Last news in Fakti

10 Юни, 2022 20:44 2 871 1

Този плод е най-добрият за мозъка ви

  • плодове-
  • ползи за здравето-
  • мозък-
  • памет-
  • здраве

Боровинките могат да помогнат за поддържане на мозъка бистър и способен с напредване на възрастта

Този плод е най-добрият за мозъка ви - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятно сте чували, че храната, която ядете, може да повлияе на мозъка ви с течение на времето. Някои храни могат да увредят паметта ви и да увеличат риска от невродегенеративни разстройства, докато други могат да помогнат за предотвратяване на когнитивно увреждане.

Ново проучване установява, че боровинките могат да помогнат за поддържане на мозъка бистър и способен с напредване на възрастта.

В проучване, публикувано в списание „Frontiers in Nutrition“, учени изследват група от 60 възрастни на възраст от 50 до 80 години за период от 12 седмици, като допълват някои от техните диетични планове с червена боровинка на прах. Въз основа на когнитивни оценки, направени преди и след тези 12 седмици, било установено, че хората, които консумират прах от червена боровинка, имат по-добра епизодична памет и невронна функция, пише БГНЕС.

Авторът на изследването, д-р Дейвид Васоар, каза, че макар резултатите от това проучване да са обещаващи, не е ясно дали плодът може да помогне за предпазване от сериозни неврологични състояния, пише "Eat This, Not That".

Препоръчва се да се консумират няколко порции плодове дневно, особено горски плодове. Д-р Пол Гудман препоръчва диетата MIND, която съчетава елементи от средиземноморската диета с хранителни елементи за борба с хипертонията


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе..

    3 0 Отговор
    Кирето от яслите още ги е замляскал боровинките,от Космоса му личи..