Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 14:43 7 385 27

Антикризисни мерки при покупката на имот

  • мирослав язов-
  • недвижими имоти-
  • пазар-
  • българия-
  • съвети

За пръв път от 2 години се наблюдава спад в броя на сделките

Антикризисни мерки при покупката на имот - 1
Снимка: М. Богданова ©

За пръв път в рамките на последните 2 години наблюдаваме спад в броя на сделките с имоти. „Да, има вече промяна на пазара“, казва собственикът на агенция за недвижими имоти в Пловдив Мирослав Язов. През третото тримесечие на текущата година се отчита 10% спад на сделките с имоти спрямо същото тримесечие на миналата година, когато са били сключени 4200 сделки.

Въпреки плахите наченки на охлаждане на пазара е важно да се вземат под внимание някои антикризисни мерки. Ето и ТОП 5 на съветите:

1. Винаги проверявайте информацията на базата, на която вземате решение. „В момента всевъзможни хора са гурута, влогъри, тик-токъри знаят всичко. Тези, които вярват, обаче вярват само на казаното от тях и не си проверяват информацията, а не е задължително въпросното лице да е право“, казва Язов и съветва информацията да се проверява. В момента тя е оръжие, с което много хора работят на пазара и създават страх и паника, обслужват определени интереси.

2. Свързвайте се с хора, които се занимават с посредничество или хора, които продават имот или са инвеститори. Не използвайте само един канал за реклама. Винаги използвайте множество канали.

3. Не спирайте да рекламирате. Идва охлаждане на пазара и първото, което се редуцира е маркетинговият бюджет. „Откажете ли се от него, отказвате се и вие, защото няма никакво значение какво предлагате, ако нямате продажби. Продажбите ви движат бизнеса, независимо в какво състояние е пазарът или пък вие. Маркетингът е последното, нещо, което трябва спестите“, казва Язов.

И два съвета към купувачите:

4. „Вземайте по-малък процент кредит. Участвайте с по-голяма собствена вноска“ съветва посредникът, като препоръчва да се вземат 60%-70% заемни средства от стойността на имота. „Това ви дава сигурност, че ако например сте си купили жилище в квартал, в който цените трайно започнат да падат, се наложи да го продадете, да имате резерва, че няма да дължите пари на банката, след като продадете имота“, обяснява Язов.

5. Не забравяйте, че недвижимият имот се избира по 3 критерия: локация, локация и отново локация. „Гледайте локацията, а не дали е евтин, не дали е изгоден. Ако е на ТОП локация той ще си държи цената. Да, ще е скъп но ще сте защитени от евентуални по-сериозни движения на пазара нагоре или надолу“, заключава Язов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Людоед Всеядов

    40 5 Отговор
    Спада тепърва започва... Високата инфлация в комбинация с високи лихви по кредитите е предвестник на замръзване на пазара.
  • 2 Българин

    46 3 Отговор
    Спада вече се усеща от 1-2 месеца.Обявите на мои приятели стоят вече 2 месеца и никой не се обажда.Мислят да свалят цените, защото са бъкани с кредити, а лихвите ще растат главоломно.

    Коментиран от #3, #22

  • 3 Арменец

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    За Бога, братя, не купувайте ... имоти!
    Дръжте парите си в банките.
  • 4 Коментар

    37 2 Отговор
    За да се има сделки трябва да има както продавачи, така и купувач. Не мога да разбера, защо брокерите винаги се държат като продавачи и никога като купувачи. Дори и да са наети от купувача, дори и да се вземат еднакви комусиони от двете страни. Пазара замира,сделки няма, проблема е високата цена.
  • 5 Гост

    7 23 Отговор
    Човека го каза - локация,локация и пак локация.Имам имоти в хубави квартали в голям град и цената им само расте нагоре
  • 6 Аз Кочо

    29 3 Отговор
    от цялата ситуация в момента а и в бъдеще ще спечелят тези, които имат средства на традиционен депозит, защото ще започнат да получават лихва за своите спестявания. В същото време ще загубят тези, които са заложили на свръхрискови инструменти – като криптовалути или надценени акции, облигации и недвижими имоти. Проблеми ще имат и тези, които са прекомерно задлъжнели, което ще се пренесе и към техните кредитори. Връщаме се към нормалните устои на финансите, което е добре, но проблемът е, че това завръщане ще е съпроводено със спукване на различни финансови балони, което ще е болезнено за част от инвеститорите, а и за цели държави.

    Коментиран от #23

  • 7 Брабус

    21 5 Отговор
    -60%
  • 8 Брокер

    9 17 Отговор
    Мили деца кога най после ще разберете,че няма безплатен обяд
  • 9 Бай Иван

    28 3 Отговор
    Брокер Язов съветва да се вземат кредити до 60-70% от стойноста на имота, защото ако трайно започнат да падат цените на НИ и се наложи продажба, да може да се върне всичко на банката. Туй не означава ли, че брокер Язов очаква 30-40% спад на цените ???
  • 10 До брокер

    21 3 Отговор
    Прав си отрицателните лихви и безплатните кредити останаха в историята. Сега ще трябва да се връщат на нормални цени, лихви от 6 7 че и повече процента. Безплатен обяд няма

    Коментиран от #24

  • 11 До гост 5

    10 2 Отговор
    Личи си че не си преживял кризата от 1997 и 2009. Ако беше щеше да знаеш че всичките имоти се сринаха. Пример докторски паметник 2013 цена 1400 ев. М2. Иван Вазов 1100, Лозенец 1000, Бояна 900. Изток 900.

    Коментиран от #25

  • 12 Софянец

    5 14 Отговор
    До 11 - кризата беше 1-2г. ,после цените пак скочиха нагоре.Дай боже да имам на Докторски паметник, па не ме е страх от кризи

    Коментиран от #13

  • 13 До софианец

    19 7 Отговор

    До коментар #12 от "Софянец":

    Кризата почна 2009 и свърши началото на 2017.
    Тая криза дето сега идва може и да продължи повечко

    Коментиран от #26

  • 14 МирО

    16 2 Отговор
    М да - който е купил на високите цени - купил: Трябва да има и "кръводарители".
    Относно срива : познат купи 2008г. в кв. "Борово" (София) за 1400 евро/кв,
    2012г. купих в същия квартал (ЕПК ) - 850 евро/кв.

    Коментиран от #17

  • 15 Дако

    4 14 Отговор
    Сега нека да чуем всички "капацитети" какъв спад на цените ще има и как ще изчакат и ще си купят 4 етажна къща с парите от нивата на дядо, която са продали... и така ще си останат с чакането.

    Коментиран от #16

  • 16 Аз Кочо

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дако":

    Пак не си разбрал. Проблемът е че никой нищо няма да купува още повече пък на тези цени. От друга страна банките силно ще ограничат кредитите. А рецесията ще остави доста хора без работа. На никой няма да му е до имот. А спекулантите ще се чудят как да излязат от инвестицията която се е сринала

    Коментиран от #27

  • 17 А сега.?

    2 10 Отговор

    До коментар #14 от "МирО":

    Десет години по-късно къде ще намериш за 850 евро/кв.м.?

    Коментиран от #18

  • 18 Тропчо

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "А сега.?":

    След 2 до 3 пак ще купуване на 850. А според мен още от догодина
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    3 7 Отговор
    Жестоко ме разтоварвате,гладиатори малки ха ха ха
  • 21 хихи

    0 1 Отговор
    Битият бит, е...ия, .бан....
    Не можеш да сречелиш, не можеш да завършиш наравно, даже не можеш да излезнеш от играта...
  • 22 Да......... прав си!

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    И моите познати вече цели 2 седмици не могат да си продадат гарсониерата в Обеля. А тя е прекрасна - на 1-ви етаж е, цели 42 кв.м., дограмата е оригинална - дървена /какви дограми правиха едно време...../, има си и кухня и стая..... Е, верно, че не са го ремонтирали откакто са го купили, на балатум е, банята няма плочки /тъкмо новия собственик може лесно да си постави плочки по свой вкус/ и гърнето е пукнато и тече, верно че съседите им са от малцинствата, ноооо.... цената е добра - само 299000 евра! И никой не го купува!?
  • 23 ХаХаХа

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аз Кочо":

    А знаеш ли кога банките ще започнат да дават лихви по депозитите?
    Да ти кажа, ако не си наясно - никогаш!
  • 24 ХаХаХа

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "До брокер":

    Ха- ха-ха....... Наивник!
  • 25 Да попитам само

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "До гост 5":

    Не разбрах само сега, след тия кризи които изброяваш, в изброените квартали, по 500 евра ли е станал квадратния метър?
  • 26 Аз Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "До софианец":

    А поговорката "гладна кокошка, просо сънува" чувал ли си?!
  • 27 ХаХаХа

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Кочо":

    Кочо, ти пак ли си над клавиатулата!? Нали купи оная панелка на първия етаж? Що дириш пак тук!?