Last news in Fakti

22 Март, 2023 14:56 3 544 7

Моделът на хранене "закуска, обяд, вечеря" се оказа нездравословен

  • закуска-
  • обяд-
  • вечеря-
  • модел на хранене-
  • часове-
  • хранене-
  • здравословно хранене

Според експерти в наши дни се храним много по-често, отколкото ни е нужно

Моделът на хранене "закуска, обяд, вечеря" се оказа нездравословен - 1
Снимка: Shutterstock

До изненадващо неотдавна в човешката еволюция сме яли три пъти по-малко. Закуската просто не е съществувала в значителен период от историята. Римляните, например, се хранели веднъж дневно на обяд. Редовното работно време след индустриалната революция е допринесла за зачестяването на храненето, за да поддържа работниците, упражнявали тежък труд дълги часове.

Така към края на 18 век се появява съвременният модел на хранене - закуска, обяд, вечеря, пише zdrave.to.

Но в наши дни хората се хранят още по-често, отколкото преди няколко години. Новите данни от изследване показват, че сега имаме неправилни модели на хранене.

Много от нас непрекъснато похапват, вместо да ядат в определени часове, което означава, че прекарват 16 часа в нахранено състояние.

Човешкото тяло има две метаболично различни състояния: гладно и нахранено. Преработващото състояние след хранене е метаболитно активно време за вашето тяло. Но е и време, в което се активира имунната система.

Когато се храним, ние не приемаме просто някакви хранителни вещества - ние задействаме имунната си система да произвежда преходен възпалителен отговор.

"Възпалението" е нормална реакция на организма към инфекция и нараняване, която осигурява защита срещу стресиращи ситуации и вещества, носещи вреда на организма. Това означава, че самото хранене придава степен на физиологичен стрес на имунната система. И така при хората, които се хранят денонощно, телата им често могат да се окажат в почти постоянно възпалително състояние.

За около четири часа след всяко хранене микробите на червата и техните компоненти изтичат в кръвообращението ни. Това е минималната часова разлика, която трябва да присъства между храненията.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    14 3 Отговор
    Сред преживелите 900 дневната блокада на Ленинград, с дажба 125 грама хляб дневно, столетниците са над 95%.
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    23 1 Отговор
    А защо ли имаше толкова стройни, здрави и щастливи хора преди?!
    И толкова затлъстели, болни и недъгави днес.....
  • 3 Сития на гладния не вярва

    11 3 Отговор
    Айде Сега ще ни внушават че трябва да сме гладни Колко повече от това

    Коментиран от #7

  • 4 д-р Мамулов

    2 1 Отговор
    .Състоянието се нарича ,,хранителна левкоцитоза" и продължава до около два часа след хранене.Както и няма нищо общо с това колко пъти се храни човек,а е свързано с термично обработена храна./ така се твърди, няма научно потвърждение на база на мащабно медицинско проучване сред популациите / А сънливоста след ядене е от инсулиновия отговор към храна с много въглехидрати. Двукратно хранене според последни изследвания/ пак без мащабни медицински проечвания/ ,са оптимален вариант.
  • 5 Физиотерапевт

    17 0 Отговор
    Едно време имаше по едно,най-много две деца пълни в клас.И то клас от 35 ученика и прякора обикновенно им беше "Дебелия".Сега всичко е дебело,цицоресто и гъзесто.
  • 6 Гаргамел

    2 0 Отговор
    Здравейте, само питам в лагерите през ww2 има ли статистика колко са пьлните?
  • 7 Глей ги ти

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сития на гладния не вярва":

    Грешиш искат да ни принудят да вярваме, че трябва да е като при робовладелческия строй преди средновековието. Да се храним когато ни върнат от работа вечерта и после по бараките. Това го е нямало по Българските земи и по времето на Турското робство. Тогава те и чорбаджиите са осигурявали храна и почивка на обяд и са спазвали някакви правила тогава. А през дивия капитализъм и сега искат да направят така, че ставаш от мястото зависи от отрасъла в който работиш отиваш до машината вземаш си кафе и сандвич от автомата и хапваш и се връщаш на работа веднага или да се храниш и работиш едновременно ако е възможно. Това в страни като Япония и Южна Корея няма как да стане имат строги правила.