Last news in Fakti

5 Юли, 2022 18:51 985 13

СЗО потвърди повече от 5000 случая на маймунска шарка

  • ваксина-
  • световна здравна организация-
  • шарка-
  • маймунска шарка-
  • тедрос гебрейесус

От болестта, която обикновено се проявява с грипоподобни симптоми и кожни обриви, обикновено се оздравява до 2-3 седмици

СЗО потвърди повече от 5000 случая на маймунска шарка - 1
Снимка: DW

Световната здравна организация /СЗО/ е регистрирала 5322 лабораторно потвърдени случаи на маймунска шарка по света, което е увеличение с повече от 50 % спрямо предишните данни от 22 юни. Регистриран е и един смъртен случай, съобщи днес говорителка на организацията, цитиран от Франс прес.

"СЗО продължава да изисква от държавите да обръщат специално внимание на случаите на маймунска шарка, за да се ограничи разпространението ѝ", заяви Фадела Шаиб на пресконференция в Женева.

Засега не се предвижда второ заседание на комитета на СЗО по извънредните ситуации след проведеното на 23 юни.

Миналата седмица здравната организация излезе със становище, че настоящите огнища от маймунска шарка, макар и обезпокоителни, не представляват "опасност за общественото здраве на международно ниво", която е най-високата степен на опасност. Случ(аите

Случаите значително са се увеличили напоследък: равносметката от 30 юни показва увеличение от 55,9% спрямо предишните, като страните, в които е регистрирана заразата, вече са 53. През май в страни извън Централна и Западна Африка, където обикновено се среща вирусът на това заболяване, бе отчетено необичайно увеличаване на случаите на маймунска шарка. Макар повечето случаи да са при мъже, които са имали сексуални отношения с мъже, има риск и за "други уязвими групи", допълни говорителката и каза, че има няколко случая на деца и хора с отслабена имунна система.

Позната при хората още от 1970 г., маймунската шарка е считана за по-малко опасна и заразна от своята братовчедка - едрата шарка, изкоренена през 1980 г. От маймунската шарка, която обикновено се проявява с грипоподобни симптоми и кожни обриви, обикновено се оздравява до 2-3 седмици.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въх

    6 0 Отговор
    Много гейеве , ВА.....?!
    .
  • 2 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Аре новия моден, ма много Моден Вирус от краварите!
  • 3 БигириМигири

    11 2 Отговор
    Кунчев каза че третият случай на маймунска шарка е спал с вторият случай на маймунска шарка! А с кого е спал първият случай на маймунска шарка? Аз мисля че е спал с Кунчев.
  • 4 Ваксиниран3002

    4 1 Отговор
    Ваксината за едра шарка признава ли се или ще измислите 5 бустера, с поредния отровен препарат?
  • 5 БАЙ КУРТИ

    2 0 Отговор
    Да се жулят три...оловите . И техните братя от БХК .
    Кефа цена няма.
  • 6 Ефросина Караманска

    1 1 Отговор
    куронавирос19 м.11.2019, сега маймунска шишарка м.11.2022 ли ще е ? А колко парички ще раздавате ?!
  • 7 …….

    2 0 Отговор
    трябва да има гейпаради. всеки ден !мамкавипвдерастка !

    Коментиран от #13

  • 8 Най-вече

    1 0 Отговор
    В Брюксел и Амарика дето са нежните и меки китки

    Коментиран от #12

  • 9 Тома

    0 0 Отговор
    А има ли хора едновременно с ковид и маймунска шарка да запитам
  • 10 Страстната седмица

    0 0 Отговор
    Прелюбодейци и сладострастници?
  • 11 Изненадваща статистика

    0 0 Отговор
    Маймунската шарка ще ви изненада колко много гейове има навсякъде! Всеки 3ти е гей!
  • 12 Европейския Хоминтерн

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Най-вече":

    Не забравяй Европейския Парламент. Там уж поддържат традиционните ценности, а когато падне мрак се хващат за други ценности. Имаше един Унгарски дипломат (голям "защитник на семейството"), който го бяха хванали на гей купон през най големия ковид локдаун. Беше се опитал да избяга през олука ....
  • 13 Не сте защитени

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "…….":

    Не ми се вярва да остане само при гейовете. Хетеросексуалистите сте не по малки развратници! Пъхате си го навсякъде и след това ама защо имам обрив.