Last news in Fakti

26 Януари, 2022 12:45 64 924 4

Вълшебна напитка сваля кръвното, пази от рак и диабет

  • напитка-
  • какао-
  • високо кръвно налягане-
  • диабет-
  • рак-
  • изследвания

Учените обясняват тази характеристика с действието на антиоксидантите на напитката

Вълшебна напитка сваля кръвното, пази от рак и диабет - 1
Снимка: Shutterstock

Една от най-добрите напитки в човешката диета е какаото. То помага за понижаване на кръвното налягане, полезно е за хората с диабет и може да предпази от развитие на рак, казват учените.

Консумацията на какао е свързана с няколко важни ползи за здравето, съобщава Food News, позовавайки се на данни, публикувани от Antioxidants и Redox Signaling.

Намаляване на високото кръвно
Способността на напитката да понижава кръвното налягане се дължи на антиоксидантните вещества флавоноли, които повишават нивото на азотен оксид в кръвта. Азотният оксид кара кръвоносните съдове да се отпускат и разширяват, като по този начин помага за понижаване на високото кръвно налягане.

В допълнение към флавонолите, какаото съдържа и други антиоксиданти, катехини и антоцианини, които спомагат за поддържането на здрава сърдечно-съдова функция.

Поради горните свойства напитката е полезна не само за активната работа на сърцето. Тя подобрява и когнитивната функция, подпомага производството на неврони и мозъчната функция, която се подхранва добре с кръв чрез добре оформени кръвоносни съдове.

Защита от рак
Според списанието на Американското общество за хипертония хората, които от време на време пият какао, развиват по-малко видове рак, отколкото тези, които не го правят.

Учените обясняват тази характеристика с действието на антиоксидантите на напитката - епикатехин и кверцетин.

Проучванията с епруветки показват, че те са способни да инхибират растежа на злокачествени клетки, да причиняват апоптоза (смърт) на раковите клетки и да предотвратят тяхното разпространение в тялото.

На свой ред тестовете върху животни, използващи екстракти от какао, потвърдиха способността му да намалява растежа на рака на гърдата и панкреаса, простатата, черния дроб и дебелото черво.

Помощ при диабет
Учените отбелязват ползите от какаото за хора с диабет тип 2.

Присъстващите в напитката флавоноли подобряват инсулиновата чувствителност в периферните тъкани и помагат за предотвратяване на свързаните със заболяването оксидативни и възпалителни увреждания.

Изследователите също така вярват, че консумацията на какаови флавоноли може не само да подобри някои аспекти от работата на организма при диабетици, но и да осигури на здравите хора защита срещу развитието на диабет тип 2.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 125 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 психо

    39 4 Отговор
    "вълшебна напитка" това заглавие е на някоя детска приказка
  • 2 Климбо

    42 7 Отговор
    Вълшебната напитка е ракията!
  • 3 Иван

    22 3 Отговор
    Ако вярно аз кафе няма да пия никога само какао ще пия

    Коментиран от #4

  • 4 Язи

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Какао вече няма.Само заместител.