Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 14:25 1 366 9

Здравното министерство: Не липсват антибиотици в момента, хартиената рецепта няма да се връща

  • здравно министерство-
  • липса-
  • антибиотици-
  • хартиена рецепта

В последните четири дни се повишава броят на издадените и изпълнените електронни рецепти и намалява броят на анулираните – с грешки или пропуски, обясни заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов

Здравното министерство: Не липсват антибиотици в момента, хартиената рецепта няма да се връща  - 1
Снимка: БГНЕС

В последните четири дни се повишава броят на издадените и изпълнените електронни рецепти и намалява броят на анулираните – с грешки или пропуски. Не се предвижда връщане на хартиената рецепта, а и министър Хинков заяви преди дни, че връщане назад на този етап няма. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, предават от БТА.
В момента категорично няма недостиг на антибиотици, добави той. По думите му един от антибиотиците, който липсваше на пазара, се е появил ден след въвеждането на електронното предписване, което означава, че идеята за изсветляване на доставката на лекарства работи.
Сега се събират всички сигнали и проблеми, анализират се, има решения на някои казуси, за други предстои, допълни той. Все още не е решен казусът, в който се предвижда курс на лечение, изискващ прием на три таблетки, а в опаковката на лекарството има пет таблетки, посочи проф. Гетов. По думите му този казус на този етап не може да се реши, защото нарушаването на вторичната опаковка на лекарствените продукти е забранена.

Дадена е възможност в случаите, в които са предписани две опаковки от медикамент, пациентът да може да вземе едната, а след една седмица – другата, обясни той. Възможно е и при предписани два медикамента пациентът да може да вземе само единия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Град Симитли

    12 1 Отговор
    Дедо поп Неофит да ви издаде на вас последната рецепта на старобългарски!

    Коментиран от #9

  • 4 Крум

    13 2 Отговор
    Идеята е, в един момент здравния ни статус да е обвързан с електронния ни порфейл, и следващия път като тръгнат да ни избиват с био оръжие зле маскирано като ваксина, който откаже директно да могат да му спрат достъпа до парите. Затова натикат и за еврото, гласят ни за дигитален концлагер
  • 5 Без име

    2 11 Отговор
    Никакво отстъпване!Отново се прави опит за саботаж на електронните рецепти и се говорят всякакви глупости!2946
  • 6 Правопис Запетаев

    3 0 Отговор
    Липсва Зинат 250.
  • 7 Без име

    5 1 Отговор
    Само така,твърдо противодействие на бялата мафия!
  • 8 Факти

    10 1 Отговор
    Лелее, тез не се опитват да улеснят живота на хората, даже напротив. Оставка!
  • 9 любител

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Град Симитли":

    прав си пич заради тази дигитализация фирмите на кирчо кокорчо и лорерчоф прибраха милиони от евро фондовете а пък дали изобщо работи тая система на кой му пука въпроса е да краднем париците. хахаха