Отидете към основна версия

6 547 87

Брокерите са най-малко виновни за имотните измами

  • брокер-
  • недвижими имоти-
  • нсни-
  • велков-
  • иванов-
  • измама

„Всеки път, без изключение, когато се говори за имотни измами, на първо място се цитират брокерите на недвижими имоти. Те са най-малко виновни за това, че се е случила имотна измама. Имотна измама без документна измама, без участието на овластени по закон или в качеството си на друга функция лица, е невъзможно”. Това каза Иван Искров по време на пресконференция по случай 20-та годишнина от създаването на Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

Двайсет години след създаването на НСНИ основната тема е законовото регламентиране на професията „брокер”. Несъмнено Законът за посредническата дейност ще внесе яснота и ред в бранша и ще доведе до предлагането на по-качествена услуга. Законопроектът изготвен от НСНИ се очаква да бъде внесен от депутати в Народното събрание до края на годината. „Две са основните изисквания към професията, посочени в проекта”, поясни Лъчезар Искров, шеф на Сдружението в периода 2004-2008 г.

1. Идентификация. „Това е необходимо, защото много от хората, които се занимават с този род дейност, дори не са регистрирани по Търговския закон, а това може да стане с въвеждането на регистър. Да не споменаваме това, че има изключително голям кръг от лица, които благодарение на служебните си функции извършват операции с недвижими имоти”, допълни Искров.

2. Пряка връзка с регистъра имат изискванията. Тук не се поставя някакъв ценз по-различен от този, който е залегнал в приетия европейски стандарт, тъй като качеството на предоставяната услуга, е основният източник на доверие между брокер и клиент и в същото време гаранция за това, че в максимална степен ще бъде защитен интересът на потребителя.

„Не търсим полицейски функции или издирвателни мероприятия по отношение на имотните измами, а публичност. Самата публичност е достатъчно сериозна предпоставка да се намалят имотните измами. Колкото по-публична е една фирма, толкова повече вероятността за измама намалява”, пояснява инж. Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена”, който е бил председател на НСНИ 1996-1997 г.

„Проблемът не са дефицитът или ентусиазмът на администрацията да регламентира дейността ни със закон, а до голяма степен примитивните стереотипи, които битуват на пазара и нихилистичните отношения на крайните потребители” е мнението на Иван Велков, председател на НСНИ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини