Last news in Fakti

5 Март, 2024 16:47 3 186 15

В какво количество сланината е полезна?

  • сланина-
  • здраве-
  • ползи за здравето

Важно е и кога консумираме продукта

В какво количество сланината е полезна? - 1
Снимка: Shutterstock

Сланината е животинска мастна тъкан. Силно калорична и бързо засищаща, сланината е била важен хранителен източник на енергия през зимата и е присъствала в диетата на българите от стотици години, ставайки традиционна част от българската трапеза. Консумира се и в други славянски страни.

В днешно време обаче сланината е табу в диетата на някои хора. Причината е, че се смята, че тя е вредна и води до висок холестерол. А заради това, че е силно калорична, мнозина я избягват, за да държат килограмите си под контрол.

В същото време обаче трябва да знаем, че сланината може да е от полза за тялото ви, но трябва се спазват определени правила при консумацията ѝ.

Руският диетолог Надежда Рябова споделя как е правилно да се яде тя, за да не навреди на сърцето - в случая е важно количеството (не повече от 30 гр) и времето за консумация на продукта (за предпочитане сутрин).

Как е правилно да се яде сланина?

Освен това продуктът съдържа омега-3 полиненаситени мастни киселини, които насърчават образуването на мембрани около невроните и предотвратяват възпалителни процеси.

В същото време тази храна съдържа големи количества наситени мазнини, които за разлика от омега-3 мастните киселини са вредни за сърцето, така че не трябва да злоупотребявате с този продукт.

Специалистите препоръчват да се ядат около 30-40 гр от продукта на ден и то през първата половина на деня. Сланината за вечеря само ще навреди.

Ползи от сланината

Ако нямате противопоказания, тогава можете спокойно да комбинирате продукта с каша, картофи, хляб (за предпочитане от пълнозърнесто брашно) и зеленчуци.

Диетологът пояснява, че в този случай се постига най-голямо насищане, защото хлябът, зърнените храни, картофите са източници на въглехидрати, а свинската мас е източник на мазнини.

Консумацията на сланина със зеленчуци, лук или чесън, които съдържат антиоксиданти, осигурява на тялото питателна закуска. Особено ако сте работили дълго време на студено и не сте имали възможност да хапнете обилно.

И дори ако здрав човек от време на време яде сланина с пържени картофи, тогава в това няма нищо вредно. Основното е, че тази комбинация трябва да се консумира изключително рядко и да не се включва често в основната диета.

Сланината е богата на мастноразтворимите витамини А, Е и D и най-важното е, че не е радиоактивна и не съдържа канцерогени. Тя съдържа арахидонова киселина, която е ненаситена мазнина и е една от основните мастни киселини.

Арахидоновата киселина помага на тялото да включи „имунния отговор“ при среща с вируси и бактерии. Затова се препоръчва в зимната диета да се включи този продукт, пише zdrave.to.

“Немски учени дори съветват да се включват 20-30 грама сланина дневно в диетата, особено в храненето на сърдечно болни. Тъй като арахидоновата киселина (принадлежаща към полезните Омега-6 ненаситени мастни киселини), е част от клетъчните мембрани и е част от ензимите на сърдечния мускул.

Сланината съдържа и много други ценни мастни киселини, които участват в изграждането на телесните клетки, а също така играят важна роля в образуването на хормони и метаболизма на холестерола. Те свързват и извеждат токсините от тялото. Освен това по отношение на съдържанието на тези киселини сланината изпреварва маслото”, казва експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    32 3 Отговор
    Свинско и винско =редовно= столетник.

    Без кифландските гмо-та ,естетвено !
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 1 Отговор
    дядо ядеше сланина с лук и пиеше червено вино и живя до 90 години па и кръвно нямаше

    къде насело ще намериш хапчета за кръвно? тия неща ги има във съвременния свят само

    Коментиран от #7

  • 3 Неподписан

    24 0 Отговор
    Каква Надежда какви специалисти?Паприкована сланина свинска не се нарязва по войнишки а на лентички с дебелина два милиметра,не повече от три милиметра.Препичат до зачервяване филии обикновен хляб,стар лук се срязва на пет равни части,хубаво сирене се нарязва,по желание се отваря буркан кисели курнишони.За пиене се приготвя нектар от праскови например.Най-важното е сиренето да е от хубавото а не от мекото.Сяда се на масата и се яде бавно,сдъвквайки хубаво храната.Приемът е препоръчителен вечер,когато се отпускате и наслаждавате на живота
  • 4 справка

    19 2 Отговор
    Вредната съставка за сърцето в сланината не е толкова мазнината, колкото солта.
  • 5 Илиян

    8 4 Отговор
    Кило убаво червено вино половин кило пушени свински бузи....те тва е моята диета....па тва за 30-40 грама на ден е за Тиа се мигът да пият 😂😂
  • 6 Баш Батка

    8 4 Отговор
    Правопропорционално на рикия.
  • 7 Даааа

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дядо ти най-вероятно си е гледал прасетата сам като моят.Да тогава сланината си е деликатес.Това,което се продава за свинско в магазините е отрова, а сланината е най-голямата отрова,а отделно няма вкус на Нико освен на лекарства.

    Коментиран от #9

  • 8 българин

    9 2 Отговор
    Ели Стоянова да не превежда руски словоблудства, а да пита баба си и дядо си кога и как се яде сланина, още по-добре, ако има прабаба или дядо, а тига пич масали за абдали, аз казвам, яжте каквото са яли баба ви и дядо ви, майка ви и баща ви и оставете диетите на диетолозите да си вадят прехраната от абдалите.
  • 9 Няма

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Даааа":

    да си купуваш от веригите, а от малките месарници с прасета от региона или директно от някоя малйа ферма по селата има...

    Коментиран от #14

  • 10 касапин

    4 6 Отговор
    Руснаци,яжте сланина,а ако няма ми яжте ........
  • 11 Вкусотии с чесън

    4 0 Отговор
    Да кажа и аз ..
    ...сланината е супер!!!
    Яжте и не се бойте, навремето имаше един професор Власов... той казваше : сланината, печена или леко постояла в хладилника не си губи вкуса извадена от дървено КАЧЕ! Но тя е най хубава тогава.... Още повече когато в нея се слага сняг!!!! през зимата! За да омекне и да стане неутрална !

    Коментиран от #13

  • 12 Сланината е вкусотийка

    3 0 Отговор
    Деликатес! Оценявайте вкусните продукти! Едно време само диети е имало.
  • 13 пенкилер

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Вкусотии с чесън":

    егаси доктора главорез! Доктор Лопатаров не е и чувал за холестерол,глухчоооу!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.