Отидете към основна версия

38 422 23

Ето ги новите винетки

  • винетка-
  • винетен стикер

Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов представиха винетните стикери за 2017 година.

Цените на новите винетки остават непроменени в сравнение с миналата година. Собствениците на леки коли ще трябва да плащат 97 лв. за годишен, 30 лв. за месечен и 15 лв. за седмичен стикер.

Винетките за товарни автомобили с тегло над 3.5 тона ще струват 21 лв. за дневна, от 40 до 87 лв. за седмична, от 80 до 174 лв. за месечна и от 808 лв. до 1743 лв. за годишна.

Заявления за безплатни годишни винетки от "Социално подпомагане" се приемат от 1 декември. Право на такива имат автомобилисти с доказана инвалидност над 50% и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания.

Министър Павлова предлага от догодина да има нов вид такса за нарушителите, които не са си залепили винетките или се движат без да са закупили такава. При направените масови проверки през 2016 г. се оказало, че проблем с фалшиви стикери няма, но имало много т.нар. гастарбайтери, които са закупили винетки, но не са ги залепили или са предавали един и същ месечен стикер от камион на камион.

Павлова съобщи още, че 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната са неизрядни и затова се предлага компенсаторна такса, която няма да подлежи на обжалване. Тя ще бъде разгледана в Народното събрание, като се предвижда и много по-строг ред. Превозното средство, при което е установено нарушение, ще бъде спирано от движение, докато водачът не заплати наказателната такса. От 2017-а при закупуване на винетен стикер вече ще се попълва и регистрационният номер на моторното превозно средство, така че винетката да не може да бъде използвана от различни автомобили.

До 31 декември т. г. ще има паралелна продажба на винетки за 2016 г. и 2017 г. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2016 г. например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще важи през следвищите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2016 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2017 г.

Сс цел по-висока защита и намаляване на възможността за фалшификация е променено графичното оформление на новите винетки. В стикерите са вградени две холограми. Първата е т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е „зелена“ и на нея се вижда изпъкнала цифра „7“. Има и българска шевица, което прави невъзможна имитацията й. Втората холограма е „сребърна“ и е от най-новото поколение визуална защита. Тази холограма е с 3 нива - за визуален контрол, за контрол с преносими средства и за експертен контрол. При отпечатването на всички видове винетни стикери е използван трудно възпроизведим многоцветен печат.

Шофьорите трябва да купуват винетки само от официално определените за това места - големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 2 100 разпространителски пункта. От тях 372 бр. са с денонощен режим на работа. При закупуването на винетката гражданите трябва да изискват касова бележка, в която е вписан регистрационният номер на превозното средство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Депутатите почти пуснаха винетката за мотористи

    Тримесечна винетна такса, както и дневна винетка за всички пътни превозни средства, включително и за леки автомобили. Това прие парламентът с промени ...
    22.12.2016
    23 004
    9
  • Представят винетките за 2017 г.

    Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфрастр ...
    08.12.2016
    34 192
    26