Last news in Fakti

13 Ноември, 2012 13:10 6 532 87

Брокерите са най-малко виновни за имотните измами

  • брокер-
  • недвижими имоти-
  • нсни-
  • велков-
  • иванов-
  • измама

„Всеки път, без изключение, когато се говори за имотни измами, на първо място се цитират брокерите на недвижими имоти. Те са най-малко виновни за това, че се е случила имотна измама. Имотна измама без документна измама, без участието на овластени по закон или в качеството си на друга функция лица, е невъзможно”. Това каза Иван Искров по време на пресконференция по случай 20-та годишнина от създаването на Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

Двайсет години след създаването на НСНИ основната тема е законовото регламентиране на професията „брокер”. Несъмнено Законът за посредническата дейност ще внесе яснота и ред в бранша и ще доведе до предлагането на по-качествена услуга. Законопроектът изготвен от НСНИ се очаква да бъде внесен от депутати в Народното събрание до края на годината. „Две са основните изисквания към професията, посочени в проекта”, поясни Лъчезар Искров, шеф на Сдружението в периода 2004-2008 г.

1. Идентификация. „Това е необходимо, защото много от хората, които се занимават с този род дейност, дори не са регистрирани по Търговския закон, а това може да стане с въвеждането на регистър. Да не споменаваме това, че има изключително голям кръг от лица, които благодарение на служебните си функции извършват операции с недвижими имоти”, допълни Искров.

2. Пряка връзка с регистъра имат изискванията. Тук не се поставя някакъв ценз по-различен от този, който е залегнал в приетия европейски стандарт, тъй като качеството на предоставяната услуга, е основният източник на доверие между брокер и клиент и в същото време гаранция за това, че в максимална степен ще бъде защитен интересът на потребителя.

„Не търсим полицейски функции или издирвателни мероприятия по отношение на имотните измами, а публичност. Самата публичност е достатъчно сериозна предпоставка да се намалят имотните измами. Колкото по-публична е една фирма, толкова повече вероятността за измама намалява”, пояснява инж. Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена”, който е бил председател на НСНИ 1996-1997 г.

„Проблемът не са дефицитът или ентусиазмът на администрацията да регламентира дейността ни със закон, а до голяма степен примитивните стереотипи, които битуват на пазара и нихилистичните отношения на крайните потребители” е мнението на Иван Велков, председател на НСНИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    1 2 Отговор
    Брокерите са едни овчици които нищо не могат и нищо не правят. Дори да има измама те са едни пасивни странични наблюдатели и понякога последни научават че някой е измамен.

    Коментиран от #47

  • 2 Боян

    2 1 Отговор
    Брокерите са толкова наясно за измамите колкото и собствениците. Имах работа с Адрес миналата година. Добре , че нашият адвокат промени договора за посредничество + провери цялата история на имота и ни спаси от измама. Брокерите на АДрес даже бяха уговорили нотариус който да прехвърли имот без право на строеж и да впище това право по време на прехвърлянето. Няколко дни след като отказахме те отново качиха имота. Това е Адрес клон-а Младост 1.
    Не те нищо не разбират.
  • 3 мама ив

    1 0 Отговор
    до Боян, кажи кой е нотариуса
  • 4 ахе

    2 1 Отговор
    дали някой може да обясни защо са ни необходими на купувачи и продавачи посредници като брокерите,абсолютно не компетентни ,99% изобщо незнаят нищо за имота който продават и неса го виждали.Ходили сме с брокери по имоти на оглед те не знаят къде е имота единствено са наясно с това колко трябва да получат и ако може още на огледа,защото те толкова много са вложили в цялата сделка че.....
  • 5 ха

    1 0 Отговор
    Няма купувачи! Това е!
    Качествените имоти са много малко.
    Предлагат се много неугледни имоти.
  • 6 куку

    2 0 Отговор
    Определено, имах съмнения че, за имотните измами са виновни стрелочниците от сточна гара? Сега подозренията ми се оказаха верни? Така де, да не каже някой за /пеперудите/ че разнасят срамни болести? Грях му на душата.....
  • 7 аз

    2 1 Отговор
    Когато "прескоча" брокер в сделка се чувствам доволен и пълноценен!!!
  • 8 suzi

    2 0 Отговор
    моето мнениее, че това измислено Сдружение НСНИ е безкрайно виновно, че наистина има много на пазара самозванци за брокери и посредници без да разбират от работата си и наистина са като екскурзоводи. Сдружението ако беше загрижено и му пукаше кой се разхожда по пазара за недвижими имоти, отдавна да беше регламентирало много неща. Измислиха простотия, за да е член на сдружението фирма от провинцията плаща по 120 лв, а за фирма от София - 300 лв. Те не се стремяха всички да са членове, за да са подчинени на някакви правила , а хей така. Сега пак измислят поредната простотия - без регла мент кой може да бъде "брокер" не посочват нито вид образование, нито какво да бъде и в коя област да бъде и т. н., са тръгнали да провиждат изпити - пак обирджийство за членовете на сдружението - 120 лв., а за другите кандидати 240 лв. Познавам ного свестни и грамотни брокери, които са професионалисти в бранша, но не бяхачленове на сдружението заради високата обирджийска и несправедлива такса за София от 300лв, а такива фирми като Адрес и др. с некомпетентни брокери а "заможни" собственици, които плащат ще завладеят пак пазара. Явно това и целта на Сдружението. С една дума - нито се интересуват колко е граомотен посредника и колко ще бъде доволен клиента от извършване на сделката. Дайте да се нагушиме за пореден път като им вземем пак по несправедлив начин на едни по 120 лв, а на другите по 240лв. Ами така е като няма, кой и тях да ги контролира както и за много други неща. Браво НСНИ за поредната ВИ НАГЛОСТ!!!
  • 9 наистина

    2 0 Отговор
    са най-малко виновни брокерите, те просто не са в час и гледат да си получат комисионата, не ги интересува, може ли да има измама или не и са недостатъчно компетентни да го надушат.
    Казвам го от собствен опит при покупка на имот. Добре че беше адвоката, който проучваше всичко изоснови и ни спести много главоболия. За капак брокера взе 3 бона за нищо , а на адвоката 1000лв му бяха достатъчни. Съвет, към хората купуващи или продаващи имот. Намерете си добър адвокат, за да ви е мирна главата.
  • 10 ЪЪЪ

    2 1 Отговор
    Така е, брокерите не са виновни. Виновни са купувачите, защото се доверяват на брокерите.
  • 11 другата истина

    1 3 Отговор
    Доколкото ми е известно посредническите услуги не са задължителни. Не ги позвайте. Купувайте и продавайте имоти сами и си носете последиците от действията си. Тогава да видим кой ( освен брокерите) ще Ви е виновен за сделките ,който сключвате-с измама или престо глупави.
  • 12 наистина

    1 0 Отговор
    Ако имаше начин 100% нямаше да ползвам "услугата" им, както казах адвокатът свърши 99% от работата по покупко продажбата. Просто, човек няма как да се натъкне или е почти невъзможно да се добре до жилище с дадени параметри, на дадено място директно от собственик.
    Просто брокерът се е закачил за дадения имот и си иска процентите.
  • 13 тя

    2 0 Отговор
    Не е истина, аз си закупих имот с малка агенция и съм изключително доволна.В големите е страшно, пълно с некомпетентни, само те разхождат, нищо не знаят сделката се финализира от трето лице в офиса което ти не си виждал.Брокерката която ползвах е страхотна от 20 години работи, но сдружението няма интерес от такива като нея. Просто ужас , големи измамници борба за власт като навсякъде.
  • 14 абсолютната истина

    1 3 Отговор
    Само да ви кажа, че да си брокер никак не е лесно, а напротив доста е трудно!!! Чета по-доло призив не ползвайте посредници........., че как иначе ще си купите или наемете........цмешни сте!!! Много уважавам тази професия, защото тя е съвкупност от доста професии и ако си мислите, че е лесно пробвайте и тогава говорете! Не ви харесва, че взимат доста пари......да така е, защото си знаят цената, а в България никой не обича успелите. Аз съм брокер на недвижими имоти и мога да кажа като първоизточник, че проблемите идват от купувачите и продавачите,защото всеки гледа да прецака другия и ако може да не си плати. Без да обиждам никой 70% от клиентите са тънки сметкаджий! Да съгласен съм, че има много псевдо брокери, но има доста свестни и компетентни професионалисти в бранша. Винаги ще има недоволни клиенти, но в същото време има и много доволни, като във всеки бранш. Нека каже кой с какво сезанимава и дали не е имал недоволни клиенти .......... да ви видя всезнайковци...........!!!

    Коментиран от #18

  • 15 тя

    1 2 Отговор
    Абсолютно съм съгласна , аз не съм брокер , но моята брокерка си скъса з... от тичане, а всяка услуга се заплаща, това е висококволифициран труд. Хора научете се да уважавате труда на другите, избирайте професионалисти и изисквайте от тях.Това е истината, парите са следствие от свършена работа, ако сте доволни плащате, ако имате забележки ги споделяте, никой не ви бие да ползвате нечии услуги, можете да бъдете и брокери и автомонтьори и дори доктори, никой не успорва това.Правете го и си трайте, избора е ваш и резултатите за вас.
  • 16 Dodo

    1 0 Отговор
    Добре е че, все пак в едно нещо си пълноценен. Иначе,според мен си с ограничено мислене и далеч, далеч ама много далеч от трезво расъждаващите хора. Не знам какво работиш, но съм сигурен че не работиш без пари. Е, хайде помисли, ако си в състояние, ако някой тебе те "изпържи", пълноценно ли ще се чувсваш? Сигурно ще ревеш като морския цар.
  • 17 тя

    1 0 Отговор
    Много е интересен тона в дискусията, никой няма да те изпържи, целта на хората не е на всяка цена да те измамят, има и такива хора които обичат работата си и са професионалисти.
  • 18 и купувал и продавал

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "абсолютната истина":

    @14 "че как иначе ще си купите или наемете......." - ти това сериозно ли го мислиш?!?!?! И после "абсолютната истина". Е, всяко съмнение, че си брокер вече изчезна. Гръмки слова без НИКАКВО покритие (да не кажа откровенна лъжа). Да, никой не работи без пари, но колко взимат няколко хиляди за 2-3 разходки и 2-3 телефонни разговора? Ако взимам 1000 лева за 176 часа месечно, нали не искаш да ме убедиш, че на сделка отделяш по 500-800 часа?!?! Колкото са 3000-5000лв?! Или си с пет висши или? Я слезте на земята. Иди при нотариус (където се изповядват зделките ако незнаеш ;)) и питай дали е нужен брокер? И изобщо в коя нормативна уредба пише "без брокер неможе да се продава/купува и наема/отдава" ?!?! Ти тук за шарани ли ни вземаш?! Много по сигурно а и в пъти по евтино е да се ползват услугите на вещ адвокат. После да не говорим, че всички проверки необходими относно статута на един имот всеки може да направи и САМ! А дали знае какво - е това вече е въпрос на информация която също е достъпна при желание. И пак едно око и от адвокат. Та викаш брокерите са за? А да...някой да лапа комисионни. Е, много лапачи много нещо бе. Кой да работи в тая държава?! Само си задваш въпроса как/кога получава брокера пари и веднага става ясно каква им е целта - и да! не е да намерят на всяка цена точно търсеното от купувача и за парите търсени от продавача!
  • 19 тя

    1 0 Отговор
    Незная защо , но дискусията ми стана много интересна.Защо не се пробвате Вие 18, да станете брокер и да вземате по 3000, 5000 и по 10000 ако щете. Това гледане в чуждото канче е доста елементарно.Извинете.

    Коментиран от #20

  • 20 аз съм 18

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "тя":

    @19 Ми то душко да си брокер се искат качества. Или по точно липса на морални такива. Не всеки може да лъже в очите, нъли? После пазара трябва да определя цените (комисионните), а що като отида в 5 агенции условията са подозрително еднакви?! Колко удобно, а? Ама за тях, а не за клиента. Ще гледам, що да не гледам? Нали трябва да имам реална преценка на нещата, а не такава каквато ми я представят/те! А и след като искат парите ми, трябва да се потрудят за тях! С "колко е трудно и сложно и се иска космически познания" - хаха, няма как да стане...
  • 21 vesto

    1 0 Отговор
    Моля,ако някой знае да ми отговори какво включва комисионната на един брокер.примерно-аз продавам в момента имот за 200 000евро.комисионната е различна от 2 до 3%.отговорете ми-особено брокерите във форума-за какво аз трябва да ви платя тези 4000/6000евро.ще ми е интересно брокерчетата да ми обяснят.
    коментар до №19-тя
    аз вече съм брокер-имам телефон в джоба и продавам и ще ти кажа,че аз тъпия брокер имам 4 пъти повече огледи отколкото огледи съм имал от агенции.
    много благодаря за отговорите и за хубавата тема.с радост ще "отворя очите"/доколкото мога/от опита който имам.
  • 22 куку

    2 1 Отговор
    Весто, ще ти отговоря без да съм брокер. Цялата система на посредничеството у нас е сбъркана. На вън вземат комисионни, но те обслужват /от - до/ плюс гаранции че, до определен период време ще са реализирали имота и ще си прибрал парите! Такива работи, като тук няма? Отделно нашите калпазани се опитват, да свалят цени, да плачат за процент и от купувача и от продавача...ето и резултатът е на лице. Всичко е от алчнотия!!!! Надявам се скоро да изгърми някоя от /големите/ агенции, дано им уврат тиквите?
  • 23 Янко

    2 0 Отговор
    Е добре не са виновни,но тогава за какво ми взимат парите.Само за да ме заведат до имота и хоп една пачка пари.Ми нали именно това е работата на брокера да ми защитава интересите,да провери имота дали не е продаден още на двама трима да ми подготви всички необхопдими документи.Общо взето той ми е като адвокат и в един момент сори пич ,но стана фал взима си парите и изчезва.
  • 24 Дядо поп

    2 1 Отговор
    Брокерите са социално зло.Абсолютно ненужно звено което трябва да изчезне.Смукачи.
  • 25 vesto

    1 0 Отговор
    съвет от мен-слушайте патило,а не старило-никога не споделяйте "дъното" на което ще продадете или "тавана"на който ще купите.независимо от това кой брокер стои срещу вас той иска сделка и не го интересува цената-важна е комисионната.аз продадох имот/това съм го споделял и в други форуми/на който ми свалиха 20%.да аз бях на зор,да продадох на загуба,но това не е най-важното.бях казал на "моя"брокер моята най-ниска цена и клиента веднага ми предложи нея и каза,че повече коментар няма.не съм 100% сигурен,но смятам,че "моя"брокер му е казал моето дъно.сделката стана за 3 месеца /имота беше уникален и беше въпрос на време кога ще се продаде/и аз броих на агенцията 4000евро,като им казах,че искам коректна сделка и купувача да не плаща на брокера /всичко да платя аз.сега,преди време ми се обади клиента-ние станахме добри приятели/и от дума на дума разбрах,че същата тази брокерка от доста голяма агенция в пловдив е взела и 2000е от клиента.това питам аз какво е?не се доверявайте на брокери.просто ви съветвам.за краткото си време в което съм в тази сфера /от 4 години/съм си изпатил много,много мога да ви разправям и на купувачи и на продавачи,но нека не се правя на много умен,защото не съм.ако някой може да ме посъветва как в днешно време се продава имот над 200 000е.нека ми каже-ще съм благодарен.

    Коментиран от #26

  • 26 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "vesto":

    Весто,скъпите имоти се продават с чакане и без никакви паразити по трасето! 1. Обявявяш цена. 2. Наемаш добър адвокат. 3. Не се пазариш с измекяри. И най - важното! Ако можеш контактувай с други колеги и сравнявай цени постоянно!!!! Рано или късно ще реализираш стоката! ПС. Когато казвам за адвокат, уточни предварително хонорара и гледай какво подписваш!!!! В краен случай, наеми друг /дублиращ/ един хонорар варира м/у 50 и 100 лв.....не е скъпо.
  • 27 Дядо поп

    0 1 Отговор
    Брокерите са социално зло! Смукачи.
  • 28 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Брокерите не са дистрибутори!,но това е ниво за друг кометнар!!
    ...........не е виновен този,който е изял зелника,а този,който му го е дал!....мислех,че само "комунистите"в България оставиха хората
    неуки ,но май и на "запад"имат същите проблеми с недвижимите
    имоти!
  • 29 куку

    0 0 Отговор
    Иракли, определено алчноста е всеобща зараза, както и простотията! Ти не се притеснявай,принципно! Който има знае как да пази....който няма, пише коментари /злобни/ и обяснява, спадове,схеми и всява страх!!!!! Бррррр, уплаших се, Май?
  • 30 Bossman

    1 0 Отговор
    До коментар № 27:Дядо попе що не вземеш да отидеш в кръчмата и да изпиеш една ока люта ракия и да пощипнеш някоя булка.София не е за такива като теб.

    Коментиран от #36

  • 31 NovemberRain

    1 0 Отговор
    Аре не ми ги хвалете тия адвокати, тия нотариуси, че ПЪРВОТО като отидеш там е да ти кажат колко ще ти вземат, ама дали ще си свършат работата...никой не ги знае. Смех в залата, че ви защитават интересите. Гледат да минат нещата. Брокитата поне кат им дадеш цел се борят...Що народ изгоря с имотната мафия!!! Там брокита нема намесени - главно адвокати и нотариуси. Разбрахте ли мафиозите се преместили от Люлин към Надежда, Обеля покрай метрото...Пазете си имотите от адвокати и нотариуси, че ще спите на улицата!
  • 32 руснака

    1 0 Отговор
    много "професионалисти" са се събрали!))) колкото апартамента съм продал в българия, до сега не съм срещнал НИТО ЕДИН добър адвокат на купувача))) "съветвате" купувачите да си наемат адвокат, но на практика - огромна част от адвокатите са толкова "компетентни", колкото и повечето брокери. Ако исках да измамя някой, бих могъл да го правя НАПЪЛНО ЗАКОННО. Най-интересното е, че според българското законодателство, измамите стават съвсем законно.
  • 33 Bossman

    1 0 Отговор
    До коментар № 26:Вярно скъпите имоти се продават с чакане за който иска да чака.Един продавач на скъп имот,който знае,че за неговия имот купувачите са малко за да не чака твърде дълго е добре да се обърне към всевъзможни начини за реализиране на сделка.Ако фирма за недвижими имоти му е намерила купувача все пак трябва да и заплати договорената комисионна,ако адвокат му е намерил купувача трябва да му заплати хонорара.
    Как може да наричаш хората каквито и да са те "паразити по трасето"?Важното,че са се опитали да реализират сделка и да не чакаш дълго.Времето все пак е пари.
    Имах клиент адвокат,който обичаше да казва "Пазари се като циганин,плащай като лорд"
    Лично моето семейство имаме земя за продажба в един от новите квартали на Бургас и ми е все едно как ще се появи купувач за нея.Важното е сделка да стане.
  • 34 NovemberRain

    0 1 Отговор
    Тез адвокати митологични същества бре. Че си седят в канторката и чакат балък да дойде да му вземат парите. Ами нотариуските като гледачки, само викат "следващият" и отварят чекмеджето да пипнат парите, нито гледат нито виждат. И друго четох - брокитата в голямата агенция били некадърни. Че те тези в малките агенции откъде са бре. Те идват 20-22 годишни т драпат с нокти да влезнат в голяма агенция да хванат занаят, да ги обучат безплатно и като малко захлебят, вържат една шалче и си направят агенция. Хубаво ама нема пара за офис, нема пара за кола, камо ли да вземат юрист във фирмата да дебне какво става. И тогава почната да обикалят като изоглавени и да се кланят на всеки, щото нема я вече голямата агенция дето подава по стотици клиенти на ден. И така мине малко време и вече сваляме гащите и бачкаме не за 3%, а за 2,5%, 2% а може и за без пари. Ама като стане гафа "дим да ме няма", телефона спрян, вратата заключена, нема договор с клиента и клиента освен да се обади на господарите на ефира, те да си направят репортажчето, как има агенция-фантом и това е. Та така от малки агенции, от тия дето вчера вързали шалчета, със собствена агенция, дето хвърчат за без пари - по-далече!

    Коментиран от #35

  • 35 руснака

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "NovemberRain":

    пък то - нищо общо. кой ще те "обучава" в голяма агенция? там взимат по 6-7 човека в един отдел, никой на никой нищо не обеснява, за какви "стотици клиенти на ден" говориш?!? в големи агенции брокери работят на процента, набират много хора, плащат само наема на офиса, заплата на секретарка и реклама. Ако някой продаде нещо - ще вземе пари, ако нищо няма да продаде - нищо няма да вземе. Ето така работятя "големи агенции".
    Малки агенции си изработват клиентите. Като нямат голям бюджет - трябва техните клиенти да им правят реклама като расказват за тях. Така се върши бизнес днес! А за да са доволни клиенти, трябва да събереш добри профессионалисти или да намериш добри кадри и да ги обучиш добре. В малките агенции много повече се отделя внимание на кадрите! В малките агенции и заплащането е по-справедливо, затова и хората се задържат с години в тези компании
  • 36 Дядо поп

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Bossman":

    Знаеш ли? Чета ти постните коментари и честно казано ми звучиш като някой абориген.Нито можеш да вникнеш в казуса,нито да се изразиш правилно а речника ти е като на дете в 3ти клас.Я вземи най напред и отиди в някой голям град за да си довършиш образованието и тогава сядай да пишеш тъпите си постове.Брокерите са едни безполезни които само смучат пари срещу неизпълнени обещания и съмнително посредничество.Използвам ги докато ми намерят имот а след това се свързвам директно със собственика и ги отсвирвам.Това и заслужават!.
  • 37 куку

    0 0 Отговор
    Mда, играта /прескочи брокер/ напоследък е доста модерна. Хубаво е да има някаква законна схема с лиценз и задължителна застраховка. При това положение нещата ще влезнат в релси мисля че, и клиентите и брокерите ще останат доволни. А сега положението е /Тъмна Индия/...Всеки втори брокер, всеки трети посредник? Боце, сравнението със земите покрай Бургас е нелепо? Не може да сравняваш земя,която нито обработваш,нито строиш и се чудиш как само да отървеш, със скъп имот добре разположен, скъпо изпълнен и обитаем?????
  • 38 vesto

    1 0 Отговор
    до №33-"и ми е все едно как ще се появи купувач за нея.Важното е сделка да стане."
    моите уважения към вас,но няма да ви е все едно когато купувачът свали вашата цена драстично/както в момента става при всички сделки/,вие сключите сделка и накрая като теглите чертата установите,че сте продали на 0 /без печалба,за да оживеете,за да въртите оборот/,а агенцията си вземе нейната комисионна.когато инвестирате една торба пари,проектирате и оформяте документи,занимавате се с цялото строителство което не е само тухли и бетон,чудите се как да ценообразувате,за да сте конкурентноспособни,чакате месеци,години дори,за да дойде клиент,клиента идва,сваля цената и вие пийте една студена вода,а брокерчето напълни джоба щото сте длъжен да му дадете.тогава няма да сте на това мнение.тогава ще запеете друга песен.в момента имам 5 агенции,които продават имота ми без да са го виждали,без да знаят къде се намира,просто ми звънят и ме питат дали съм ги "предвидил"в цената.водят клиент,аз обяснявам,аз говоря,аз се пазаря.тогава за какво плащам.а аз плащам.който не се е сблъскал с брокер не знае за какво говоря.аз съм строителен техник и ще ви кажа,че 99%от брокерите са абсолютно неграмотни на тема строителство.тогава как той ще каже на клиента лошите качества на имота,защото има имоти,които не са качествено изпълнени.да сте чули брокер да каже нещо негативно за даден имот.само хубаво,за да има сделка.много съм им набрал на брокерите,но и сега сам съм се намазал с вазелин и ги чакам пак да дойдат.трябва закон който да разрешава само на хора завършили строително образование да коментират за даден имот.дано някой ден срещна брокер който поне да ме разбира какво му говоря когато му обяснявам за имотите ми.
  • 39 абсолютната истина

    1 0 Отговор
    До коментар #18 "и купувал и продавал"

    С две висши съм, но това няма значение! Под нивото ми е да говоря за сделки с човек, който пише думата "зделки" или иначе казано неграмотен и некомпетентен. Явно не си разбрал какво исках да кажа с това "че иначе как ще си купите или наемете". Имах в предвид, че без брокер няма как да придобиеш обективна представа за пазара,няма как да си договориш условия и ще похарчиш солидна сума пари в обикаляне и звънене по телефона!!! По-добре замълчи смешен си!!! Казваш, че правиме по 2-3 разговора и по 2-3 разходки нали!!! Всеки един професионалист в областта прави по около 100 обаждания на ден, за да говори в повечето случаи с тапири като теб, които всичко разбират и искат да им се свърши работата без да плащат. Явно сме нужни все пак за голяма част от населението щом ни търсят постоянно и имаме толкова много работа. Какво ще кажеш? Мога да оборя всяко твое жалко възражение! И за твоя информация трудът ни е добре платен, защото професията е толкова трудна и психически натоварваща,че малко хора могат да издържат. А също така не мога да разбера защо те е яд и защо съпоставяш заплатата на нашата професия с твоята.

    Коментиран от #43

  • 40 тя

    2 0 Отговор
    Много ми хареса коментара на 39. Когато човек е неграмотен не бива да коментира, знаейки мястото си хората живеят по-спокойно. Брокер на недвижими имоти е професия в цял свят и аз без да съм пристрастна се убедих в необходимостта да се ползва такъв професионалист. Можем да си теглим езиците много по темата, но не смятам, че е редно да подценяваме труда на брокера, а признак на различна култура е да гледаме в канчето и до броим парите му. Нали всички тук знаем, че брокерите не получават всеки ден, а е възможно и всеки месец по 3000-5000 лева. Аз лично бих ползвала услугите на брокер винаги, защото се убедих в професиолналната и качесвена работа. Без нерви, без тичане по институции, даже партидите ми бяха сменени от брокера. Засрамете се и се опитайте да израствате професионално в своето поприще.

    Коментиран от #45

  • 41 абсолютната истина

    1 0 Отговор
    Радвам се, че макар и малко все още има трезво мислещи и интелигентни хора в тази държава. Много ми хареса изказването на "тя" явно дамата е запозната с факта, че професията" брокер на недвижими имоти" е една от най-ценените по цял свят, а некомпетентния господин съм сигурен, че не е наясно,че 50% от милионерите по света са стартирали и постигнали адски много благодарение на тази професия. Не искам да разтеглям локуми, нито да променям нечие мнение и мисъл, затова ви пожелавам повече позитивно настроение и много усмивки! Обичайте работата си и бъдете професионалисти!!! Приятен ден! :)
  • 42 vesto

    0 0 Отговор
    моля,за пореден път.ако има брокер или човек който знае отговора на въпроса да ми отговори:
    какво влиза в комисионната на брокера.защо е общоприето 2/3 %,защо не 1 защо не 5/10.аз наистина не знам и питам.
    благодаря предварително
  • 43 и купувал и продавал

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "абсолютната истина":

    @39 Аз съм с 3 висши, но и това няма значение! :)) Кое ти е под нивото като то е на кота "0"!? Ако правописа ми ти е довода за некомпетентност си тъБ най-меко казано. ;) Пак хвърляш фишеци в стил брокер-гоУЕмата работа - "няма как да придобиеш обективна представа за пазара,няма как да си договориш условия" - епа аз на личния си опит ли да вярвам или на теб?! Изненада има как да придобия представа и то доста по обективна от изкривената представена от вас с цел максимално бързо сключване на Зделка за да лапнеш парата, нЪли? Кво, като съм объркал някоя и друга буква в бързината немога да чета, да набирам телефони и да говоря ли бе?! То без теб ще излезе и клечки за зъби, че не мога да си купя?!?! "солидна сума пари в обикаляне и звънене по телефона!!!" - Солидна солидна, колко да е солидна?! Ти 5000 за бензин и телефон представяш ли си ги изобщо фъфльо?! Това са пари за ГОДИНА! Паляк... И тапир е на майка ти сина. ;) Язък за времето и парите на майка ти за 2 -те висши - не си личат изобщо... Колкото и да се хвърляш - 1. брокер стана куцо, кьораво и сакато от кол и въже. Ти къде учи за професията брокер бе паляк? Що като си толкова кадърен не работиш по специалноста си? 2. Операция сам не мога да си направя, нито да направя на някой - тук оправдавам високо възнаграждение - е, да ама сам да купя и продам мога, а и съм го правил. Що да плащам тогава безбожни пари?! Голямо напрежение - може- като те чета, вЕрвам вече си червен, ама от яд, че няма кой да ви върже на простотията и пак ще си с празен джоб. Съпостаявм не защото ме е яд - а защото има РЕАЛНА представа за стойността на парите, а от там и за какво си струва да се дават - за брокер ТАПИР - НЕ! Не и няколко хиляди... Поздрави и си пии валериана, че както е тръгнало...

    Коментиран от #44

  • 44 ТЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "и купувал и продавал":

    43 просто сте изумителен. Откъде тази жлъч. С какво толкова някой Ви обиди. Измамен сте от брокер или просто сте неосъществен. Срамота е. Бъдете по-положителен, към Вас никой няма нищо лично, просто мнения. Няма да Ви напляскат ако не ползвате брокерски услуги, но не определяйте кой колко да получава. Нали на ВАС НИКОЙ НЕ ВИ ОПРЕДЕЛЯ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО, АКО ИМА ТАКОВА.

    Коментиран от #46

  • 45 и купувал и продавал

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "тя":

    @40 - Ама како - а като не грамотен да дишам може ли? Коя си ти да казваш? .. Никой не оспорва потребността на професията - става дума за колко са компетентни, съвестни и като добавим липсата на всякаква отговорност от тяхна страна (покриват факти които не им изнасят) и сумата е просто необоснована. Да те питам като си доволна от брокер - що ти иска личните данни като по закона за защита на личната информация няма право? До адреса с негов транспорт ли ходиш? Като му звъня за обявен от агенцията им имот той ли дава пари за телефон? Като вземе комисионата тези пари как ги отчита пред теб? А и впоследствие пред държавата? Я да кажат на колко се осигуряват? Епа като сме неграмотни те ли са най-умните бе? Да духат супата - всеки който е искал ги е заобиколил и съвети давам на всеки също! Лек ден и приятно цункане под опашката един на друг.
    Тоя тъБ брокер пак се изцепи - като са станали милионери това какво означава?! Че са взели (оскубали, обрали и т.н. по точно) повече отколкото заслужават! И/или спекула - все похвални дела и ги хвалиш...да ти и 2-те висшита......
  • 46 и купувал и продавал

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "ТЯ":

    @44 Жлъч няма, просто се изумявам от безграничната наглост как без грам качества и минимални разходи, за нищо работа какви суми се искат и го смятат (и представят) за нормално. Само защото някоя баба си е дала имота на брокер, а не е пуснала сама обява (или е пуснала но 100 "добри самаряни" брокери са и се нахвърлили като лешояди да си предложат "безплатните" услуги) и да дадеш 5000лв? Дефакто да платя защото са ми отрязали свободният достъпа до собственика? Малко странно ми изглежда...не мислиш ли?
  • 47 тя

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    1. Личните данни на брокера не му трябват, освен ако не ходи за документи. Аз лично уважаеми направих пълномощно на моята брокерка и се явих на сделката.
    2. До адреса ходих с мой транспорт, на огледите, но във време когато аз посочех, и гледах жилища с параметри които бях определила, а ходех с мой транспорт за мое удобство.
    3. Стига с тези телефони, това ли е най- големия харч. Много дребнаво.
    4. Да се отчита, кому е нужно. Българите сме известни с подозрителноста си, но аз не съм Тома неверни. На мен отчет никой не ми дължи, а държавата ли - то пък една държава. Чест Ви прави , че мислите за държавата.
  • 48 тя

    1 0 Отговор
    Много е странно наистина, ако така разглеждаш нещата, но аз твъдя, че има много работа която аз твърдя, че добрите брокери си я вършат качествено.

    Коментиран от #49

  • 49 и купувал и продавал

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "тя":

    @48 "но аз твъдя, че има много работа която аз твърдя, че добрите брокери си я вършат качествено." - безспорно, аз къде твърдя обратното? ПАК - много малко са качествените брокери и относно възнаграждението им ПАК (предвид количество работа/доход и заплати в държавата ни) съм силно резервиран.
    Личните данни си му трябват - отиваш на оглед - декларация.
    После я си прочети пълномощното! А той декларация за конфеденциалност попълва ли и/или показал ли ти е?! А? И как прехвърля партиди ако няма копие от новият (твоят) нотариален акт?!?! Аз лично не бих дал даже да го четат, камоли имат сниман...и лечко с пълномомщните - така стават измамите!
  • 50 тя

    1 1 Отговор
    Не само пускане на обява и говорене по телефона е работата на брокера, а банки , а институции, общини, Агенция по вписванията, кадастър, това са само тези места които съм чула да се споменават, а тези които не съм. Аз не разбирам за кава декларация става въпрос, а от измами не ме е страх, и какво да чета на пълномощното аз съм упълномощител, нали вече съм прочела кого и с какви правомощия упълномощавам. Грамотна съм моля.
  • 51 vesto

    1 0 Отговор
    извинявам се,че се намесвам в коментарите ми,но какви други разходи има брокера от реклама в нета и телефон.и не си мислете,че да ходиш по агенции,общини,институции е сложна работа.за един ден можеш да внесеш всички документи,които са необходими за една сделка.после още половин ден /най-много/да ги вземеш и накрая половин ден да минете сделка при нотариуса /става за около 30мин./.когато продадох предния ми имот всичко това ме накараха да го подготвя аз,те докараха клиента в неделя вечерта,в понеделник клиента предложи оферта,аз я приех в сряда.четвъртък и петък търчах като луд.брокера уреди само час при нотариуса.моя адвокат ми помагаше за всичко и накрая,на петия ден брокера ми прие с удоволствие 4000евро-комисионна които му дадох.как ви звучи,а?

    Коментиран от #87

  • 52 Безработен

    1 0 Отговор
    Весто че тогава за кво са ти брокери? Земи ме мен на работа ще то взимам двойно по малко.

    Коментиран от #53

  • 53 vesto

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Безработен":

    аз затова продавам и сам без да съм брокер,за да избегна комисионната.а на всеки който ми докара клиент съм обещал кинти.ми меееенннннн продай ми къщата и на същия ден ще ти преведа кинти по сметката.за мен е едно и също на кой ще ги дам. бъди сигурен,че ще останеш доволен-повече от доволен.
  • 54 ТЯ

    1 0 Отговор
    До 51, Вие защо не попитахте, брокера на когото платихте 4000 евро, защо ги получава. След като си свършихте сама работата, кой дявол Ви накара да платите тези пари.

    Коментиран от #56

  • 55 руснака

    1 1 Отговор
    като не искате да ползвате услуги на брокери - ами не ги ползвайте. някой да ви кара? обаче ако искате да ползвате техни контакти, знания и клиентската им база - ще си плащате като попове. Ако не искате да плащате - успех със самостоятелното търсене на клиенти! Лично аз имам много контакти в чужбина и все пак работя с много агенции, защото 80% от клиентите ми са доведени от тях. И им плащам доста повече от 2-3%, които се плащат на вътрешен пазар (аз работя само на външен пазар, на българи НЕ продавам).
  • 56 vesto

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "ТЯ":

    така е.права сте.аз се прецаках и си признавам сам,но ми е интересно,наистина какви са разходите на един брокер.
  • 57 тя

    1 0 Отговор
    Смешна работа, хем продава сам, хем пък му е все едно на кого ще плати за свършена работа. Много странно къщата май е на мечтите.
    Нали е просто, ами дерзай тогава.

    Коментиран от #58

  • 58 vesto

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "тя":

    аз не казвам,че не плащам и че няма да платя,а ми е чудно какви са разходите на един брокер.как по друг начин да задам въпроса си?аз съм прецакан от брокери и пак им се натискам /щото без тях е много по-трудно/.защо взимат такава комисионна?защо не е по-голяма или по-малка?кой и как го определя това.
  • 59 тя

    1 0 Отговор
    Ами нали знаете какво трябва да се свърши. След като свършите необходимото си калкулирайте труда. Моята брокерка си оцени труда на 1500 евро и аз си ги платих. Защити ми цената и подготви всичко сама. Аз само харесах имота след 20 огледа. Намерете си и купувач на къщата, много приказки, а значи не е толкова просто.
  • 60 тя

    1 0 Отговор
    Работят си хората по правила които техния бранш е наложил, а кой определя парите които плащаме на топлофикация, а на хляба, а на млякото, а надържавата, а на нотариуса.

    Коментиран от #61

  • 61 vesto

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "тя":

    за пореден път ви казвам,че аз си плащам като поп колкото ми кажат.елементарният ми въпрос /сега ще го задам отзад на пред/е знаете ли какво включва комисионната на брокера.ако не знаете как се образуват %им кажете,че не знаете.а вие как преценихте,че 1500 евро на вашия брокер е ОК?аз не ви се бъркам нито на приходите нито на разходите-мен ме вълнува за какво аз трябва да дам хиляди евро.
  • 62 абсолютната истина

    1 0 Отговор
    Няма смисъл да се обяснява! Даже съжалявам, че писах по темата! Благодаря ти за интелигентните изказвания! С хора като теб се контактува лесно, но с хора като"купувача,продавача" или какъвто е там! Обяснява се на хора, които искат да разберат! Спирам да пиша, защото явно простотията взима връх. Само ми е интересно дали мишока, който се прави на толкова отворен е мъж !!! Той си знае, Коплексар!!! Добре, че има такива като него, за да си припомняме какви не трябва да бъдем! Не е тук мястото да си избиваш комплексите!!!

    Коментиран от #63

  • 63 и купувал и продавал

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "абсолютната истина":

    @62 Само ми е интересно дали мишока, който се прави на толкова отворен е мъж !!! - ела да провериш. ;)
    Хем ще видиш на какво се вика миша дупка - там където ще те завра барабар с двете ти дипломи дето и за нужника не стават. Изказал съм лично мнение и не държа да се съгласява никой, но доколкото се вижда с квалификации и епитети започна именно ти господин компетентен и грамотен интелект, което само по себе си отхвърля предишното. такива като тебе ги ям с парцалите! Марш при маминка да не ти разплачаy....
  • 64 и купувал и продавал

    1 1 Отговор
    И благодаря на палячовци като 32, защото се видя за какви хора става въпрос като се каже брокер. С огромно самочувствие, изкарали някакво образование и въпреки това работят друго (брокер)?! и се мислят за голямата работа, позволяват си да обиждат с епитети напълно непознати и да определят кой еграмотен, кой е интелигентен и т.н. Аз ако контактувам с такъв ще го фрасна на 2-та минута, а той пари ще ми иска. Трагедия...
  • 65 абсолютната истина

    0 0 Отговор
    Много си смел! Уважавам това, но ако дойда това значи, че ще те държа доста дълго време във въздуха! Комплексарче малко недодялано ако действаше, колкото говориш нямаше да си такъв мизерник! Това е пък моето лично мнение!!! Смешко! :)

    Коментиран от #68

  • 66 и купувал и продавал

    1 0 Отговор
    като 32 = като 62... нали съм неграмотен...пак обърках "правописа" ;)
  • 67 абсолютната истина

    0 0 Отговор
    И за твое сведение си работя като брокер и съм горд с това, което върша!!!
  • 68 и купувал и продавал

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "абсолютната истина":

    @65 Ела ;) За къде ще ме хванеш обаче? Да не те пусна аз от високо, а?
  • 69 абсолютната истина

    0 0 Отговор
    Спор няма!
  • 70 и купувал и продавал

    1 0 Отговор
    То кво работиш съм го изяснил още в първия си пост. Гордей се, да съм те спрял? Само дето лъсна колко си/сте стока...
  • 71 абсолютната истина

    0 0 Отговор
    Не ти е лесно и на теб!!!
  • 72 и купувал и продавал

    1 0 Отговор
    Като идваш насам си донеси и дипломите...все ще свършат работа...ако се сещаш.
  • 73 и купувал и продавал

    1 0 Отговор
    Бъркаш, много ми е лесно, че и приятно. Хем ви прескачам, хем ви гледам сеира, хем и кръвно вдигаш...
  • 74 куку

    0 0 Отговор
    Абе вие двамата, под колко статии се карате?

    Коментиран от #75

  • 75 и купувал и продавал

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "куку":

    @74 не се караме, аз просто като видя/прочета някъде такъв и го вкарвам в пътя и той като послушна мишка пали мотора ;)
  • 76 абсолютната истина

    0 0 Отговор
    Лъжеш се! Кръвно не вдигам , а такива като теб където ми се правят на тарикати ги пращам да се оправят сами,така че няма как да ме прескочиш. Ще те осъдя и ще плащаш като поп! Не ми се говори повече с теб, така че те оставям да си живуркаш!

    Коментиран от #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 и купувал и продавал

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "абсолютната истина":

    @76 Ти нямаше ли да спираш? От 15 поста се каниш и пак си тук. Ще осъдиш на баба ми праните гащи. Ще купя и ме чакай да ти платя, пък ти ме съди...ще ти се смеят гаргите. Изобщо няма и да разбереш от къде ти е дошло.
  • 79 и купувал и продавал

    1 0 Отговор
    А и интересно с какво ще ме съдиш? С милионите от брокерлъка ли...хахаха...
  • 80 и купувал и продавал

    1 0 Отговор
    "Не ми се говори повече с теб , така че те оставям да си живуркаш!" - "Лъжеш се! Кръвно не вдигам" - ти май сам не си вярваш? Е нема такъв образ. ;))) Като се напъваш да ме обидиш не мислиш ли, че и за малките деца е ясно кой е комплексар? Толкова напъни и накрая едно миризливо. То и като работата ти/ви де...
  • 81 vesto

    1 0 Отговор
    моля,за пореден път.ако има брокер или човек който знае отговора на въпроса да ми отговори:
    какво влиза в комисионната на брокера.защо е общоприето 2/3 %,защо не 1 защо не 5/10.аз наистина не знам и питам.
    благодаря предварително

    Коментиран от #82

  • 82 Шашко

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "vesto":

    @81 Ще се нагърбя да ти отговоря - то отговора ти е във въпроса ти. Защо(то) е общоприето. Общоприето от тях си. Не са питали клиентите - гаранция. Е, това ако беше търговска практика щеше да е подсъдно. При положение, че има имоти за 20000 и 200000 и че може да се търси с месеци или да се купи още на първият оглед еднакво ниво на комисионната е меко казано необосновано. Ама то аз кво ли разбирам...

    Коментиран от #83

  • 83 vesto

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Шашко":

    след пускането за продаване в агенция-дали имота се продаде след ден или след година разходите на агенцията не са различни.така че /освен рекламите в нето,които не са много скъпи/.
    а някой знае ли за наказан некомпетентен брокер,а някой чул ли е за осъден брокер който умишлено или по невнимание е подвел клиентите си /продавач/купувач/.мога да ви цитирам имена и на брокери и на агенции,и от некомпетентни,и от лъжливи,и от "неграмотни",но не мисля,че това ще промени нещо.
  • 84 от далеч

    0 0 Отговор
    Ами в белите страни агенцията и нотариуса носят отговорността за сделката, а брокерите са длъжни на проверят имота дали има тежести и неплатени сметки,също така те ти прехвърлят партидите за ток , вода , газ.Купувача плаща,получава си ключовете и толкова.
  • 85 аз

    0 1 Отговор
    Цената на квадрат в София не трябва да е повече от 250 - 300 евро за каквото и да е жилище.
  • 86 от Европа

    0 0 Отговор
    Измамите няма да намалеят , защото тези измами са един от основните притоци на пари към подчинената на комунистите съдебна система и политическа върхушка на Булгаристан. Иначе е много лесно да секнат измамите за дни . Достатъчно е да се направи това което тук в Западна Европа се прилага от векове, а именно купувача привежда парите на сметка на нотариуса. Нотариуса след като впише имота и се увери, че вписването е успешно прехвърля парите на сметката на купувача. Ако го направи без да си е свършил работата по проверка на имота и по вписването му и приведе парите на продавач продаващ чужд имот например и след това въпросният продавач се покрие с парите т.е. когато нотариуса допусне имотна измама, то тогава НОТАРИУСА връща сумата на купувача от собствения си джоб. (Нотариусите са длъжни , за да упражняват тази професия, да имат една сериозна сума в банката, (всяка страна я определя спрямо цените на имотите в нея), която сума е гаранция за обезщетението на пострадал от некомпетентността им клиент и е гаранция, че няма в случай на проблем да прехвърлят имуществото си на роднините си). Всичко това може да влезе в сила в България максимум две седмици след приемането му от народното събрание и измамите де изчезнат веднъж завинаги,но никога няма да бъде направено защото съдебната и политическа мафия в лицето на Бойко Тиквата си взимат процента от тези измами. Ето защо чужденците спряха да инвестират в Бг и затова цените на имотите ще продължават да падат до около 250 евро на квадрат за престижните квартали на София, а за останалата част на страната под 180 евро на квадрат.
  • 87 Иван Белев

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "vesto":

    ако е така както пишеш и 5 лв не заслужава този брокер..... пиши му името да се пазят от него хората....но пазар, какво да правиш. довел ти е клиент, разбрали сте се за хонорар и ще плащаш....