Отидете към основна версия

16 276 48

Да купите ли жилище в строеж по време на пандемия

  • жилища-
  • строеж-
  • продажба-
  • риск-
  • мирослав язов

Как да направите правилния избор

Снимка: М. Богданова ©

През последните 3 години покупката на жилища в етап на строеж отчете превес пред сделките с имоти от вторичния пазар. През 2019 г. над 60% от покупко-продажбите на апартаменти в столицата беше именно с недовършени имоти. Това е и основната причина цената на квадратен метър жилищна площ в етап на строеж да е близка до тази на имоти от вторичния пазар.

Към момента продължава интензивното предлагане на жилища в строеж в София. Най-силно е то при имотите с три спални – 1974 броя. Следват апартаментите с две стаи – 1669. На трето място са 4-стайните – 354. Най-ограничено е предлагането на гарсониерите – 175 броя, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Във втория по-големина български град също се наблюдава активно предлагане на жилища в строеж. В Пловдив се оферират 31 гарсониери. Броят на дву- и тристайните жилища е почти равен – по около 590 броя, а обявите за 4-стайни жилища са 41.

Основният въпрос, който стои пред купувачите на жилища, са как да са сигурни, че избират правилният инвеститор. Трудно, тъй като никой не е застрахован. Основният фактор е от колко години строителят е на пазара – 10, 15 или 20, коментират анализатори. „При спад на пазара строителите не продават. Друга индикация, че инвеститорът е на ниво, е степента му на напасване спрямо пазара. Трета – ако видите, че предприемачът е с много добра репутация”, казва собственикът на агенция за недвижими имоти Мирослав Язов. И допълва, че най-важното е да се види какво е построил строителят с какви материали и какво е състоянието на имота след години, тъй като има предприемачи, които са преживели и кризата през 2008 г.

Инвестиционната схема, която предлагат предприемачите също е индикация за сигурност. „Ако тя е 15% плащане сега и 85% плащане при Акт 16, то това е силен инвеститор, тъй като той не разчита на парите от продажбите”, обяснява Язов.

Към момента реализирането на нови проекти е в застой. Повечето жилищни сгради в напреднал етап на строеж ще бъдат завършени, тъй като апартаментите в тях са продадени, отчитат анализатори.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.

Свързани новини