Отидете към основна версия

4 019 1

Батко отново командва в АПИ

  • лазаров-
  • веселин георгиев-
  • десислава терзиева-
  • батко-
  • апи-
  • братко
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След решението на Правителството да остави бившия Председател на УС на АПИ Лазар Лазаров в Управителния съвет на Агенцията, последва обяснение от цикламената министърка Десислава Терзиева, че той ще отговаря за еврофондовете. Терзиева не уточни на какъв език той ще кореспондира с представителите от Брюксел и как ще поддържа кореспонденцията след като не владее чужди езици.

Стана ясно от някои публикации, че Лазаров е назначен по времето на Батко и Братко за шеф на лабораторията на Батко и с негова помощ е рекетирал бизнеса.

Впоследствие, поемайки поста на председател на УС на АПИ той връща жеста на Веселин Георгиев. Един от първите договори, които сключва е с фирмата Биндер за текуща поддръжка на област Сливен. Договорът е за срок от 4 години и за милиони левове. Допълнително Лазаров даде възможност на Батко да усвоява европейски фондове, като доставя материал от кариерата си за АМ Тракия. По този повод получи и прякора си Малкия Батко. Сега пък Веселин Георгиев успя да го остави в УС на АПИ. Така си помагат Батковците. Шефовете на Пътния фонд, когато Веселин Георгиев беше директор, бяха Орешарски, Мутафчиев и Гагаузов. Къде са те сега? Защо не бе публикуван доклада на KPMG за тогавашните далавери? Трябваше българските граждани да знаят, защо бяха спрени европарите за пътищата ни.

Но да се върнем в настоящето. Оставяме Лазаров в УС на АПИ и започваме същата процедура, както при Батко и Братко. Последният е гарант, че малкия Батко ще слушка.
Лазаров също е доволен, че няма да му извадят далаверите на светло. Над него бди и ГЕРБ, които години наред го ползваха за да уреждат своите фирми с апетитни обекти.
В АПИ нищо няма да се промени - директорите са назначавани от самия Лазаров. Члена на УС на Агенцията - Захариева е също негово протеже. Директорите на Пътни Управления също са назначени от малкия Батко. Интересно е, че повече от половината са му състуденти!? Дори собствената му съпруга работи в АПИ и част от родата му.
Защо ли го няма в онова тефтерче?

Още в първия ден на встъпването в длъжност на новия Председател цялата агенция, под ръководството на Батко Лазар започна да изважда фирмите и договорите на Чайков и да ги публикува в публичното пространство. Това беше предупреждение, че ако не слуша ще бъде очернен и оплют.

От тук нататък е ясно, че ще продължат да печелят поръчки само определени строителни фирми. Ще се повтарят случаи, при които от девет кандидата ще бъде допуснат само един, за да няма конкуренция и да се защити огромна цена. Ще продължават заменките, при които се подменят материали и държавата губи огромни средства. Ще продължава некачественото строителство, което ще е уж проверено от Лабораторията на АПИ. При поръчките за консултант - строителен надзор ще има договори на стойност 8% от СМР - рекорд не само в България. Ще продължават проблемите в проектирането.

Новият Председател идва от бизнеса. Той също е правил доста компромиси и лесно ще бъде привлечен в тази мръсна игра. И докога ще продължи това? Трябва ли пак да ни спрат парите за пътища от Брюксел?
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Окончателно: Батко е невинен

    След 8 години дела и спрени десетки милиони европейски средства за България скандалът "Батко и братко" приключи с оправдаването на бившия ше ...
    17.08.2016
    1 801
    2
  • Къде б(л)яхте до сега за АМ „Марица”

    Къде б(л)яхте до сега господа експерти и червени, сини, бембени и всякакви видове политици за връзката на АМ „Марица” с АМ „Траки ...
    19.02.2015
    6 672
    20
  • Зимната приказка на АПИ

    Няколко дни след като „Цикламената министърка” Десислава Терзиева и шефът на АПИ Стефан Чайков обявиха, че са подготвени за зимата се в ...
    30.01.2014
    5 037
    0
  • Продължава сагата в УС на АПИ

    От наши източници в АПИ, получихме информация за готвени промени в ръководството на Агенцията. След изгонването на Лазар Лазаров той беше скрит в П ...
    01.11.2013
    2 664
    0
  • Лазаров освободен от поста член на УС на АПИ /Обновена/

    Инж. Лазар Лазаров e освободен от поста член Управителния съвет на  Агенция „Пътна инфраструктура“. Това е станало на 7 октомври. ...
    08.10.2013
    1 999
    0