Last news in Fakti

11 Юли, 2015 19:55 13 254 26

Как Русия и Китай ерозират доминацията на САЩ

  • русия-
  • китай-
  • сащ-
  • доминация

Анализ на компанията Стратфор

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две международни платформи - Шанхайската организация за сътрудничество и групата БРИКС - позволяват на Русия и Китай да се придвижат извън регионалните си интереси и съвместно да се борят с доминацията на САЩ, пишат анализаторите на Стратфор.

Според наблюдателите Китай придава икономическа насоченост, а Русия подчертава политическата роля на членовете на ШОС и настоя за по-тясно сътрудничество в областта на сигурността.

Включването на нови членове на ШОС - Индия и Пакистан - полага основите на бъдещо икономическо пространство, което е в състояние да се конкурира с Европейския съюз и Съединените американски щати и да намали влиянието на на такива икономически лостове като санкциите или търговията на петрол в долари, се казва в статията.

Страните от БРИКС, от своя страна, чиято икономика съставлява 20% от световния БВП, могат да служат и като потенциална алтернатива на ориентираната към САЩ икономическа система, се отбелязва в материала.

От Стратфор посочват, че двата форума позволяват на Пекин и Москва да придвижат напред своите собствени регионални интереси, като се борят с икономическата, политическата и военната доминация на Щатите в международната система.

"В контекста на кризата в еврозоната, нестабилността в Украйна и споровете в Южнокитайско море, Русия и Китай виждат необходимост и възможност да ерозират влиянието на Съединените щати, като се опират на силата, която им дава сътрудничеството", пишат анализаторите.

Постепенната еволюция на БРИКС и ШОС във все по-значими организации демонстрира нарастващата близост на отношенията между Русия и Китай, както и тяхното отношение към Съединените щати. Санкциите по отношение на Русия, в съчетание с ниските цени на петрола, затрудниха руската икономика. Русия се обърна към Китай като алтернатива на износа на енергийни източници.

Наблюдателите отбелязват, че въпреки известната липса на доверие, партньорите са намерили общ език в рамките на двете организации, а общата цел е причината за тяхното тясно сътрудничество.

Статията е със съкращения. Заглавието е на редакцията. Оригиналното е "Китай, Русия: Интересите сближават в регионални блокове"

 

„Стратфор“ (на английски: Strategic Forecasting Inc. - „Стратегическо прогнозиране“ АД, съкр. Stratfor) е частна разузнавателна и аналитична компания със седалище в Остин, щата Тексас, САЩ.

Основана е през 1996 г. от американския политолог от еврейски произход Джордж Фридман, който ръководи неизменно компанията от нейното създаване. Вицепрезидент, ръководител на контратерористичното звено и завеждащ корпоративната сигурност на компанията е Фред Бартън.

Компанията събира и анализира информация за събитията по света. Информацията идва от медии и други публични източници, както и от собствени източници на компанията. Въз основа на събраните данни анализаторите на компанията изготвят икономически и геополитически прогнози.

Списъкът с клиенти на компанията е поверителен, но се предполага, че включва големи корпорации и държавни агенции, включително и неамерикански такива.

БРИКС (на английски: BRICS) е наименование на група страни с влияние в международната икономика.

Представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли). Понятието БРИК (станало БРИКС от 2010 г.) е въведено от Джим О'Нийл, анализатор от инвестиционната компания Голдман Сакс в Ню Йорк, САЩ, през ноември 2001 г.

Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е регионална международна организация, основана през 2001 от лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия. С изключение на Узбекистан, останалите страни са участници в “Шанхайската петорка”, която е основана в резултат на подписаните 1996-1997 от Русия, Казахстан, Китай, Киргизстан и Таджикистан споразумения за укрепване на доверието във военната област и взаимно съкращаване на военните сили в граничните райони. След включването на Узбекистан през 2001 организацията е преименувана от нейните участници на Шанхайска организация за сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Juliy

    2 0 Отговор
    Автора да не е решил да участва в хибридната война.Като се повтори много пъти една полуистина случайно може да стане и истина в очите на лапнишараните.

    Коментиран от #3

  • 2 Ефрейтор Швейк

    1 0 Отговор
    www.youtube.com/watch?v=Z2F6LUJ4ZQ
  • 3 сссс

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Juliy":

    коментара е на Стратфор -- май вече на собствените си проамерикански медйй не вярвате а ве американско тролче ..еднополюсния модел свурши ве набйте си го в тиквите
  • 4 ссссс

    1 2 Отговор
    Как Русия и Китай ерозират доминацията на САЩ

    .аси заглавието ..ще кажеш че в библията пише че сащ трябва да доминира в целия свят хахахаха и едва ли не нещо лошо ако има конкурент

    еднополюсния модел свърши прииемет го като факт просто

    американските тролове се изпокриха покрай тази публикация

    Коментиран от #5

  • 5 До ссссъскащия с червената жопа

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ссссс":

    а на руските лизачи ша им спират купейките и ша им плащат с юани...хихихихи
  • 6 ссссс

    1 0 Отговор
    руснаците и китайците доста водка ще трябва да изпият и ориз да изядат за да стигнат нивото на ВЕЛИКИТЕ АМЕРИКАНЦИ
  • 7 onq s konq

    2 0 Отговор
    САЩ са ОСНОВЕН ТЪРГОВСКИ ПАРТНЬОР НА КИТАЙ.ПОСЛЕ Е ЕВРОПА....И още някои дребосъци тук-таме по света.А от статията излиза,че Китаеца-УМНИЯ КИТАЕЦ-ще тръгне срещу тях?!А какви ценни книжа за бог знае какви китайски милиарди има вложени в тия 2 континента?!Вярно е че статията е написана от фирма ,базирана в САЩ ,определяйки се като "разузнавателно-аналитична фирма".Но тъй като знаем,че смелите "разузнавачи" са на Изток,а на Запад са гадните "шпиони" излиза че следва да се доверим на ШПИОНСКИ АНАЛИЗИ...СЪЧИНЕНИ С РУСКИ ПАРИ:)Но да оставим размишленията и да погледнем действителността право между очите:ЕДНОПОЛЮСНИЯТ МОДЕЛ УМРЯ,ПОЯВИ СЕ ДВУПОЛЮСНИЯТ-на единия полюс висоооко горе е ДОЛАРЪТ,на другия- ниссско долу е РУБЛАТА.Мдааа:)
  • 8 Juliy

    1 0 Отговор
    Алооо...,нещо да си чул за хибридната война в която и ти участваш на най-ниско ниво.
    А ,случайно знаеш ли ,че китайците си влагат основно парите в Щатите щото там са защитени и им носят по-добра печалба.
    А случайно да някой да ти е казвал, че Китай и Щатите не могат един без друг и са като сиамски близнаци.
    Ако за Китай изчезне пазара на Щатите и Европа/ без твоята любима Русия/ за една седмица ще фалира.
    Но китайците са нация с многохилядолетна история и умеят да си ценят партньорите/естествено не от БРИКС-ДРИСК /

    Коментиран от #11, #12

  • 9 ссссс

    1 1 Отговор
    коментара е на Стратфор -- май вече на собствените си проамерикански медйй не вярвате а ве американско тролче ..еднополюсния модел свурши ве набйте си го в тиквите
  • 10 гусь

    1 0 Отговор
    Основни инвестиции на КНР ( като държава ) са в долари ........
  • 11 ссссс

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Juliy":

    ми не не знам ..знам че китай е толкова напред че даже дава кредит на щатите а щатите уж най голямата икономика а борч 18 трилиона че до китай опряха да просят . кой китаец ще си вложи парите в фалиралата сащ ..

    колкото до доларите свурши вече тая със заплаха от война д а те принуждавада купупуваш долари .. брикс направиха и аналог на световната банка- банка за инвестиционно развитие и валутата там е в евро сещаш ли са хаха отворена врата за ес ..трябва да са шматки да не се възолзват .. а в брикс вече търгуват не с долари а с иени и рубли представи си хахахахахаха..нещо немислимо до преди година щотото те чака война иначе
  • 12 ссссс

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Juliy":

    и за хибридната война съм чувал и я виждам всеки ден .. явно всяка медия в бг е купена и от сутрин до вечер в сайтове и весници и тв четем само помия по русия и хвала на фалиралата сащ и ес

    как пък една медия не разви обратна анти сащ терория .всико купено братче американски троли насякъде
  • 13 сссс

    2 1 Отговор
    русия сериозно развали комфорта на ушатия негър хахаха

    американо туркофилските тролове бесни

    представете си някой държави не ебават г-7-8или 9 квито са там

    събират се на среща БРИКС позволяват си д аигнорират сащ и ес хахахаха и да решават сами в тази част на полукълбото съдбата си
    хахахаха
  • 14 Gringo

    1 0 Отговор
    Комунисти от всички страни - съединявайте се! А,забравихте и Гърция! Хахаха
  • 15 сссс

    1 0 Отговор
    бригс - хуикс, шос - хуос ша утидат на кино от 6 до 5 както стана със сив - хуив и други темподобни пишман организации така че не мога да разбера какво толкова руски троло - лизачи са радват
  • 16 1234455

    0 1 Отговор
    Американците почти нямат история,а това е много важно,защото хората им не знаят нито откъде идват нито накъде отиват,за морал да не говорим.
    Скоро ще се преориентират и ще зарежат ЕС и БГ заедно с другите си слуги,а руснаците ще останат.
    Четете историята точно,а не между редовете и не се пребоядисвайте лесно,че ще ви стане навик господа политици и лакеи..

    Коментиран от #17

  • 17 сссс

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "1234455":

    Американците нямали история .. това , че ти не знаеш ВЕЛИКАТА ИСТОРИЯ НА ВЕЛИКАТА АМЕРИКА не означава , че те нямат история. Като не ги рзбираш тия работи не цвърчи
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    )))а ти като си знаеш историята?Какво от това?)))

    Коментиран от #20

  • 20 сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "БЪЛГАРИН":

    това че не задавам тъпи въпроси като тебе..
  • 21 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    САЩ СЕ ПОДЪРЖА ИЗКУСТВЕНО
    СПОРЕД МЕН
    ЩЕ ИМА ВОЙНА
    И ТЯ ЩЕ Е НА РЕЛИГИОЗНА ОСНОВА
  • 22 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор
    към путиновите фенове и на тези дето мразят ес и сащ едно леко въпросче.мили фенчета публикуваите ми една известна ви фирма от държавите от брикс или от тези от шос от която бихте си купили дори едно копче.споменатите държавици са известни с две неща,огромно,бедно и необразовано население и добивна промишленност ,демек страни от така наречения трети свят и те ще бъдат алтернатива в икономиката на сащ и ес-ха,ха,ха....

    Коментиран от #23

  • 23 Монго

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Десислава Димитрова":

    Някой изпълзя от едно тъмно и влажно място. "Найк" и "Рийбок" и много други се правят в тези страни. Повярвай ми, всичките тениски, маратонки, анзузи и т.н. ми са от САЩ /половината ми рода са граждани на тази държава/. И на нито едно изделие не пише "произведено в САЩ", даже и нахапаната ми ябълка е китайска...

    Коментиран от #25

  • 24 Аз

    0 0 Отговор
    Доста несериозни коментари и субективен поглед над реалността. Хубаво е да имаш собствено мнение, но по-хубаво е да е твое, а не в следствие яката промивка на мозъкът ти. Има верни насоки, като това, че Щатите са основния пазар за продукцията на Китай. Така е може би в момента, но не забравяйте, че самият Китай е в последните години толкова е увеличил покупателната си способност, че може би вече Щатите не са приоритет и сеамският близнак вече може да се отдели без опасност за живота и да се остави да си съществува сам, без да налага интересите си. А Индия. Осъзнавате ли, че дори без Русия става въпрос за повече от половината от населението на земята и за интересите на тези страни. А като добавим Русия, може би и териториално става въпрос за половината Земя. Валутите нямат реална стойност отдавна, и макар болезнено половината свят може да се прекрати господството на дадена компроментирана валута. Не мислите ли? Странно е това за "ВЕЛИКАТА ИСТОРИЯ НА ВЕЛИКАТА АМЕРИКА", че и с главни букви. Има много интересни факти в историята на Щатите. Интересни, но като че ли почти няма нещо "ВЕЛИКО" в тази история - обратно, много кал и мизерия бълвана навсякъде + много пропаганда. Всяка империя е до време. Не мисля, че истинската война за преразпределение на интересни ще бъде на религиозна основа - религиите просто нямат такава сила вече, но със сигурност ще бъде на финансова такава и то по-скоро с цел бягане от финансовата зависимост долар/петрол и господството на една малка част то човечеството върху останалата. Свръх концентрация на капитал в един момент ще доведе до срив и преразпределяне, но не като богатство, а като влияние. Защото откакто валутата няма реално обезпечение, тя е просто хартия, цифри и зависимости - нищо повече. Това, дето продукцията на държавите от БРИКС не била качествена? Деси, сериозно ли мислиш, че марките имат националност? Живееш може би 20 годни назад, ако не й повече. Дори собствеността на "американските" марки отдавна не е американска. А производството е изнесено там, където има най-ниска себестойност. А знаеш ли кое е печелившата комбинация на китайският модел? Факта, че всяко едно предприятие, фирма и т.н в Китай има поне 50% участие на местен капитал и китайска собственост... а това за бедното и необразованото население на страните от третия свят?и тук си много изостанала :) ...вземи някоя независима класация на университетите в световен мащаб - топ 100 примерно, но ще е добре да има и някакъв индекс на ръст на доверие, реализиране, подготвеност на кадрите.....ще се изненадаш какъв ще е процента на Индийските и Китайските университети , които дори не са съществували преди 20 години. Така, че уважаеми коментатори, Китай ще е следващата супер сила и доминант в световен мащаб и това време скоро ще дойде, и ще се видя защо е просъществувал хилядолетия.

    Коментиран от #26

  • 25 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Монго":

    я сега стана и американец!!!наистина в китай сглабят найкове и американски таблети,както тук шият да речем хуго бос,но само да знаеш че местните правят само простите движения на шивача ,а платовете,кройките ,модния дизайн и дори конците за въпросните найкове идват от гадния сащ или гадната европа щото там е сивото вещество,а шивачи за 20 долара на месец по света колкото щеш.иначе си прав в америка не си хабят ресурсите за да шият маратонки и да сглабят таблети там са заети да ги измислят.та ако на брикс щатите не им дават технологии ще търкат пръчки да запалят огън с големия си интелектуален потенциал.руснаците дето там се водят най-развитите за 80 години не могат една свястна самобръсначка да направят и освен да помпат природните си богатства и да ги обръщата във атомни бомби друго не могат да създадат.за индиици и пакистанци или казакстанци дори не ми се говори,бразилия ако не следва американския модел ще се затрие ,както и китаиците дето американската икономическа програма ги извади от блатотото преди 20 години ,без белите държави ще почнат пак да се хранят основно с въздух и врабчета както бе когато се бяха разсърдили на белия свят!
  • 26 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Аз":

    още един икономист -комунист :)!!!живея си точно в сегашния свят и те питам пак кажи ми една китаиска марка известна на теб ,която пазаруваш редовно?произведеното в китай за големите европеиски,японски,южнокорейски или американски фирми е основно на ишлеме ,казано просто.доставят се технологии ,машини и китайците сглабят.особено атрактивни са производствата с огромно количество ръчен труд,щото китайци за по 20 долара на месец бол.иначе китай се развива безспорно,там има вече около 100 млн човека с доходи близки на тези да речем в европа ,както и е вярно твърдението, че всеки може да си купи акции от големите световни корпорации,но има едно малко ,но съществено НО!!!!!важен е икономическия модел ,както и политическия такъв за просперирането на икономическите субекти и държави с тоталитарни режими не могат да имат успешни икономически модели изключая нациска германия.ако китайците не продължат с политическите си реформи новосъздадената средна класа рано или късно ще влезе в конфликт с властта ,а икономическите модели вследствие политическите в русия или казакстан не са способни да създадат конкурентни икономически субекти.казано по общо брикс е колос на глинени крака ,огромно население в слаба икономичска среда и само комунистическите слънчеви очила могат да те накарат да приемеш тва формирование за нещо положително и с някаква реална переспектива!