Отидете към основна версия

2 002 9

Войната повреди над 200 исторически сгради в ивицата Газа

  • израел-
  • ивицата газа-
  • сгради-
  • архитектурен паметник-
  • статут-
  • разрушения

Израелски действия са „фрапантни нарушения на международното хуманитарно право“

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Близо 200 паметника на християнската и ислямска история и архитектура, разположени в ивицата Газа, са повредени в различна степен в резултат на бомбардировки и обстрели от израелските сили на палестинския анклав, съобщиха от секторното информационно бюро.

Израелската армия е „унищожила или повредила над 200 от 325 обекта на културно и историческо наследство, разположени в Газа“. Както посочи информационното бюро, сред тях по-специално е византийската църква в Джабалия, древни джамии в историческата част на град Газа, в Хан Юнис, Дейр ел-Балах, както и центърът на древни ръкописи в административен център на анклава.

Както се посочва в изявлението на информационното бюро, подобни израелски действия са „фрапантни нарушения на международното хуманитарно право“ и противоречат на Хагската конвенция от 1954 г. за защита на културните ценности. Изявлението призовава международната общност „спешно да се намеси, за да спре подобни престъпления и да разработи обща стратегия за рехабилитация и реставрация на унищожени и повредени обекти на културното наследство в Газа“.

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след проникването на бойци на Хамас от ивицата Газа на израелска територия на 7 октомври, което беше придружено от убийства на жители на гранични селища и вземане на заложници. Израел започна да отмъщава срещу палестинския анклав и части от Ливан и Сирия.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини