Отидете към основна версия

13 284 26

Как Русия и Китай ерозират доминацията на САЩ

  • русия-
  • китай-
  • сащ-
  • доминация

Анализ на компанията Стратфор

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две международни платформи - Шанхайската организация за сътрудничество и групата БРИКС - позволяват на Русия и Китай да се придвижат извън регионалните си интереси и съвместно да се борят с доминацията на САЩ, пишат анализаторите на Стратфор.

Според наблюдателите Китай придава икономическа насоченост, а Русия подчертава политическата роля на членовете на ШОС и настоя за по-тясно сътрудничество в областта на сигурността.

Включването на нови членове на ШОС - Индия и Пакистан - полага основите на бъдещо икономическо пространство, което е в състояние да се конкурира с Европейския съюз и Съединените американски щати и да намали влиянието на на такива икономически лостове като санкциите или търговията на петрол в долари, се казва в статията.

Страните от БРИКС, от своя страна, чиято икономика съставлява 20% от световния БВП, могат да служат и като потенциална алтернатива на ориентираната към САЩ икономическа система, се отбелязва в материала.

От Стратфор посочват, че двата форума позволяват на Пекин и Москва да придвижат напред своите собствени регионални интереси, като се борят с икономическата, политическата и военната доминация на Щатите в международната система.

"В контекста на кризата в еврозоната, нестабилността в Украйна и споровете в Южнокитайско море, Русия и Китай виждат необходимост и възможност да ерозират влиянието на Съединените щати, като се опират на силата, която им дава сътрудничеството", пишат анализаторите.

Постепенната еволюция на БРИКС и ШОС във все по-значими организации демонстрира нарастващата близост на отношенията между Русия и Китай, както и тяхното отношение към Съединените щати. Санкциите по отношение на Русия, в съчетание с ниските цени на петрола, затрудниха руската икономика. Русия се обърна към Китай като алтернатива на износа на енергийни източници.

Наблюдателите отбелязват, че въпреки известната липса на доверие, партньорите са намерили общ език в рамките на двете организации, а общата цел е причината за тяхното тясно сътрудничество.

Статията е със съкращения. Заглавието е на редакцията. Оригиналното е "Китай, Русия: Интересите сближават в регионални блокове"

 

„Стратфор“ (на английски: Strategic Forecasting Inc. - „Стратегическо прогнозиране“ АД, съкр. Stratfor) е частна разузнавателна и аналитична компания със седалище в Остин, щата Тексас, САЩ.

Основана е през 1996 г. от американския политолог от еврейски произход Джордж Фридман, който ръководи неизменно компанията от нейното създаване. Вицепрезидент, ръководител на контратерористичното звено и завеждащ корпоративната сигурност на компанията е Фред Бартън.

Компанията събира и анализира информация за събитията по света. Информацията идва от медии и други публични източници, както и от собствени източници на компанията. Въз основа на събраните данни анализаторите на компанията изготвят икономически и геополитически прогнози.

Списъкът с клиенти на компанията е поверителен, но се предполага, че включва големи корпорации и държавни агенции, включително и неамерикански такива.

БРИКС (на английски: BRICS) е наименование на група страни с влияние в международната икономика.

Представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли). Понятието БРИК (станало БРИКС от 2010 г.) е въведено от Джим О'Нийл, анализатор от инвестиционната компания Голдман Сакс в Ню Йорк, САЩ, през ноември 2001 г.

Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е регионална международна организация, основана през 2001 от лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия. С изключение на Узбекистан, останалите страни са участници в “Шанхайската петорка”, която е основана в резултат на подписаните 1996-1997 от Русия, Казахстан, Китай, Киргизстан и Таджикистан споразумения за укрепване на доверието във военната област и взаимно съкращаване на военните сили в граничните райони. След включването на Узбекистан през 2001 организацията е преименувана от нейните участници на Шанхайска организация за сътрудничество.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини