Last news in Fakti

31 Януари, 2022 11:03 38 768 78

Язов: Най-голямата драма е вторичният пазар на жилища

  • мирослав язов-
  • пловдив-
  • жилища-
  • цени

Цените в Пловдив на стари и нови апартаменти се изравниха, въпреки че разликата в качеството е в пъти

Язов: Най-голямата драма е вторичният пазар на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цените на жилищата ново и старо строителство в Пловдив се изравниха през 2021 г. Това е продиктувано от високото търсене и силно ограниченото предлагане. Тенденцията ще се задълбочава, като се има предвид, че инвестициите към втория по големина град се увеличават. Това привлича все повече хора, които си търсят жилище в града. Какво друго се случва на пазара на жилища и какво да очакваме? Отговор на този въпрос дава в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти у нас – imot.bg, Мирослав Язов, собственик на агенция за недвижими имоти.

Господин Язов, как поскъпването на строителните материали влияе на пазара на жилища в Пловдив?

Налице е увеличение на строителната продукция между 15% и 20% за последната година (бел. ред. септември 2020-2021 гг.), в зависимост от типа проект, който се изпълнява. Важно е да отбележим, че клиентите ни разполагат с по-малки бюджети. Те идват от Мадан, Хасково, Кърджали. Например, в София идват от Пловдив, Стара Загора, Бургас – доста по-платежоспособни купувачи, а също така има и чуждестранни инвеститори.

В Пловдив потребителите са по-малко платежоспособни. Това означава, че повечето обекти, които се предлагат, са в долната граница на ценовия диапазон. При тях поскъпването е по-малко, тъй като те предлагат по-малко услуги. Например, дограмата е по-ниско качество, както и входните врати, домофоните и други. За тези, които продават по-качествени имоти ново строителство, при тях цената е със сериозно увеличение като строителни разходи, защото примерно 12 см е в момента стандарта на изолацията. Инвеститорът решава да сложи 15 или 20 см. Дограмата е 5-камерна, но той решава да сложи 6-камерна. Видеодомофон вместо домофон. Всичко това оскъпява.

За инвеститорите поскъпване има не само при строителните материали, но и при цената на земята. Пловдив е малък по площ град. Парцелите се изкупиха и все по-малко има за строителство. Определено може да кажем, че строителите в Пловдив изпитват затруднения с цената, на която си издават продукцията.

Язов: Най-голямата драма е вторичният пазар на жилища

Затова ли започнаха да изникват големи сгради или дори цели комплекси по реката?

При положение, че няма къде да се строи. Около Захарния комбинат тепърва ще строим. Стремежът е към по-голямо РЗП, за да падне цената на квадратен метър, за да има някакъв смисъл от продажбата на имота.

Има ли някаква промяна в етапа, на които строителите продават? Задържат ли строителите част от имотите, за да продадат на по-късен етап?

Няма такъв случай. Има няколко района в града, в които всичко се продава много преди да е стигнало Акт 14, поради сериозно завишения интерес относно инвестиране в недвижими имоти с цел отдаване под наем на чуждестранни студенти.

В по-крайните квартали може и в по-финален етап да си купиш имот, примерно на Акт 15, който ще е по-скъп. Но на централно западни райони много бързо свършва всичко, дори и в момента.

Какво се случва на вторичния пазар на жилища?

Там е най-голямата драма, защото старото строителство не предлага услугите на новите, но собствениците са решили, че това не е точно така и си държат цените като за ново строителство. Това няма абсолютно никаква икономическа логика, но е факт. Имам и реален пример. Продадох панелка в Кючука в трагично състояние на цената на новоизграден апартамент в комплекс в същия квартал. На квадратен метър цената е една и съща.

Новото строителство има логика да защити цената, но на една панелка как ще стане – няма как да я защитиш.

Къде ще се реализират новите проекти?

В Тракия.

Томов плаза?

Той ще е малък в сравнение с тези. Резиденшъл Тракия се строи в момента – 3200 жилищни единици. На Хъс ще са около 1000 жилищни единици. Така че според мен, пазарът на вторични ще замре, след като стартират тези обекти, при условие, че собствениците не си актуализират цените.

Колко е разликата между ново и старо строителство?

В момента няма и това за мен е много странно. Даже има места, където новото строителство ти е по-евтино, отколкото старо. В квартал „Южен“ продавам панелка за 800 EUR/кв.м. В момента в „Южен“ на друг голям инвеститор мога да си купя на 600-650 EUR/кв.м. Да продадеш на 800 EUR/ кв.м панелка, която тепърва влизаш вътре и започваш да правиш ремонт. Това няма никаква логика.

Какво е състоянието на жилищния сграден фонд в Пловдив?

Съществуващият сграден фонд е много по-голям от този, който излиза на пазара. За 2020 г. са въведени около 3000-4000 жилищни единици. С идването на нови хора, които си купуват инвестиционно имоти, за град като Пловдив, му трябват 6000-7000 нови жилища всяка година. Затова има такава отворена ножица, защото ние не си задоволяваме нашето потребление.

Във всеки един момент между 2% и 3% от хората в един град решават да си сменят жилището. Независимо дали има или няма криза, трябва да има 6000-7000 нови имота всяка година. Тази цифра нараства, ако отчетем факта, че индустриалните зони около Пловдив непрекъснато се разрастват, а това привлича и нови работници. Само в Тракия икономическа зона заетите са 40 000 души. А сградният фонд в Пловдив е 220 000 жилища. Тук нямаме летен и зимен сезон.

Тук идваме до един друг проблем. Градът само по себе си няма накъде да се разраства…

Това е най-големия проблем…

Но извън града, там пък икономическите зони има накъде да се разширяват. В този случай какво правим? Разрастваме икономическите зони 3-4 пъти, а вътре …

Защо мислите, че в Пловдив започва да се строи вертикално. Всички казват, че се строят мастодонти. Да. Дайте площ и ще строим къщи.

Какви други тенденции наблюдаваме на пазара на жилища в Пловдив?

Много хора в последно време изтеглиха офертите си от пазара. Това всички колеги го отчитаме.

Защо?

Хубав въпрос. Най-голямото ми притеснение е, че ще има шоково поскъпване – 10%-15%. Пълно е с хора, които изтеглят от пазара имотите си. Пълно е с хора, които увеличават цените. Например, увеличението на апартамент в Мараша е от 130 000 на 160 000 EUR без аргумент от страна на собственика. Той просто така е решил. Най-интересното е, че сделки има и си има и цените си растат.

В такъв случай каква е разликата между офертна и реална цена?

Вече е малка. До 5%. Преди беше 10-12%. 5% е и то ако си много добър преговаряш.

2008-2009 гг. имотният балон се спука. Днес обаче цените са доста над тези от 2008 г. Има ли балон, макар да не говорим за него?

Тук-таме има, тук-таме няма. В някои случаи има обяснение защо цените са нараснали на места, а на други – няма обяснения. При последните има балон. Когато искаш да си купиш ново, качествено и на хубава локация жилище, нямаш избор – купуваш го веднага, защото цената ще върви само нагоре.

На градската градина има една единствена улица „Велико Търново“. Ако искаш да си там, не може да се надяваш цената на имота да падне наполовина, както беше преди 12 години и да се чакаш. Няма как да стане това. Има локации и имоти, на които няма какво да им се случи, но пък има и много надценени без основателна причина жилища. При тях ще се случи „пук“. Със сигурност ще има корекция в даден момент. Всеки различно твърди кога ще е той и с колко ще бъде.

Икономиката ни в града се развива много добре. В момента в Пловдив продължават да влизат пари, да се инвестират във фабрики и производство. Нормално е да идват хора и да живеят тук.

От 2008-2009 гг. останаха ли някои недостроени имоти?

Да. Изкупени са и ще се довършват. От техническа гл.т. могат да се довършат. От 2008 г. има две сгради, които са на нов собственик и се планира да бъдат достроени. Най-скъпото е изградено – арматурата и основите. Там ще има голяма печалба.

През миналата година избирахме три пъти парламент, но като че ли този път политическият фактор не оказа влияние върху цените?

Да. Никой не го интересува. Пандемията влияя 2 месеца. Имаш бизнес – правиш бизнес и изкарваш 100 000 лв. Какво ще ги направиш? Ще си купиш акции ли, биткойн ли. Няма какво да си купиш. Няма какво да ги направиш тези пари. Българинът нищо друго не знае, освен да ги инвестира в имоти.

Ние се занимаваме и с управление на етажна собственост и при нас заявленията за празни апартаменти нарастват главоломно. Новият собственик го заключва и казва, че не го интересува.

Положението е супер непредсказуемо. Някои инвеститори казват, че няма да строят през 2022 г., а ще строят 2023 г., защото тогава ще е по-висока печалбата.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    52 5 Отговор
    Абе най добре сменяите апартамента на макс 5 години!

    Коментиран от #50

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бл.134 в Зап. парк

    46 3 Отговор
    ЕБРЕ, мишлета милионери
  • 4 Софиянец

    123 7 Отговор
    Новото строителство е некачествено. Затова цените за стари и нови са равни. За справка вижте другата статия за нов блок дето се напукал целия заради изкопни работи до него.

    Коментиран от #6, #54

  • 5 АААААААААа

    25 122 Отговор
    Трябва да съм не добре за да си купя СТАРО при условие, че има НОВО. Разликата е от небето до земята?

    Коментиран от #17, #76

  • 6 АААААААААа

    9 61 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    И Знаеш ли разликата в сметките през цялата година? ОГРОМНАааааааааааааааааааааа

    Коментиран от #19

  • 7 гост

    98 9 Отговор
    Населението намалява с 50 000 на година,ама цените пък за сметка на това си растат.Нема лошо.Даже познавам един дето има три апартамента-в люлин,лозенец и надежда и си живее и в трите едновременно.Голям чатал има човека и си живее и в трите.
  • 8 Архитект

    144 4 Отговор
    Нека инвеститорите наемат нормални архитекти, ако са останали. Старото строителство е с нормална планировка и размери на отделните стаи, а новото е ужас: една стая ти е и гостна, и кухня, и спалня, а често и тоалетна, скрита просто зад преграда - пълен кошмар и безумие, нефункционално, без лично пространство.

    Коментиран от #20, #22

  • 9 Хахайа

    124 3 Отговор
    Само че новото плащаш 2 и получаваш 1м².
  • 10 Мандо

    118 4 Отговор
    Статията е пълна с глупости и очевадни измислици. Според НСИ пловдив има 350000 жилища, яовеца вика били 220000. Трябвало още да се строи до 7000 нови апартамента на година? И с кого ще ги пълниш? С лястовички? Сегашните се продават с години и пак стоят празни. Спрямо РЕАЛНА квадратура старите жилища са 2-3 пъти по-евтини от новите бокл, упс апартчета. Защото 70 квадрата са си 70 квадрат, няма измислени общи части и глупости. Паркингът е осигурен, като имаш голяма изба и понякога таван. Драмата тук е, че банката не отпуска кредит за старо строителство, а и хубав стар имот не се продава.

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аз Кочо

    65 2 Отговор
    Предишният управител на ФЕДразправяше и той че Балонът 2008 бил тук там. А цените ще продължат да растът защото еуфорията че това няма да спре е повсеместно, именно това надува балона. В крайна сметка никога, нищо и никъде не расте до безкрай. Пазарът винаги се стреми към средната цена. След пик идва срив така е и в живота. Факт е че масата купува на пик и продава на дъно. Успех на закупили те с кредит и на тези за бързо препродаване
  • 13 ЧСИ

    71 4 Отговор
    Toвa e гoдинaтa, в ĸoятo зaпoчвa финaнcoвaтa ĸpизa, c мнoгo лoши ĸpeдити и гoлям бpoй лицa, ĸoитo щe зaгyбят имoтитe cи, пopaди нeвъзмoжнocт дa oбcлyжвaт зaдължeниятa cи
  • 14 Населението намалява с 68 000 на година

    81 7 Отговор
    30% от жилищата в Пловдив са необитаеми

    Коментиран от #26

  • 15 МНЕНИЕ

    71 1 Отговор
    Защо има търсене из големите градове ли,... ами просто е , по-лесен начин на живот, от обучение , през здравеопазване до комуникация...
    Новите сгради са с по-добър външен вид, благодарение на нови строителни технологии и м-ли...
    Но до тук,...е нормално ли е цените на кв.метър да са равни или по-високи от тези в Лондон,Виена или други европейски градове, като и децата знаят кой е строителя на новите жилища, от къде идват строителните материали, неспазване на техн.срок
    Преглъщаме и това,.. ами има ли инфраструктура до новото ни жилище, с малки изключения, парко места, площадки за децата...до като в старите жилища всичко това го има..В близките села до голеният град, цените също са нереални,.. кирпичена къща тип салма да струва 800-1000 евро кв.м... Някой ще каже Хората си влагат парите..,

    Коментиран от #35

  • 16 Един милион плюса

    46 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мислете":

    за коментара ти. Това е идеята на всичко, което се случва около истерията строителство на всяка цена и около мистерията covid19. Заложената бомба цели ново преразпределение на капитала, както в РБ, така и на световно равнище! Новопридобитите чрез кредити имоти, водят към мизерия и лишения. И естествено, че после - към Западна Европа. Защото тук работодателят никак НЕ харесва идеята за по-високи заплати. (С някои изключения, разбира се.)
  • 17 Всеки има право

    43 3 Отговор

    До коментар #5 от "АААААААААа":

    да рискува парите си, както сметне за добре. Като те четат строители и брокери, мед им капе на душата. И добиват сили за новия строителен шедьовър.
  • 18 Ооо

    63 1 Отговор
    Тая статия е толкова манипулативна, че не представя изобщо реалността…
    Новото строителство не значи нещо по-добро от строителство от миналата година или преди 5г с акт 16 с ремонтирани апартаменти, с поставени врати, настилки, бани кухни и т.н. Нашето ново строителство издава апартамента като строителна площадка за вътрешен цялостен ремонт. Това е допълнителен разход.
    Иначе относно качеството - и преди е имало качествени сгради и сега има! Нормално е качественото да е по-скъпо, който оценява ще си купи! Статията все едно сравнява 10 г кола втора употреба с нова такава, но без седалки вътре, щото трябва да си ги купиш допълнително… оттам марки много, модели много, класове много…
  • 19 И какви

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "АААААААААа":

    са разликите в сметките? Подай малко данни, в проценти примерно. За да не е много лично все пак.

    Коментиран от #28

  • 20 Ооо

    36 6 Отговор

    До коментар #8 от "Архитект":

    Ами не се съгласявай да проектираш такива буклуци, не купувай такива… всеки тръгва по цената.. единия взема пари да направи глупости, други после не набутват щото другото е по-скъпо… аз чакам закон с който се забранява строителство на апартаменти под 80кв, но на никой не му стиска да го предложи дори! Чакам и инициативи за обединяване на апартаменти ! В нашия блок всичко е 50 кв… половината се изнесоха след 5тата година да търсят по-голямо… това нямаше да е така ако имаше закон дето защитава интересите - Мин 80кв с допълнение гараж към всеки апартамент!
  • 21 Бай Иван

    61 2 Отговор
    Никой не говори за разноските по жилището , когато е в комплекс. Едни пари за подръжка, охрана, отбрана - стигат над 100 евро месечно!
    При старото строителство това заробване го няма!
    Отдавна жилището не е инвестиция. При хиперинфлация - какво? Не се продава а не става и за ядене! Наемите и те умират.
    В България инвестиция е сложно нещо.

    Коментиран от #31

  • 22 Да видим промените в новия ЗУТ

    35 5 Отговор

    До коментар #8 от "Архитект":

    какви ще са. Дали ще засилят тенденцията, описана в коментара ти. Или все пак ще има разум. Защото по ЗУТ има зона "отдих", но на практика тази зона НЕ СЪЩЕСТВУВА!!! И това, което предстои в Пловдив ще бъде катастрофално за града. Защото постепенно в идните години хората ще напуснат града, поради невъзможност за пъноценно възстановяване в дома си.
    Поради липсата на зелена растителност, съответно има и липса на чист въздух. Голяма димилка се вдигна с премахването на твърдото гориво и общинското "субсидиране" на електрически уреди за отопление. А сега? А цените на тока? Дали да се греем с ток или... Хм, да си минем на изпитаното твърдо гориво, щото иначе ще стоим на студено с тези цени на тока. И така, когато градът бъде постепенно напуснат от хората заради ужасните условия на живот в него, от града ще останат САМО БЕТОННИТЕ БЕЗУМИЯ на строителите-съзидатели на краха. Къде ще идат хората ли? Кой където намери по-добър живот: западна Европа, САЩ, Канада, защо не Турция (посетете някой нов квартал в Одрин за да видят очите ви как изглеждат междублоковите пространства на най-много 5 етажните кипри блокове - все ново, НО качествено строителство). И така волю-неволю ще се сбъдне вчерашната прогноза на проф. Витанов в една ТВ, а именно: до
    около 20 години губим още 1 млн. от населението на РБ. Лично аз мисля, че този път професорът греши в годините. След 10-ина години ще сме има няма към 5 млн. население в РБ.
  • 23 Щом сегашните нови жилища

    45 3 Отговор

    До коментар #10 от "Мандо":

    не може да се разпродадат, то защо никой не разследва откъде идват капиталите за все повече строежи? Коя е тази фирма, която не получава достатъчно приходи от дейността си, но ПРОДЪЛЖАВА да прави непрекъснато нови и нови разходи (демек строителство) години наред и то БЕЗ да фалира? Откъде идва този непрекъснат финансов поток и дали е поток? Може ли някой от официалните управляващи да обясни този ИКОНОМИЧЕСКИ и ФИНАНСОВ ФЕНОМЕН? Или пък някой умен журналист ще направи журналистическо проучване? Или може би не...

    Коментиран от #60

  • 24 Даааа

    50 3 Отговор
    Не знам някой стройтел да сложи вместо 12см 15 или 20,по скоро да спести и да сложи по тънка пък ти си мисли че е 20см и си плащай за толкова.Същото е и с дограмата.Като цяло като чуя ново стройтелство и качествено и се чудя този брокер от къде пада.

    Коментиран от #34

  • 25 Анонимен от Пв

    50 3 Отговор
    В 350-400 хиляден Плодвив има издадени строителни разрешителни повече отколкото са издадени в 1.5 милионна София! Строителството на кутийки-"инвестиционки" върви! То хора няма, ама те жилища строят като за последно и перат и препират капиталови потоци откъде ли не! Всеки който иска може да провери лъжа ли е това или не! В Кършияка зад магазин ЛЕКСИ копнаха нашироко и строят, до Парк-хотел Санкт Петербург започват втори небостъргач в открития басейн /на паркинга вече цвъкнаха/, чакаме всеки момент да копнат и в парка до Парк-хотела, покрай Гребната база същото, в Кючук Париж - същото, в ж.к."Тракия" същото .... ! И при това дрънкат, че предлагане няма?! Това значи точно обратното - купувачи няма! С това щуро пандемично "печатане" на долари и импекс на инфлация се очертава поредното пукане на балона около 2024-25 година! Тогава ще се види кой строителен инвеститор какъв е като му останат непласирани 70-80% от "инвестиционките"!

    Коментиран от #30, #40

  • 26 А защо официалната статистика на НСИ

    35 3 Отговор

    До коментар #14 от "Населението намалява с 68 000 на година":

    мълчи и по повод необитаемите жилища, и по повод напускащите страната българи за една година? Толкова ли е трудно да се поддържа тази база данни? Това би спасило много хора от безумните сделки, които сключват.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 АААААААААа

    13 45 Отговор

    До коментар #19 от "И какви":

    В нова кооперация съм за тази година за сега сметките ми за отопление са 0 лева. (През цялата година температури 21-26 градуса). Имам парно, но е изключено. В момента е 24 градуса. Топлоизолация (вън - вътре, към съседите също, на тавана и пода също). Прозорци (троен стъклопакет). Тухли с топлоизолация? Сметки НУЛА! Понеже елзахранването е със съвременни кабели (няма загуби, по голямо КПД). Разходите са минимални. Топла вода БОЛ от централно с съвременна икономична абонатна станция. Топломери и водомери в КОРИДОРА, да ги гледа КОЙ когато си иска?

    Коментиран от #33, #39, #52, #62

  • 29 Пловдив 1912

    64 3 Отговор
    Строителството ви е пълен леш , ама пълен...тая панелка дето викаш , че си продал ще надживее, твоите итонги...да не говорим за блоковете пълзящ кофраж, които са целите от бетон ...нали живях в блок 2017 година , плоча 13 см , на блока отсреща отново 6 етажен 34 см , само , че строен 74 година , външна стена 1 тухличка и малко изолацийка пълна трагедия , в блока 74 година 3 тухли външна стена и мазилка по дебела от твоята изолация , за квадратите да не говорим платих 100 , живях в 80 , избата не може и колело да вкараш , само тротинетка, паркомясто 12 евра .......пълен кенеф е новото строителство, а пък гетата сега , които строят в Пловдив са кошмар ....20 блока по 10-15 етажа един в друг...егати и кефа....
  • 30 Така ще е

    30 0 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен от Пв":

    като не се търси отговорност на общинарите, пряко замесени в този хаос.
  • 31 АААААААААа

    5 15 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Иван":

    Не си прав? Едно жилище преди 20 години и сега са много различни неща?
  • 32 бай Ставри

    44 1 Отговор
    Така е и така ще е, като има кой да купува и се създава излишна паника около цените. Не е нормално, нито логично да купуваш на цена 1100€м2, при заплата 1000лв. и то в голям град. Не е виновен този който яде баницата......
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 АААААААААа

    3 14 Отговор

    До коментар #24 от "Даааа":

    ГЛЕДАШ МЕРИШ ПРЕЦЕНЯВАШ като ти са малко 15-20 санта, намираш там де има? И естествено трябва да си ГРАМОТЕН? И между другото не слагай буквата Й където ти падне за благозвучие?
  • 35 Навремето имаше един призив

    23 1 Отговор

    До коментар #15 от "МНЕНИЕ":

    от един министър председател: "За Бога, братя, не купувайте"! Но народът пак купуваше. С онова купуване тогава приключи първото първоначално натрупване на капитала в пост комунистическа България. След 1-во първоначално натрупване на капитала, последваха още три такива. Като гледам какво се случва сега, ми е ясно, че няма да приключим само с 4 регистрирани първоначални натрупвания на капитал.
  • 36 АААААААААа

    6 14 Отговор

    До коментар #33 от "Анонимен от Пв":

    Нормален енергоефективен БЛОК с паспорт клас А+. Не е в Пловдив. И в Пловдив и в Пазарджик знам къде как е?

    Коментиран от #38

  • 37 А и в

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "Петер Брьогел":

    Маями, Флорида си имала къщурка. Така дрънкат злите езици.
  • 38 Анонимен от Пв

    15 1 Отговор

    До коментар #36 от "АААААААААа":

    Ти да не би да си в оня супер луксозен комплекс до резервата край Варна?! хвърлям боб и гадая щото не писа в кой град е съкровището?!
  • 39 Хубава

    13 1 Отговор

    До коментар #28 от "АААААААААа":

    приказка за хубава кукла Пинокио! Само че: будали хора да не я четат приказката!
  • 40 Пловдив 1912

    17 17 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен от Пв":

    Само за едно не си прав , Пловдив е към 600 , 650 000 вече, само , че хората не са регистрирани в Пловдив....като прибавим и селата , които са като квартали на Пловдив и са най големите в България по население и Пловдив отива 700 000 души .....много отдавна Пловдив не е 400 000 души , по справка на Община Пловдив само Столипиново е над 100 000

    Коментиран от #47, #64

  • 41 Достлив инвеститор

    32 2 Отговор
    Дори и брокерите признават, че има балон, но бай Иван инвестира ..
  • 42 Оле ле

    49 0 Отговор
    Ново строителство хол с тъмен бокс и спалня 9 кв.м.без прозорец. се продава за 82 кв.м. ,а то няма 40 с тераската дето може само да си подадеш главата да пушиш.
  • 43 Партамента

    33 3 Отговор
    ".. и изкарваш 100 000 лв. Какво ще ги направиш? Ще си купиш акции ли, биткойн ли. Няма какво да си купиш. Няма какво да ги направиш тези пари. Българинът нищо друго не знае, освен да ги инвестира в имоти."

    Горното казва всичко. Няма нужда от повече коментари. Чакаме само момента, в който всички тези празни апартаменти ще изялзат на пазара. Няма да има кой да ги купи. Вече на който му е трябвало жилище - го има. Населението намалява всяка година с 50,000 човека. Млади няма, на които да им трябват толкова жилища.
    А пък иначе някои по образовани се научиха колко лесно няколко клика с мишката или направо през телефона си могат да си инвестират парите и в акции, фондове, злато, биткойни - кой каквото иска.
  • 44 анонимните

    6 10 Отговор
    На живков жилища ги изкупуват не кой да е, а овчарите, богаташите, защото са строени с качествен материал и се увъртат и искат от закъсали ударени от вас депутати, но и милион не даване, бихме на цигани в краен случай продали, но не и на тия, които ни мъчат с ороститутки и неграмотни и блокове нашарени преди дни с пречупени кръстове и име на християнин полицай живеещ на 1 етаж suk, ето затова сне мразени пред оростите селяндури с его и връзки от селото на рр, ти знаеш кои сме ние старата с брат умрял наскоро инвалид (да ме извините, не искам да обидя никога, но), моят мъж бе мимиционер и бе първи мастиката в системата, дъщеря ми е, а зет ми е полицай, внучка ми е в од нои, сега се яви и от 100 пъва тя, бравос, бабо сийке, а внука ми е в мвр и той, браво бабо сийке от селото на рр, голяма работа сте, пияндетата и с его без покритие пианде масиката, а ти бабо сийке, ако бе учила, щеше да си възпиташ деца тук в к малко по учтиво със зет си да се държите оред майстора турчин, а не да налитате на бой, че рх ви е секски, по такъв начин обиждате селото ви и човека рх, от рх и от никой екмек не искаме, и дали са лофьори, не сте наясно, колкото и да ни подслушва др бойко рашков. Такива ти ми работи. Много години трябва ьа живееш в града, за да се научиш, как да се държиш, защото преди да обидиш турчин, възрастен човек, не мискете млади хора, че те са шкарт качество. Били сме отличници, но на някои им се е осладило, така, че не излизайте от селата надути с името р,
  • 45 Анонимен

    11 8 Отговор
    И зорлем ще ме карат да ходя в Филибето. От какъв зор, че имало турци. Те не хапят търците, а депутатите И вместо в Пловдив, не е ли по хубаво да си стегнете багажа и далеч от бабаите, крадци отдолу. Там си свободен чивек. Купуваш къща на изплащане за 30 г, кола нова, семейство, деца, бизнес, имаш 3 коли, една за сенейни покупки, големите 2 за бизнес. Живееш спокойно навън. А не разни дедковци еконти на главата ти и еврофутболИ, лишито, че се перчат с надутите мускули някои от тук, а те милите простички пилисайпета, щото имали връзки и ги назначили за по 2 хил заплати, радват се, полижението бате, умните, те се ооравят в живота и със занаят, всичко друго е ала бала. Отиват в Половдив, заробват се за 160 хил цял живот от провинцията. Да се оправят. Не им завиждаме.
  • 46 112

    4 14 Отговор
    Тъй като приятелка ми е матенатик учител, кво направи богата. Вечно въртеше парите си в хасково и Пловдив с жилища. Предварително си влагаше парите в Пд за строеж, 30 хил за стая и бокс, и кога им давали акт 14, една по умна от нея на момента продава от провинции за 60 хил, без мъки и труд някои станаха заможни, но са математици и знаят, а по тж се занимаваха с пчеларство и на година моята баща й митко вадеше мед за 3 хил, а ние работихме за 1000 лева, на година. Кой знае да смята си е ок, а не да обиждат някои си нищо не ороизвеждащи и някой ви го бе казал работа, работа, работа, а не търсене на връзки, и само да изцеждате социала или смучете. Кой има глава на раменете, не чака някой, а сам, защито на вълка му е дебел врата, защо ли, защото сам се оправя в живота, без ничия пимощ, а вие вийте на умряло и обиждайте. Това си ви е в кръвта, мързела и връзкарството. Лъжа ли е. Вужте кой съм ас и бабата в деменция акъл на умните раздава на кило у дома на 36 °C.
  • 47 Анонимен от Пв

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "Пловдив 1912":

    С тия нерегистрираните е по- голяма бройката! Ама нали гледаме УФциалните данни на НСИ!

    Коментиран от #51

  • 48 Наблюдател

    8 12 Отговор
    Предпочутам да си купя къща изоставена на запад, ще я ремонтирам, ще й сложа едни жъкти пердета, ще си поръчам всичата пикъщнина на изплащане, аламинут ти доставят от до, вместо да им купувам скапаните Опулени от цигари стени. Купувам на изплащане нова кола за 30 хиляди и новите млади горе, ше ви муслят, и статите за Бг, всеки се бори за кокала, да открадне от народа и да си устрои децата по белире или черни вече държави. В Пловдив ходят простиватите, с пари. А оловдивчани по Америка. Нашите на х заминаха и са доктори в сащ. На кака надя брат й в Америка. Но богати с честен труд, дошли от беломорието с много злато и облигациихихи. Те си мислеха някои, че след 1989 сите ще станат богати, къде е текло пак ще тече, защото сивото им вещество е в повече2в1
  • 49 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Упулен
  • 50 уояжаож

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    Ако слушаш разните мечтатели като Електрика, такава смяна на 5 години е неизбежна след като почнат да печатат апартаменти на 3д принтери, което пък ще се случи "съвсем скоро".
  • 51 рохлева

    21 0 Отговор

    До коментар #47 от "Анонимен от Пв":

    Абе не е баш така. пловдив е 350000 според НСИ, но колко от тези живеят в чужбина, в София и се водят в пловдив? С пришълците от родопите и хасковско е около 400000, Столипиново отдавна мъжете са в Германия, в пловдив са само старците и децата.
  • 52 инДженер

    27 1 Отговор

    До коментар #28 от "АААААААААа":

    бате я дай насам малко от тия "съвременни кабели" с 0 загуби? Щото по магазина има само с тебеширената изолация и помеднен алуминий за проводник. Старите медни проводници с каучукова изолация ще ги сънувате вече...
  • 53 Tito

    26 2 Отговор
    Много скоро ще гръмне имотният балон.ще стане страшно.
  • 54 Майстора

    18 6 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Ако беше правил някога ремонт на 50 годишната ти панелка щеше да се хванеш за главата от качеството й.. Стените ли са равни, тавана ли? Тоците ли са наред или фугите, дето са пълнени с чували от цимент.. Айде да не си говорим за качество при комунистическото строителство точно. Факт е, че при новото се пести, но там алчни чичовци гонят максимална печалба. Нямат изгода да ти шпакловат стените с мрежа или пода, или да сложат скъпи кабели в гофрета. Все пак новата ес класа и Малдивите ги чакат..
  • 55 Павел пенев

    41 2 Отговор
    Стига си лъгал бе измамник. Налице е високо предлагане и ниско търсене. Това ще определя цените в бъдеще а не вашите платени експертни анализи. Презастрояването на морето доведе цените на 900 лв. на кв.метър. същото ще стане в София и Пловдив. За да има търсене трябва да сме 15 милиона, а останахме 5,5 милиона от които 2 милиона в София. Заблуждавай баба си Пена от Орландовци.
  • 56 А реалната квадратура

    31 1 Отговор
    Що мълчи и нищо не казва?Купуваш 100 кв.м. получаваш около 70 кв.м. и после искали скъпо за стари жилища.
  • 57 Евтина Реклама

    34 1 Отговор
    Това разбира се са приказки за лапни шарани. Давай народе че не остана . Глупости! На където и да погледнеш в Пловдив има безброй нови жилищни сгради които са завършени и са празни. Тук там ще видиш климатик и пердета на новодомци , но това е под 5%.
  • 58 -89334 българи за 2021 г.

    28 0 Отговор
    Продължава тенденцията на спад в раждаемостта, като през 2021 г. са родени 58 393 бебета, което е с 1673 деца по-малко в сравнение с предната година. Общо 147 727 души са починали през 2021 г.

    Тия апартаменти с какво ще ги пълните? С магарешки фъшкии ли?

    Коментиран от #78

  • 59 -89334 българи за 2021 г.

    22 0 Отговор
    Продължава тенденцията на спад в раждаемостта, като през 2021 г. са родени 58 393 бебета, което е с 1673 деца по-малко в сравнение с предната година. Общо 147 727 души са починали през 2021 г.

    Тия апартаменти с какво ще ги пълните? С магарешки фъшкии ли?

    Коментиран от #73

  • 60 от фирма гроб

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "Щом сегашните нови жилища":

    дето не даде отчет за какво похарчи милиардите а и новите са от същото котило
  • 61 Рошайн

    4 0 Отговор
    Работих при баща му в Израел. Невероятен човек беше, мир на праха му.
  • 62 ако имаш централно парно се обеси

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "АААААААААа":

    няма смисъл да си им роб без право на замяна
  • 63 Откриват фабрики/заводи...

    22 0 Отговор
    Каква е стартовата заплата в тях за хората, които се местят? Нето между 1200-1500 предполагам. И не вярвам да растат. А хората ще искат с тях да гледат деца, да изплащат апартамент... Нещо не ми излиза сметката.

    Коментиран от #67

  • 64 Филмари бол

    10 0 Отговор

    До коментар #40 от "Пловдив 1912":

    Да,направо отива 3 млн.
  • 65 Варненец(натурализиран).

    17 2 Отговор
    Един съвет. Никога не купувайте в затворен комплекс с подръжка. Аз направих такава грешка преди 10 години. Хубава оферта от Англичани, обзаведен апартамент, закупих го насоки 30% от 2006 година.
    После се изненадах че нямаме партиди за ток, обаче имаме Акт 16. Че кой би се усъмнил, банката дава кредит мислиш че всичко е на ред. И така ,от 10 години всеки ден тока ще бъде оправен така и не го оправиха.
    Подръжката стана от 70 лева , вече е 105 лева.
    Добре че сега е истерия, успях да си продам апартамента на цена 30% от цената на която го закупих.
    Естествено не споделих за проблема с тока.
    Сега моите бивши съседи плащат ток 0.70 стотинки на Квч.
    Друг проблем е че 2 апартамента изразходват ток по 300 лева на месец и ние другите собственици им поемахме сметките, казват нямате право да ни спрете тока. Общия ток разделен на 70 апартамента стигаше до 30 лева на месец плюс собствената консумация.
    Та да не се отегчавам, добре че има истерия за купуване на жилища че най-накрая се отървах. Винаги като има ниска цена нещо не е на ред.
  • 66 Фанта

    17 1 Отговор
    Тия имат някакви полюции. Пълно е в тракия с ново строителство и са поне 50% празни блоковете. Томов плаза само на фасада го кара ама шума от булевардите и големите общи части никой не ги отчита Другите комплекси около него са същата работа. Добре платените професии вече си работят от вкъщи и няма нужда да се бутат в големите градове.
  • 67 То и тяхната сметка (на бъдещите

    14 0 Отговор

    До коментар #63 от "Откриват фабрики/заводи...":

    новодомци) НЕ излиза, но те все още НЕ го знаят. Разбират за гафа си ЕДВА, когато се нанесат и поживеят няколко месеца в приказната придобивка. Но вече е късно - всички пътища са отрязани от кредити, обвързаности.
  • 68 ТRIF

    8 3 Отговор
    Цените на старите жилища се изравнили с новите. Ами така е: местоположение, местоположение, и местоположение. Къде ще си купите? Нов във Тракия или стар в добра, комуникативна централна част? При близка квадратура аз бих избрал втория вариянт дори и да ми се налага известен ремонт.
  • 69 Faith No More

    6 3 Отговор
    Основната драма винаги са не ПАРИТЕ , а тяхното КОЛИЧЕСТВО ! Един Богоизбран ги има с чекмеджета , а болшинството изпитва остра нужда и недостиг ! Това е !
  • 70 ха ха

    11 1 Отговор
    Демек, внушението е - дайте да увеличим цената на новото строителство 2-3 пъти.
    Ми увеличете я , бе. Ако има кой да ви го купи :)))
    Апропо, понякога старото сторителство е по-добро. Пример - по-добра инфраструктура, места за парткиране, а и 70 кв м старо строителство са равни на 100кв м ново. Мирикъл :)
  • 71 Антикомунист

    2 5 Отговор
    Оптималната за нашето географско местоположение топло изолация е 4 см. Над това всичко е излишно и излишно оскъпяване. Сметките са на германска фирма занимаваща се с топлоизолации
  • 72 Морковик

    6 0 Отговор
    Докато има телета ще има и касапи!
  • 73 Морковик

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "-89334 българи за 2021 г.":

    Е как с какво? С помаци и джагали разбира се!
  • 74 дедо

    8 0 Отговор
    Тъпчат се тези кутийки ниско платени бачкатори със ипотеки към банките,качеството на живот в Пловдив спада разбира се и става като в Бангладеш. Умните напускат и се изнасят по селата наоколо,продават си панелките на новите "граждани".Тоя процес не е само с Бг-то и не е от вчера.
  • 75 Nik

    6 1 Отговор
    Значи, половината комплекси стоят празни около Марица, а високото качество на новото строителство е ясно на всеки, който поне веднъж си е купувал такова. Да уцелиш прав ъгъл е като 6-ца от тотото
  • 76 Ник

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "АААААААААа":

    Явно предпочиташ ниски тавани, заоблени стени, странно разпределение и претупани довършителни работи? Освен ако не си купуваш Артекс или нещо такова деятел е с 500 евро/квадрат над другите
  • 77 Ал Тъпоне

    9 0 Отговор
    Старото строителство се търси заради архитектурата и по ниските разходи за етажна собственост от така наречените "затворени компекси" , а и откакто на стая с преградено кьоше за кенеф взеха да му викат двустаен и да му намират по над 50-тина кваратни метра площ заедно с някакви имагинерни общи части , дори старите имоти са за предпочитане.
  • 78 Може и с бежанци. Натам отиват

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "-89334 българи за 2021 г.":

    нещата. Ама едва ли ще плащат наеми.