Last news in Fakti

25 Май, 2024 16:05 2 168 23

Мартин Минков: Скопие може да ритне вратата към ЕС

  • мартин минков-
  • рсм-
  • скопие-
  • ес

Без присъствието на албанския фактор правителството на РСМ е обречено на нестабилност, смята журналистът

Мартин Минков: Скопие може да ритне вратата към ЕС - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Рано е за среща Радев – Силяновска. По дипломатически внимателно, идеята на Силяновска за бърза среща без предварителна подготовка просто не идва навреме. Добър знак е – готови сме за диалог, казва Скопие, но този диалог подготвен ли е?"

Това мнение изрази пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на Националното радио в Скопие.

Трябва да се излезе от предизборната реторика в Скопие. Докато няма видима, осезаема промяна в тона, в отношението към българите в РСМ и в България, трудно може да говорим за бъдеща продуктивна среща, смята журналистът.

Запитан необходима ли е координирана изява между София и Атина, Минков изрази скептицизъм. По думите му, Гърция е "изключително предпазлива и внимателна да не взема страна" по спорните въпроси между София и Скопие.

Като отчете много силната "югоносталгична нишка, която битува в македонското общество", Минков очерта опасността от затваряне на пътя на Северна Македония в отношенията със самия ЕС.

Всичко зависи от това дали острата македонистка реторика ще се превърне в политика на бъдещите управляващи. Ако се стигне до тази линия, Скопие може буквално да ритне вратата към ЕС, поясни той, но същевременно изказа очакване това да не се случи.

"Видяхме един надпис, абсолютно толериран от властите и силите за обществен ред, в центъра на Скопие, на кея на Вардар – "Бугари во устав е предавство". Говори твърде много", коментира Мартин Минков в предаването "Събота 150".

Вътрешно-етническото напрежение в РСМ ще се покачи, ако албанският фактор не присъства в управлението, прогнозира журналистът.

"Без присъствието на албанския фактор правителството би било обречено на нестабилност."

Относно отделянето на Албания от Северна Македония в преговорите им за еврочленство Мартин Минков посочи, че "Албания е косвена жертва" на забавените конституционни промени в РСМ.

"При затягане на положението около Северна Македония и запушване на този път, логично е да се мисли Албания да бъде отделена. Няма причини тя да стои на скамейката за чакащи, вместо да започне преговори."

Черна гора е най-подготвена за евентуално разширяване. Албания е твърде далеч от стъпалата, които вече са изминати от Черна гора. Ако не беше така, двете страни биха могли да бъдат събрани, каза в заключение Минков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От село

    16 11 Отговор
    Пълни глупости, ще скръцнат със зъби отвъд голямата вода и нашите ще клекнат, като преди.
  • 2 Бамбука

    20 0 Отговор
    Македонците са открили Космоса, остава им да открият и българските си корени, но им трябват светлини години.
    То там в тази земя вече няма македонци.
  • 3 Какво по вече

    14 1 Отговор
    може да се каже от думите му за силната югоносталгична нишка.
  • 4 нннн

    16 4 Отговор
    Скопие май не се натиска да мине през вратата на капана.
  • 5 Българин

    14 12 Отговор
    Както ние българите искаме да се върнат времената на бай Тошу, когато човек спокойно можеше да си купи 30-40 кила кайма с една заплата, или 200 литра бензин, когато имапе почивни станции към предприятията и места за паркиране, така и македонците мечтаят з авремена на Тито и искат да са към Белград. И мразят нату и есес! Те не искат да в тези фашиски съюзи, още повече след като нападнаха Русия!

    Коментиран от #7, #8, #15, #21

  • 6 Град Козлодуй

    12 1 Отговор
    Вето за РСМ
  • 7 Град Козлодуй

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    факт👌❤
  • 8 Отивай в Русия

    13 13 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Недей говори от името на Българина че иска връщането на тоталитарния строй на Живков
  • 9 Иво

    15 0 Отговор
    Албанците с този Рама са само за Европа! А Скопяните, са по скоро в руслото на Сърбия- Русия, отколкото към ЕС! Бутнали къщата на Д. Талев - бъдещите европейци! Чеп за зеле не става от тях, че ще омеришат зелето!
  • 10 Аман

    8 5 Отговор
    "акто ние българите искаме да се върнат времената на бай Тошу, когато човек спокойно можеше да си купи 30-40 кила кайма с една заплата, или 200 литра бензин"

    Ами аз сега си купувам 800 кила кайма или 2300 литра бензин.
    Живях при бай Тошо. Беше голяма мизерия. Недей да лъжеш децата.
  • 11 Перо

    7 0 Отговор
    И тоя е бил като куфар в Скопие! Говори вестникарски простотии! Северномакедонците нямат намерение да влизат инициативно в ЕС и искат да злепоставят БГ за това! От ЕС им дават лъжливи надежди, че ще има нови промени и решенията ще се взимат с болшинство, а не с пълно мнозинство! Залагат и на големия геополитически натиск от Европа и САЩ! Мислят си, че ще бъдат в ЕС като запазят македонизма и да не вписват животворното БГ население в Конституцията. Това са сметки без кръчмар, като не се отчита албанския интерес в РСМ и какво ще стане, ако само Албания тръгне напред и излезе от преговорния пакет! Българите, макар и да ги дискриминират и тероризират, те са с БГ паспорт в ЕС и привилигеровано си работят в Европа. Чугунени глави са макетата и ще духат супата дълго време!
  • 12 Тодор Димов

    3 3 Отговор
    Каквото и да се случва, България трябва да е с положителни (добри) и приятелски чувства към Македония - няма значение коя - Северна, Южна, Западна... и която и да е. Тия работи са измислици на комшиите. В Скопие знаят това. Още по-дабре го знаят в София. Ама... различни злословия се тиражират от неприятелите на Македония и България. На някой е изгодно да има омраза между нас. Кой е тоя "някои" го знаем. И щенията му няма да се случат. Да са живи и здрави

    Коментиран от #13

  • 13 Е хубаво

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тодор Димов":

    Но омразата идва от тях,от тяхната пропаганда.И колкото и да сме толерантни ,стават по нагли.Македонизма отрича съществуването на българи и български народ ,на българска държава,на империя ,на кирилицата ,на езика.На тази база е изграден.Затова фалшифицираха българската история.Напр. те учат че Климент Охридски по своя инициатива отива в Охрид който тогава е едно село и там създава кирилицата .Никаква Преславска школа ,никакъв цар Борис покръстител който го изпраща лично в Охрид.Затова ,те са научени ,че кирилицата е тяхна.По време на две комисии се уточни кой прав кой крив,но техните политици и зависимости не искат да променят тяхната версия.И много други случаи,затова боксува.А колко хора са уволнени от работа,ако афишират че са българи и оставени без препитание ?Е как тогава?И действително е рано за покани!

    Коментиран от #16

  • 14 Македонците прочетоха Евростат

    4 0 Отговор
    с данните за България:
    ...най бедната в ЕС
    ...най корумпитаната в ЕС
    ...най бързи умиращата в ЕС
    Посмъртно няма да искат ЕС
  • 15 Преателю,

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    На теб всички ценности ти минават през дебелото черво. Това ти е органът за мислене.

    Само за обективност - днес с една минимална пенсия купуваш 48 килограма кайма. Разликата е, че каймата я има в магазина и не се налага да чакаш да я докарат в петък. За бензин и автомобили да отварям ли дума?

    Коментиран от #18

  • 16 СДС ги призна за държава

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Е хубаво":

    Следователно признахме македонски език, македонска нация,македонска територия.
    Тодор Живков не призна никаква Македония за държава.
    България забрави своите българи в Северна Гърция и гък не казва по този въпрос.
    Защо бе предатели?
  • 17 Закс

    3 1 Отговор
    Да не са глупави ! Как се тълкува ЕС - евройски съюз !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Е така е

    2 1 Отговор
    Щом слушат Сръбските Кукловоди!!!! Ще гледат ЕС пред крив макарон!!! Вето до дупка!!!
  • 20 Не им трябва ЕС

    2 0 Отговор
    на тия жалкари ! Да си плюят в устите колкото искат и да си живеят в мизерийка!
  • 21 Явно си

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    българин от ромскоселски произход!
  • 22 Петричката леля

    3 0 Отговор
    Изгубихме нашето си- Беломорска Тракия и се разправяме много години със съседите си, които явно не ни искат. Войнишкото въстание от началото на 20сти век е по тази причина. Кой е режисьорът на българската национална катастрофа?
  • 23 На аман

    1 0 Отговор
    този аман дето прави съпоставка на цените при Тошо и Боко живее в друг свят ,явно е от крадливите мутри!! При Тошо се построи България ,имаше работа за всеки и почивки ,нямаше бездомни,работещи бедни и крупни частници милиардери!!