Last news in Fakti

22 Декември, 2021 15:20 1 633 17

Проучване в Южна Африка показва по-нисък риск от хоспитализация с Омикрон спрямо Делта

  • южна африка-
  • омикрон-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • делта

Пол Хънтър, професор по медицина в британския университет в Източна Англия, описа южноафриканското проучване като важно и каза, че това е първото правилно проведено изследване по темата

Проучване в Южна Африка показва по-нисък риск от хоспитализация с Омикрон спрямо Делта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Южноафриканско проучване показва намален риск от хоспитализация и тежко заболяване при хора, заразени с варианта на коронавируса "Омикрон" в сравнение с този с "Делта", въпреки че авторите посочват, че част от това вероятно се дължи на високия имунитет на населението, информира "Ройтерс".

Въпросите за вирулентността на "Омикрон" са в основата на научния и политически дебат в много страни, след като правителствата се борят с това как да отговорят на разпространението на варианта, докато изследователите се надпреварват да го разберат.

Новото проучване, което все още не е рецензирано, се е опитало да оцени тежестта на заболяването, като сравнява данните за зараените с "Омикрон" през октомври и ноември с данни за заразени с "Делта" между април и ноември, всички в Южна Африка.

Анализът е извършен от група учени от Националния институт по заразни болести (NICD) и големите университети, включително Университета на Витватерсранд и Университета на Квазулу-Натал.

Те са използвали данни от четири източника: национални данни за случаи на COVID-19, докладвани на NICD, лаборатории от публичния сектор, една голяма лаборатория в частния сектор и данни за генома за клинични проби, изпратени до NICD от частни и обществени диагностични лаборатории в цялата страна.

Авторите установиха, че рискът от приемане в болница е приблизително 80% по-нисък за тези, заразени с Omicron в сравнение с Delta, и че за тези в болница рискът от тежко заболяване е приблизително 30% по-нисък.

Те обаче включват няколко предупреждения и предупреждават да не се правят прибързани заключения относно присъщите характеристики на Omicron.

"Трудно е да се различи относителният принос на високите нива на имунитета на предишната популация спрямо присъщата по-ниска вирулентност към наблюдаваната по-ниска тежест на заболяването", пишат те.

Пол Хънтър, професор по медицина в британския университет в Източна Англия, описа южноафриканското проучване като важно и каза, че това е първото правилно проведено проучване, което се появява в предпечатна форма по въпроса за тежестта на Omicron срещу Delta.

Но Хънтър каза, че основната му слабост е, че сравнява данните на Omicron от един период с данните на Delta от по-ранен период.

"Така че, въпреки че случаите на Omicron е по-малко вероятно да завършат в болница, отколкото случаите на Delta, не е възможно да се каже дали това се дължи на присъщите разлики във вирулентността или дали това се дължи на по-високия имунитет на населението през ноември в сравнение с по-рано през ноември. годината", каза той.

"До известна степен това няма значение за пациента, който се интересува само от това, че няма да се разболеят много. Но е важно да се знае, за да се даде възможност за по-добро разбиране на вероятния натиск върху здравните услуги."

Резултатите от голямо проучване на Imperial College London, публикувани миналата седмица, показаха, че няма признаци, че Omicron е по-мек от Delta, въпреки че данните за хоспитализациите остават много ограничени. Не е рецензиран и публикуван в медицинско списание.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    26 3 Отговор
    Дори и да протича без симптоми трябва масова ваксинация. Произведени са милиони дози. Ще им изтече срока на годност.
  • 2 Майна

    31 2 Отговор
    Ваксината не работи за предотвратяване на инфекция или предаване на вируса: случаите бушуват в държави с най-високи нива на ваксина. И все пак „експертите“ продължават да твърдят, че единственото нещо, което може да спре разпространението на омикрон, са ваксините! Все повече хора разбират, че това няма смисъл. Ако ваксините не спират разпространението, как ваксините могат да спрат разпространението?

    Междувременно Южна Африка, с един от най-ниските нива на ваксинация, току-що обяви, че виждат само малка част от хоспитализациите с омикрон в сравнение с предишните варианти. Органът за реагиране на Covid в Южна Африка е написал до здравния министър, препоръчвайки прекратяване на усилията за ограничаване, проследяване на контакти и карантини.
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    16 1 Отговор
    Анализа отчита ли процента НАДУПчЕНИ в Европа и в Африка‼️
  • 4 Джамбаза

    3 17 Отговор
    ...това вероятно се дължи на високия имунитет на населението.
    Вече е тук, а тук имунитет няма.
    Скоро ще разберем.
  • 5 Майна

    18 4 Отговор
    ОМИКРОН СЪЩО НИКЪДЕ НЕ Е ИЗОЛИРАН ,КАКТО И ПРЕДИШНИТЕ....ВСИЧКО Е ХИПОТЕТИЧНИ, ПРЕДПОЛАГАЕМИ КОМПЮТЪРНИ СИМУЛАЦИИ...НИКЪДЕ НЕ Е ИЗОЛИРАН ОТ ПРИЕМНИК, НИКЪДЕ!

    Коментиран от #7, #10, #15

  • 6 Възраждане

    2 25 Отговор
    Обаче там хората са по-млади и са ваксинирани. Гледайте какво става като дойде в Бг, град като Нова Загора с население 30000 вече загубихме сега е време за град като Стара Загора.

    Коментиран от #13

  • 7 БАЙ Х@Й‼

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Ами те затова дават всевъзможни картинки по тАлАвизорА ‼️ Да онагледят ‼️

    Коментиран от #8

  • 8 Майна

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    В Източна Германия съм и тука има много будни хора, опитват се да мачкат навсякъде където има големи постоянни протести.Първо удариха ЛОКДАУН на Саксония, щото Лайпциг буквално на МИСЛЕЩИТЕ им прекипя, миналата седмица над 100 00 бяха на протести и в Хамбург, Хановер /Западна Германия/ , веднага строг ЛОКДАУН...ОБАЧЕ, НАЛИ СЕ СЕЩАШ , ЧЕ ЗАБРАВЯТ ,ЧЕ НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА..ОБРАТНО ПО СИЛА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ ..ТАЯ НЯМА ДА Я БЪДЕ!!!
  • 9 Д-р Хаус

    16 1 Отговор
    Не може така бе, трябва риска да е много по висок, за да се оправдаят ваксините и сертификатите. Правете го наново това проучване, докато получите верния резултат
  • 10 Не баш

    3 8 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Изолиран е десетки пъти още от началото на 2020. Това, че ти не четеш научни статии си е твой проблем.
  • 11 Без коментар

    3 2 Отговор
    „Гуруто“ на премиера Кирчо – Аргирова:

    „Има много сериозни последици след заразяването с Омикрон, което протича сравнително леко. Усложненията може да обхващат всички органи и системи – централната нервна система, мозъчната мъгла, белодробната тъкан, бъбречната дейност, черния дроб и прочие.

    На фона на лекото му протичане смъртността в Западна Европа е много ниска. У нас обаче при тези обстоятелства се боим от по-висока смъртност. Защо? Защото не сме ваксинирани.

    Вече се доказа, че Омикрон не се влияе от ваксините, които използваме днес. Важно е да се ваксинираме с трета доза. Няма как по друг начин да се предпазим“.
  • 12 Некой си

    7 0 Отговор
    След тази новина очакваме радка Джаба-та, кунчев - прероденият, тдоцент тромб, сърбигъзова и киро - хубавецът да призоват за ваксиниране не само на деца над 5 години, ами жените направо да зачеват с комирнати!
  • 13 Некой си

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Възраждане":

    В РЮА ли са ваксинирани?
    Бъркаш двата щата!
  • 14 Дудю

    10 0 Отговор
    Последни данни от Южна Африка за вчерашния ден:15000 положителни,със 3 починали от варианта Омикрон!Ако не пуснат нещо ново,вируса си отива.Ротацията на вируса е вече толкова голяма,че при размножаването си,вече прави много грешки!Това е добра новина!Четете световни публикации по темата.Писна ми да слушам разни пенсионери обикалящи медиите!👀

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Прометей

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Вируса е изолиран още Декември 2019г. Явно само в твоята глава и главата на продавачката на плод-зеленчук не е изолиран. Аман от безмозъчни папагали.
  • 16 Ивайло

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дудю":

    Има нови правила за боцкането. Боцкането трябва да бъде правено само след лекарско предписание с рецепта. Пише го в листовките на шишенцата за боцкане. Важи за всички производители и го има в листовките на всички езици, само на български е пропуснато или просто са забравили да го напишат.
  • 17 Ивайло

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дудю":

    Иглите с лекарско предписание прехвърлят отговорността върху лекарят. За това в Европа вече има лекари, които преди бяха щастливи да боцкат сега отказват да боцкат - " две игли са достатъчни за сега " и отпращат по живо по здраво пациентите.