни и безопасни ваксини.
  • 25 Божееее

    26 7 Отговор
    Професоре, колкото и са са ти платили, струва ли си да си плюеш на дипломата и сурата!? И ка ще живееш и след това!?
    Не, че ме интересува, за една пиятелка питам.
  • 26 Чукча писател

    8 22 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен":

    Най-големите умници са Ганьо и Иванушка . :))) В Европа, САЩ, Китай ... са големи глупаци.
  • 27 Селяк

    24 7 Отговор
    Абе тоя визира себе си нали?! Чак пък първи по-глупост, що така?? Значи, умните са тези дето мълчат, не задават въпроси, ниски като тревата и правят всичко което правителството им каже! Страхотно заключение, поне го започни от 240те депутата, президенството и самия президент и цялата държавна администрация - почти всички отказват да се ваксинират, а % ваксинирани е под 5% там. Седнал да ми говори глупости… вече се излагате с такива статий и интервюта от хора които им е платено да говорят с цел промиване на мозъци! Аре успешна седмица на глупаците!
  • 28 Boxer EZ 3.0

    18 3 Отговор

    До коментар #8 от "ТтТ":

    Българите са най-лъганите и е нормално да сме недоверчиви!
    Като се почне от Чернобил, та до ден днешен!
    Този вместо да хули народа си, да погледне назад, към всички управляващи, дето се разпорваха от лъжи и да им "благодари" за наследството!

    Коментиран от #65

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    17 5 Отговор
    Е дядка стига се напъва. Нали ти , Момеков си пуснахте на пазара хранителната добавка и патентована с помощта на Киро Канадеца. Какво си се загражил за останалите .
  • 31 напротив

    23 4 Отговор
    първи сме по брой професори на глава от населението,които говорят небивалици!!!
  • 32 Солодебилистико

    14 3 Отговор
    Някой замисля ли се, как аджаба, това човечество стана 7 милиарда, при толкова болести, вируси и бактерии? Петруновчетата го спасиха, дъртите алците с мания за величие, нали?
  • 33 Макробиолог

    13 3 Отговор
    Когато медицината се превърне в бизнес от чист дикенсов тип и антителата не помагат...що ги вадите от уравнението?м?как оценявате ефективността на ваксините?ето как,в началото на ваксинациите на първа и втора фаза на изпитване бяха един от най важните показатели ,по късно бяха изключени по неясни/многоясни причини.....преболедувалите без ваксина имат доживотен имунитет над десет пъти по висок от ваксинираните,при това към всекъкви делти,капи и пр варианти...и тук не е толкова важно нивото но антителата,щото те са боеприпасите в боя,а оръжието е Тклетъчния имунитет,който ще си ги произведе и изтреля когато се наложи......защо бе една армия от професори и светила в науката препрочитате опорките на лобистите на бигфарма от СЗО,а не се заемете с нещо елементарно--да направите регистър в който да влезе всеки един преболедувал ,който да се тества месиц,два до три след това,когато антителата са доказано най много,да им се издаде зелен,син или вилетов сертификат и повече да не занимавате с тях?що?щот не дава бигбрадъра ли?

    Коментиран от #48

  • 34 Аватар

    7 22 Отговор
    Човекът е имунолог и световно известен специалист. Във форума всякакви пенкелери се пишат експерти, но като постъпят те или близките им в интензивното стават други хора и обръщат палачинката. О, свещена простота!
  • 35 Споко бе Петрунов!

    10 3 Отговор
    Те глупавите си биха по 1 - 2 ваксини. Сега Мъск чрез онези сателити и 5G мрежата ще ги изпрати към вечните ловни полета.
  • 36 Behemoth

    6 4 Отговор
    Сто процента дебили!
  • 37 Някой

    5 19 Отговор
    Задължителна ваксинация за всички българи

    Коментиран от #61

  • 38 Безименен

    9 19 Отговор
    Тези коментатори,виждали ли са как умират ковид болни,как се душат,да отидат в ковид отделенията на болниците да видят.
    Тогава да плещите глупости.
    Най-простия народ!
    Прост народ, слаба държава, и най бедната.

    Коментиран от #42, #44, #51, #69

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Тра-ла-ла

    2 3 Отговор
    Най-накрая! Академиците ни си го признаха! 😂😂😂
  • 41 Гост

    10 5 Отговор
    Няма ли кой да ме обясни на тоя изкуфЕл Академиешпката, че има няколко вида тестове за откриване точно на вирусонеутрализиращи анти сарс ков 2 антитела!? Или зорлем се прави на хахав, щото му е платено да агитира за боца? Къде ще ги "занесеш" бе, дедо? Още не съм видял някой да носи със себе си кинти на оня свят!?

    Коментиран от #47

  • 42 Гост

    12 4 Отговор

    До коментар #38 от "Безименен":

    Не ни пуснат, но най-вероятно там ще видим и мъчещия се след 3 боца Кунчеффф, а го крият като "национално богатство"...
  • 43 !!!?

    8 3 Отговор
    При 10 годишно управление на Боко и за капак от Радев и хунта - първи по глупост. А при избирането на Киро шарлатанина за премиер - първи по инфантилност !!!?
  • 44 Тъпунгер

    7 5 Отговор

    До коментар #38 от "Безименен":

    как па ти се оказа каймака на нацията? Не се ли усещаш как си плюеш на суратя? Или поради високото си IQ мислиш, че роса те капе? А сега ни просветли как се умира от ковид.
  • 45 Нов Световен Ред New World Order

    10 6 Отговор
    Инфодемия ковид. Няма вирус изолат. Няма продукт регистриран като ваксина. Няма количество БОЛНИ(не хипотетично заразени) за обявяване на епидемия дори. Не се прави масова ваксинация по време на епидемия. При здрави и нискорискови хора са неприемливи каквито и да било странични реакции. Никой не носи отговорност за щети причинени от употреба на екпериментален препарат. Но се агитира и се налага прикрито силово ваксиниране под заплаха от ограничаване на конституционни права. ЗАЩО???
  • 46 Въпросът е, че

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе":

    На тебе няма какво да ти се отнеме...😂😂😂
  • 47 Къде ви копат такива охлювофрени...

    7 6 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Значи нямало изолиран вирус ама имало тестове за антитела срещу него....

    Коментиран от #50, #54

  • 48 Лично мнение

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Макробиолог":

    Напълно съм съгласен с коментара. Само да допълня: Зелен сертификат се издава на официално преболедувал, а на неофициалния не. С какво антителата на първия са по-добри от тези на втория. И при двамата реално има значение клетъчния имунитет
  • 49 Коко

    2 3 Отговор
    Първи сме да но професорите че и сте много.
  • 50 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Къде ви копат такива охлювофрени...":

    Какво си пил по обЕб, кратунко? Къде съм писал, че "няма" изолиран вирус? Всъщност не знам има ли няма ли, но това не го коментирам...
  • 51 Коба

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Безименен":

    Това биологично оръжие атакува тимуда, като намалява имунитета. После сгъстява кръвта и образува тромби, за да забави значително скоростта, с която белите кръвни телца се устремяват, да го атакуват. Хората се задушават заради сгъстяване на кръвта. Разредете кръвта и няма да се задушават. Дайте имуностимулатор тимулин и имунитетът сам ще се справи през първите 7 дни.

    Коментиран от #70

  • 52 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ПОЛУУМРЕЛЯК СЪС САМОЧУВСТВИЕ -НА " АЗ,АЗ-АЗ " !!!!!!!!!
  • 53 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    АБДАЛ ПЕРК ТУНОВ --ПРОСТИ ФЕСЪРЕ ---ЗАЩО НЯМАМЕ МЕРНА ЕДИНИЦА ЗА ПРИТЕЖАНИЕ НА КОЛИЧЕСТВО АНТИТЕЛА НА КИЛОГРАМ ТЕГЛО ...А ... ТАПАНАРИКУС ---ДУШИЛ МЛАДИТЕ НАУЧНИ ТАЛАНТИ И ГЕНИИ ОЩЕ ОТ СОЦ. ГОДИНИТЕ ?????????????
  • 54 Хаджи Генчо

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Къде ви копат такива охлювофрени...":

    Няма...няма, изолиран вирус! И това е официално научен факт. Копай където искаш, на село, в гората... Или на ....
  • 55 А сега де

    5 1 Отговор
    "Бoгдaн Пeтрунoв нe пoдкрeпя идeятa дa ce издaвa ceртификaт нa бaзa aнтитeлa, тъй кaтo нямa брoй, мeрнa eдиницa, кoятo дa ce приeмaт зa дocтaтъчни, зa дa имa зaщитa нa oргaнизмa cпрямo вируca."...Богданчо, а колко антитела имат тези, които имат издаден сертификат на база положителен ПСР тест? Не знаеш нали? Значи за някой с положителен ПСР изкарал ковида преди 10 месеца и с 0 антитела има сертификат, но за други с огромен брой антитела, изкарали вируса на крак без да разберат - няма...ех че си ми умен академико.
  • 56 Ти купувал

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Абе гарбидж":

    ли си нещо, дето да не е произведено от капиталяги?
    ... освен ако доматити сам си ги произвеждаш.
  • 57 Не е вярно, първи по хитрост

    1 1 Отговор
    Евреина Паси, казал, еди какво си. Възможност да кажеш противното, таратанци. Факти "отрязали" Напиши коментар

    Коментиран от #58

  • 58 Ъхъ ъхъ

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Не е вярно, първи по хитрост":

    Излъгахми пенсионерити да не са ваксат и сега ше се разтовари яко пенсионната система.
  • 59 Пея

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "АкедемиГ":

    А ти си за пребиваване, гаден антиваксър!
  • 60 Макробиолог

    4 0 Отговор
    Нумеро 48,сега не се издава сертифират на основа тест за антитела.Както каза някой в коментар,трябва да се издава на всеки преболедувал/доказано с положит тест,на всеки с тест за антитела над некакъв минимум,ама много нисък минимум,а за тия отдавтна преболедували без доказателства или без антитела в момента,не знам,ако има утвърдени в практиката тестове за Т клетъчен имунитет,да се добавят и те у кюпа....така ще получат реална каргина що за пандемия е това и има ли почва у нас?ама дали е това задачата?
  • 61 www

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Някой":

    НИКОЙ не може да ми казва какво да правя!
  • 62 ААА СМЯХ

    5 1 Отговор
    ЩОМ и изкукуригали академици дават акъл, наистина сме за оплакване... Ама едно ми е чудно, от короната ли, от какво ли се пръкнаха изведнъж толкова академици, професори, доценти...ръсещи техни си бълнувания за важни проблеми в обществото
  • 63 СЛУЧАЕН

    2 0 Отговор
    Абе венци, абе МиСирко, БОГДАН ПЕТРУНОВ е академик. Завеян писач
  • 64 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    сега ви чета...пак и рпак тезата -Ваксинирайте се е на преден план...Днес бе много интересен ден за мен....та Докторката дъщеря ми,ваксинира внучките ми с противогрипна ваксина....Днес малката ми внучка 1г 5месеца след,като я водиха на ясла по 1час на ден....да свикнела и Майка и до нея е с 38,6градуса....Дъщеря ми и правила тест,както и на голямата ми внубчка и е отрицателен...там да ви кажа температура ,около 38,5 не се смята за температура.........Та за ползата от Грипните ваксини.Сега този човечец докопал академична титла...Вероятно вече склерозирал ни олбяснява какви и..ти сме били и невежи...И повтаря,като латерна-Дупчете се....Най просто е да го попитам:Как е Кунчев???Спаси ли го дупченето от интубиране???ПС.Там голямата ми внучка ходи в детска градина и не им правят тестове.Днес дъщеря ми и е правила за да види дали не е тази инфекция.Ако бяха тук щяха вече да са писали ...Ковид за да вземат парата!
  • 65 И аз да кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Boxer EZ 3.0":

    Човекът коментира поведението ни, ако трябва да с е занимава с причините,битова не му е специалност. Той е прекрасен имунолог и с десетилетия се занимава с това, разработил е ваксини, които от много време се прилагат в България . За преглед при него със записване се чака с месеци. Чудя се как невежествено се нахвърляте върху него, само защото не сте съгласни с мнението му? Вероятно всички сте академици и отгоре? Точно в неговата област трябват дългосрочни анализи и това, че е възрастен не е недостатък. Той се ваксинира от първите и, както виждате е жив и здрав, а много бодряги, дето са против ваксинирането срещу Ко-вид, се преселиха в Отвъдното! Пък ваша работа на него ли да вярвате, или на Копейкин...
  • 66 5766

    0 0 Отговор
    На 86 години си бе, папардак. Срама нямаш ли?
  • 67 незнайко

    0 0 Отговор
    По добре с повече починали отколкото ОПИТНИ МИШКИ !!!
  • 68 ГанЯ

    0 0 Отговор
    Ганя - ти на МЕН няя ми Убяснааш!
  • 69 Maggi

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Безименен":

    Българите са според медиите на запад са най-глупавият народ в Европа, защото не вярват на постиженията на науката, а на глупостите в интернет. Затова тези 330 човека, които вчера безмислено са умрели, са си сами виновни за простотията.
  • 70 Маggi

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Коба":

    Aaaa, това е разрешенето на Совид кризата!
    Патентирай го и догодина ще получиш Нобеловата Награда!! Пожелавам ти още сега голям УСПЕХ!!!