Last news in Fakti

26 Май, 2024 16:37 1 854 42

Румен Гечев: Не бих подкрепил Истанбулската конвенция и санкциите срещу Русия

  • румен гечев-
  • бсп-
  • избори

Всъщност, мое дълбоко убеждение е, че националният интерес винаги и при всички условия трябва да е над партийния, независимо дали става дума за местен, национален или европейски парламент

Румен Гечев: Не бих подкрепил Истанбулската конвенция и санкциите срещу Русия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Антируските санкции се оказват не толкова антируски, колкото анти-ЕС и антибългарски. Вижте данните на Евростат, на МВФ и на Световната банка. През 2022 г руската икономика наистина бе вкарана в рецесия и се сви с почти 3%. Но те бързо успяха да преструктурират икономиката си, така че да развият импортно-заместващи производства Това обяви в интервю пред „ФАКТИРумен Гечев, депутат от БСП.

- Избирателите по традиция дават приоритет на националните парламентарни избори и подценяват тези за европейския парламент. Какво е Вашето мнение?

В страните-членки на ЕС протича естествен процес на хармонизация между националните и европейското законодателство. Законите обсъждани и приемани в нашето Народно събрание в повечето случаи трябва да бъдат съобразени с различни Директиви на ЕС, приети от Европейският парламент. В този смисъл, в повечето случаи основните параметри на законите приемани у нас зависят от решенията взети в Брюксел. Там се приемат стратегически решения с дългосрочни и в редица случаи съдбовни решения по редица проблеми като миграцията, войната и мира, санкции или сътрудничество, семейството и децата и др. Затова България трябва да има в Европейския парламент високо квалифицирани представители, чиито глас тежи при обсъжданията в комисиите и в пленарна зала. Някои казват, че няма как 17 от 720 евродепутати да налагат българският интерес. Но тук не става дума за налагане на нечии интереси, а по-скоро за баланс на интереси, за търсене на обща изгода и достигане на цели, които са в интерес на всички страни-членки. Това означава, че българите в Брюксел трябва да могат да убеждават колегите си от другите 26 страни, да намират начин да втъкават националните ни интереси още в разработването на закони, директиви и различни нормативни документи.

- Но тези 17 наши депутати в Брюксел ще са от различни партии и ще членуват в различни политически семейства. Ако изпълняват партийната повеля как ще постигнете съгласие помежду си без да нарушавате партийната повеля?

Да, така е по принцип. Но има сфери, където не би имало различия при защитата на общонационални интереси. Така например, трябва да се продължат усилията за приемането ни за пълноправен член на Шенгенското пространство. Това ще донесе на икономиката ни ползи от над един милиард евро годишно. Друг изключително важен общонационален проблем е този с миграцията. Ние категорично не трябва да позволим превръщането на страната ни в буферна зона за мигранти, които са основно от Близкия Изток и Северна Африка. Едва ли някой от нашите евродепутати би си позволил, примерно, да се посегне на българските национални традиции, история и култура. Разбира се, има теми по които ще трябва да търсим единомишленици в отделните политически семейства. Съвсем естествено е, че има различия между тях по механизма за разпределение на доходите, в равнището на акцизите за горивата, в организацията и финансирането на здравеопазването и образованието и т.н. Различия има и между националните партии в самите политически семейства. Но това не означава, ръководствата на тези семейства могат да налагат задължителен начин на гласуване на партиите в тях. Аз, например, категорично не бих подкрепил Истанбулската конвенция, санкциите срещу Русия, преждевременното затваряне на топло-електрическите ни централи или компромиси с българското историческо и културно наследство. Всъщност, мое дълбоко убеждение е, че националният интерес винаги и при всички условия трябва да е над партийния, независимо дали става дума за местен, национален или европейски парламент.

- Засягате няколко “червени линии“, но защо санкциите срещу Русия да са за Вас национален проблем. Това не е ли геополитически проблем, който предполага общ евро-атлантически подход. Все пак, ние сме член на НАТО и ЕС.

Чудесен въпрос, който предполага широк и детайлен анализ. Но бих извел няколко основни аргумента. Първо, антируските санкции се оказват не толкова антируски, колкото анти-ЕС и антибългарски. Вижте данните на Евростат, на МВФ и на Световната банка. През 2022 г руската икономика наистина бе вкарана в рецесия и се сви с почти 3%. Но те бързо успяха да преструктурират икономиката си, така че да развият импортно-заместващи производства. Намериха начин да си доставят уж забранени за внос стоки чрез трети страни. Фактически при тях сега няма дефицит на потребителски и капиталови стоки. След взривяването на три от четирите тръбопровода “Северен поток“ и свиването на вноса на природен газ и петролни продукти, те пренасочиха износа им към Китай и Индия. Така притеклите се на помощ американски фирми на енергийни носители заместиха руския внос на по-високи цени, а основният търговски конкурент на ЕС – Китай, получи по-евтини енергийни и други ценни суровини и материали. ЕС и без това има с Китай огромен търговски дефицит от 300 милиарда евро. Сега той ще продължи бързо да расте. А през 2023 г. Русия вече излезе на траектория на икономически растеж от 3.6%, САЩ удвои растежа си, а Китай и Индия поливат с шампанско по-високия си Брутен вътрешен продукт. Същевременно почти половината от страните на ЕС влязоха в рецесия, силно буксува и немската икономика. Това няма как да не се отрази и на нас, защото над 50% от търговския ни оборот е с ЕС, а Германия е наш основен икономически партньор. Фактите показват, че чрез санкциите ние губим, войната не спира, а други печелят. Не е ли ясно, че новият европейски парламент в тясно сътрудничество с другите институции (Съвета на Европа, Европейската комисия) трябва да търси бързи дипломатически решения на войната в Украйна. Постигането на мирно решение, спирането на войната и възстановяването на търговско-икономическите отношения на ЕС е задължително условие и за решаването на другите ни проблеми и предизвикателства! Затова предстоящите избори за европейски парламент са ключови. При тези сериозни геополитически и икономически проблеми, в Брюксел трябва да отидат хора чиито лични и професионални качества отговарят на тези сериозни предизвикателства.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    57 20 Отговор
    Кой те пита бе боклук

    Коментиран от #4

  • 2 Цола

    54 18 Отговор
    Когато този и такива, като него ги затворят...., може и да се оправим!
  • 3 Софийски

    53 17 Отговор
    Ти и част от Азия би ни направил и копейките би приел, само да има какво да сложиш на масата
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    51 13 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    Тия ca кaтo трocкoтa... Румбaтa e cин нa прoфecoрa по "Нaучeн кoмунизъм" - Гeчeв, a пък Вacкo Гeчeв - внук, e трeтo пoкoлeниe кoмуниcтичecки лaлaджия в УНСС....
    "Другарю" гечев, една от грешките на прехода от „социализЪмЪт” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четем и слушаме идиотщините Ви.
  • 5 хххх

    39 9 Отговор
    Вие вече сте ги подкрепили бе Речев... Нищо не става от теб! Защо се гласиш пак за Парламента?
  • 6 Кочкафалията

    43 11 Отговор
    Тоя дърт мушенник е за въжето
  • 7 я па тоа

    42 12 Отговор
    Да разбираме ли, че санкции срещу България за тоя са по приемливи от санкции срещу Русия? За какъв се мисли, че да ни принуждава да нареждаме интересите на страната си след интересите на Русия? За такива продажници има специален термин!
  • 8 Съвет

    34 11 Отговор
    Чугунената глава..с него разговора трябва да започва с уточняване на датата на календара първо
    Ако се стигне до там да обяснява за руския икономически растеж и от къде са ми числата ще стане много сериозно положението
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Герб

    17 12 Отговор
    са боклук,мафия и мутри!! Жалко ,че умните хора не се ценят ,а престъпниците плащат за избори от крадените пари и мало грамотните и малоумните се продават ,после просят !!
  • 11 един

    36 12 Отговор
    Нали благодарение на Русия вече 30плюс години кръжиш около властта,как ще подкрепиш санкциите срещу Русия,да не си луд,я!Сто на сто,и Русия намаза от фалита на банките през 1996/97 год. а ти доколкото знам беше едно от дейставищите лица на този вероятно най-голям грабеж в историята на България!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    44 14 Отговор
    ТОZИ ДИВ БАЛКАНСКИ СУБЕКТ ..,............ ПРОФЕСОР ПО ФАЛИТИТЕ И ............... ПОДДРЪЖНИК НА ФАШИСТА ПУТЛЕР НЯМА ПРАВО ДА Е ................. ДЕПУТАТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ........... ФАКТ !
  • 14 Кирил

    35 10 Отговор
    Беше известен като ,,другарят с доларите,,
    Разбира е и с фалита и Жан Виденов със зима
  • 15 Чудесно!

    29 11 Отговор
    з пък не бих подкрепил теб в изборите за Европарламент! Виж ако беше за Азиатски парламент, то си за там!
  • 16 Ало

    13 24 Отговор
    ,с Ника империалист , явно си фашист ,а професор Гечев трябва да се гордее ,че е потомък на учени , той е прекрасен икономист ,преподавал даже в любимите ти САЩ!! Къде си ти нищожество империалист!?
  • 17 Рон Джереми

    19 10 Отговор
    "Не бих подкрепил Истанбулската конвенция и санкциите срещу Русия"

    Е па тва много добре го знаемЕ! Няма новина, разотивайте се.
  • 18 Проблеми

    22 11 Отговор
    Това ли са най-големите проблеми на България. Не са, ама на Гечев толкова му е акъла. Има опит в опрескването на нещата.
  • 19 САЩисан русофил

    16 12 Отговор

    До коментар #12 от "Объркано Атлантиче":

    Минимальная в Рссий-19 000 рублей.След данъка оставят 165€ .
    Беги от тука !И да не съм те видял повечею
  • 20 Само предлагам

    19 10 Отговор
    Абе МУШМОРОК финансов ти не беше ли в САЩ я обясни на твоя кьорав електорат защо сме във валутен борд и кой е виновен Обясни им също защо не влезе в затвора където ти е мястото
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Айде

    19 11 Отговор
    Националният интерес на Гечев е да фалира България! Това го може!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 така е

    17 5 Отговор
    И аз не бих подкрепил Румен Гечев.
  • 27 Бай Митьо съм

    18 7 Отговор
    Другарю Гечев, ти си велик икономист, ама по твое време ли беше когато един долар беше три хиляди лева? За един набор питам.
  • 28 Този

    12 11 Отговор
    е поредното доказателство, че България е поробена от Русия страна. В нормална държава отдавна да е на топло за целенасочена работа против България. Заедно с цялата му партийка. И Възраждане тоже.

    Коментиран от #36

  • 29 Бай Ставри

    12 7 Отговор
    Този защо не е в панделата?
  • 30 Ха ха ха

    7 5 Отговор
    Лъже на кубици
  • 31 Румен Гечев

    7 6 Отговор
    Вари го печи го той си знае комунистическите измишлъотини и Русия са най -важни за комунист като него .
  • 32 Тонката

    3 2 Отговор
    Бързате да застанете на амбразурата обаче...Тц, тц, тц, тц.....🤣
    Сакън някой да не преповтори очеизвадното....🤣
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бамбука

    8 4 Отговор
    Кажи нещо смислено. Какво направи за България през всичките тези години когато си във властта ? Дай поне един пример ? Това че си ял и пил, не става.
  • 35 Пипи

    2 3 Отговор
    Ами да ти дам нещо друго да крепиш? То за друго не ставате!
  • 36 Не, не един

    4 6 Отговор

    До коментар #28 от "Този":

    непознат чичко иска 30 милиарда за неговите неработещи атомни реактори, а ние, ние доброволно подаряваме нашите, дето сме ги закупили за 1,5 милиарда от лошите руснаци, а чичкото не ни поробва, не, не, те рюснаците ни поробват, 1962 извличат от калта една фалирала държава, ама не е нашата и не го правят рюснаците, прави го еди непознат, добър чичко, отвъд океана, продава ни страйкъри на завишени цени, от добър хатър само, едни милиарди да фърчащи чертежи, също така му подаряваме, защото е усмихнат благо, ои ни желау доброто....хи, хи....

    Коментиран от #38

  • 37 чичо пичо

    4 5 Отговор
    той е прав.американците потъват Европа на дъното
  • 38 копи пейст

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Не, не един":

    САГАТА АЕЦ БЕЛЕНЕ
    Ст.н.с. д-р Вера Михайлова, радиохимик

    …………………………..
    Нека си припомним със задна дата какво се случи през 1990 година.
    От това което е документирано може да се види, че на 22. 02. 1990 г. с решение на Парламентарната комисия по енергеника при ВНС и на тогавашния председател на БАН акад. Благовест Сендов (а нине здрастващ като наш посланик в Япония) е създадена Контактна комисия по енергетика, която е работна група на Парламентарната комисия за АЕЦ Белене на ВНС и БАН.
    Задачата на тази работна група е да анализира вариантите за развитие на националната енергетика, включително и да отговори на въпроса за целесъобразността от АЕЦ Белене. (стр. 3)
    В разработването на този мащабен научен проект участват , със своите имена 85 учени и специалисти от различни институти на Академията.
    Изследванията и становището са оформени на 400 страници и са отпечатани в тираж от 1100 екзимпляра под заглавие: АЕЦ БЕЛЕНЕ Изследвания и становище на Българската академия на науките, Из-во на БАН, 31. VIII. 1990 г.
    Тази обемиста книга е надлежно разпратена до Великото Народно Събрание и до други държавни институции за сведение.
    Какво се случва по-натътък.
    Всред изводите и съображенията, изразени в този документ, които са послужили като база за прекратяването (замразяване) на строежа на АЕЦ Белене през 1990 г. има такива, които не са се променили , независимо от 17- годишната му давност.
    Това са:
    1.Сеизмичност на строителната площадка и сеизм

    Коментиран от #39

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "копи пейст":

    "Братушките" трябва да ги осъдим и за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. За това са и всички маймунджулъци, от страна на ръководството на "независима" България, с АЕЦ „Белене” вече над 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.

    Коментиран от #40

  • 40 россиян..

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Верно че площадката в белене е в земетръсна зона..всеки ден я тресе..наште са гледали как братушките са правили площадката в козлодуй,и решиха че не трябва да им светат за беленската,ти като си толкоз голем спец-що не отиде да приемеш реакторите от мацква и да им направиш ревизия..много разбираема пасмина тука.
  • 41 Шошко

    6 0 Отговор
    Още не е избран и почна да разпорежда. Дори този "надежден човек" , иска да дава насоките на ЕС , за просперитет и финансова стабилност.
  • 42 пътник

    1 0 Отговор
    Комунистите още при бай Тошо правеха така-некадърни шефове местеха на други шефски места/навсякъде разсипваха предприятията,но нейсе/.Не оставяха нашите хора без високи доходи.Власт заради кокала.