Отидете към основна версия

1 148 4

НЗОК подкрепя пръстовия отпечатък

  • пръстов отпечатък-
  • москов-
  • петър москов

Надзорният съвет на НЗОК подкрепя въвеждането на пръстов идентификатор при постъпване в болница. Това каза пред журналисти Станимир Хасърджиев, който е представител на пациентските организации в надзорния съвет.

Той увери, че няма да се събират пръстови отпечатъци, а това ще бъде идентификатор чрез биометрични данни, който ще генерира индивидуален код. Предстои експерти да дадат становище за техническото решение и цената на въвеждането на пръстовия идентификатор. Хасърджиев каза още, че ще се изработят алгоритми и за прием чрез пръстов идентификатор за хората в спешни състояния.

Въвеждането на пръстовия идентификатор е надграждане на системата за личните карти, за да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Системата с пръстовия идентификатор е един от най-евтините варианти, а България е една от малкото държави, които не са я въвели, припомни Станимир Хасърджиев

Според него след въвеждането на системата за чекиране с лични карти, болниците са спестили 1.5 млн. лв. на месец, като общите спестявания към момента са около 10 млн. лв., посочи Хасърджиев. Финансовия ефект за здравната каса го има, но истината е, че системата с личните карти се заобикаля, добави той. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини