Last news in Fakti

7 Май, 2020 09:21 16 260 48

Да купите ли жилище в строеж по време на пандемия

  • жилища-
  • строеж-
  • продажба-
  • риск-
  • мирослав язов

Как да направите правилния избор

Да купите ли жилище в строеж по време на пандемия - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните 3 години покупката на жилища в етап на строеж отчете превес пред сделките с имоти от вторичния пазар. През 2019 г. над 60% от покупко-продажбите на апартаменти в столицата беше именно с недовършени имоти. Това е и основната причина цената на квадратен метър жилищна площ в етап на строеж да е близка до тази на имоти от вторичния пазар.

Към момента продължава интензивното предлагане на жилища в строеж в София. Най-силно е то при имотите с три спални – 1974 броя. Следват апартаментите с две стаи – 1669. На трето място са 4-стайните – 354. Най-ограничено е предлагането на гарсониерите – 175 броя, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Във втория по-големина български град също се наблюдава активно предлагане на жилища в строеж. В Пловдив се оферират 31 гарсониери. Броят на дву- и тристайните жилища е почти равен – по около 590 броя, а обявите за 4-стайни жилища са 41.

Основният въпрос, който стои пред купувачите на жилища, са как да са сигурни, че избират правилният инвеститор. Трудно, тъй като никой не е застрахован. Основният фактор е от колко години строителят е на пазара – 10, 15 или 20, коментират анализатори. „При спад на пазара строителите не продават. Друга индикация, че инвеститорът е на ниво, е степента му на напасване спрямо пазара. Трета – ако видите, че предприемачът е с много добра репутация”, казва собственикът на агенция за недвижими имоти Мирослав Язов. И допълва, че най-важното е да се види какво е построил строителят с какви материали и какво е състоянието на имота след години, тъй като има предприемачи, които са преживели и кризата през 2008 г.

Инвестиционната схема, която предлагат предприемачите също е индикация за сигурност. „Ако тя е 15% плащане сега и 85% плащане при Акт 16, то това е силен инвеститор, тъй като той не разчита на парите от продажбите”, обяснява Язов.

Към момента реализирането на нови проекти е в застой. Повечето жилищни сгради в напреднал етап на строеж ще бъдат завършени, тъй като апартаментите в тях са продадени, отчитат анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха ха ха ха

    19 1 Отговор
    ,,Купители" добреее,но има грешка.
    Всъщност трябва да е ,,кОпители"
    От кОпувъмели 🤣
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1111

    21 0 Отговор
    Май ще стане с купувачите на нови жилища в строеж... Покрай сухото гори и мокрото!
  • 4 Баш Батка

    14 3 Отговор
    Не разбира се
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хмкхйкгх

    67 6 Отговор
    "Еврозоната се готви за рекорден срив в икономиката.
    Европейският съюз се готви за "рецесия с исторически пропорции" тази година."

    Като чета всеки ден такива статии и виждам как около мен хората остават без работа.
    Дали сега някой би си купил жилище и най вече на зелено или без акт 16?????
    Нееееееееее, трябва да не е добре с главата при условие, че се говори и за спад на цените с над 30%
  • 7 Генерала

    39 7 Отговор
    Каза да НЕ купите понеже като се усети истинската икономическа криза след няколко месеца, щяли да ги продават на килограм :)
  • 8 Eee

    46 7 Отговор
    Забравете за пазар на жилища до края на годината.Брокерите да затварят кепенците и да си търсят друга работа.
  • 9 Да купиш ли...

    51 5 Отговор
    ....жилище в абсурдистан 🤣🤣🤣🤣
    Как е възможно жилище тук, държавата от 3-я свят където 85% от населението все още се отоплява с дърва и където тротоарите и асфалта са лукс да струва повече от еквивалентно жилище в Германия, Италия и други зап.европейски страни. Когато купуваш имот,ти ,,купуваш" реално и инфраструктура,икономическа стабилност,безопасност на живот и куп други неща които те заобикалят и до голяма степен влияят практически в/у живота ти. Ако нямаш избор...ок. Разбираемо е,но да инвестираш в недвижим имот тук където буквално утре не се знае кое накъде ще е си е идиотско.

    Коментиран от #10

  • 10 Имигрант

    21 15 Отговор

    До коментар #9 от "Да купиш ли...":

    Айде ми покажи двустаен в Берлин за 70 000 евро и ще го купя веднага.

    Коментиран от #13

  • 11 циник

    39 7 Отговор
    Ще купите ли? Да купите ли? Абе вие не разбрахте ли,че като нямате пари. Нищо не купувате вие. Купува го банката. В момента мисля,че тя ще се въздържи да купи. Даже дочух че вече ще иска пари и от тези дето уж купуват. А не като преди 90% ипотека 10% потребителски. Банката решава какво да не купите. Демек решава и какво ще купите уж хаххаа

    Коментиран от #34

  • 12 council flat

    6 3 Отговор
    По стари данни за цените на соц. панелките в гето изт.берлин от 120-150 х. € за гастербайтер....... в южна африка има имения за десетки милиони щ.д. както и големи черни ламаринени гета ,......как е възможно.
  • 13 Пак ли ти бе

    24 8 Отговор

    До коментар #10 от "Имигрант":

    И защо Берлин?
    Ти Берлин с градовете от абсурдистан ли ще ми сравняваш.
    Или със село софия ?
    Изпратиха ти линк предният път преди да успея да ти отговоря и млъкна като току що пръднал.
    Истината е,че на такива като теб каквото и да им изпратиш ще е абсолютно безмислено.
    Интернет е достъпен за всички в 21 век.
    Влез и се ограмоти поне малко преди да ръсиш мозък.

    Коментиран от #36

  • 14 Българин

    19 3 Отговор
    Ще купувам на куково лято
  • 15 Точка

    20 5 Отговор
    Ми,че то разликата в цената е почти никаква. По добре да чакам да видя дали ще го построят. Как ще го построят и дали няма дори да свалят цената след това. От 10 години съм под наем не ми пречи да изчакам още една две години. Не мисля,че има варянт да се прецакам защото чакам. От друга стана мисля,че е много вероятно да се прецакам ако бързам.Видях как за няколко години цената скочи но и видах как се забави и спря. Точно като топка която съм хвърлил нагоре. Видях как и топката натежа още повече покраи тази епидемия.

    Коментиран от #21, #39

  • 16 КапитализЪма

    26 6 Отговор
    Кибиците да мълчат. Да говори само който има кеш.

    Коментиран от #24

  • 17 Булшит

    30 2 Отговор
    „Ако тя е 15% плащане сега и 85% плащане при Акт 16, то това е силен инвеститор, тъй като той не разчита на парите от продажбите”
    Това е т. нар. схема "ти гониш" - даваш му парите, а той ти гледа сеира и не си вдига телефона да обясни защо не спазва гпафика. Ако тръгнеш да го съдиш, нямаш шанс, защото е обвързан със силните на деня. Пиеш една студена вода и чакаш акт 16 с години.
  • 18 Цеко

    24 4 Отговор
    Бели пари за черни дни. Който си купи имот на зелено сега може да пие една студена вода. При предишната криза един приятел си купи имот и се оказа, че са 3-4 собственици на един апартамент. Строителите и брокерите много обичат да ловят риби в плитка вода ама, стига толкова. Ще изчакам година-две първо да ги завършат пък после ще се разбираме за цената. Чакането ще си струва.
  • 19 11111

    20 1 Отговор
    Инвеститорите като не продават, банката ке дойде, пък ако иска да стане сградата трябва да дава заплати- всичко е свързано. От там няма измъкване. Като не продава един ще продава друг.
  • 20 наката

    23 2 Отговор
    След тая криза ще видим, кои са доказаните строители.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    14 3 Отговор
    Имам да плащам два наема, една ипотека и една кола. Чакат ме данъци, сметки, разходи за храна, дрехи, ток, вода, тец и т.н.Децата си искат джобните и летни дрехи, че миналогодишните им отесняха. Те си растат и не осъзнават какво е криза. Пари за къща няма.
  • 23 Гост

    17 4 Отговор

    До коментар #21 от "наемодател":

    ако си дал под наем гараж, който си купил за 8к евро, и му прибираш по 50 евро на месец, ще го изплатиш след 13 год. Ако си взел апартамент за 70к евро и му взимаш 500 евро месечно ще го изплатиш най-рано за 12 год. И това е при условие, че за тия 12 13 год нямаш никакви ремонти течове подмени и други непрестанни разходи. Кого лъжеш? И ние сме давали под наем. Знаем за колко време се изплаща един обект.

    Коментиран от #25, #31

  • 24 Камен

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "КапитализЪма":

    Аз съм с кеш и не мисля да купя сега,да не са ме гонили лудите. Като всеки интелигентен човек виждащ какво става,ще поизчакам до следв.година и тогава ще си харча парите,все пак не съм ги намерил на улицата.На тези,които са решили да купуват в момента съм м пожелавам успех.

    Коментиран от #30

  • 25 Коно

    22 1 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Даже нещата са по-зле, възвращаемостта при тези високи цени е след около 20-25 години ,изчислявал съм го. Ако на това му казват нормални цени незнам.
  • 26 Лилия

    6 11 Отговор
    Защо само си чешете езиците и обиждате хора,които продължават да работят всеки ден,а не лежат да чакат помощи.има редица достойни строители и фирми на пазара.и слава богу
  • 27 Дядото

    11 1 Отговор
    Абе...вие дебелогъзите управници-ми давайте достойна европейска заплата...пък аз сам ще си купя жилище...без да се налага да хитрувам...,да търся връзки...,да прескачам данъците...да заобикалям таксите...и тн т. Тн.....!!!!
  • 28 Умен

    9 2 Отговор
    И аз съм един от ония с кеша. Харесал съм на едно място, но инвеститорът щял на акт 16 да продава и го чакам. Но се лъже, ако си мисли, че ще му дам толкова пари, колкото бях готов да дам преди 2-3 месеца.

    Коментиран от #29

  • 29 и аз кеш

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Умен":

    Хич не се занимаваи да преговаряш. Те още са със самочуствоето че пазара е във възход. Лесно ще ти свали 10% Но лично за мен това не е изгодна сделка. Остави ги да подишат новия въздух. Ако имаш парите. То тогава знаеш че можш да ги изкарваш. Покупката на имот с нищо няма да промени това.Дори и да даваш наем. Щом си събрал парите кеш за нов. Значи наемът не ти пречи по никакъв начин. Дори е плюс защото си по гъвкав. Чакаи си изгодна сделка.Но не в тази изкривена ситуация. В която хора без пари си продават животите и вдигат цената.
  • 30 КапитализЪма

    1 8 Отговор

    До коментар #24 от "Камен":

    Инфлацията, инфлацията другарю, щото Баце и Владко бляботат за 3-4% но реално 13-15% за 2 или 3 години сам смятай. Инвеститорите обаче си я калкулират.

    Коментиран от #32, #35

  • 31 нормален човек с елементарна логика

    8 5 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    То най забавното е,че дори не може да се намери гараж за 8к евро :D Пазара сега е само за лунатици и камикадзета. Мен и през ум не ми минава да вкарам 20 бона в обект за някакви мижави 80-100 лв на месец. По добре да ги държа свободни. Понякога в рамките на седмица с едни дребни 20 може да изкараш 2-3 отгоре.
  • 32 1413513

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "КапитализЪма":

    Значи за да спася 15 процента измислеха от теб инфлация. Аз трябва да купя нещо дето цената му е завишена с над 30 процента. И тук говорим за едни 100 хиляди евто примерно. Ти нали си даваш сметка,че за да имат тези пари хората. Значи постояно идват свежи пари при тях. Не са тотомилионер от соца дето това му е единствения капитал дето ще получи в живота си.Или пък селска чичка дето е продал това което родителите му са градили цял живот. Хората с пари имат и капацитет да ги изкарват постоянно.
  • 33 Гладен брокер

    20 0 Отговор
    Купувайте бе! Моля ви съ.

    Коментиран от #37

  • 34 Сеирджията

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "циник":

    Аз съм ти фен, да знЙш. Сложих ти плюсче.
  • 35 Камен

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "КапитализЪма":

    Хайде тия приказки за инфлацията ги разправяй на някой друг,другарю.За една година колко ли ще е инфлацията и колко спада на имотите.Има една приказка- ще.поживеем и ще видим.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Митко

    8 1 Отговор
    За бога ,хора , не купувайте! Ще ви изгорят кинтите!
  • 39 Василев

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Точка":

    Вече си се прецакал.Сметни колко пари си платил за наем за тезе 10 години и ще видиш че си щял да платиш половин апартамент с тях.

    Коментиран от #43

  • 40 Пешо

    6 2 Отговор
    Кратко, ясно и точно: Не!

    Това, че някой е на пазара от 10-15-20 или повече години не значи ниищо по време на тежка икономическа криза. Пример от предишната криза: Лемън Брадърс - инвстиционния банков гигант от 19-ти век - банка основана през 1850г. в САЩ през 2008г. банкрутира и никой не можа да я спаси. Така че нито колко години си на пазара, нито колко си голям има значение - това, което е важно е колко добре си си направил разчетите преди кризата. Вие колко строителни фирми у нас мислите, че са се подготвили сериозно за настоящата криза?
  • 41 ллммм

    9 2 Отговор
    Надолу, тристаен 30000, както е нормално, а всички алчни кучета на полето с мотиките.
  • 42 Пипи

    7 7 Отговор
    Дали наивниците без пари си мислят че жилищата ще се раздават безплатно или на символични цени??? Откакто се помня имотите все нагоре им вървят цените

    Коментиран от #44, #45

  • 43 :D :D :D

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Василев":

    Така ли. Значи по твоята логика трябва да си купя един ТЕЦ за да не плащам паро. Да си купя един АЕЦ за да не плащам ток и тн.
    Виж няма проблем да мислиш че съм се прецакал. Знаеш ли защо. Защото аз съм виждал как са се прецакали хора дето са купили нещо което не им е по джоба. Пак аз си пожелвам да съм все така прецакан както сега.
  • 44 свежи пари от марс

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Пипи":

    Даваи и ти с тях нагоре.Ще ви изтреляме в космоса. Само се дръж здраво.Че от високо се пада много лошо.
  • 45 ох пипи нищо не може да се направи за те

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Пипи":

    Абе пипи ти да не си на 5-6 годинки. Или просто си ти е толкова акъла. Да не си получила някакъв комоцио преди няколко години. И да помниш само последните
  • 46 guest

    2 8 Отговор
    2012 г. София кв. Младост 600/750 евро кв. м в зависимост от квадратурата. Това беше пълното дъно на цените на имотите. Никога повече няма да има такива цени.Корекция се очаква 15-25 % максимално, но 50-60 % няма как да има.Лично аз смятм че цени 900-1100 евро е напълно нормално за стандарта на живот в София.

    Коментиран от #47

  • 47 цикли си

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "guest":

    Никога не казваи никога. По добре да погледнем нещата от позитивната страна.Ако цената 600е то поне ще има хора дето ще купуват. Ще има пазар. Дори и без кризи хората които биха могли да си позволят тази уж нормала цена сега. Не са безкраино много. Доста от тях купиха и не мисля че до поне 10 години биха купили пак. По точно не мисля че изобщо в този живот биха могли да си позволят да купят дори и на 600е Какаво да се прави такъв е стандарта :) Само да не се окаже че тия купилите някои ги е излъгал че могат да изплащат. Че тогава ... Аз лично човек работел като брокер бих го взел на работа. Само ако правим някаква измама :D
  • 48 МЙКАТА

    5 0 Отговор
    Кризата не е нещо ново. На веки 10-тина години се прави рестарт на икономиката, за да може строители и брокерчета дето са си повярвали много да стъпят на земята. Лошото е че тази се забави и тия много са си повервали тоя път и май ще трябва да изчакаме повече от 2 години да се оправят цените.