Отидете към основна версия

94 904 83

Механика, автоматик или робот?

  • технологии-
  • скоростна кутия-
  • трансмисия-
  • автоматик-
  • вариатор

Мощностните характеристики на двигателя с вътрешно горене го правят неизползваем без скоростната кутия. При потегляне от място максимумът на въртящия му момент е нужен на ниски обороти, при движение с голяма скорост - на високи. Толкова еластични бензинови и дизелови мотори не съществуват. Именно този недостатък компенсира скоростната кутия, която изменя предаването на въртящия момент в зависимост текущата необходимост.

„Ръчна“ трансмисия
Механичните скоростни кутии предлагат най-простата, надеждна и евтина конструкция. Позволяват пълна наслада от управлението на автомобила - особено в ръцете на опитен водач. От гледна точка на купувача тези трансмисии се различават единствено по броя на скоростите. Тенденцията към увеличаване на предавките в последно време обаче не се дължи на загриженост към потребителя. Никой не се нуждае от излишни движения зад волана. Причината са по-скоро мощностните параметри на малолитражните двигатели с тесен работен диапазон, които налагат по-честа смяна.

Предимства: Ниска цена, надеждност, възможност да се оползотвори целият потенциал на двигателя
Недостатъци: Непрекъсната работа с педала на съединителя и скоростния лост, която досажда и уморява

Роботизирана трансмисия
Бюджетен вариант на автоматика. Представлява обикновена “ръчна” скоростна кутия, снабдена с изпълнителен механизъм - робот, който управлява съединителя и превключва предавките вместо водача. За съжаление машината не може да замести човека. Каквито и опити да се правят с усъвършенстването на електронния мозък, този тип скоростни кутии работят плавно само при спокойно движение.

Предимства: Ниска цена, относително лесно обслужване
Недостатъци: Придръпване при по-активен стил на шофиране

Робот с два съединителя
Преодоляването на недъзите на роботизираната трансмисия изисква сериозна промяна в конструкцията й. Резултатът е преселективната (с предварителен избор на предавката) скоростна кутия. Тя разполага с два първични вала и два съединителя. Докато единият работи, другият чака наготово с вече включена следваща предавка. Достатъчно е да се мръдне вилката, управляваща сцеплението (а това става почти мигновено), и ускорението продължава. Днес трансмисиите с два съединителя се смятат за една от най-перспективните технологии.

Предимства: Безупречна скорост и плавност на смянатата на предавките, нисък разход на гориво
Недостатъци: Висока цена и скъпа поддръжка

Хидро-механична трансмисия
Класическият автоматик в най-чистата му форма. Механичната част от конструкцията се състои от комплект планетарни предавки, управлявани от лентови спирачки посредством хидравлични клапани. Съединител липсва, но в някои случаи - например при правключване на скоростите, спиране с работещ двигател и т.н. - се налага отключване на кутията от мотора. Със задачата се справя хидротрансформатор.
Автоматикът работи сравнително бързо и плавно, макар че при превключване на предавките се усеща придръпване. Основният му недостатък е повишеният разход на гориво заради сериозните загуби в хидравличната система. Ремонтът и обслужването също не са евтини, но за сметка на това има доста сервизи, които разполагат със специалисти и резервни части.

Предимства: Усъвършенствана и проверена с времето конструкция, удобна за ползване
Недостатъци: Повишен разход на гориво, сложна диагностика, експлоатационни ограничения, по-кратък живот в сравнение с “ръчните” кутии, скъп ремонт

Вариатор
Завръщането към принципите на отдавна известна конструкция на ново технологично ниво се оказва печеливш ход за много производители. Безстепенната предавателна кутия с постоянно изменяемо отношение между скоростите на задвижващия и задвижвания вал стават все по-популярни, макар да се твърди, че концепцията е измислена още от Леонардо да Винчи през 1490 г. Основното достойнство на вариатора е идеалната приспособимост към условията на движение. Предавателното число се променя плавно и на практика броят на предавките е безкраен. В общи линии конструкцията представлява две конусовидни трансмисионни колела, свързани със стоманена верига. Колелата са от две половини, които могат да се доближават или раздалечават. Така веригата или се смъква на малкия диаметър, или се изтиква на големия. Именно на това движение се дължи промяната на предавателното число.
Съществените недостатъци са два. Вариаторът не може да работи с голям въртящ момент и страда от склонност към прегряване, тъй като функционира за сметка на силите на триене. Без автоматичен съединител и хидротрансформатор също не се минава - все пак двигателят не може да се гаси при всяко спиране. Обслужването на възела се изчерпва с периодична смяна на работната течност, но ремонтите са скъпи.

Предимства: Отлична динамика, изключително плавна работа
Недостатъци: Скъп ремонт, опасност от прегряване в сложни експлоатационни условия

За съжаление изборът на купувача обикновено е ограничен. Освен задължителната ръчна трансмисия всеки конкретен модел по правило се предлага само с един-единствен тип автоматизирана скоростна кутия. Това не пречи на купувачите да разглеждат оферти от различни производители. Алтернатива на роботизираното Peugeot 207, например, може да стане Opel Corsa с хидромеханичен автомат и обратното.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини