Отидете към основна версия

35 262 47

Европейският пазар е пред рухване

  • търговски площи-
  • европа-
  • сащ-
  • банки-
  • фалит-
  • пазар

Ще се спука ли пазарът на търговски имоти на Стария континент

Снимка: Shutterstock

Мартенската банкова криза в САЩ неминуемо ще се отрази на пазара на недвижими имоти. Първата „жертва“ може да е сегментът на търговски имоти, предупреждават анализатори. Фалитът на базираната в САЩ Silicon Valley Bank и последвалото спешно спасяване на Credit Suisse породиха опасения за т.нар. „цикъл на обреченост“, при който евентуално банково източване може да предизвика спад в сектора на недвижимите имоти.

Още през февруари европейските фондове, инвестиращи директно в недвижими имоти, регистрират отлив на средства в размер на 215,4 млн. USD - рязък контраст с притока, отчетен през януари. Прогнозира се спад на европейските акции в недвижими имоти с 20-40% между 2023 и 2024 г. Това ще е в резултат на по-високите лихвени проценти. При най-лошия сценарий, рисковият сектор на търговските имоти може да се срине с 50% до началото на 2024 г. "Нещо, което не бих пренебрегнал, е кризата в недвижимите имоти, както за частни лица, така и за търговските имоти, където виждаме натиск за намаляване в САЩ и в Европа", казва Пиер Граменя, управляващ директор на Европейския механизъм за стабилност.

Според Goldman Sachs търговските недвижими имоти представляват около 25% от кредитните портфейли на банките в САЩ - цифра, която достига до 65% сред по-малките банки, които са в центъра на неотдавнашния колапс. За сравнение, при европейските банки този дял е около 9%. "Мисля, че хората се опитват да разберат кои банки къде са отпускали заеми, в кой сектор и какъв е наистина крайният риск тук", добавя Емънс.

В края на миналия месец JPMorgan заяви, че опасенията за разпространение на кризата в САЩ в Европа са преувеличени. "Смятаме, че всякакво разпространение на проблемите от американските банки или от американския сектор на търговските недвижими имоти (CRE) върху европейските партньори не е оправдано, като се има предвид различната динамика на сектора", заявиха анализаторите на банката.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 44 гласа.

Свързани новини