Last news in Fakti

6 Октомври, 2015 17:36 1 438 7

Пръстовите отпечатъци срещу фалшификациите

  • петър москов-
  • пръстови отпечатъци-
  • идентификация
Пръстовите отпечатъци срещу фалшификациите - 1
Снимка: БТА

Целта на идеята за въвеждането на персонален пръстов идентификатор в болниците и аптеките, е за да се предотвратят фалшификациите. Това обясни в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Петър Москов, след като днес обяви идеята, която изненада всички.

Москов беше в парламента за заседание на ПГ на Реформаторския блок и не можа да обясни точно пред медиите подробности за предложението си.

Преди това стана ясно, че повечето от управляващата коалиция са изненадани от идеята на министъра и не са съгласни с нея.

Говорим за идентификационна система през пръстов отпечатък, опита се да поясни Москов. Нека не забравяме, че всеки един български гражданин, който вади лична карта има своя пръстов отпечатък в системата на МВР, изтъкна той.

Москов е уверен, че до края на януари всички болници и аптеки ще бъдат оборудвани с необходимата апаратура и четци. Тази система се прилага и на други места, каза министърът и даде пример с Турция, където идентификаторът работи с поставянето на цяла длан.

Пръстовите отпечатъци ще бъдат задължителни не само за прием в болница, но и за да може пациентът да получи от аптеката лекарства, които са напълно или частично платени от здравната каса.

По думите на Москов  идентификацията ще става с код.

“Не става въпрос за система, която събира вашите отпечатъци. Това генерира еди колко си битов код, който се записва на ваше име. Също толкова конфиденциално, колкото е здравният ви запис в касата. На базата на това нещо вие имате в българската ЕГН система вашето дърво на свързаност. Тоест за вашето дете, за ваши близки, които не могат да отидат лично, вие можете да получите правото на достъп“, каза Москов.

Ако лицето се е лекувало в болницата, значи е било „в болницата в момента на настъпване на неговото здравно осигурително събитие, лечение в болница или изписване на медикамент, как по-лесно можете да удостоверите това, освен с вашия пръстов отпечатък? Не виждам абсолютно никаква причина информационните системи на държавата, които са свързани с изразходване на публични фондове, каквито са тези на Касата, да бъдат свързани с един такъв много прост и много автентичен начин на идентификация. Ако търсим да спрем кражбите - фалшиви хоспитализации, фалшиви прегледи, фалшиво изписване на лекарства, тоест, харчене на нашите пари от нашите здравни вноски, не по предназначение, това е начинът, заяви министърът.

Москов съобщи още, че здравното министерство разработва интернет приложение. То ще позволява от началото на следващата година всеки гражданин ще бъде уведомяван, ако има здравноосигурително събитие, свързано с него.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    0 0 Отговор
    Този на снимката тотално изперка! Ще ни сканира дланите или ще ни взима отпецатъци за да отида на преглед в болница? Явно пак е взимал от забранените дражета!

    Коментиран от #2

  • 2 Стефан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мартин":

    Абсолютно изтрещяха.
    Хеле пък, ако ръцете са накълцани като моите и фирменият цетец не ме лови даже, та влизам с бележки на работа. Вероятно ще трябва да чакам да се пооправят, та да вляза да се лекувам ...
  • 3 бурр

    0 0 Отговор
    Аре тогава и лекарите да се телепортират
  • 4 КвО става

    0 0 Отговор
    по този повод противоречиви данни. нагли диверсанти и чужди агенти в Москва принудили вече всички военни да слагат пръстов отпечатък в контролирана от нагли врагове и американци терористична техника..
  • 5 Други по умерени

    0 0 Отговор
    Други следящи наркоманите и предателите около Кремлин

    подават

    "нека да следят да знаят какви велики синове искат да убият с ядрени и термо ядрени Бомби...""
  • 6 не е редно

    0 0 Отговор
    има една система нарочно внедрена от военната мафия проникваща през повредени портове около сатурн..Тия терористи са внедрили следене на всеки на който са взели пръстови отпечатъци..Същите тия идиоти са подали на хората взривните устройства ..
  • 7 аман от мафиоти

    0 0 Отговор
    целта на пребиваване в болница е увредения след центриране от мед мафията да с е скрие з а д а се излекува..Те набухали холограми на нарко и полицейската мафия да следят и разболяват всеки маркиран дистанционно през най близки телевизори,телефони,часовници...
    Съвет Осигурените д а късат холограмите от книжките вкл рецептурни и други..Късат еги и ги хвърляте на боклука..