Last news in Fakti

23 Май, 2023 12:15 1 903 0

Ново лекарство помага при сърдечна недостатъчност

  • ново лекарство-
  • сърдечна недостатъчност-
  • здраве-
  • медицина

Лекарството, което учените са нарекли AF-130 има и друг, непредвиден благоприятен ефект – то работи против сънната апнея

Ново лекарство помага при сърдечна недостатъчност - 1
Снимка: Shutterstock

Обещаващо ново лекарство дава резултати за подобряване на сърдечната функция при сърдечна недостатъчност. Този метод за лечение работи като блокира определен рецептор в организма, свързан с дихателни проблеми.

Сърдечната недостатъчност е заболяване на сърцето, при което то не е способно да изтласква необходимото количество кръв за нормалната функция на организма. Обичайно заболяването е хронично и няма крайно лечение. Леченията са насочени към облекчаване на симптомите и забавяне на прогресията на заболяването и могат да бъдат медикаментозни и касаещи хранителния режим. Използва се и електрически кардиостимулатор - пейсмейкър, който подава импулси към сърцето, за да забърза функцията му.

Неспособността на сърцето да изпомпва достатъчно кръв води до натрупване на течности в сърдечно-съдовата система, което води до запушване на някои рецептори в кръвоносните съдове. Именно един от тези рецептори може да крие в себе си възможности за нов вид лечение за сърдечна недостатъчност.

Каротидното тяло е една съвкупност от рецептори, което се намира в каротидната артерия. Когато рецепторите засекат намаляване на притока на кръв и циркулацията на кислород, се активира симпатиковата нервна система – рязко се вдига кръвното налягане и дишането става учестено.

Реакцията от симпатиковата нервна система представлявам проблем при сърдечна недостатъчност, защото тя намаля допълнително притока на кръв към сърцето и намалява производителността на органа. За медикаментозното лечение учените са изследвали вид нервна клетка, която свързва каротидното тяло и нервната система. Определени рецептори на тези неврони, наречени P2X3 са били повече при случаите на сърдечна недостатъчност. P2X3 се оказал ключов рецептор за лечението, защото при сърдечна недостатъчност той най-ярко бива изразен и стимулира нервната система.

Лекарството, което учените са нарекли AF-130 има и друг, непредвиден благоприятен ефект – то работи против сънната апнея. Поради учестеното дишане, което се получава от активацията на каротидното тяло, лекарството може да нормализира както сърдечната функция, така и дишането, пише puls.bg. Още един ефект от AF-130 е намаляване на нивата на цитокини, което потенциално може да помогне при хронично възпаление, което също ще подобри сърдечната функция и кръвообръщението.

Бъдещето на лекарството AF-130 може да го сложи измежду другите методи за лечение на сърдечна недостатъчност. Това е първото лекарство, което е конкретно насочено към механизма на каротидното тяло, който влияе на сърдечната недостатъчност. С допълнителните си ефекти против сънна апнея и укрепване на имунната система, AF-130 има потенциал и за лечение на други заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА