Last news in Fakti

20 Април, 2022 14:03 24 868 42

Колко са надути цените на имотите

  • мирослав язов-
  • жилища-
  • цени

На пазара се наблюдава сериозна спекула

Колко са надути цените на имотите - 1
Снимка: М. Богданова ©

На пазара на недвижими имоти се наблюдава сериозна спекула. Много хора се възползват от ситуацията с войната в Украйна, с недостига на строителни материали, с кризата покрай коронавируса и насаждат страх у обществото. „Вследствие на това доста хора панически купуват имоти и панически харчат едни пари. Много успяват да реализират едни хубави високи цени, вследствие на което други хора решават, че и те ще се възползват о тези високи цени и ще изкарат много пари от продажбата на недвижим имот. Да – има доста спекула на пазара. Да – има доста надценени имоти. Това е факт! Но, ако смятате, че изчаквайки и мислейки си, че след време ще може да си купите имот на 500 EUR/кв.м, няма да стане. Или, ако го направите, то ще е в някой западнал или порутен имот“, казва Мирослав Язов, управител на агенция за недвижими имоти.

Три неща наблюдаваме на пазара на недвижими имоти. Първо пазарът стана малко по-интелигентен. Дори да има някакво охлаждане, дори да има спад на цените, трябва да се има предвид, че повечето продавачи ще заемат изчаквателна позиция. Второ – ако все пак се стигне до т.нар. „пожарна разпродажба“ и се наложи влизане на ЧСИ или други, то трябва да се точете, че те имат много строги ограничения. „Те не могат да си пуснат имота на каквато цена преценят. Тук вече са свързани с оценки на банки, с данъчни оценки, с много по-сериозни рестрикции. Банката, ако примерно е отпуснала кредит от 100 000 EUR като е заложила имот за 120 000 EUR, тя ще изчака много дълго време, преди да претърпи някаква загуба от продажбата на имота през ЧСИ“, обяснява Язов. Трето – дори и цените на строителните материали да паднат – желязото да не е 2.70 лв., а по-малко – 1.30 лв., то пак е по-скъпо отпреди време. Същото се отнася и до цената на труда. Цената на земята също е по-висока отпреди. Наблюдава се трайно увеличение на цените на недвижимите имоти, което е в реда на нещата.

„Много е важно като тръгнете да купувате един недвижим имот и определите бюджет за него и започнете да правите огледи, то действително да има някой с вас и наистина да имате трезва преценка кой имот е подценен с нормална пазарна цена и кой е надценен, а не да поставяте всичко под общ знаменател и да си пазите парите, живеейки при мама или на село“, казва Язов.

„Искайте информация защо дадена цена е такава и какво стой зад нея. Ако платите тези пари, действително ли покупката е обоснована. Кредитът, който ще плащате, действително ли е обоснован. Отивайки в банката не е просто целта да се вземе един кредит и да се купи един имот. Това е чудесно, но икономиката върви на цикли и може в един момент подобна сделка да не е ОК. Банките все повече разчитат на вътрешни оценки. Имат си правила и норми, които са важни за тях и когато ви кажат, че даден имот е надценен, вслушайте се и в тях“, препоръчва експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Богданска

    111 4 Отговор
    Ти да не работиш и към някоя агенция за имотни измами?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кой Takoвал, Takoвал.

    72 1 Отговор
    Кака са oжeнu.
    Кой имал пара, купил, До края на годината ще завършат всичките разпродадени на зелено. А после?
  • 4 Иво

    120 8 Отговор
    Никой не очаква продавач на имоти като теб да пее друга песен.С тея заучени лафчета дето жегваш колебаещите се будали....как нямало да падат ...Да живеели до мама...на село...Сега тепърва лихвите тръгват нагоре.Далаверата евтини пари свърши.Студения душ с дебелата сметка идва.
  • 5 Край

    69 23 Отговор
    Не поскъпват имотите - парите поевтиняват.
    Ще се печатат здраво евра и долари.
  • 6 qwerty

    74 7 Отговор
    тия специалисти да обяснят как така ти отпускат ипотечен кредит за 100К € примерно, а сделката е “само” за 48 500 лв.? гледам как се строи една кооперация до нас: точно 5 работника, които може би ги осигуряват на минималната, а те ми говорят за повишение на цените?
  • 7 3878

    70 4 Отговор
    В неделя председателя на асоциацията за недвижими имоти в България каза в интервю: "Теглете кредити, купувайте, стройте сега е момента, или инфлацията ще ви изяде парите"! Много често инфлацията изяжда главата на неразумните прекупвачи и инвеститори! Икономиката е винаги инерционна, след шест месеца някои ще си броят стотинките за хляб.
  • 8 Защо не каже

    58 4 Отговор
    колко реално е себестойността на строителството +средна цена на земята за различните квартали.
    Колко излиза % на печалба?
    И кои ще живее в тези имоти, като 1/3 София вечер не свети?
    Или купувайте сега пък после я смятайте вие!

    Коментиран от #17

  • 9 Майна

    60 6 Отговор
    Цитираният Мирослав Язов е пич, но все пак е брокер. Та дори и брокерите признават, че е ужасна спекула, че са надценени, че пазара се охлажда, че цените ще падат!!! Но, забележете какво е НО-то, няма да са по 500евро/кв., Тоест ще падат но няма да паднат със 300% от сегашните 1500еври/кв. Ми то и най големите понежители не очакват такъв голям срив.
  • 10 Колко стуват

    49 1 Отговор
    Колкото са склонни да дадат шараните.
  • 11 Коментар

    64 1 Отговор
    Миме, можеш ли да публикуваш анализ на човек различен от брокер, строител, банков консултант ?
  • 12 Хххх

    55 5 Отговор
    Ще станат 2 за лев ,само трябва да се изчака 5 г и да имаш кеш пара на фона на задаващата световна финансова криза
  • 13 Смях и сълзи

    55 4 Отговор
    ...и да си пазите парите, живеейки при мама или на село“, казва Язов...
    Язов, скоро далаверата пропада. Дано поне имаш някоя друга козичка на село, че друго не те виждам какво ще работиш.
  • 14 Аз Кочо

    84 4 Отговор
    В Канада лихвата на централната банка стана 1 пр. Преди 1 седмица, продажбата на имоти пада с 17 пр. За 2 седмици. В Щатите където фед вдигна с по малко положението е подобно. А се очакват още поне 4 вдигания до края на 2022. Ецб ще започне най късно септември, но според мен ще е по рано. На всеки процент вдигната лихва се отнасят 10 пр. Спад в цените. Това което е сигурно е че предстои поне десетилетие с високи лихви. С една дума парите стават скъпи а активите поевтинява. Тази статия е една от последните напъни да се вдигне пушилка на вече замиращия имотен пазар
  • 15 Анонимен

    60 1 Отговор
    До всички които обмислят покупки или да теглят кредити.
    От днес Европейската банка имаше новина,че от Юли смятат да вдигат с бърз темп лихвите ,подчертавам бърз,защото инфлацията е огромна.Всички лихви по кредитите ще тръгнат нагоре от лятото и то от банката казват че ще се ръководят от данните за инфлацията и колкото е по голяма толкова по агресивни ще са.
    Досега ЕЦБ се увърташе и бавеше вдигането но от всички посоки имаше натиск че стои и не действа.
    Новината е в Инвестор БГ.
    Прочетете я и си правете сметката много добре.
    Лихвите ще тръгнат нагоре бързо и в България до края на тази година и тогава този балон ще се спука.
  • 16 Ккк

    9 32 Отговор
    Няма как да са на предишното ниво абсурд,нали не мислите че минималната заплата ще стане 550 лв,нито материалите ще са предишни цени,просто едни 20 процента нагоре,щем нещем,след една година и на тези цени няма да има,бъдете сигурни.

    Коментиран от #20, #21

  • 17 Има статиити за сегестойността

    14 9 Отговор

    До коментар #8 от "Защо не каже":

    Има статии за себестойността предоставена от самите строители, коментират около 500евро/кв на сегашните цени на материалите. Преди година било около 400евр./кв. Само за сравнение, тесла е заложила за цел до достигне до 28% оперативна печалба, ЦЕЛ. Сега са на 11%. Тесла.
  • 18 Гост

    15 1 Отговор
    Статия от типа - добре де, прави бяхте, ама и то не е много хубаво - хахахахаха.
  • 19 МНЕНИЕ

    29 1 Отговор
    Лошото е само едно, че всички продавачи гледат какви са цените в София или другите притегателни центрове, и надуват нереално... Примерно, стара 100 год къща из Смолянско, нуждаеща се от основен ремонт и където още не е ремонтиран пътя свлечен от зимъска, да бъде 20-30 и нагоре ЕВРО....
  • 20 Гост

    34 4 Отговор

    До коментар #16 от "Ккк":

    При тази инфлация пари за имоти нямам. От тук нататък си строй за когото искаш.
  • 21 Аман от мислители

    40 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ккк":

    Не е необходими да мислиш, не ти се отдава. Просто погледни графиките на цените на суровините, при всяка рецесия падат. После погледни цените на имотите, при всяка рецесия падат. Сега прочети някой по адекватен анализатор, какво следва с икономиката, познай рецесия.

    Коментиран от #23

  • 22 Селянин

    27 2 Отговор
    Само нещо че брокерите така умело подвежда собствениците за велики печалби не е истина вече на някой от брокерите им казвам право в очите че са измамници
  • 23 Милене, Миленке

    10 23 Отговор

    До коментар #21 от "Аман от мислители":

    Или си от счетоводителка семейство или си нещо такова. Твоето послание подобно на ,,за Бога братя.." не е на място. Народа има спестявания от предното управление и тях инфлацията ги грабна. На световния пазар ВСИЧКО ПОСКЪПНА и не помня нещо поскъпнало да поевтинее. Не подмамвай хората да си кътат спестяванията и да чакат хляба да стане пак 60ст., олиото 1.50, бензина 1.50 и т.н. Помним как се вдигна цената на горивата с 20ст и ГЕРБ подаде оставка. Сега ПростоКиро ще видим дали има здрави топки в гащите или куртаци в главата?

    Коментиран от #31

  • 24 0707

    26 5 Отговор
    В пазарните отношения една стока струва толкова колкото е склонен да плати купувача няма никакво значение колко му струва да я направи продавача. А покупките на имоти се движат от два вида купувачи такива, които имат нужда и такива, които купуват с цел инвестиция. има известен страх за обезценка на парите - инфлация и почти отрицателните лихви карат хората с налични да влагат в имоти.
  • 25 Милене, Миленке

    3 9 Отговор
    Или си от счетоводителка семейство или си нещо такова. Твоето послание подобно на ,,за Бога братя.." не е на място. Народа има спестявания от предното управление и тях инфлацията ги грабна. На световния пазар ВСИЧКО ПОСКЪПНА и не помня нещо поскъпнало да поевтинее. Не подмамвай хората да си кътат спестяванията и да чакат хляба да стане пак 60ст., олиото 1.50, бензина 1.50 и т.н. Помним как се вдигна цената на горивата с 20ст и ГЕРБ подаде оставка. Сега ПростоКиро ще видим дали има здрави топки в гащите или куртаци в главата?
  • 26 3232323232

    38 2 Отговор
    Това да теглиш 120000 и да плащаш 800-900лв на месец към банка си е направо малоумщина.Ангажираш се 20-30 години да мъкнеш този товар. Заминава ти младостта в ограничения. Говоря за едни доходи от 1400-1500лв на човек заплати ако получавате заплати. Няма как едната да отива за ток телефони горива и заем.
  • 27 До ккк

    32 2 Отговор
    До ккк заплатата няма да стане 500 лв нито имотите 500 м2 но безработицата ще тласне цените надолу, наи вероятно е квалифицираните кадри да запазват работата си останалите ще са в тежко положение, а цените на имотите особено на тези в крайните квартали ще се сринат. Да напомня че 2015 г Иван Вазов м2 беше 1000 евро а докторската 1400, това очаквам Аз по време на предстоящата рецесия
  • 28 Един не-трол

    38 3 Отговор
    Власите се давят на края на Дунава, както е приказката. Като гледам колко имоти са продадени на зелено и как липсват материали, лихвите ще се вдигат, а някои недобросъвестни инвеститори вече са завъртяло още по една две сгради на зелено и подкрепени с кредити.... Ще е весело особенно като почнат първите фалити на инвеститори и недовършени сгради. Това ще накара хората да са по-предпазливи и сделките ще намалят темп банките ще почнат да притискат инвеститорите, защото ще им трябват пари. Та мисля че едни 30-40% спад в цените си е в рамките на нормалното както беше 2008г.
  • 29 даддада

    27 1 Отговор
    "казва Мирослав Язов, управител на агенция за недвижими имоти." - ааа ясно, точно така ще стане ще знаете тогава....
  • 30 Живот

    14 25 Отговор
    Докато чакаш цените да паднат, времето да се оправи и в Дунав да потече бира си станал на 60. Не съм брокер.
  • 31 Алфа херинга

    27 4 Отговор

    До коментар #23 от "Милене, Миленке":

    Пишеш глупости. Хората, които имат спестени пари сами могат да решат къде да си ги вложат. Има акции, земеделска земя, селски имоти край големите градове, злато, крипто, застрахователни и спестовни планове. Не са само апартаментите. Освен това проблемът е най вече за тези, които имат малко пари спестени и такива като тебе ги заблуждават, че ще ги загубят и те отиват, теглят 50-80 евра кредит да си купят някаква смешна кутийка. После ще съжаляват горчиво.
  • 32 Bobi

    36 2 Отговор
    Цените на имотите са много надути.
  • 33 Мохамед

    22 1 Отговор
    Брокерите спекулират, взимат едни незаслужени пари, само че са пуснали една обява, а шараните купуват в момента! Все пак не се отнася за хората , които купуват единстено жилище.
  • 34 Българин

    18 9 Отговор
    Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата фотоволтаици. Не плащам за топлото,щото къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на магазин, защото има био оранжерии. 0% са ваксаните тук,няма маски,няма сертификати,няма ковид. Това е паралелна държава!

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Джони Факалот

    19 0 Отговор
    Помня 2008 и спада с над 2 пъти на цените, помня и как много хора се оказаха с ипотеки 2 пъти по високи от пазарните цени на имота им. После ЧСИ им продаде имота и останаха да дължат. На мой познат миналата година му продадоха ниви които наследи. При положение, че 2010 му продадоха ипотекирания апартамент. и още дължи.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЩЕ СТАНЕ

    6 2 Отговор
    ако смятате, че изчаквайки и мислейки си, че след време ще може да си купите имот на 500 EUR/кв.м, няма да стане........., казва Мирослав Язов, управител на агенция за недвижими имоти. ЩЕ СТАНЕ, ЩЕ СТАНЕ КАТО ЗАПОЧНАТ ДА ПАДАТ БОМБИТЕ ОТ ВОЙНАТА ... И ЗА БЕЗ ПАРИ ЩЕ СТАНЕ !!!
  • 39 ЩЕ СТАНЕ ЩЕ СТАНЕ

    3 2 Отговор
    ако смятате, че изчаквайки и мислейки си, че след време ще може да си купите имот на 500 EUR/кв.м, няма да стане........., казва Мирослав Язов, управител на агенция за недвижими имоти. ЩЕ СТАНЕ, ЩЕ СТАНЕ КАТО ЗАПОЧНАТ ДА ПАДАТ БОМБИТЕ ОТ ВОЙНАТА ... И ЗА БЕЗ ПАРИ ЩЕ СТАНЕ !!!
  • 40 БОЛИ МЕ

    5 0 Отговор
    ЕЙ ЕКСПЕРТА БОЛИ МА Х@Я КАКВО ЩЕ КАЖЕШ !!!
  • 41 нарастнаха ахам

    3 1 Отговор
    за несебър - двустайна кутийка в кв. черно море беше 32000 евро, стана 37000 евро ... в старият несебър къща за 165000 евро, стана 205000 евро ... тва за около година някъде ... някой ако си мисли, че ще ги смъкнат тия цени, то се лъже :) същото важи и за нивите :) който купил - купил!
  • 42 Гост

    6 1 Отговор
    Купувайте и се не бойте. Ако нещо се обърка то ще е за сметка на купувача ,не и за продавача.Абе сега е момента за апартамента...