Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 20:17 4 498 57

COVID сертификатите ще са валидни само 9 месеца

  • зелен сертификат-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Паралелно с това ЕК иска да актуализира правилата за пътуванията от трети страни до ЕС, които не са непременно наложителни

COVID сертификатите ще са валидни само 9 месеца - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заради растящата заболеваемост ЕС иска да намали на 9 месеца валидността на електронния Ковид сертификат. Мярката цели да ускори процеса на бустерното ваксиниране. Подготвят се и промени в правилата за пътуванията в ЕС.

Пандемията далеч не си е отишла. Точно обратното дори – коронавирусът мутира и се разпространява много бързо. Вярно е, че през лятото нарасна делът на ваксинираните в Европа, но пък междувременно знаем, че защитата на ваксините спада след 4 до 6 месеца – по-бързо, отколкото сме предполагали.

Затова много държави залагат на бустерни ваксинации, което очевидно и в Брюксел смятат за правилно. „Трябва да се погрижим за това ваксинираните да продължат да имат имунитет", заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя е убедена, че бустерните ваксини осигуряват по-надеждна защита от предишните дози и могат да предотвратят много хоспитализации и смъртни случаи.

Сертификатите – валидни само 9 месеца

ЕК иска да намали валидността на дигиталните зелени сертификати на 9 месеца след първото, основно ваксиниране. Така хората ще имат възможност да получат и подсилваща ваксина след 6 месеца, което в момента в някои страни не се предлага за всички възрастови групи.

Това трябва да се промени, категоричен е еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. По думите му, ограничаването на действието на сертификатите ще засили натиска върху правителствата. „Това е и целта ни: да им кажем, че ако не го направят, след 9 месеца ще има много хора без имунитет. Затова е важно да разработят национални стратегии и да могат да предложат на хората след 6 или 9 месеца да си подставят бустерна доза", уточнява той.

Колко време след бустерна ваксинация ще важи сертификатът ЕК ще реши когато има надеждни научни данни за това как се отразява на имунната защита подсилващото ваксиниране.

51 държави на 5 континента участват

В Брюксел смятат дигиталния зелен сертификат за успешно начинание. Общо 51 страни на петте континента са въвели сертификати – последно към списъка се присъединиха Сингапур и Того. В тази връзка Рейндерс припомня, че дигиталният сертификат не само помага на хората да пътуват свободно в страните от ЕС, а и в много страни членки е станал част от техните противоепидемични стратегии, например позволявайки на хората да ходят на ресторант или да спортуват. Какви врати отваря зеленият сертификат – това обаче решава всяка страна членка сама за себе си.

Само за ваксинирани и преболедували

Първоначалната идея беше сертификатите да бъдат въведени само за една година, т.е. срокът им на действие да бъде ограничен, но нестихващата пандемия налага мярката да бъде удължена. Паралелно с това ЕК иска да актуализира правилата за пътуванията от трети страни до ЕС, които не са непременно наложителни. От 1 март догодина за тези пътувания също ще се изисква сертификат за извършена ваксинация, която не трябва да е по-стара от 9 месеца. „Който е ваксиниран е добре дошъл", заяви по този повод до еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.

Преболедувалите пък ще трябва да представят негативен PCR-тест. Същото ще важи и за пътуващите, ваксинирани с препарат, който е одобрен от СЗО, но не е сертифициран в ЕС. Неваксинираните деца също ще бъдат пускани в ЕС с негативен PCR-тест.

Желанието на ЕК е новите правила да влязат в сила още от 10 януари следващата година. Но в случая мнението на Брюксел има само препоръчителен характер, а регламентът за пътуванията, както и здравната политика, са прерогатив на отделните страни членки.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    101 4 Отговор
    Ай да ви е честито, след 4-тата доза на 6, после на три. Бийте си със здраве ковид идиоти

    Коментиран от #21, #34

  • 2 Последния Софиянец

    81 1 Отговор
    Изследвания в Израел на 1 300 000 ваксинирани показа че ваксината действа само 3 месеца.Ще трябва по две спринцовки четири пъти годишно.Ужас!

    Коментиран от #7

  • 3 др Гей Билтс

    65 1 Отговор
    Моя сертификат за "оцелял" след като ме отровиха декемри 2020 излезе юли като изтекъл. Това разбира се не ми попречи да го запаля пред общината. Сега съм извадил един за антитела и мисля скоро да му секна клечката пред Президентството, вие ще дойдете ли?

    Коментиран от #10

  • 4 Санитарен холокост

    37 0 Отговор
    Бустерното "ваксиниране" е много важно. за новия щам "ваксината" кога ще е готова?
  • 5 Шопо

    53 0 Отговор
    ,, План Калерги,,-обезлюдяването на Европа!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честен ционист

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Казах ти че бая пици трябва да продадеш, за да купуваш сертификати на целия персонал целогодишно. Аз ако съм на твое място бих му хлопнак кепенците на това кръчме.

    Коментиран от #17

  • 8 Антимилиционер

    42 0 Отговор
    Признание, че ваксините не генерират НИКАКЪВ т-клетъчен отговор. Карате само на антитела, които траят няколко месеца в общия случай. Това е. Трудно им е да си признаят грешката с С протеина, който не бива разпознаване от т клетките и така оставате без защита, когато срещнете целия вирус.
    Помнете ми думите, това е цялата истина за вкасините до момента. Някой ден вероятно ще признаят и ще е официално.

    Коментиран от #11, #23

  • 9 Аз съм

    3 28 Отговор
    ...ваксинирам и колко важат сертификатите, не ме интересува, но! Ако стигнат още една стъпка напред и започнат да ни карат сами да си плащаме ваксините, аз вече няма да съм ваксиниран.

    Коментиран от #15, #18, #27

  • 10 ФЕСТИВАЛ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПЕСЕН АЛЕН МАК

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    А КИТАРИ КУХАРКИ ДА НОСИМ ЛИ 🎸🎸
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 На по късен стадии..

    33 1 Отговор
    Ще са валидни до 24 часа. И пак боцкане 😂🤣😅

    Коментиран от #16

  • 13 Хикс мен

    39 0 Отговор
    Анти наука.
  • 14 Биг Ко

    12 0 Отговор
    Работливия ми твърд змей кой ще го ваксинира ? :)
  • 15 Ха че

    37 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм":

    Сега да не мислиш, ще ваксината ти е безплатна? Няма нищо безплатно на този свят!
  • 16 Вакс факс

    31 0 Отговор

    До коментар #12 от "На по късен стадии..":

    Хората ще си ходят със системи в чантичката и ваксина през целият ден.
  • 17 Луд

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Да ,ама нали Божков му спря парите и сега от някъде трябва да капе.
  • 18 железаров

    35 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм":

    Че то тези препарати с които ви ваксинират,нали се плащат от бюджета,с нашите пари.
  • 19 Кратунчийски

    19 1 Отговор
    А ще върнете ли парите на тези, които платиха сертификата за година? Докторе искам отстъпка като дойда да ми "сложиш" бустер.
  • 20 dad

    24 1 Отговор
    Ок, имунитет 4-6 месеца, сетртификат 9 месеца. Това е логично, защото водещи имунолози и математици сметнаха че 3 месеца може и без ваксина да се ходи на мол, ама 4тия вече е опасно?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Луд

    32 3 Отговор
    Имам ваксина,обаче и на мен ми правят впечатление глупостите който говорят лекарите.Измислиха ваксината и след 3 месеца казват ,че те предпазва една година.От къде знаете бе.Може да е 6 месеца,може и 3 години.Ама да кажат и те нещо.
  • 23 МДААА

    35 1 Отговор

    До коментар #8 от "Антимилиционер":

    Точно така е! От друга страна това оказва антителен мутагенен натиск върху вируса, което го кара да мутира, като става по-заразен, какъвто е нашият случай. ОБАЧЕ ИДИОТИТЕ ТЪПО ВАКСИНИРАТ ЛИ ВАКСИНИРАТ!!!
  • 24 Насо

    38 1 Отговор
    В крайна сметка вярно ще се мре, но не от короната, а от 20-30 дози ваксина на човек
  • 25 Боли

    17 1 Отговор
    Ме фара и за ваксини и за сертификати
  • 26 Бедещето

    35 1 Отговор
    Ваксина в кафето!новата машина Делонги пуска любимата ви ваксина в любимото ви кафе! С вграден принтер,който на момента печати вашият любим грийн пас за смешната цена от само 5 социални кредита който можете да заплатите от любимият си микро чип в дясната ръка.
  • 27 Памперс Панц

    29 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм":

    "започнат да ни карат сами да си плащаме ваксините"

    ваксините и сега не са безплатни приятелю - помисли държавата ли ходи на работа или ти. Ваксините са платени скъпо и прескъпо с нашите пари, фармите правят по 1000 долара на час от нас

    Коментиран от #28

  • 28 Пенис Човек

    29 0 Отговор

    До коментар #27 от "Памперс Панц":

    "фармите правят по 1000 долара на час от нас"

    искаш да кажеш 1000 долара на секунда
  • 29 Леванголски

    2 19 Отговор
    Внимание ! Путин ще нападне Украйна !!!!!! Пазете се !!!

    Коментиран от #31, #42

  • 30 Колко лъжа и измама има по тези

    31 0 Отговор
    Радио телевизии и електронни вестници!!!гледам франс 24..говорят за България че само една четвърт от населението е ваксинирано. Не би трябва да се разрешава да пътуват в Европа..но не показват България а Англия на записа..и претендират че по франс 24 няма фейк нюз..смях в залата 😜🤪😝
  • 31 Карлуково те зове. Ако

    11 0 Отговор

    До коментар #29 от "Леванголски":

    Не знаеш адреса търси телефоният номер по гугул 🤣
  • 32 Мда

    26 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: COVID сертификатите ще са валидни само 9 месеца

    След южноафриканския ковид вариант едва ли валидността на сертификата ще е повече от 3 месеца...
  • 33 Чалгар Кючек

    26 1 Отговор
    Е ваксината работиии..Бухаххахаха. Навапцаните, дойдохте на "антиваксърския". Боц боц абонамент
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 опааа

    24 0 Отговор
    Шат на патката главата. До края на Януари ще ги направят шестмесечни и цирка започва отначало.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Онзи

    27 0 Отговор
    Бавна смърт чрез инджекции. Медиите ще казват че е от новия щам. Има ли идиоти да вярват на тая глупост ковид.
  • 38 Урсула

    21 0 Отговор
    А, мегабустерната ваксина колко време ще важи? Д си бия три дози едновременно
  • 39 Насо

    18 0 Отговор
    Дали ще има мегапак ваксина...акция. Плащаш си за една доза ръгат ти 5-6 ? :D После било грозно наркоманите да се бодът. То си станА мода боцкането

    Коментиран от #41

  • 40 Арни

    21 1 Отговор
    Честито на печелившите! Ваксинираните се превърнахте в наркомани, доза след доза.
  • 41 Ха ха ха ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #39 от "Насо":

    Живея в Гърция, и точно днес четох в един техен сайт за един случай в Крит. Медицинската сестра, която сложила ваксина (бустерна)на 73 годишен мъж била объркала и сложила цялото шише, което било за три дози. И пише, че човека бил в болница, но му нямало нищо, но го задържали за всеки случай.
  • 42 ЕСТЕСТВЕНО

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Леванголски":

    И то лично...без подкрепления, защото може и ще го превземе!!!
  • 43 Христо

    23 1 Отговор
    Това е най-жестоката и най-цинична световна война. Някои лекари, някои управляващи и ВСИЧКИ медии срещу собствените си народи.
  • 44 вакса вакса

    12 1 Отговор
    На всеки 6 месеца игла у газо !
  • 45 Айай

    2 2 Отговор
    Вече разбирам,защо европа прие толкова много емигранти от изтока,за да експериментира с тях.Те не работят а получават помощи и ако откажат ваксина им спират помощите и ги връщат от където са дошли.Разбира се върнати няма,защото те приемат да бъдат боцнати и без това са необразовани и искат само да консумират
  • 46 МелБлагой

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "Ззььь":

    Кви сатанисти кви 5 лева бееее, луд?"Кунчев умрял" ли? Това го знаеш от рептилитИ май. Баце, май жалкия ти животец, се базира изцяло на FAKE конспирации.Ще ти кажа едно обаче,не е фейк! Лидера на антиваксърите го погребаха преди месец, зарази се и преди смърта си, каза, че съжалява за решението си да не се ваксинира... Приятелката му даде интервю. И понамали малко"сатанистите". Шма обидиш!!!

    Коментиран от #49

  • 47 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    7 0 Отговор
    АБОКАТА НЕ ГО СВАЛЯЙТЕ БЪЛЪЦИ,СЕГА СВЕТНА ЛИ ВИ КОЛКО СТЕ ПРОСТИ,НОВАТА НОВИНА Е ЧЕ НОВАТА ДОЗА ЩЕ ВИ Я СЛАГАТ ОТЗАД
  • 48 12345

    8 0 Отговор
    Сега е момента набодените да спрат ваксата и короната изчезва веднага.
  • 49 Ковид-ваксината не прощава

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "МелБлагой":

    Препарата "срещу" ковид май трябва да върви комплект с ваксина срещу бяс и силни хапчета за шизофрения.

    Коментиран от #50

  • 50 Неееее

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ковид-ваксината не прощава":

    Не е шизофреник. От ваксините така им става. Това за чипиране аз не вярвам, но удря ги в мозъците.
  • 51 Бате

    8 0 Отговор
    КОГА ЩЕ НИ СЛОЖАТ ЕВРЕЙСКИТЕ ЗВЕЗДИ ОТ ХИТЛЕРОВОТО ВРЕМЕ ? ЗА НЕВАКСИНИРАНИТЕ ПИТАМ ?
  • 52 Ще се мре, ами! Те тия чували,

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ззььь":

    Дето още тогава ги бяха приготвили, нали трябва да се използват за нещо! Няма да се хабят, я!
  • 53 Гост

    0 0 Отговор
    Значи след Трета/една/ доза ще имаш повече имунитет от Две дози.Ако от ДВЕТЕ ДОЗИ имунитета трае 6 месеца, от ТРЕТАТА би следвало да е само ТРИ МЕСЕЦА. Логиката е ВЯРНА.Нека не ЗАБРАВЯМЕ как ни разясняваха че при ПЪРВАТА ДОЗА имаме защита едва 40÷50% и затова са две дозите.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ko tolkoz

    1 0 Отговор
    заедно с кафето вземаш и вакса сутрин.
    Могат и да я смесят с бело за по-бързо привикване.
  • 56 Ами ...

    1 0 Отговор
    Нямам никакво намерение да си слагам "бустерни дози".
  • 57 оооооая

    0 0 Отговор
    Защо политицете решават вместо лекарите и защо се отнема правото на хората да решават сами? Урсула се била загрижила за здравето, така ли...ихааааа. Да не е Господ Бог бе?!!!! Съвсем изнагляха. Ваксини до припадък. Нали и лекарство има? Малоумни ли са или да?