Last news in Fakti

5 Януари, 2022 19:28 4 098 2

Как да се грижим за щитовидната жлеза

  • щитовидна жлеза-
  • профилактика-
  • здраве-
  • ендокринна система

Профилактика в 2 стъпки

Как да се грижим за щитовидната жлеза - 1
Снимка: shutterstock

Изследвания на ендокринните проблеми в национален аспект показват, че близо 50% от българите имат дадени проблеми със структурата на щитовидната жлеза. Увеличават се и случаите на автоимунното заболяване тироидит на Хашимото и то на все по-ранна възраст.

Холистичният поглед върху причините за дисфункция на щитовидната жлеза посочва много „провокатори”, които с времето дават негативното си отражение върху нея: освен замърсяването на околната среда, нелекувани хронични възпаления, недостиг на хранителни и минерални вещества, тук влизат и дълго натрупваната умора и неумение да се разтоварваме от напрежението в работата, потиснатите емоции, усещането за неразбиране от околните или попадане в капана на конфликтни взаимоотношения и още много други стресови ситуации, типични за нашето ежедневие, пише TrafficNews.

Здравето на щитовидната жлеза, която е най-голямата ендокринна жлеза, разположена в шията под ларинкса пред трахеята, е изключително важно. Функцията на щитовидната жлеза е да произвежда хормони, които регулират скоростта на метаболизма, растежа и развитието на тялото. Тези хормони са тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3).

Дисфункцията на щитовидната жлеза е проблем, с който се сблъскват много хора. Нещо повече, много от тях дори не подозират, че имат заболяване на този орган. Дори позата, в която много хора работят по минимум 8 часа дневно – стегнати на бюрото, пред компютъра - също влияе отрицателно на здравето на щитовидната жлеза.

Седнали в една и съща позиция, часове наред, сами си причиняваме болки, напрежение и схващане в областта на врата, раменете и гърба. Често игнорираме дискомфорта, свързан с това и не обръщаме внимание на тялото си. Много от нас в стресови ситуации или в момент на уплаха, например при сблъсък с агресивно поведение, отново се стягат в областта на врата и раменете, като инстинктивна реакция за предпазване от евентуална травма (възможна или въображаема). Това блокиране на зоната - мускулите на врата са в спазъм - намалява и кръвоснабдяването на тъканите. В резултат се получава тъканно нервно нарушение и страда захранването на щитовидната жлеза. С времето това води до сериозни промени и до хронични заболявания на жлезата, свързани с нейната хипо- или хиперфункция.

Не е нужно да чакаме да получим подобен „червен сигнал” от тялото си, че съществуват сериозни проблеми, за които дори и не подозираме. Можем да се погрижим за релаксацията на мускулите и ставите си – както с повече движение, така и с допълнителен прием на подходящите минерални соли.

1. Минерални соли

За да се предпазим от смущения в работата на щитовидната жлеза, можем да използваме комбинация от минерални соли за релаксация на врата и раменете. Препоръчва се от Шуслеровите терапевти за всички, работещи на бюро и пред компютър, както и на страдащите от продължителен, хроничен стрес в ежедневието си. Всеки ден вземайте по 5 таблетки от Шуслерова сол №1 калциев флуорид - укрепва ставните връзки, сухожилията, мускулите; сол №3 железен фосфат - намалява възпалението; и сол №7 магнезиев фосфат - действа болкоуспокояващо и релаксиращо. Солите могат да се вземат по 2-3 месеца на два курса през годината.

2. Гимнастика за релаксиране

Това е комбинация от две лесни, но много ефективни упражнения за врата, които можете да правите по всяко време и навсякъде – например по време на обедната почивка (предполага се, че поне в този момент не седите на бюрото пред компютъра!) Или преди важна среща в офиса, заради която сте много напрегнати. Правете ги също, когато се приберете у дома след тежък, изморителен ден. Докато ги изпълнявате бъдете спокойни и фокусирани и дишайте дълбоко.

Вратът е връзката между тялото и ума. Разтягането на мускулите му оказва незабавен ефект върху съзнанието – сваля стреса и напрежението в цялото тяло, помага на ума да се успокои, допринася за усещането за покой и благополучие.

Наклон на врата. В седнало положение с отпуснати, неподвижни рамене наклонете главата си надясно. Не се стремете да навеждате ухото силно към рамото, а просто да издължите врата възможно най-далече надясно. Лявото рамо и лявата страна на шията също ще се изпънат. Задръжте за 3 вдишвания и издишвания и повторете на другата страна. Сега отново наклонете главата надясно, като този път сложите дясната си ръка на главата - над лявото ухо. Приложете лек натиск с ръката върху главата и същевременно дайте отпор с главата, като натискате към ръката. Задръжте натиска за 3 вдишвания и издишвания. Отпуснете се и спрете натиска, но без да променяте позата. Вдишайте дълбоко и издишайте. С лек и нежен натиск на ръката довършете движението, като наклоните главата колкото се може повече надясно. Задръжте за кратко. Вдишайте дълбоко и издишайте. Повторете същото и на другата страна.

Брадичка към гърдите. В седнало положение, с изправен гръб, наведете брадичката надолу към гърдите колкото е възможно по-близко. Представете си, че трябва да задържите яйце, притиснато между брадичката и гърдите. Усетете как мускулите на врата и между раменете се разтягат. Задръжте 2-3 вдишвания и издишвания и върнете брадичката в неутрална позиция. Наведете отново леко брадичката и сложете заоблени пръстите на двете ръце на най-високата точка на главата си. Натиснете леко главата с пръсти и в същото време дайте отпор на натиска с главата към ръцете. Задръжте натиска за 2 вдишвания и издишвания, без да движите главата си. Отпуснете се, спрете натиска, вдишайте дълбоко и издишайте. Сега сложете ръцете си над ушите и подкрепяйте главата, наведете брадичката силно напред към гърдите, колкото е възможно. Усетете как се разтягат мускулите на врата и раменете. Запазете позата за 2-3 вдишвания и издишвания. Върнете главата назад в неутрално положение. Седнете спокойно в продължение на минута-две, със затворени очи. Насладете се на тишината и спокойствието.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани мани

    2 0 Отговор
    квото и да правите, тая си е :) няма да се оправи, ляк няма ... има поддръжка, за да не се отежни ептен, а и да се появят и последващи заболявания, които са още по-тежки ... много от хората изкарали вируса и куп други вируси, бактерии, ще дойдат на хал автоимунни заболявания ... вaксинираните ще дойдат на същото положение ... процесът е бавен и затова не е очеваден :) и трудно ще се докаже, че е от вирус/и, ваксина ... ама е от това! и понеже сте прocти и невменяеми, хич и ня се пъна ви обяснявам повече ... така че приятно киснене пред кабинета на ендокринолога :)
  • 2 Сивата котка

    2 0 Отговор
    И Чернобил.