Отидете към основна версия

3 688 10

Първи полет на новото летище на Истанбул

  • истанбул-
  • летище-
  • полет-
  • писта
Снимка: АР/БТА

Точно пет месеца преди официалното откриване на най-голямото летище в света – това в Истанбул, беше извършен и първия тестови полет. Той е бил с машина на турската Държавна летищна администрация и е преминал успешно. Дългата 3750 метра писта е годна за излитане и кацане, съобщават турските медии.

Към момента 90.5% от първия етап на проекта е готов. Плановете са то бъде открито на 29 октомври – националния празник на страната. Тогава се навършват 95 години от създаването на Република Турция.

Новото летище на Истанбул има за цел да поеме трафика на сега действащите две летища. При първия етап то ще може едновременно да обслужва 114 самолета. Към момента на завършване и последния – четвърти етап, на него се планира да работят 225 000 души.

Новото летище се намира на 35 км от центъра на града (под център се има предвид близо до най-известния мост на Босфора). До него ще може да се стига с метро.

Каква ще е съдбата на сегашното летище? С указ на президента Реджеп Ердоган то ще бъде превърнато в Национален парк. „Плановете са мястото да се превърне в парк, който да не отстъпва по нищо на великолепните британски градини”, казва Ердоган.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини