Last news in Fakti

13 Ноември, 2021 10:45 5 859 144

Испанското чудо: как се справиха с коронавируса

  • испания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Лакмусът за това ще бъде предстоящата зима, когато животът и на испанците обикновено се пренася в закрити помещения

Испанското чудо: как се справиха с коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Испания почти няма антиваксъри, а доверието в медицината е по традиция високо. Затова сега страната очевидно вече е постигнала стаден имунитет срещу коронавируса. Какво направи Испания по-добре от другите държави?

Испания започна да ваксинира населението си на 27 декември миналата година. Три седмици преди това правителството в Мадрид представи своята стратегия за имунизационната кампания. И там решиха с предимство да ваксинират рисковите групи - възрастните хора, работещите в старческите домове и в интензивните отделения. След това идваше редът на съответната възрастова група, а през лятото ваксинирането вече беше достъпно за всички.

"Златен медал"

Правителството си беше поставило за цел до края на лятото да бъдат ваксинирани 70 процента от населението на страната - макар да имаше и непредвидени обстоятелства като например проблеми с доставката на ваксини и временно спиране на ваксинирането с AstraZeneca заради риска от тромбози. Въпреки това като цяло ваксинационната кампания протече много добре.

През август премиерът Педро Санчес обяви, че Испания е заслужила златния медал за ваксиниране, тъй като процентът на ваксинираните тогава беше най-висок сред петдесетте държави с най-многобройно население в света. Днес делът на ваксинираните в Испания достига цели 90 процента, ако изключим децата до 12-годишна възраст. Гладко и без никакви излишни дебати протича и поставянето на бустерните дози ваксина.

На какво се дължи испанският успех

В Испания няма почти никакъв скептицизъм относно ваксините, нито пък антиваксърска общност. На една от малкото демонстрации във връзка с ваксинациите се събраха едва около 250 човека. Хората възприемат ваксинирането като достижение, особено след горчивия им опит с детския паралич през 1960-те години, победен именно с помощта на имунизации. След диктатурата на Франко обществената здравна система на страната беше модернизирана, с което испанците продължават да се гордеят и до днес, макар напоследък тя да пострада от икономиите покрай последната еврокриза.

В Испания на ваксините винаги се е гледало като на решителното оръжие срещу Ковид-пандемията. А и след претоварването на интензивните отделения по време на първата вълна, високата смъртност и продължителния пълен локдаун хората жадуваха да получат такова силно оръжие срещу коронавируса.

Стриктна организация

Към това трябва да добавим и много добрата организация на имунизационната кампания. Часовете за ваксиниране бяха раздавани централно - никой не трябваше да се грижи сам за това. Потвържденията се получаваха по телефона и чрез есемес. Експертите бяха единодушни, че това е отлична стратегия.

Когато през лятото отпадна нуждата от часове за ваксиниране, много млади хора веднага отидоха да се ваксинират. И за това си има логично обяснение: много по-близкият контакт в семейството, както и фактът, че младите хора в Испания често остават по-дълго да живеят заедно с родителите си. Именно осъзнаването на тази тяхна отговорност към родителите им е накарало много от по-младите да се ваксинират възможно най-бързо, твърдят социолозите.

Стадният имунитет е вече факт?

Само 6 процента от испанците отказват да си поставят ваксина, като е ясно, че сред тях има и хора, които по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани. Затова и в момента почти вече не се поставя първа доза от ваксините срещу Ковид-19. Наскоро в специализираното списание "The Lancet" излезе публикация, в която експерти изразяват предположението, че Испания вероятно вече е постигнала стаден имунитет, който сега трябва да бъде затвърден с бустерно ваксиниране.

Лакмусът за това ще бъде предстоящата зима, когато животът и на испанците обикновено се пренася в закрити помещения. А особено показателни ще бъдат дните след продължителните празници от Бъдни вечер до Богоявление, когато по традиция се събира цялото семейство.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    91 21 Отговор
    Ох, да бе. След колко дни да очакваме да "затягат мерките"?

    Коментиран от #4, #47

  • 2 Анти

    61 15 Отговор
    Добре че не научих испанския.Просто няма да ми трябва, ако отида там.

    Коментиран от #88

  • 3 Пропагандистите на сороснята

    121 13 Отговор
    А в Беларус как се справиха като не са купили и една,, вакса"?

    Коментиран от #12, #130, #142

  • 4 Еми нали

    54 5 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    знаеш испанксата поговорка-всяко чудо за три дни.
  • 5 Раданч Татлъту

    119 9 Отговор
    Иснанците ле са новите победители?Щото преди тва вирусъ го победиха холандците,датчаните,германците ......,и сега пак ша са затварят!😁😎🤡🥳👍

    Коментиран от #21, #85, #102

  • 6 ХАХАХАХАХА

    108 16 Отговор
    АРЕ У ЛЕВО С ТИЯ ЛЪЖИ, БЕ! Стаден имунитет се постига с естествен имунитет, не с експериментални отрови! Или може би стаден имунитет се постига с голямо доверие в правителството и фармацевтиката? ХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 7 Спиридон

    87 16 Отговор
    Ей не престават с тези глупости.Ваксините не работят не разбрахте ли.

    Коментиран от #13, #90

  • 8 КОВИИДИОТ

    26 60 Отговор
    КЪДЕТО СА ВАКСИНИРАНИ, НАВСЯКЪДЕ СА ДОБРЕ...ЩО ЛИ

    Коментиран от #11, #31

  • 9 Нека позная

    84 10 Отговор
    справиха се като в Нидерландия и след седмица ще са в локдаун:)
  • 10 Гост

    18 79 Отговор
    Къде сте бе, антиваксърчета отворени, напишете нещо умно за испанците, как ша умрът сите в ужасни мъки, как ше им поникне трето око!

    Коментиран от #121

  • 11 ХАХАХАХАХА

    63 5 Отговор

    До коментар #8 от "КОВИИДИОТ":

    ЕЙ ТУКА СА НАЙ-ДОБРЕ:
    10 щата завеждат дело за „противоконституционен и незаконен“ мандат за ваксина срещу COVID-19 за здравни работници
  • 12 КОВИИДИОТ

    23 30 Отговор

    До коментар #3 от "Пропагандистите на сороснята":

    В БЕЛАРУС НЕМА КОВИ....КАТО В СЕВЕРНА КОРЕЯ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Страпон

    50 4 Отговор
    След колко дни да очакваме локдаун и там
  • 15 КОВИРАСИЗЪМ

    4 43 Отговор
    ВАКСИНИРАЙ СЕ....ЗА ДА НЕ ТИ БИЯТ ШУТА ОТВСЯКЪДЕ

    Коментиран от #122

  • 16 Хахаха

    76 8 Отговор
    Първо за пример бяха Израел, после Дания, после Нидерландия, след като и трите държави върнаха всички мерки и влязоха в локдаун наред е Испания:) След месец щат не щат само нас и Беларус ще дават за пример:)
  • 17 оне

    65 6 Отговор
    Испанското чудо: как се справиха с коронавируса

    Deutsche Welle - отново флагман на политкоректният фейк
  • 18 тореро

    75 8 Отговор
    Защо не добавихте във статията,че в Испания никъде никой не са го карали да се подписва ,за информирано съгласие.И до момента само в Мадрид,има 60 000 жалби ,за странични ефекти.Зелените сертификати са история,защото конституционният им съд,просто си свърши работата.
  • 19 Златен медал

    53 5 Отговор
    "Световни Ковидиоти". Сребърен медал за Израел! Бронзов за Австралия! Бравос 😁 Добре, че ние пак се отпаднахме в квалифА-ксинациите... 😎
  • 20 сара

    60 4 Отговор
    Вече на всеки стана ясно, че ваксините имат ефект определени месеци и след това следва наново да се поставят. Какъв стаден имунитет с ваксини ? Ето това е една дезинформация и такива подобни налагат недоверието на хората в подобни изводи. С основание !
  • 21 Гост

    10 61 Отговор

    До коментар #5 от "Раданч Татлъту":

    Германия ше затега мерките заради 239 умрели на 65 милиона население, щото ценят ВСЕКИ човешки живот, а докато има в България такива като теб, никога няма да дръпнем нагоре

    Коментиран от #28, #45, #46, #84

  • 22 В испания

    34 0 Отговор
    Вчера са умрели 59 човека от ковид.
  • 23 Въпрос

    43 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Това с тридозовия Кунчев в интензивното на ВМА ли го обсъдихте?

    Коментиран от #30

  • 24 плевен

    9 45 Отговор
    Колко много приказки за да кажат, че материалът там е друг. Тук циганското мислене победи.

    Коментиран от #25, #52, #141, #143

  • 25 ХАХАХАХАХ

    27 4 Отговор

    До коментар #24 от "плевен":

    ХАХАХАХАХАХАХ
    ТЕ там сичките са руси, синеоки, високи и чисти. ХАХАХАХАХАХАХАХАХААХ
  • 26 Ти си

    57 8 Отговор
    Само едно пояснение. Студен имунитет не се придобива чрез ваксиниране а по естествен път! Моля от DW да не ни вземат за глупаци и да спорът с техните внушения и манипулации!
  • 27 антивакс идиот

    6 38 Отговор
    антивакс идиотите всеки ден ги шамарят с факти , но не искат да вденат и това си е

    Коментиран от #29, #81, #94

  • 28 Е нема такива

    44 5 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    идиоти:))))))) Той и Хитлер така е милеел за евреите и затова ги е затварял за тяхно добро:)))) Робовладелците пък с мерки и ограничения са показвали своята загриженост за робите си:))))

    Коментиран от #56

  • 29 ДЕБИЛЕВ

    19 2 Отговор

    До коментар #27 от "антивакс идиот":

    къде видя факти? Или те по пътя на стадния имунитет са там?! ХАХАХАХАХА
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пропагандистите на сороснята

    38 4 Отговор

    До коментар #8 от "КОВИИДИОТ":

    Според пропагандистите на ковид- сороснята Белрус трябва вече да се обезлюдил!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Не съм баламурник

    38 8 Отговор
    Абсолютна фалшификация ! То от такава медия Дойче веле нищо истинско не може да излезе. Доста прочувствена и силна агитация за скапаните смъртоносни ваксини лъха от статията ! Ще ми хвалят Испания ! Пропаднала държава. А е чупката бе. Аз не съм ваксарски баламурници.
  • 34 Не съм баламурник

    25 4 Отговор

    До коментар #32 от "Alabala":

    Аейсектир веВаксарЖендарски
  • 35 Истински ЛЕКАР

    41 4 Отговор
    Експерти изразяват предположението, че Испания вероятно вече е постигнала стаден имунитет, който сега трябва да бъде затвърден с бустерно ваксиниране...
    Експерти като божеството Кунчев с 3 дози който е повече от месец болен???

    Коментиран от #97

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Горко им

    35 3 Отговор
    Всеки обявен за отличник във ваксинацията и победил вируса само след седмица е с препълнени болници и локдаун
  • 38 КАТО ТЕ ЗНАМ

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Най- много да ти е сралафустата.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ В ...ЕС

    4 25 Отговор
    ЩО ТАКА БЕ.....АНТИВАКСЪРЧЕТА

    Коментиран от #44, #101

  • 41 КЪДЕ

    24 3 Отговор

    До коментар #39 от "КОВИРАСИЗЪМ":

    в Испания ли?
    ПОЛЕТА НА УБИЙСТВОТО: Десетки спортисти вече са потвърдени, че са паднали мъртви от covid „ваксини“
  • 42 Споко ще минат краварите със пръскачките

    20 4 Отговор
    И ще им помогне зсипят и свински Груп , ако трябва ..но депопулацията чрез "ваксинация", локдауни, икономически фалити, уволнявания на несъгласните да им инжектират течността....ще продължи...
  • 43 Въпрос

    15 4 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Знам, каза ми, че идвал някакъв, но бил с три дози и не му ставало. Жена ми пък като кихнала си избягал панически към центъра за ваксинация за четвърта доза.
  • 44 кое така бе

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ В ...ЕС":

    ДЕБИ?
  • 45 Раданч Татлъту

    20 4 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Аз не те преча да си заковеш прозорците,да нахлузиш противогаза и да се скриеш в мазето!🐵🤡🥳👍
  • 46 NikNay

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Проблема май е в такива като теб които не знаят че Германия е 82 милиона .....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ТАКА ДЕ

    7 23 Отговор

    До коментар #47 от "КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧНА ДИСТОПИЯ":

    ИМАХА, АМА СЕ ОПРАВИХА ,ЩОТО СЕ ВАКСИНИРАХА...А НИЕ ОЩЕ МРЕМ КАТО МУХИ ОТ КОВИТО

    Коментиран от #67

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 NikNay

    18 5 Отговор

    До коментар #24 от "плевен":

    Циганина не мисли а действа инстинктивно а инстинкта му за самосъхранение за разлика от "мислещите" е много силен за това и е оцеляло през времето ....
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гледам

    8 6 Отговор
    Коментарите и се убеждавам колко просто и злобно племе Бай Ганьо Испания последния месец регистрира по две по три хиляди на ден заразени имат по 35 човека на 100 хиляди души в България са по 1200 на 100000 души работят ли не работят ли ваксините не знам, но Испания единствената държава в Европейския съюз в която няма Зелен сертификат!

    Коментиран от #128

  • 55 Защото досега избивахте с корупция

    20 2 Отговор

    До коментар #49 от "ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ В ...ЕС":

    Кражби на държавни пари, имоти, заводи, гори, еврофондове, повсеместна мизерия, бедност с работещи бедни, които ги няма никъде на света освен по колониите на западните убийци....Сега добавихте ковид биологичното оръжие - патент на кил геноцидис и Рокфелер и смъртоносните им принудителни инжекционни течност - също смъртоносни и също патент на същите изроди и масови убийци....Къде е Кунчев бе, ваксър.....Истински труп ли е или е жив труп от "ваксината"...

    Коментиран от #61

  • 56 ОТВРАТ

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Е нема такива":

    много мозък, много знаещи в този форум,
    компетентни отвсякъде.......
  • 57 Дрън,дрън...ярини

    23 7 Отговор
    Няма такова чудо "стаден имунитет" за вируси като короната и грипа.Видяхме ги датчаните със стадния имунитет.И между другото БЯХ як ваксър,ваксинирах се през май,а сега вече ТРЕТА седмица съм изолиран и позитивен...позитивен,то не са главоболия,температури,кашлици,а от вчера проблеми със сърцето....И съм само на 50 БЕЗ никакви здравословни проблеми!!!

    Коментиран от #100

  • 58 Гибриесус

    16 1 Отговор
    Няма нужда да чакате до Коледа! До края на месеца в Испания и в Португалия(98% набодени) "имунитета от ваксините" ще потече към канала!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ти си

    16 4 Отговор

    До коментар #32 от "Alabala":

    Уважаеми, аз лично съм прекарал корона вируса - у дома . Това ако което ти пишат и говорят от медиите независимо в коя дуржавапо света го вземеш за чиста монета то тогава си много зле независимо от степента ти на образование !
  • 61 ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ В ...ЕС

    4 10 Отговор

    До коментар #55 от "Защото досега избивахте с корупция":

    КАЖИ ГО ТЕА НА ПУТИН И БАЙДЪН, БЕ....АНТИВАКСЪРЧЕ...
  • 62 провинциалист от провинция Тракия

    13 1 Отговор
    Тест за боцнат Ганчо: "Антиваксър" е: 1. който е против употребата на вакса; 2. който има добре развито критично мислене и нормално работеща памет; 3. термин, удобно служещ за разлайване на кучетата и разделяне на стадото.
  • 63 ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ В ...ЕС

    3 15 Отговор
    ПОСЛЕДНИ ПО ВАКСИНИРАНЕ СМЕ БЪЛГАРИТЕ.....ЧЕСТИТО АНТИВАКСЪРЧЕТА
  • 64 провинциалист от провинция Тракия

    14 2 Отговор
    Който не е разбрал статията, ще обобщя: испанците са в края на вълната, след месец и половина се прогнозира следващата.
  • 65 NikNay

    9 2 Отговор

    До коментар #49 от "ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ В ...ЕС":

    А дали това не беше така и преди вируса ? Мушнато сиво искърско ....

    Коментиран от #72

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 трайте си

    10 1 Отговор
    Не се хвалете предварително!
  • 69 Дилдо

    9 0 Отговор
    Значи до две седмици локдаун и там
  • 70 другарят

    24 1 Отговор
    Спрете тези 1200лв за пациент от ковид и ще станете свидетели на същото "чудо" и у нас!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ В ...ЕС

    4 18 Отговор

    До коментар #65 от "NikNay":

    КОВИТО НЕ ПРОЩАВА....АНТИВАКСЪРИТЕ ГИ ДЕСКРИМИНИРАТ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ....И У НАС НА ТАМ ВЪРВЯТ НЕЩАТА

    Коментиран от #76, #82

  • 73 тик-так

    19 4 Отговор

    До коментар #66 от "АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК":

    По-скоро ще видим колко от вас ваксърите ще развият други патологии. И да не забравите да се буствате редовно! ;))
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 111

    3 3 Отговор

    До коментар #71 от "ВАКСИНИРАЙТЕ ДЕЧИЦАТА":

    Стъкмистика!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 А сега де

    20 3 Отговор

    До коментар #48 от "Alabala":

    И защо ходиш с парцал след като вече си безсмъртен??? Като си такъв заклет фен на експерименталните препарати защо не набодеш и децата си? Кои са тези, които не могат да се ваксинират, защото според СЗО и хилядите български професори ваксината била напълно безопасна за всички? Ако отидеш на свиждане в интензивното при Кунчев ще си свалиш ли маската, все пак човека е с три дози? Мога и още стотици въпроси да ти задам, но ще изчакам да ти се появи втора гънка освен тази, която ти служи да пазиш равновесие.

    Коментиран от #87

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК

    3 16 Отговор
    СТАВАМЕ НЕЖЕЛАНИТЕ БОКЛУЦИ СРЕД ХОРАТА...БИЯТ НИ ШУТА ОТВСЯКЪДЕ

    Коментиран от #98, #108

  • 80 Факт

    13 3 Отговор

    До коментар #49 от "ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ В ...ЕС":

    Отговарям ти бавно, защото знам, че трудно четеш. Всичко това се дължи на здравната ни система, съсипана от сегашният ни здравен министър Стойчо Кацаров по времето на КомандирЯ Иван Костов.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 NikNay

    18 3 Отговор

    До коментар #72 от "ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ В ...ЕС":

    Не ме плаши прекарал съм короната ! И наистина намираш за нормално и демократично да дЕскримитат хората по какъвто и да е повод и причина? Това не е ли в разрез на евроатлантическите ценности или те са точно такива- дискриминирани за тези които не се побират в матрицата им ....

    Коментиран от #86

  • 83 Само времено ще се оправят

    10 6 Отговор
    Като в Даноя, 70-80% ваксинирани много се бяха успокоили и сега пак затягат, шефа на СЗО каза че няма да се оправят нещата никога, ако ще 100 ваксини да има пак ще е мазало😂
  • 84 Бравос

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Отлична логика, с три дози си нали? Предполагам, че ще си още по горд с Германия, а политиците им ще са свръх загрижени ако затворят 80 милиона германци под домашен арест заради един починал!
  • 85 Ваксиниран1403

    3 12 Отговор

    До коментар #5 от "Раданч Татлъту":

    При тях има отново епидемични вълни защото не прилагат масово реваксинация с трета доза. При испанците няма да има защото има масово реваксиниране за абсолютно всички, а не само за най уязвимите както е в споменатите от теб страни. Пропагандата на която вярвате казва ето те са ваксинирани на 60, 70 и 80% и отново имат проблеми с вируса, обаче важния показател е колко процента са ваксинираните или реваксинираните в рамките на последните 6 месеца. За избодените от теб страни реално този процент е между 10 и 20 и вълните които имат са повече от логични и очаквани. Страните които не чакат да имат вълна а реваксинират всички на всеки 5-6 месеца вали и проблеми няма да имат изобщо. Няма страна която да има вълна ако има повече ваксинирани или реваксинирани в рамките на 6 месеца. Вълните настъпват след когато минат 6 месеца. Ето сега германия е във вълна да има 67% ваксинирани, но те основно са ваксинирани през полета и началото на лятото и не са реваксинирани. Реално тези ваксинирани след това са около 20 и 30% и това разбира се не е достатъчно да спре развитието на епидемична вълна. Ако няма масова и повсеместна реваксинация се стига до ситуацията в Великобритания, а ако има до тази в Израел там останаха на 62% ваксинирани, но огромната част от тях бяха реваксинирани и от 10 хиляди случая на ден за по-малко от месец отново са на под 500, а Великобритания с месеци стои на около 40 хиляди, защото реваксинира само уязвимите, а не всички.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Alabala

    2 13 Отговор

    До коментар #77 от "А сега де":

    Отговарям: Ходя с маска, защото заради такива като теб ме задължават, разбра ли?? Заради антиваксърските ви теории хората се уплашиха и не искат да се ваксинират, и затова пожече от 97% от умрелите в болниците са неваксинирани.Ти като не искаш да се ваксинираш защо не си гледаш живота, ами си тръгнал да агитираш срещу ваксините? Какво ти пречи, че аз съм ваксиниран? Живей с, прави си тестове и не се ваксинирай. И да, децата ми са ваксинирани.Едното е на 26 другото на 17години.Ваксината ти гарантира, че няма да умреш, ако се заразиш, и че няма да претовариш болниците.Аз съм изкарал Ковид и имах девет месеца антитела.Сега се ваксинирах.Баща ми почина от Ковид, но тогава нямаше ваксина.Ако имаше, сега щеше да е жив.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Зъл

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Спиридон":

    Дай доказателства, че не работят! Конкретни обаче!
  • 91 АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК

    3 13 Отговор
    ПУТИН И БАЙДЪН ПРИЗОВАВАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ......ЯВНО НА ТЯХ ИМ ПУКА ЗА ЖИВОТА НА ХОРАТА....

    Коментиран от #111

  • 92 ФАКТ

    9 6 Отговор
    ...НЕКА БЪДЕМ РЕАЛИСТИ..ЯСНО Е ЧЕ В БЪЛГАРИЯ МАСОВО НЕ СЕ ВЯРВА В ТЕЗИ ВАКСИНИ..РАЗБИРА СЕ ПРИЧИНИТЕ СА МНОГО..НЕ ЧЕ ВАКСИНИТЕ СА ВРЕДНИ ТОВА СА ГЛУПОСТИ..НЕ ЧЕ ЩЕ ТЕ УБИЯТ ТОВА ПЪК Е ОЩЕ ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ..НИТО ПЪК ЩЕ МУТИРАШ СЛЕД ТЯХ..ТОВА СА СИ БАЙ ГАНЬОВСКИ ИЗМИШЛЬОТИНИ..,,ИСТИНАТА Е ЧЕ ПО ЕВРОПА ВАКСИНИРАНЕТО Е В МНОГО ПО НАПРЕДНАЛ СТАДИИ..ЗАЩОТО ХОРАТА ТАМ ВЯРВАТ НА ЛЕКАРИТЕ..ИМАТ СИ ЗДРАВНА СИСТЕМА КОЯТО РАБОТИ..КОГАТО ОТИДАТ НА ЛЕКАР ЗНАЯТ ЧЕ СА ОТИШЛИ НА ЛЕКАР ..А В БЪЛГАРИЯ ВЯРАТА В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА Е ТОЧНО НУЛЕВА..ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ КАТО ОТИДЕШ НА ЛЕКАР..ЛЕКАР ГО ИНТЕРЕСУВА ДА ТИ ВЗЕМЕ КИНТИТЕ..А НЕ ДА ТИ ПОМОГНЕ..И В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ЛЕКАРИТЕ..(НЕ ВСИЧКИ НО ПОВЕЧЕТО). БУКВАЛНО СИ НЯМАТ ПРЕДСТАВА ОТ РАБОТАТА КОЯТО ВЪРШАТ..ПРОСТО ВСИЧКО ТОВА НЕЩО Е НАПРАВИЛО ТАКА ЧЕ ХОРАТА СА ЗАГУБИЛИ ВЯРА В ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА И В ЛЕКАРИТЕ..И КАТО ЦЯЛО ОТ ТАМ ИДВА И ЦЕЛИЯ ПРОБЛЕМ С ВАКСИНИРАНЕТО..КОГАТО ВЯРВАШ НА ЛЕКАРИТЕ НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАШ ДА ПРАВИШ ТОВА КОЕТО ТИ КАЖАТ..КОГАТО СИ ЗАГУБИЛ ВЯРА В ТЕЗИ ЛЕКАРИ ПОЛИТИЦИ И ДРУГИ ТАКИВА....НОРМАЛНО И ДА НЕ ВЯРВАШ В НИЩО ОТ ТОВА КОЕТО ТИ ГОВОРЯТ..ТАКА ЧЕ НЕКА ПОЛИТИЦИТЕ НЕ СЕ СЪРДЯТ НА НАРОДА.,ЧЕ Е ПРОТИВ ВАКСИНИТЕ..ПРОСТО КОГАТО СИ ЗАГУБИЛ МНООООГО ОТДАВНА ВЯРА И В ЛЕКАРИ И В ПОЛИТИЦИ....И СЕГА ТОЧНО ТЕЗИ КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ ТЕ ЛЪЖАТ....СЕГА ТЕ УБЕЖДАВАТ ЧЕ ВАКСИНИТЕ СА ПОЛЕЗНИ..Е ДА МОЖЕ ДА СА ПОЛЕЗНИ..АМА КОГАТО ТИ ГО КАЗВАТ ЛЪЖЦИ..ХОДИ ПОВЯРВАЙ ...ТАКА ЧЕ НЕКА НЕ ГОВОРИМ ЗА ИСПАНЦИТЕ..ТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА,ПОЛИТИЦИ И

    Коментиран от #137

  • 93 ФАКТ

    8 5 Отговор
    . ...ТАКА ЧЕ НЕКА НЕ ГОВОРИМ ЗА ИСПАНЦИТЕ..ТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА,ПОЛИТИЦИ И ЗДРАВНА СИСТЕМА..НА КОИТО ВЯРВАТ.,,А НИЕ НЯМАМЕ НИЩО ПОДОБНО..ПРИ НАС ВСИЧКО Е ЛЪЖИ ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ...ЛЪЖЛИВИ ХОРА,ЛЪЖЛИВИ ПОЛИТИЦИ И ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА..ПРОСТО НЯМА КАК ХОРАТА ДА ВЯРВАТ НА КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ..КОГАТО ДОЙДАТ ПОЛИТИЦИ..КОИТО ПОЧНАТ ДА МИСЛЯТ ПОВЕЧЕ ЗА НАРОДА ОТ КОЛКОТО ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ...СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ЛЕКАРИТЕ..ТА КОГАТО ДОЙДАТ ТАКИВА..И ХОРАТА ПОВЯРВАТ ЧЕ ИМА ЧЕСТНИ И СВЕСТНИ ПОЛИТИЦИ И ЛЕКАРИ..ТОГАВА СЪМ СИГУРЕН ЧЕ ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТ С КЕФ..САМО ЧЕ ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ..ЗАЩОТО КАТО ЦЯЛО НАРОДА НИ Е СЪСТАВЕН ОТ КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ..А ТЕЗИ ГОРЕ СА ЕДНИ ОТ НАС..И НЯМА КАК ОТ СБИРЩИНА КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ ДА ИЗБЕРЕШ "СВЯСТНА СТОКА"...ЗАЩОТО ТАКАВА НЕ СЪЩЕСТВУВА..А АКО СЛУЧАЙНО ИМА ТАКИВА ХОРА..ТЕ СА МНОООООГО МАЛКО..И ТЕ СТОЯТ ДАЛЕЕЕЕЧЕ ОТ ПОЛИТИКАТА...Е ГОСПОДА ЕТО ОТ ТАМ ИДВА ЦЯЛОТО НИ ТОВА МИСЛЕНЕ ДА НЕ ВЯРВАМЕ В НИЩО..И КОГАТО НЕ ВЯРВАМЕ В ПОЛИТИЦИТЕ,НЕ ВЯРВАМЕ В ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА.НЕ ВЯРВАМЕ В ХОРАТА ДО СЕБЕ СИ..КАК ДА ВЯРВАМЕ В ВАКСИНИТЕ..??? ..И ЗА ТОВА СЪМ УБЕДЕН ЧЕ АКО ВСИЧКИ ТЕЗИ КОИТО НЕ ВЯРВАМЕ В ВАКСИНИТЕ СМЕ СЕ РОДИЛИ В ИСПАНИЯ ИЛИ ГЕРМАНИЯ ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БЕЛИ ДЪРЖАВИ..СЕГА ВСИЧКИ ЩЕШЕ ДА СМЕ СЕ ВАКСИНИРАЛИ..,,НО В БЪЛГАРИЯ ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ..НЕ МОЖЕ НАРОДА ТИ ДА ГО МЪЧИШ С 700 ЛВ ЗАПЛАТА.КОЯТО НЕ СТИГА И ЗА СЕДМИЦА...А ТИ ДА ВЗЕМАШ ПО МИЛИОН НА МЕСЕЦ...И ДА ИСКАШ НАРОДА ДА ТИ ВЯРВА..НЯМА КАК ДА СТАНЕ..АЙДЕ СЕГА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ДЕТО УТРЕ
  • 94 Зъл

    2 8 Отговор

    До коментар #27 от "антивакс идиот":

    Тези тик не са истински антиваксъри, тези са от политическите антиваксъри, платено им е на едни да се правят, други са си чугуни дето си живеят един век назад във времето, трети са определено руски тролове, има едни неориентирани ама са малко!
    Аз затова спрях да се пробвам с доводи да пиша каквото и да кажеш те ти носят вода от девет кладенеца, само и само да си заслужат копейките!
  • 95 ФАКТ

    9 2 Отговор
    ....АЙДЕ СЕГА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ДЕТО УТРЕ СА СЕ НАРЕДИЛИ НА ОПАШКА..ДА СЕ ДОКОПАТ ДО КОКАЛА..ДА ВЗЕМАТ И ДА СИ ГО НА-УКАТ ОТ-АД..,И ДА НЕ НИ УБЕЖДАВАТ ДА ПОВЯРВАМЕ В ВАКСИНИТЕ.ПЪРВО ДА НИ УБЕДЯТ ЧЕ МОЖЕ ДА ВЯРВАМЕ НА ТЯХ..ПОСЛЕ ДА НИ УБЕЖДАВАТ В ВСИЧКО ДРУГО....КЪЩА НЕ СЕ СТРОИ ОТ ПОКРИВА КЪМ ОСНОВАТА..А ОТ ОСНОВИТЕ КЪМ ПОКРИВА..ТАКА ЧЕ ПЪРВО ПОСТРОЙТЕ ОСНОВИТЕ..ПОСЛЕ НИ КАРАЙТЕ ДА ВЯРВАМЕ ЧЕ ЩЕ ИМА ПОКРИВ..,,ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ..ВИЕ В ТЕЧЕНИЕ НА ГОДИНИ НАРЕД..УБИВАТЕ НАРОДА СИ..МАЧКАЙКИ ГО ФИНАНСОВО И ПО ДРУГИ СТОТИЦИ НАЧИНИ....А СЕГА ГО УБЕЖДАВАТЕ ЧЕ "ЧЕ ВИ Е ГРИЖА ЗА НЕГО"....СЪЖАЛЯВАМ НО ТОВА КОЕТО СТЕ ПОСЯЛИ ТОВА СЕГА ЖЪНЕТЕ..НЕ ИЗКАРВАЙТЕ НАРОДА ЛОШ...ЧЕ В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НАРОДА ПРАВЕЛ ЕДИ КАКВО СИ..ДА ТАКА Е..НО В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ СИ ИМАТ НАРОДА СИ ИМА ПОЛИТИЦИ НА КОИТО ВЯРВА....А БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИЦИТЕ СТЕ ПРИМЕР ЗА ДУМИ КАТО "КРАДЕЦ И ЛЪЖЕЦ"....КОГАТО ДОЙДАТ,АКО ДОЙДАТ..ПОЛИТИЦИ КОИТО ПОКАЖАТ ЧЕ СА ХОРА..И ЧЕ ГИ Е ГРИЖА ЗА ХОРАТА..ТОГАВА И ХОРАТА ЩЕ ВИ ВЯРВАТ..СЕГА ВИЕ ПОКАЗВАТЕ НА ХОРАТА ЧЕ СТЕ ПЪЛЕН ЦИРК..А ИСКАТЕ НАРОДА ДА ВИ ВЯРВА..ОПППА ОЩЕ МАЛКО..:)
  • 96 дааа

    9 5 Отговор
    България- 24500 заразените за последната седмица, Испания-21500 заразени. При нас намаляват с 20%. при тях се увеличават с 48%.. Толкова за ваксините

    Коментиран от #112

  • 97 Ваксиниран1403

    3 10 Отговор

    До коментар #35 от "Истински ЛЕКАР":

    Човека си почива в къщи. Вие продължавайте пропагандата с него. Да бяхте чули какво каза за съжаление не си бях поставил трета доза, ако бях сигурно и изобщо нямаше да се разболея, но сега ще си я сложа.

    Коментиран от #118

  • 98 Не се

    5 1 Отговор

    До коментар #79 от "АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК":

    чуди, всеки с удоволствие би го направил за такива като теб. Даже безплатно.
  • 99 Мда

    11 2 Отговор
    Инспания се е справила с ковид? На 18 Юли имаха пик на заразите с дневна бройла около 44 000, после паднаха до около 1200 за ден през Октомври. От два-три дни случаите тръгнаха нагоре, за вчера са над 4 000...
  • 100 Ваксиниран1403

    2 11 Отговор

    До коментар #57 от "Дрън,дрън...ярини":

    Да си беше сложил третата доза и нямаше да се заразиш изобщо.Аз моята си я сложих в Турция защото тога тук още не беше разрешена.
  • 101 Щото така е

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ В ...ЕС":

    Кога сме били по назад във класацията? Не е нещо ново

    Коментиран от #113

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Испанците

    6 1 Отговор
    вечр са със златен медал за....глупост
  • 104 Четеш

    7 1 Отговор
    DW и работата става ясна. Много трол е активиран в помощ на измамата. Швъкат като разровен мравуняк. В празничен ден надницата двойна ли е, или се плаща на пост. И началниците, спуснете нови лозунги на тролетата, че много се повтарят, като някоя разбита латерна.
  • 105 PlimP

    6 0 Отговор
    биле се справили, просто измряха най-податливите
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Луд Камионджия

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    И как работят тия имунизации, като в Германия, Холандия, Австрия и други страни рекордьори по набоцкани между 70 и 90% са пред нов Локдаун? Или останалите между 10 и 30% неваксинирани, Но и здрави не заразени са причината🤔?

    Коментиран от #114

  • 108 Защо ли

    4 7 Отговор

    До коментар #79 от "АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК":

    Ми носят кафето, доставят или дават храната в коридора на заведението, пред Технополис най-учтиво ме обслужват без да чакам..
    Жалка и грозна история на обиди между хора. ЗАЩО? не приемете избора и от двете страни с разбиране и съпричастност!
    Вишистка съм, и познатите ми също. Не съм ваксинирана с препарат за Ковид поради здравословни причини и факта, че никога не съм се ваксинирала за грип. Сред познатите ми и роднините има и ваксинирани и неваксинирани, но всички приемаме , че има много сериозно, смъртоносно заболяване, дори се страхуваме и спазваме препоръчваните мерки. С недоумение наблюдавам безотговорното поведение на неспазване на дистанция, маски, липса на елементарни хигиенни правила по улиците, разхождане на кашлящи деца по паркове и магазини. Не ви разбирам, защо водите децата да кашлят, пипат и тичат в хранителните магазини, това не се случва в аптеките.
    Тъжно е да гледаш безразлични егоисти!
    Каква беше Европа преди двадесет години, а и България.,.....
  • 109 Ваксиниран1403

    3 10 Отговор

    До коментар #81 от "КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧНА ДИСТОПИЯ":

    Че не са факти първо. Осъвременете си опорните точки , че не са актуални. Израел след масовата реваксинация отново напълно за брави за проблема В момента имат под 500 нови случая на ден. За по-малко от месец от 10 хиляди на ден след масовата реваксинация вече 20 пъти намаления на случаите и нямат никакви проблеми. Активните им случи са 6 490 и поудължават да спадат за сравнение при нас са 113 193. Критичните им случаи в интензивно отделения са 149 човека, а при нас са 751. Колко да им са пални болниците точно? Те са 9милиона, а ние сме под 7. Аман нот нескопосана ви пропаганда фактите разкихват каква е истината.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 не си разбрал

    1 5 Отговор

    До коментар #91 от "АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК":

    Сметнали са колко губят от локдауните.
  • 112 Ваксиниран1403

    3 9 Отговор

    До коментар #96 от "дааа":

    И колко е населението на Испания и колко е на България? Защо не сравниш и смъртността там и тук? После викай толкова за ваксините.
  • 113 Ваксиниран1403

    3 8 Отговор

    До коментар #101 от "Щото така е":

    Новото е, че тя е много по-голяма отколкото беше. Не се само първи по смъртност, а сме и първи по нарастване на смъртността спрямо средната за предходните 6 години.
  • 114 Ваксиниран1403

    3 11 Отговор

    До коментар #107 от "Луд Камионджия":

    Попукаш фактора колко от тези 70%-90% са ваксинирани или реваксинирани преди по малко от 6 месеца. И всички да са ваксинирани, ако е преди повече от 6 месеца и няма масово реваксиниране вълната ще е факт. И в Израел беше така, но след масово поставяне на трета доза вълната беше пречупена за по-малко от 30 дни.

    Коментиран от #115, #134, #144

  • 115 Коч

    10 2 Отговор

    До коментар #114 от "Ваксиниран1403":

    Какво се пенявиш? Хората не искат да се ваксират и това е . Насила няма да станат нещата. Аз го изкарах леко , без да пия лекарства, и нямам намерение да се ваксинирам.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    БРАБО-БРАВО --ПОНЕ ВИЕ НЯМА ДА ЛОКДАУНИТЕ- КАТО СВРЪХ ВАКСИНИРАНИТЕ : БЕЛГИЯ ;НИДЕРЛАНДИЯ ;НОРВЕГИЯ ;АВСТРИЯ ; ГЕРМАНИЯ ; ФРАНЦИЯ И ГЪРЦИЯ И ШВЕЦИЯ ---ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ИЗРАЕЛ !?!?!?!? АМИ САЩ - ВЦ- РУСИЯ -КИТАЙ И ИНДИЯ !?!?!? ДЕЙ Е ИНДОНЕЗИЯ КО-МАЛАЙЗИЯ И .....???????? ЛЕСНО СЕ ЗАТВАРЯ ОСТРОВ КАТО АВСТРАЛИЯ И НОВА ЗЕЛАНДИЯ И ЯПОНИЯ !!!!!????
  • 118 Пълни глупости

    9 2 Отговор

    До коментар #97 от "Ваксиниран1403":

    си написал! Първо ако си почиваше вкъщи по време на пандемия трябваше вече да е уволнен от поста главен здравен инспектор, второ ако си почиваше вкъщи досега щеше да се е показал 100 пъти по телевизията да ни колко е добре, трето в началото на миналия месец Кунчев само си каза по телевизията, че си е сложил трета доза, четвърто не е казал нищо от месец насам, а само показаха нещо написано във вайбър, пето неговия личен приятел ББ каза, че Кунчев е в тежко състояние във ВМА. Но не ме учудва липсата ти на интелект, все пак си ваксиниран.

    Коментиран от #120

  • 119 Hoho Boho

    8 2 Отговор
    Да не стане с испанското чудо като с датското чудо...
  • 120 Ваксиниран1403

    2 9 Отговор

    До коментар #118 от "Пълни глупости":

    Когато някои не е почивал нито ден година и половина му се набира доста отпуска така, че няма за какво да бъде уволнен. Такова нещо, че се ваксинирал никога той не е заявявал публично защото не го е направил това са само лъжи и манипулации. Други известни хора от борбата с епидемията действително си сложиха трета доза даже някои и публично го направиха, но той не беше сред тях. Липсата на интелект е присъща за всеки които се поддава на елементарни манипулации.
  • 121 Косе Босе

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Не им обесняваий,-и не питай бай ти Ганьо-той разбира от всичко/футбол,политика...и напоследък и от медицина?/Затова сме на дъното на класациите по всичко в света,като сложим и тролчета/про-руски/заковаваме окончателно дъното.Вместо да си изливат енергията на улицата в протести за по високи заплати,овцете блеят срещу ваксините,вместо да излязат да гласуват срещи мафията и клиентелизма на Бойковата мафия,те ще се наливат по кръчмите и ще се правят на мъже,и на следващият ден ще псуват политиците и пак ще се напият за това че не са чути от новите корифей на власта.Типично за робски народ с робска психика/преклонена глава сабя не я сече/.после откъде тази народо-психология,и от къде е това наследство?Само тук в показателя "години под робство"сме първенци в Европа а може би и в света-от1350 г,800 г под чехъла на византийци,турци и руснаци-какво да е мисленето? Както винаги ще изчакаме още 50 г другите да изживеят COVID-a и тогава ще се ваксинираме!!! Тъкмо населението да се редуцира,защото сме все още много-5 700 000 души! Тогава турците и циганите ще са болшинство,и предполагам няма да се "обединят"заедно да управляват държавата!!! А до тогава спете спокойно и сънувайте розови анти-ваксърски сънища " мили родни патриотчета с безразлични лица и наведени глави.И запомнете народо- поговорката за наведената и преклонена глава.А щях да забравя и за тестването на сабята над наведени те глави!!!
  • 122 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "КОВИРАСИЗЪМ":

    Ти като ваксан си си бил шута вече! Трябва ти време да го осъзнаеш … цялата вечност е пред теб.

    Коментиран от #125

  • 123 Трибунал! Конфискация! Екзекуция!

    5 2 Отговор
    БОКООО! М
    АМ.А.Т.И. ДА Е.ААА!

    Коментиран от #124

  • 124 И НА МУНЧО

    0 1 Отговор

    До коментар #123 от "Трибунал! Конфискация! Екзекуция!":

    СЪЩОТО
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Рошко

    3 2 Отговор
    И сега безсмъртни ли са в Испания
  • 130 Рошко

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пропагандистите на сороснята":

    Със санкции 😂😂😂😂
  • 131 КОВИРАСИЗЪМ

    2 6 Отговор
    В ЕВРОПАТА НЕВАКСИНИРАНИТЕ СТАВАТ ГРАЖДАНИ ВТОРА РЪКА.....НЕМА ЛАБАВО
  • 132 ivan

    8 2 Отговор
    имали стаден имунитет,но трябвало да го затвърдят с бустерно ваксиниране ахахахахахах цял живот ли 6те си мерим антителата сре6то ковид или ваксинация на всеки 6месеца,няма никаква логика да се слагат бустерни дози,тези ваксини са безмислени след 6месеца антителата на ваксинираните по4ти из4езват а Тклета4ния имунитет на ваксинираните не работи и не произзвежда антитела като при преболедувалите,това е доказано ве4е,затова искат бустерна доза за6тото ина4е няма как да се възпроизведат нови антитела които дори не са за актуалните нови варианти на вируса
  • 133 Стрелата

    5 2 Отговор
    Роби така се прави нов световен ред.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 КОВИИДИОТ

    3 2 Отговор
    ПУТИН И БАЙДЪН ЗОВАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ...И ИМА ПОСТАВЕНИ
    7 000 000 000 ДОЗИ...НЕМА ДРУГА ВАКСИНА ТОЛКОВА ДА Е ТЕСТВАНА....ЩО ЛИ
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 до факт

    4 2 Отговор

    До коментар #92 от "ФАКТ":

    Проф. Жан Габриел Балик: "Към 2 октомври 2021 г. Европейската агенция по лекарствата (EMA) регистрира 26 523 смъртни случая, официално свързани с ваксината, и 2 милиона усложнения, от които 1 милион тежки. Тези цифри представляват само част от наблюдаваните случаи. Във Франция Националната агенция по лекарствата (ANSM) в доклада си от 16 септември 2021 г. съобщава за 22 559 тежки случая, сред които такива с летален изход. Много случаи остават нерегистрирани по различни причини."

    Коментиран от #138

  • 138 Ваксиниран1403

    4 3 Отговор

    До коментар #137 от "до факт":

    Вие сериозно ли повдигате въпроса за 26 хиляди докладвани потенциално свързани с ваксинацията смъртни случая. Докладвани случаи и доказана връзка са две много различни неща. При над 536 милиона поставени дози ваксини в ЕС са докладвани 26 хиляди смъртни случаи с потенциално възможна връзка с ваксинацията, а не на случаи с доказана причинно следствена връзка с ваксинацията. За 95% от всички докладвани случаи се доказва, че нямат никаква връзка с ваксинацията освен времевото съвпадение. Дори и за момент да приемем, че всичките докладвани случаи са заради ваксината което изобщо не е така това прави вероятност за смърт от 48 човека на милион. Хайде да сравним тази потенциална вероятност за смърт с вероятността за смърт след заразяване с корона вируса. Например в споменатата от теб Франция починалите от корона вируса са повече от 118 хиляди при 7,260 милиона заразили се или това прави 16 253 починали на милион заразили се. Сравнението 48 към 16 хиляди не е нужно да се коментира мисля. И това при направеното допускане, че всеки докладван смъртен случи е причинен от ваксинацията с релно доказаните случаи ще говорим за под 2.4 на милион срещу 16 хиляди на милион. Много са случаите само в антиваксърските глави.Казано с пости думи някои да умре заради ваксинацията е около 6 600 пъти по-малко вероятно от това да умре след заразяване с вируса. Тоест ползата е много по-голяма от риска. Да се страхуваш от ваксинация е все едно да се страхуваш да пътуваш с кола

    Коментиран от #139

  • 139 Ваксиниран1403

    2 3 Отговор

    До коментар #138 от "Ваксиниран1403":

    Да се страхуваш от ваксинация е все едно да се страхуваш да пътуваш с кола, автобус, влак или самолет поради риска да катастрофираш. Риск във всичко винаги има включително и докато вървиш по улицата да ти падне керемида върху главата, но въпроса е какъв е този риск? И какъв е риска при алтернативно действие? Риска да загинеш в катастрофа е милиони пъти по-голям отколкото заради ваксинация, въпреки това хората непрекъснато пътуват, но се страхуват да се ваксинират. На това му се вика не рационално поведение вследствие на насаждани страхове чрез целенасочена манипулация.

    Коментиран от #140

  • 140 КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧНА ДИСТОПИЯ

    3 3 Отговор

    До коментар #139 от "Ваксиниран1403":

    Когато става дума за истинска ваксина, тествана с години и за която производителите и политиците не бягат от отговорност като дявол от тамян.
  • 141 Абе

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "плевен":

    Не знам дали сте запознати, но испанците са признати за най-малоумната нация в Европа.......а то не е като да няма други малоумници, особено в ЗАПАДналата част на Европа е пълно с такива! Та и тях не ги чака нищо добро с тва масово ваксиниране, ама ще го усетят малко по-късно!
  • 142 Русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пропагандистите на сороснята":

    Беларус се справят без вакса, и сега Урсула ще ги санкционира.
  • 143 Русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "плевен":

    В Испания ваксинираха всички тъмни субекти, докато тук правителството ги пази от иглите.
  • 144 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "Ваксиниран1403":

    Ооооо ти си много зле, непиши повече Ком.