Last news in Fakti

8 Декември, 2021 15:25 6 453 5

Идеалната закуска за регулиране на кръвното

  • кисело мляко-
  • закуска-
  • храна-
  • кръвно налягане-
  • протеини

Този продукт съдържа бактерии, които допринасят за изработването на протеини

Идеалната закуска за регулиране на кръвното - 1
Снимка: shutterstock

Ежедневната употреба на кисело мляко помага да се снижи кръвното налягане при хипертония, са изяснили учените. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в изданието International Dairy Journal.

Служителите на Университета на Южна Австралия заедно с техни колеги от Университета на Мейн са изучили връзката между наличието на йогурт в менюто, кръвното налягане и рисковите фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. За основа те взели данните на 915 души, участващи в дългосрочното изследване Maine-Syracuse Longitudinal Study, което се провежда от 1974 година. То е посветено на болести на сърцето и кръвоносните съдове, преди всичко хипертония, уточнява РИА Новости.

Авторите сравнили храненето на доброволците с техните медицински показатели и стигнали до извода, че дори понякога да се хапва кисело мляко, това може да подобри самочувствието на хората с високо кръвно. При тези, при които киселомлечният продукт присъства редовно в менюто, показателите (при норма 120/80 милиметра живачен стълб) били със седем пункта по-ниски, отколкото при тези, които не го употребяват.

„Млечните продукти, особено йогурт, могат да понижат кръвното налягане. Това е свързано с факта, че млечните продукти съдържат редица хранителни микроелементи, включително калций, магнезий и калий, които участват в регулирането на кръвното налягане“, пояснява д-р Александра Уейд.

Този продукт съдържа бактерии, които допринасят за изработването на протеини. Те на свой ред влияят върху кръвното налягане, добавя тя.

Най-опасната грешка при отслабване

На свой ред американският диетолог Лиза Московиц отбелязва най-голямата грешка, свързана със закуските по време на диета, пише изданието Eat This, Not That!, цитирано от сайта Actualno.com.

Често хората, които желаят да отслабнат, се отказват от закуската, за да могат по-осезаемо да намалят количеството употребявани калории. Това според експерта е грешно. Липсата на закуска води до колебания в настроението, глад и чувство за умора, което пречи на отслабването.

„Това, което ядете или не ядете на закуска, може през остатъка на деня да бъде или в полза, или във вреда на вашите запаси от енергия, концентрация, храносмилане, настроение, ниво на глад и метаболитна функция“, обяснява Московиц.

Диетологът препоръчва не само да не се отказваме от закуската, но и да следим тя да съдържа балансирано количество белтъчини, фибри и мазнини. Ако сутрин нямате време за готвене, Московиц предлага да се задоволите със смутита, кисело мляко, препечен хляб с бадемово масло или протеинов бар.

По-рано американският диетолог Лаура Бурак назова начин да се направи закуската по-питателна и полезна за фигурата. По думите ѝ овесена каша в съчетание с белтъчини е пълноценна храна, която позволява да се стабилизира нивото на кръвна захар и да се удължи чувството за ситост.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    9 0 Отговор
    На кое викат кисело мляко на ментетата които продават ли, пфу.
  • 2 балканджи йово

    10 1 Отговор
    Вижте сега!.. Ние сме на Балканите...и разни бълвочи като смутита и протеинови..простотии не са ни по вкуса. Най-добре за закуска...хапвайте шкембе-чорба..с много чесън и лютивина..последвано от шарена сланиннка с праз и мерудийка.... Питателно,полезно,антивирусно...А тия дивотии ги оставете на евро-атлантиците....

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Един шофьор

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "балканджи йово":

    А ракиица с айрянец или тараторец не бива ли?
  • 4 Не стига

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "балканджи йово":

    Задължителна подправка към горещото шкембе е една ледена бира!

    Коментиран от #5

  • 5 един от многото

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Не стига":

    Това си е класика в жанра!