Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 12:29 871 1

Пейсмейкър в мозъка ще помага при тежка депресия и Паркинсон

  • пейсмейкър-
  • мозък-
  • мозъчна дейност-
  • психично заболяване-
  • психично здраве-
  • депресия

Новаторското устройство бива разработвано в момента от американски учени

Пейсмейкър в мозъка ще помага при тежка депресия и Паркинсон - 1
Снимка: Shutterstock
Американски специалисти разработват метод за дълбока мозъчна стимулация, който би бил полезен за лечение на хора с тежка депресия, съобщи Асошиейтед прес.

Лечението е одобрено за болести като Паркинсон и епилепсия. Много лекари и пациенти се надяват скоро то да стане по-широко достъпно и за депресия. При него пациентите получават насочени електрически импулси, нещо като пейсмейкър за мозък, обяснява БТА.

Все повече изследвания са обещаващи, макар и две големи изследвания да не показаха предимства при използването на дълбока мозъчна стимулация за депресия. Американската агенция по Управление и контрол над хранителните продукти и лекарствата се съгласи да ускори разглеждането на искането на института "Абът" за използването на метода при пациенти с депресия, която не се поддава на лечение.

Някои лекари са скептично настроени и изтъкват възможни усложнения, като кървене, инсулт или инфекция след интервенцията.

Емили Холънбек е сред доброволците, подложили се на лечението. Тя е живяла с тежка повтаряща се депресия дълго време и съзнавала, че това може да я убие. Баща ѝ и майка ѝ са се самоубили. Затова била склонна да прибегне до нещо крайно - да ѝ имплантират електроди в мозъка за експериментално лечение в Центъра за невромодулация към болницата "Маунт Синай". При нея то помогнало, като ефектът бил почти незабавен. Тя го описва като "постоянен прозак".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това му трябва

    0 0 Отговор
    на Костя Копейкин.